Povežite se s nama

Život i društvo

Slobodne subote provode volontirajući u Galeriji

Objavljeno:

- dana

MLADI VOLONTERI

Dvadeset učenika Druge gimnazije Varaždin pravi su čuvari Galerije Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin. Vrijedni učenici svoje slobodno vrijeme subotom provode volontirajući u Galeriji HDLU-a koja se nalazi u Kuli stražarnici.

Suradnja sa Drugom gimnazijom Varaždin počela je u desetom mjesecu prošle godine kada su učenici, zajedno sa svojim profesoricama likovne kulture, Terezijom Mlinarić i Sunčanom Habek, posjetili galeriju u sklopu terenske nastave.

– Pripreme i dogovori trajali su oko dva mjeseca. Nismo ni znali da će biti toliki interes učenika, a i bitno je da se svima sviđa – izjavila je profesorica likovne umjetnosti Terezija Mlinarić koja je s učenicima ugodno iznenađena jer su volontiranje prihvaliti odgovorno.

Od njezina otvaranja 2015. godine pa do sada, Galeriju je posjetilo 6.300 ljudi

Jedan od ciljeva ovog volontiranja jest, kaže profesorica Mlinarić, da učenici žive u današnjem svijetu umjetnosti. Posebno joj je drago što korist od volontiranja imaju svi – učenici se sažive s nečime, profesori bolje upoznaju gradske tekovine, a Galerija dobiva publiku.

– Važno je i da mladi shvate da umjetnost nije samo Michelangelo, Picasso i ostala trojica koje svi znaju. Umjetnost je danas, to se živi, a najbliže da to dočaramo učenicima je upravo preko ovog volontiranja – kaže profesorica Mlinarić.

S učenicima volonterima zadovoljan je i voditelj Galerije, profesor i član HDLU-a Nedjeljko Krčar.

– Učenici ovo vrijeme koriste za kontakte sa posjetiteljima, snimanje svojih video priloga i fotografija iz kojih ćemo zajedno napraviti jedan film – kazao je profesor Krčar koji je otkrio kako je Galeriju, od njezina otvaranja, krajem 2015. godine pa do kraja prošle godine posjetilo oko 6.300 zaljubljenika u umjetnost.

Volontiranje je in

– Jedan dan profesorica iz likovne umjetnosti pitala nas je želimo li volontirati u Galeriji HDLU-a i baš sam se zainteresirao – rekao je Matija Koren, jedan od volontera Gimnazije i učenik 3. c razreda koji je član kluba volontera Druge gimnazije s kojim sudjeluje u raznim volonterskim akcijama.

– Nikad nismo imali prilike sudjelovati u izložbama, tako da mi je super što ovdje provodim vrijeme. Dodatno učimo o likovnoj kulturi u praksi, što je vrlo dobro – rekla je Darija Štriga, učenica 3. d razreda.

– Volontiranje je danas sve više in, svatko ima uvijek slobodnog vremena koje može iskoristiti na dobar način, a ujedno to može i iskoristiti kod upisa na fakultet ili zaposlenja. A i sama osoba se bolje osjeća – zaključuje volonter Matija Koren koji poziva sve mlade da se uključe u bilo koji način pomaganja drugima.

Najznačajniji događaj u povijesti za HDLU

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika strukovna je umjetnička udruga koja u gradu Varaždinu ima tridesetak aktivnih članova. Galerija HDLU-a u Varaždinu otvorena je krajem 2015. godine. Voditelj Galerije i tajnik HDLU-a Nedjeljko Krčar istaknuo je kako je dobivanje prostora za galeriju u Kuli stražarnici i njezina realizacija jedan je od najznačajnijih događaja u 70 -godišnjoj povijesti HDLU-a Varaždin. Od njezina otvaranja pa do kraja prošle godine organizirano je 11 izložbi, a Galeriju je posjetilo nešto više od 6.300 posjetitelja.
– Loše je što nemamo novaca za profesionalca s radnim vremenom i to što je sve na volonterskoj bazi, a dobra stvar je što sada članovi HDLU-a imaju priliku pokazati svoje recentne radove – zaključuje voditelj Galerije Krčar.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Grad Varaždin je podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je značajnim sredstvima iz proračuna podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, unatoč pandemijskoj krizi.

Naime, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak, 20. travnja, s predstavnicima udruga potpisao je ugovore te im tom prilikom zahvalio „što ste radili u ovim pandemijskim uvjetima i okupljali naše građane koji su preko vas zadovoljili svoje građanske interese“.

– Riskirali ste svoje zdravlje i  bili na usluzi građanima i zato vam upućujem veliku zahvalu. Iako će pojedine udruge smanjiti svoje aktivnosti zbog pandemije, sredstva neće propasti, a vas molim da nas o tome izvještavate. Najveća vrijednost ove gradske uprave je bila da smo komunicirali s vama. Nikad u povijesti grada nije bilo toliko udruga kao što ih imamo danas i nikad nije bila bolja suradnja. Udruge su šarolikost i bogatstvo jednog gradskog života pa vam još jednom zahvaljujem na suradnji – poručio je gradonačelnik.

Dodajmo da je za danas, 21. travnja, najavljeno potpisivanje ugovora s udrugama s područja obrazovanja i rada s mladima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska biskupija: pričesti i krizme nakon 20. svibnja, preporuka je da budu vani

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Varaždinska biskupija

U vremenu prije epidemije nakon Uskrsa počelo se s održavanjem prvih pričesti i krizmi.

Vjernici mnogih župa u Varaždinskoj biskupiji već su od svojih župnika dobili najavu datuma održavanja privih pričesti i krizmi, ali uglavnom uz napomenu da će navedeno ovisiti o epidemiloškim mjerama. Na primjer, za učenike Centra Tomislav Šoljar već je održana svečana misa na kojoj su primili sakramente.

Održavanje istih potvrdila nam je i Varaždinska biskupija, ali iako smo tražili, nisu nam poslali raspored po župama.

– Slavlja prve svete pričesti i svete potvrde u Varaždinskoj biskupiji planiraju se od svetkovine Duhova, točnije nakon 20. svibnja 2021. godine. Župnici su u svojim župama objavili datume za ta slavlja i poznata su vjernicima. Nastojat ćemo da se slavlja odvijaju redovito, ne pod cijenu zdravlja, i sigurno, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Preporuka je da se, gdje je to moguće, slavlja održe na otvorenom. Pratimo epidemiološku situaciju i s obzirom na nju donijet će se konačan sud – odgovorio je Regionalnom tjedniku Marko Domiter, tajnik biskupa Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati