Povežite se s nama

Kultura

Slovenci vole Ines Hrain, Hrvati se tek zaljubljuju

Objavljeno:

- dana

Ines Hrain Ludošan se ovih dana, kaže, napokon osjeća kao književnica. Izdala je novi roman, očekuje premijeru prve radiodrame, knjige su joj prevedene na slovenski, u Sloveniji se dobro prodaju, pa čak na njima nešto i zaradi.

Istina, to je nekoliko tisuća kuna na mjesec, ali većina suvremenih domaćih pisaca će se složiti da zaraditi koju kunu u hrvatskoj književnosti zaslužuje spomen.

Tako je izlazak njezina novog romana stigao u pravom trenutku. Književna karijera Ines Hrain „živi“ svoje dobre trenutke, koji su čekali pet romana i 10 godina života.

Knjiga „Za Rusiju s ljubavlju“ satiričan je kriminalistički roman, parodija na Jamesa Bonda i „Iz Rusije s ljubavlju“. – Likovi izvode nekakve spačke na internetu, a mail su nazvali krivo, umjesto „Iz“ su napisali „Za Rusiju s ljubavlju“. Sve se odvija oko neke krčme u neodređenom selu na sjeveru, likovi govore štokavski – prepričava autorica.
Iako je roman ovih dana „pokazala“ u Zagrebu, Ines Hrain predstavljanje će organizirati ujesen.

Dok se ona bavi svojim novim krimićem, slovenska publika čita njezin drugi roman. – Nedavno je „Pusti otok“ postao „Samotni otok“, a ovih dana izlazi „Najdeblja“ („Najdebelejša“). Knjiga se već sad, i prije izlaska, jako dobro prodaje. Nakladnik „Založnik“ je profesionalac koji želi zaraditi i sigurno ne bi objavljivao „na lijepe oči“. Obilazim Sloveniju i promoviram romane koji su jako čitani i dobro se prodaju.

Uzvraćena ljubav

Slovenija voli Ines Hrain. Knjižnica u Velenju ima svih pet romana na hrvatskom jeziku i dosad jedini izdan na slovenskom.

U Sloveniji ste zvijezda?
– U usponu – smije se.
Knjige Ines Hrain u Sloveniji izgledaju puno respektabilnije nego kod nas. Iako je popularno reći da „korice ne čine sadržaj“, vidjeti knjižicu u mekom izdanju s „natiskanim“ redovima ili preglednu knjigu na kvalitetnom papiru u tvrdom uvezu ipak čini razliku.

– Knjiga koja u Hrvatskoj ima 150, u Sloveniji ima 350 stranica, u elegantnom izdanju. Svoje knjige u Hrvatskoj izdajem sama, zahvaljujući donacijama koje prikupim – kaže.
Sljedeća knjiga Ines Hrain će sigurno i u Hrvatskoj biti deblja, ali zbog puno većeg broja stranica. Njezina zasad najobimnija knjiga ima radni naslov „Dvostruka prijevara“.

– Radi se o ubojstvima u dva grada, naizgled ničim povezanima – tajnovita je.
Likovi u knjigama Ines Hrain uvijek se kreću domaćim ulicama, tu negdje na sjeveru. – Tu mi je najbliskije, lakše se uživim, a nemam kompleks „seoskog pisca“.

Još je jedno priznanje stiglo za književnost Ines Hrain. Hrvatski radio je adaptirao njezin krimić „Švedska grenčica“ i radiodrama u režiji Stephanie Jamnicky bit će izvedena početkom lipnja.

I tu će se nešto zaraditi, ali što se tiče zarade, ona od nje, vjeruje Ines Hrain, neće mnogo vidjeti.
– Mogla bih malo „prodisati“, ali sin mi je od jeseni brucoš, pa će sva zarada ići u grotlo njegova studija.

Onaj tko misli da je književnost romantika u kojoj nema mjesta za razgovor o novcu, treba znati da je Ines Hrain prijevode na slovenski platila sama, a ti su prijevodi za domaćeg književnika iznimno skupi.

Zbog jezične barijere ni ne računa previše na prodaju svojih sedam e-knjiga na hrvatskom jeziku, dok dvije na slovenskom idu dobro.
Slovenija nije krajnji cilj varaždinske književnice. Njezin izdavač surađuje s Englezima, pa tko zna…

Kultura

U srijedu u Varaždinu počinje 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Glazbena škola u Varaždinu ove godine organizira 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass.

Više od 600 mladih puhača iz 10 zemalja svijeta okupit će se na natjecanju koje Glazbena škola u Varaždinu organizira uz potporu osnivača Varaždinske županije, generalnog sponzora (koji osigurava i nagrade – instrumente), eminentne kompanije koja izrađuje vrhunske puhačke instrumente Buffet Crampon iz Pariza, a organizaciju natjecanja podupiru i mnogi drugi sponzori, kao što su Vindija, Parkovi, Prggin, PZC i Hrvatska glazbena mladež.

U srijedu, 22. ožujka 2023. godine, očekuje nas prvi dan natjecanja, a sve do 31. ožujka mladi će se puhači predstavljati članovima žirija koji sačinjavaju vrhunski glazbeni pedagozi.

Mnogobrojni žiri sastavljen je od vrhunskih glazbenika i pedagoga iz Nizozemske, Mađarske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Njemačke i Austrije.

Varaždin Woodwind & Brass je natjecanje namijenjeno učenicima i studentima kategorije od A do F, dok je Varaždin Woodwind & Brass Grand Prix natjecanje koje je namijenjeno umjetnicima od 15 do 35 godina starosti.

Natjecanje se provodi u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta.

– Iznimno velik broj kandidata samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim puhačima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri. U Glazbenoj školi u Varaždinu dani koji slijede bit će ispunjeni zvukovima puhačkih instrumenata, a vjerujemo da će samo natjecanje još jednom doprinijeti promoviranju puhačke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske – rekli su iz Glazbene škole.

Natjecanje Varaždin Woodwind & Brass završava 31. ožujka, kada će se održati finale natjecanja, ali i završni koncert ponajboljih mladih puhača uz svečanu dodjelu nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe „Praksa“ autora Josipa Kresovića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 21. ožujka, s početkom u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe Josipa Kresovića pod nazivom „Praksa“.

Izložba ostaje otvorena do 11. travnja.

– Tamo gdje završava klasični medij počinje eksperiment, opredmećen kombiniranjem neočekivanih objekata i umjetničkih tehnika. Josip Kresović, psiholog po struci, a umjetnik po vokaciji, pristupa umjetničkom procesu poput dijaloga kako bi se izrazio i komunicirao. Isprepletanjem autoreferencijalnog i konceptualnog pristupa pri umjetničkoj praksi, autor u ovim značenjski slojevitim radovima problematizira poprilično intiman spektar tema. Radovi su nusprodukt integriranja polariteta svakodnevnog posla, psihologa u centru za spolno zdravlje koji uz razgovor s korisnicima uključuje i mnoštvo papirologije i administrativnih zadataka, ali i direktan kontakt s liječnicima i medicinskim osobljem gdje upoznaje sve ono što tvori ljudsko tijelo te uspostavlja prema njemu novi odnos.

Djela tematski povezuje težnja za pronalaskom, odnosno uspostavljanjem balansa u profesionalnom, ali i svakodnevnom životu. Počevši od potrebe za dekonstrukcijom vlastitog identiteta kroz sjećanja i asocijacije, preispitujući ulogu obiteljskih i tradicionalnih normi unutar kojih odrasta te sada kao pojedinca koji reagira na problematiku raznih diskriminiranih skupina s kojima se poistovjećuje. Pozicioniravši proces introspekcije i otkrivanja podsvijesti kao sastavni dio umjetničke prakse, problematizira nevidljivost, stigmu i strah života pojedinaca s kojima se susreće na autentičan i intiman način. Inicijalno promišljanje koncepta sebe i svakodnevnog, rezultira radovima u raznim tehnikama koji se vizijom, koloritom i materijalom direktno referiraju na ljudsko tijelo i svu kompleksnost psiholoških i fizičkih procesa koji se događaju unutar nas samih – stoji, među ostalim, u predgovoru kustosice Marte Radman, mag. hist. art.

O autoru

Josip Kresović,interdisciplinarni umjetnik i psiholog, rođen u Zadru (Hrvatska) 1992. godine gdje magistrira psihologiju u području psihologije umjetnosti s interesom za vizualno-estetsku osjetljivost i odnos umjetnosti i raspoloženja.

Paralelno sa studijem razvija umjetničku praksu u kojoj se bavi osobnom ikonografijom kroz koju pokušava istražiti odnos između okoline i pojedinca te kako taj odnos može utjecati na formaciju ličnosti pritom koristeći različite materijale, od skulptura i kolaža do scenografije i performansa.

Od 2017. godine samostalno i grupno izlaže i izvodi u Zagrebu, Zadru, Rovinju i Splitu. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje