Povežite se s nama

Kultura

Sljedeće godine prava poslastica na Baroknim večerima, koja nije viđena 300 godina

Objavljeno:

- dana

Laureati Baroknih večeri

Zbor i orkestar Panonske filharmonije, Ivana Lazar i ansambl Capella Cracoviensis laureati su 47. Varaždinskih baroknih večeri.

Festivalski žiri na čijem je čelu bila dr. sc. Zdenka Weber, a članovi profesori varaždinske Glazbene škole Nataša Marčić i Predrag Šantek odlučio je nagradu nagradu „Ivan Lukačić“ za najviši izvođački domet ansambla dodijeliti  Zboru i Orkestru Panonske filharmonije pod ravnanjem Tibora Bogányija za koncert održan 24. rujna  u varaždinskoj Katedrali.

Nagradu „Jurica Murai“ za najbolju interpretaciju na ovogodišnjem Festivalu, podijelili su  ansambl Capella Cracoviensis  za nastup u Franjevačkoj crkvi  i sopranistica Ivana Lazar za koncert  u Galeriji Sermage i sudjelovanje na koncertu Chorus Angelicusa.  

Dodjela nagrada kruna je ovogodišnjeg Festivala , na kojemu je održano 35 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu, ali i mjestima i gradovima u ukupno četiri županije.

Ravnatelj Davor Bobić nakon završetka Festivala je rekao kako su se Barokne večeri iznova potvrdile kao ambasador hrvatske kulture u svijetu.

Za sljedeću godinu – kad je zemlja partner Japan – najavljena je prva poslastica za ljubitelje opere .

– Riječ je o operi Antonia Cestia, iz 1654. godine pod nazivom „La Dori“, koja nije izvedena dulje od 300 godina.  Zamišljena je kao kooprodukcija Varaždinskih baroknih večeri, Njemačke, Hrvatskog narodnog kazališta i Beča, gdje je po posljednji puta izvedena. Note imamo, prava imamo, glazbenike imamo i sad radimo na tome da ih smjestimo unutar Varaždinskih baroknih večeri u varaždinskom kazalištu, ali i drugim gradovima – najavio je ravnatelj Koncertnog ureda, Raymond Rojnik.  

Izvor:
Foto:

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Koncertnu dvoranu ispunili zvuci tradicionalne glazbe mađarske pjevačice Márte Sebestyén

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 27. lipnja, Varaždin je bio domaćin završnoj manifestaciji mađarskog predsjedanja Višegradskom skupinom te je na svečanom koncertu „U srcu Europe“ ugostio Mártu Sebestyén, mađarsku folklornu pjevačicu, skladateljicu i dobitnicu Grammyja, jednu od najpoznatijih mađarskih glazbenih zvijezda, te njezin ansambl.

Veleposlanik Republike Mađarske, Njegova Ekselencija Csaba Demcsák u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako smo svjedoci vremena u kojoj nam je više nego ikad potrebno jedinstvo, razumijevanje i tolerancija među narodima i državama te kako glazba može spojiti ljude kroz univerzalni jezik umjetnosti.

Gradonačelnik grada Varaždina Neven Bosilj podsjetio je kako je Varaždin nekoć bio glavni grad Hrvatske i kako mu ova bogata povijest omogućuje da uspješno ispunjava svoju misiju zbližavanja zemalja i pojedinaca putem kulture.

Gradonačelnik je napomenuo kako mu je iznimna čast što može najaviti skupinu mađarskih renomiranih umjetnika koji će svojim nastupom istovremeno obilježiti prošlost i najaviti novo doba Višegradske skupine.

Saborski zastupnik i gradonačelnik grada Novi Marof Siniša Jenkač kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića naglasio je kako hrvatska Vlada podržava ovakve sveobuhvatne kulturne manifestacije koje spajaju ljude te je zaželio svim predstavnicima Višegradske skupine nastavak ove uspješne suradnje.

Márta Sebestyén najpoznatija je predstavnica mađarske folklorne glazbe, pravi diplomat mađarske kulture, a gotovo da nema države u kojoj nije predstavljala mađarsku kulturu, bilo samostalno ili s kolegama glazbenicima.

Predstavnicima diplomatskog zbora u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu Márta Sebestyén i prijatelji predstavili su ne samo mađarske, nego i nekoliko tradicionalnih hrvatskih folk pjesama.

Prisutni članovi Višegradske skupine, članovi diplomatskog zbora, saborski zastupnici i uzvanici uživali su u večeri ispunjenoj zvucima tradicionalne glazbe.

Koncert je organizirao Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb, uz suradnju Koncertnog ureda Varaždin, Grada Varaždina i HNK Varaždin, pod pokroviteljstvom Nacionalnog kulturnog fonda Mađarske (NKA).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje