Povežite se s nama

Život i društvo

Sljedeće nedjelje istražite županiju na dva kotača i otkrijte koje sve ljepote krije

Objavljeno:

- dana

Turistička zajednica Varaždinske županije i Varaždinska županija, u sklopu Dana Varaždinske županije, 16. rujna organiziraju biciklijadu „Županija na dva kotača“.

Za tu priliku pripremljene su četiri kružne rute: Ludbreška, Varaždinsko-toplička, Novomarofska i Ivanečko-lepoglavska, koje povezuju šest gradova i brojne općine u Varaždinskoj županiji, a sve s ciljem promocije postojećih i budućih cikloruta, koje su dio projekta razvoja cikloturističke mreže, navode iz županijske TZ.

Na svakoj od ruta nalaze se četiri odmorišta na kojima sudionici dobivaju potvrdu (i mali poklon), a kad ih se skupiti sve četiri s jedne rute, ili kombinirajući pojedine rute, osiguran je obrok u jednom od restoranskih objekata na ruti.

Ova biciklijada je karakteristična po tome što se vožnja može započeti na bilo kojem dijelu ruta od 10 sati pa nadalje, ali se mora završiti do 17 sati.

Odabrana su sljedeća odmorišta po rutama:

Varaždinsko-toplička ruta

Caffe bar Aleja, Ulica Ratimira Hercega, 42000 Varaždin
Zlatne Gorice, Banjščina 27, 42204 Varaždin Breg
Hotel Minerva, Trg Slobode 1, 42223 Varaždinske Toplice
Aquacity, Ludbreška 82/1, 42202 Trnovec Bartolovečki

Ludbreška ruta

Vinski podrum, Trg Svetog Trojstva 16, 42230 Ludbreg
Caffe bar Bijeli bagrem, Cvjetna ulica 1, 42233 Sveti Đurđ
OPG Požgaj, Dravska ulica 2A, Veliki Bukovec, 42231 Mali Bukovec
Restoran Arabela, Ludbreška ulica 62, 42230 Globočec Ludbreški

Novomarofska ruta

Restoran Ključice, Trg hrvatske državnosti 3, 42220 Novi Marof
Dani vrganja, Paka
Caffe bar Brk, Podevčevo 205c, 42220 Novi Marof
Pizzerija Jenki, Ul. Viktora Čolje 6, 42220 Ključ

Ivanečko-lepoglavska ruta

Restoran LIPI, Ul. Akademika Mirka Maleza 31, 42240 Ivanec
TKIC Lepoglava, Ulica Hrvatskih Pavlina 7, 42250 Lepoglava
Hotel Orion, Horvatsko 28, 42244 Klenovnik
Caffe bar Danica, Margečan 28, 42242 Margečan

Ako se umorite na jednoj od ruta, navode iz TZ, ili odlučite spojiti nekoliko ruta, ili pak ste samo željni isprobati nešto novo, za sve sudionike osiguran je besplatni prijevoz vlakovima prema voznom redu Hrvatskih željeznica po Županiji.

Zbog sigurnosnih razloga djeca do devet godina ne mogu sudjelovati na biciklijadi, a ona od devet do 14 godina smiju sudjelovati uz predočenje biciklističke vozačke dozvole. Nošenje zaštitne kacige predlaže se svim sudionicima biciklijade, dok je za djecu do 16 godina ona obavezna.

U slučaju bilo kakvih problema na raspolaganju je služba pomoći, koju u svakom trenutku možete nazvati na broj 098/968-7850.

Svaku od ruta možete detaljno pregledati u on-line bikemap servisu, te preuzeti GPX ili KML datoteke za navigacijske uređaje na web stranici turističke zajednice dostupnoj ovdje.

Život i društvo

VI. OŠ Varaždin: pandemija ne može zaustaviti međunarodnu školsku suradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Erasmus+ KA2 projekt „Breaking Barriers“ započeo je 2019. godine., a osim VI. osnovne škole Varaždin, u projektu sudjeluju i škole iz Portugala, Španjolske, Švedske i Slovačke.

Razmjena znanja i dobre prakse, upoznavanje novih ideja i poticanje kreativnosti uključivala je i mobilnost učenika i učitelja, ali se u kontekstu mjera zaštite od koronavirusa međunarodna suradnja nastavlja u online obliku.

Ovim se projektom promiču zajedničke europske vrijednosti, socijalna integracija, te osjećaj pripadnosti zajednici. Kao prvi domaćin virtualnoga susreta, VI. osnovna škola za 93 sudionika projekta osmislila je program petodnevnih aktivnosti, od 19. do 24. travnja.

Prvi je dan bio rezerviran za predstavljanje škole, Varaždina i Hrvatske; drugoga dana učenici promišljaju o vršnjačkom nasilju, osobito nasilju na internetu. Treći će se dan učenici okušati u radionicama: Mladi znanstvenici, Mladi tehničari, Domaćinstvo i Debata.

Zajedničko vježbanje te učenje tradicionalnih narodnih plesova obilježit će četvrti dan susreta, a peti će dan sudionici predstaviti rezultate svojega rada, izdvojiti najzanimljivije pojedinosti razmjene te vrednovati varaždinski susret.

Svi učenički radovi u digitalnim alatima (Canva, Kahoot, MakeBelief comic, Powtoon, Genially) bit će predstavljeni i ostalim učenicima škole, a projekt će, sasvim sigurno, doprinijeti i razvijanju vještine komunikacije na stranom jeziku.

U Erasmus+ projektu sudjeluje osam učenika i šest djelatnika VI. osnovne škole: Mario Stančić, Tina Ivčić, Aleksandra Oreški, Petra Kanešić, Petra Lončarić-Časar i Zdenka Šopar.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradu Lepoglava isporučeno više od 2000 spremnika za odlaganje papira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradu Lepoglavi krajem prošle godine isporučeno 2014 spremnika za odlaganje plastike, ovih mu je dana isporučeno isto toliko spremnika za odlaganje papira.

Spremnici su Gradu Lepoglavi isporučeni u okviru projekta kojeg Grad provodi u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Isporučeni spremnici bit će podijeljeni domaćinstvima s gradskog područja koja će ubuduće moći odvajati otpad na kućnom pragu. Ovaj projekt kao i ostali projekti i aktivnosti zbrinjavanja otpada, koje provodimo u Gradu Lepoglavi, doprinose očuvanja okoliša u kojem živimo i kojeg želimo sačuvati za buduće generacije – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Spremnici se trenutno, zajedno s ranije isporučenim spremnicima za odlaganje plastike, nalaze u dvorištu tvrtke Ivkom koja će u budućnosti voditi brigu o zbrinjavanju otpada koji će u tim spremnicima biti prikupljan.

Inače, u okviru spomenutog projekta osigurana je nabavka 2014 spremnika za prikupljanje papira i 2014 spremnika za prikupljanje plastike (kante od 120 litara), 32 spremnika (kanti od 360 litara) za prikupljanje biootpad, 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje papira i 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje plastike. Riječ je o ukupno 4112 spremnika koji se Gradu isporučuju prema mogućnostima dobavljača.

Projekt je vrijedan oko 750.000 kuna od kojih je 85 % osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 15% Grad Lepoglava.

Nastavite čitati