Povežite se s nama

Život i društvo

Sljedećeg vikenda u Paki sve u znaku vrganja: povedite prijatelje u krenite u šumsku potragu

Objavljeno:

- dana

U suradnji s udrugom privatnih šumovlasnika „Graber“, Turistička zajednica Grada Novog Maroga po peti puta organizira „Dane vrganja u Paki“ koji će se održati u dva dijela.

Naime, 15. rujna u KC Ivan Rabuzin od 18 sati počinje stručni skup „Preliminarno istraživanje nalazišta podzemnih gljiva s naglaskom na tartufe na području Varaždinske županije“. Predavači su dr.sc. Željko Zgrablić, mr.sc. Miljenko Županić i dipl.ing.šum.univ.spec.silv. Mario Vlašić.

Dan kasnije, 16. rujna, počinju Dani vrganja u Paki, a raspored je sljedeći:

7 sati – prezentacija balona na vrući zrak Varaždinske županije (ovisno o vremenskoj prognozi)

7:30 – 8:30 sati – početak manifestacije / registracija berača za natjecanje

9 – 11:30 sati –  natjecanje u berbi gljiva

12 – 13 sati – stručna determinacija – prof, Branko Bartolić, HMS

16:30 sati – proglašenje pobjednika uz prigodne nagrade

OSTALI DIO PROGRAMA

Od 10 sati nadalje: “Gljivolov” i “Mladi gljivari” – edukativne igre za djecu – Nina Herceg, mag.ing.silv.

Od 10:30 sati: Treking ruta “Od utvrde do utvrde” (ruta Paka-Čanjevo od otprilike 8km u oba smjera)

U 11 sati – “Paka cross” – Cross utrka po šumskim stazama Pake / 5km

11, 13 i 14 sati – “Dabrovi u Paki” – obilazak dabrovih brana uz stručno vodstvo – okupljanje na nadvožnjaku

10, 12, 15 i 16 sati – obilazak utvrda Paka uz stručno vodstvo – okupljanje kod podnožja utvrde

14, 15:30 sati – „Lov na crni tartuf” sa renomiranim tarufarom i psom Lagotto romagnolo

16, 17 i 18 sati – kuharski show – Damir Crleni – jela od vrganja i tartufa

19:30 sati – završetak manifestacije

BICIKLIJADA “Županija na dva kotača” – Novomarofska ruta

CIJELI DAN: Sajam autohtonih proizvoda, promocija piva od vrganja (Udruga Pivara Sjever), promocija streličarstva, paraglajdinga, biciklizma, trčanja, zabavni program.

Promocija lovišta obitelji Erdődy, tzv. “Zvjerinjak”, vožnja kočijom uz “Zvjerinjak” do podnožja utvrde Paka sa groficom Lujzom.

 

Organizatori ove manifestacije su TZ Grada Novog Marofa i UPŠ „Graber“.

Život i društvo

VI. OŠ Varaždin: pandemija ne može zaustaviti međunarodnu školsku suradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Erasmus+ KA2 projekt „Breaking Barriers“ započeo je 2019. godine., a osim VI. osnovne škole Varaždin, u projektu sudjeluju i škole iz Portugala, Španjolske, Švedske i Slovačke.

Razmjena znanja i dobre prakse, upoznavanje novih ideja i poticanje kreativnosti uključivala je i mobilnost učenika i učitelja, ali se u kontekstu mjera zaštite od koronavirusa međunarodna suradnja nastavlja u online obliku.

Ovim se projektom promiču zajedničke europske vrijednosti, socijalna integracija, te osjećaj pripadnosti zajednici. Kao prvi domaćin virtualnoga susreta, VI. osnovna škola za 93 sudionika projekta osmislila je program petodnevnih aktivnosti, od 19. do 24. travnja.

Prvi je dan bio rezerviran za predstavljanje škole, Varaždina i Hrvatske; drugoga dana učenici promišljaju o vršnjačkom nasilju, osobito nasilju na internetu. Treći će se dan učenici okušati u radionicama: Mladi znanstvenici, Mladi tehničari, Domaćinstvo i Debata.

Zajedničko vježbanje te učenje tradicionalnih narodnih plesova obilježit će četvrti dan susreta, a peti će dan sudionici predstaviti rezultate svojega rada, izdvojiti najzanimljivije pojedinosti razmjene te vrednovati varaždinski susret.

Svi učenički radovi u digitalnim alatima (Canva, Kahoot, MakeBelief comic, Powtoon, Genially) bit će predstavljeni i ostalim učenicima škole, a projekt će, sasvim sigurno, doprinijeti i razvijanju vještine komunikacije na stranom jeziku.

U Erasmus+ projektu sudjeluje osam učenika i šest djelatnika VI. osnovne škole: Mario Stančić, Tina Ivčić, Aleksandra Oreški, Petra Kanešić, Petra Lončarić-Časar i Zdenka Šopar.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradu Lepoglava isporučeno više od 2000 spremnika za odlaganje papira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradu Lepoglavi krajem prošle godine isporučeno 2014 spremnika za odlaganje plastike, ovih mu je dana isporučeno isto toliko spremnika za odlaganje papira.

Spremnici su Gradu Lepoglavi isporučeni u okviru projekta kojeg Grad provodi u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Isporučeni spremnici bit će podijeljeni domaćinstvima s gradskog područja koja će ubuduće moći odvajati otpad na kućnom pragu. Ovaj projekt kao i ostali projekti i aktivnosti zbrinjavanja otpada, koje provodimo u Gradu Lepoglavi, doprinose očuvanja okoliša u kojem živimo i kojeg želimo sačuvati za buduće generacije – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Spremnici se trenutno, zajedno s ranije isporučenim spremnicima za odlaganje plastike, nalaze u dvorištu tvrtke Ivkom koja će u budućnosti voditi brigu o zbrinjavanju otpada koji će u tim spremnicima biti prikupljan.

Inače, u okviru spomenutog projekta osigurana je nabavka 2014 spremnika za prikupljanje papira i 2014 spremnika za prikupljanje plastike (kante od 120 litara), 32 spremnika (kanti od 360 litara) za prikupljanje biootpad, 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje papira i 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje plastike. Riječ je o ukupno 4112 spremnika koji se Gradu isporučuju prema mogućnostima dobavljača.

Projekt je vrijedan oko 750.000 kuna od kojih je 85 % osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 15% Grad Lepoglava.

Nastavite čitati