Povežite se s nama

Život i društvo

Slobodne subote provode volontirajući u Galeriji

Objavljeno:

- dana

MLADI VOLONTERI

Dvadeset učenika Druge gimnazije Varaždin pravi su čuvari Galerije Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin. Vrijedni učenici svoje slobodno vrijeme subotom provode volontirajući u Galeriji HDLU-a koja se nalazi u Kuli stražarnici.

Suradnja sa Drugom gimnazijom Varaždin počela je u desetom mjesecu prošle godine kada su učenici, zajedno sa svojim profesoricama likovne kulture, Terezijom Mlinarić i Sunčanom Habek, posjetili galeriju u sklopu terenske nastave.

– Pripreme i dogovori trajali su oko dva mjeseca. Nismo ni znali da će biti toliki interes učenika, a i bitno je da se svima sviđa – izjavila je profesorica likovne umjetnosti Terezija Mlinarić koja je s učenicima ugodno iznenađena jer su volontiranje prihvaliti odgovorno.

Od njezina otvaranja 2015. godine pa do sada, Galeriju je posjetilo 6.300 ljudi

Jedan od ciljeva ovog volontiranja jest, kaže profesorica Mlinarić, da učenici žive u današnjem svijetu umjetnosti. Posebno joj je drago što korist od volontiranja imaju svi – učenici se sažive s nečime, profesori bolje upoznaju gradske tekovine, a Galerija dobiva publiku.

– Važno je i da mladi shvate da umjetnost nije samo Michelangelo, Picasso i ostala trojica koje svi znaju. Umjetnost je danas, to se živi, a najbliže da to dočaramo učenicima je upravo preko ovog volontiranja – kaže profesorica Mlinarić.

S učenicima volonterima zadovoljan je i voditelj Galerije, profesor i član HDLU-a Nedjeljko Krčar.

– Učenici ovo vrijeme koriste za kontakte sa posjetiteljima, snimanje svojih video priloga i fotografija iz kojih ćemo zajedno napraviti jedan film – kazao je profesor Krčar koji je otkrio kako je Galeriju, od njezina otvaranja, krajem 2015. godine pa do kraja prošle godine posjetilo oko 6.300 zaljubljenika u umjetnost.

Volontiranje je in

– Jedan dan profesorica iz likovne umjetnosti pitala nas je želimo li volontirati u Galeriji HDLU-a i baš sam se zainteresirao – rekao je Matija Koren, jedan od volontera Gimnazije i učenik 3. c razreda koji je član kluba volontera Druge gimnazije s kojim sudjeluje u raznim volonterskim akcijama.

– Nikad nismo imali prilike sudjelovati u izložbama, tako da mi je super što ovdje provodim vrijeme. Dodatno učimo o likovnoj kulturi u praksi, što je vrlo dobro – rekla je Darija Štriga, učenica 3. d razreda.

– Volontiranje je danas sve više in, svatko ima uvijek slobodnog vremena koje može iskoristiti na dobar način, a ujedno to može i iskoristiti kod upisa na fakultet ili zaposlenja. A i sama osoba se bolje osjeća – zaključuje volonter Matija Koren koji poziva sve mlade da se uključe u bilo koji način pomaganja drugima.

Najznačajniji događaj u povijesti za HDLU

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika strukovna je umjetnička udruga koja u gradu Varaždinu ima tridesetak aktivnih članova. Galerija HDLU-a u Varaždinu otvorena je krajem 2015. godine. Voditelj Galerije i tajnik HDLU-a Nedjeljko Krčar istaknuo je kako je dobivanje prostora za galeriju u Kuli stražarnici i njezina realizacija jedan je od najznačajnijih događaja u 70 -godišnjoj povijesti HDLU-a Varaždin. Od njezina otvaranja pa do kraja prošle godine organizirano je 11 izložbi, a Galeriju je posjetilo nešto više od 6.300 posjetitelja.
– Loše je što nemamo novaca za profesionalca s radnim vremenom i to što je sve na volonterskoj bazi, a dobra stvar je što sada članovi HDLU-a imaju priliku pokazati svoje recentne radove – zaključuje voditelj Galerije Krčar.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Općina Belica raspisala natječaj za dodjelu poticaja kod ovogodišnje izrade toplinskih fasada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Belica 15. studenoga raspisala je natječaj kojim mještanima omogućava sufinanciranje izrade toplinskih fasada u 2023. godini. Pravo na ostvarivanje poticaja imaju vlasnici zakonito izgrađene nekretnine uz uvjet da imaju prebivalište na području Općine Belica, na istoj adresi za koju se traži poticaj.

Općina Belica će vlasnicima nekretnina koji su ove godine izradili toplinsku fasadu, dodijeliti poticaj u iznosu od 500,00 eura. Odobrena sredstva doznačuju se na račun korisnika i mogu se ostvariti samo jedanput. Za sudjelovanje na natječaju treba dostaviti dokumentaciju propisanu u prijavi koja je dostupna na mrežnim stranicama Općine.

Riječ je o popunjenoj prijavi na natječaj, kopiji osobne iskaznice, rješenju kojim se potvrđuje da je objekt zakonito izgrađen, zemljišno – knjižnom izvatku za nekretninu za koju se traži potpora (ne stariji od tri mjeseca!), računu za izvedene radove, kopiji bankovne kartice, te fotodokumentaciji trenutnog stanja objekta.

Prijave se primaju do 15. prosinca 2023. godine, a svi podnositelji prijava bit će obaviješteni o rezultatima natječaja najkasnije u roku 5 dana od dana donošenja Odluke o dodjeli poticaja.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Općini Belica, ili na telefon 040/846-067.

Nastavite čitati

Život i društvo

Organizatori Adventa u Beretincu pozivaju na najbolje kuhano vino koje ste ikada pili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove godine posjetite Advent u Beretincu.

Kako bi se pripremili za najradosniji kršćanski blagdan pobrinut će KUD Ježek u suradnji s udrugom VIV-BER i Općinom Beretinec kroz četiri adventske subote s početkom u 17 sati, kod općinske zgrade.

Čeka vas tradicionalno najbolje kuhano vino koje ste ikada pili, garantirano najslađe fritule koje ste ikada probali i puno iznenađenja, gostiju, žaruljica i ukrasa, objavili su organizatori.

Ove godine na sajmu ćete moći pronaći domaće proizvode i rukotvorine lokalnih OPG-ova i udruga.

Paljenje prve adventske svijeće je 2. prosinca, a 9. prosinca bit će upaljena druga adventska svijeća te će doći sveti Nikola.

Treća adventska svijeća bit će upaljena 16. prosinca, a održat će se i humanitarna akcija. Žive jaslice na rasporedu su 23. prosinca, a tada će biti zapaljena i četvrta adventska svijeća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje