Povežite se s nama

Život i društvo

Slobodne subote provode volontirajući u Galeriji

Objavljeno:

- dana

MLADI VOLONTERI

Dvadeset učenika Druge gimnazije Varaždin pravi su čuvari Galerije Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin. Vrijedni učenici svoje slobodno vrijeme subotom provode volontirajući u Galeriji HDLU-a koja se nalazi u Kuli stražarnici.

Suradnja sa Drugom gimnazijom Varaždin počela je u desetom mjesecu prošle godine kada su učenici, zajedno sa svojim profesoricama likovne kulture, Terezijom Mlinarić i Sunčanom Habek, posjetili galeriju u sklopu terenske nastave.

– Pripreme i dogovori trajali su oko dva mjeseca. Nismo ni znali da će biti toliki interes učenika, a i bitno je da se svima sviđa – izjavila je profesorica likovne umjetnosti Terezija Mlinarić koja je s učenicima ugodno iznenađena jer su volontiranje prihvaliti odgovorno.

Od njezina otvaranja 2015. godine pa do sada, Galeriju je posjetilo 6.300 ljudi

Jedan od ciljeva ovog volontiranja jest, kaže profesorica Mlinarić, da učenici žive u današnjem svijetu umjetnosti. Posebno joj je drago što korist od volontiranja imaju svi – učenici se sažive s nečime, profesori bolje upoznaju gradske tekovine, a Galerija dobiva publiku.

– Važno je i da mladi shvate da umjetnost nije samo Michelangelo, Picasso i ostala trojica koje svi znaju. Umjetnost je danas, to se živi, a najbliže da to dočaramo učenicima je upravo preko ovog volontiranja – kaže profesorica Mlinarić.

S učenicima volonterima zadovoljan je i voditelj Galerije, profesor i član HDLU-a Nedjeljko Krčar.

– Učenici ovo vrijeme koriste za kontakte sa posjetiteljima, snimanje svojih video priloga i fotografija iz kojih ćemo zajedno napraviti jedan film – kazao je profesor Krčar koji je otkrio kako je Galeriju, od njezina otvaranja, krajem 2015. godine pa do kraja prošle godine posjetilo oko 6.300 zaljubljenika u umjetnost.

Volontiranje je in

– Jedan dan profesorica iz likovne umjetnosti pitala nas je želimo li volontirati u Galeriji HDLU-a i baš sam se zainteresirao – rekao je Matija Koren, jedan od volontera Gimnazije i učenik 3. c razreda koji je član kluba volontera Druge gimnazije s kojim sudjeluje u raznim volonterskim akcijama.

– Nikad nismo imali prilike sudjelovati u izložbama, tako da mi je super što ovdje provodim vrijeme. Dodatno učimo o likovnoj kulturi u praksi, što je vrlo dobro – rekla je Darija Štriga, učenica 3. d razreda.

– Volontiranje je danas sve više in, svatko ima uvijek slobodnog vremena koje može iskoristiti na dobar način, a ujedno to može i iskoristiti kod upisa na fakultet ili zaposlenja. A i sama osoba se bolje osjeća – zaključuje volonter Matija Koren koji poziva sve mlade da se uključe u bilo koji način pomaganja drugima.

Najznačajniji događaj u povijesti za HDLU

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika strukovna je umjetnička udruga koja u gradu Varaždinu ima tridesetak aktivnih članova. Galerija HDLU-a u Varaždinu otvorena je krajem 2015. godine. Voditelj Galerije i tajnik HDLU-a Nedjeljko Krčar istaknuo je kako je dobivanje prostora za galeriju u Kuli stražarnici i njezina realizacija jedan je od najznačajnijih događaja u 70 -godišnjoj povijesti HDLU-a Varaždin. Od njezina otvaranja pa do kraja prošle godine organizirano je 11 izložbi, a Galeriju je posjetilo nešto više od 6.300 posjetitelja.
– Loše je što nemamo novaca za profesionalca s radnim vremenom i to što je sve na volonterskoj bazi, a dobra stvar je što sada članovi HDLU-a imaju priliku pokazati svoje recentne radove – zaključuje voditelj Galerije Krčar.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Varaždinski i međimurski policajci u subotu provode akciju „Alkohol“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. siječnja, od 16 do 24 sata policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske provest će aktivnosti iz akcije „Alkohol“.

Najavljena akcija održat će se u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom.

I ovog vikenda, na svim dionicama cesta na području Policijske uprave varaždinske, policijski će službenici pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Aktivnosti iz akcije prvenstveno će se usmjeriti na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga, ali i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Ujedno, tijekom akcije posebna pozornost posvetit će se utvrđivanju prekršaja vozača koji upravljaju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, za vrijeme dok im je vozačka dozvola oduzeta i onim kategorijama vozila koje nisu upisane u vozačkim dozvolama te utvrđivanju prekršaja „mladih vozača“.

Nastavite čitati

Međimurje

Povećanje sigurnosti: na području Općine Nedelišće još tri prometne kamere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema preporuci struke i Policijske uprave međimurske te Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Općini Nedelišće odobreno je postavljanje još tri nove kamere koje bi trebale usporiti i regulirati opterećen promet kroz općinu Nedelišće, kaže nedelišćanski načelnik Darko Dania.

Navodi da će kućišta za kamere biti postavljena na trima novim lokacijama. Kućišta, od kakvih se jedno trenutno već nalazi u Varaždinskoj ulici u Nedelišću, bit će postavljena u Gornjem Hrašćanu (iz smjera Trnovca), Nedelišću (ulica Vladimira Nazora, prema Dunjkovcu) te u Pušćinama (Čakovečka ulica, u smjeru Varaždina).

Kamere će se postaviti u narednih mjesec dana, navodi Dania.

– Razlozi postavljanja kamera uključuju gustoću prometa, nepoštivanje brzine koje su zadane kroz naselje, ali i česte prometne nesreće. Kamere će služiti i za praćenje ostalih kaznenih djela na području Nedelišća – ističe načelnik.

Nastavite čitati