Povežite se s nama

Školstvo

Slovenija lijepa kao Hrvatska

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICE

U OŠ Izidora Poljaka u Višnjici u organizaciji Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije i Slovenskog kulturnog društva Nagelj Varaždin 4. prosinca je svečano obilježena prva godišnjica učenja slovenskog jezika u 12 osnovnih škola Varaždinske županije.

Riječ je o realizaciji projekta u okviru kojeg je već 250 osnovnoškolaca uspješno ovladalo osnovama slovenskog jezika. Spomenuti projekt, jedinstven u Hrvatskoj, inicirala je predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Barbara Antolić Vupora uz pomoć Varaždinske županije i slovenskih ministarstava. Tako je proslavi prve obljetnice u Višnjici uz predstavnike Varaždinske županije, ravnatelje i učiteljice slovenskog jezika, prisustvovala i Tina Komel, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, te predstavnici Ministarstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, Urada Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu te Zavoda Republike Slovenije za šolstvo. Za njih su sudionici projekta izveli prigodni kulturno-umjetnički program te za svoj nastup zasluženo dobili zahvalnice i vrijedne knjige koje je ove godine za ukupno više od 200 učenika osiguralo Vijeće slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije u 16.500 eura vrijednoj donatorskoj suradnji s Mohorjevom družbom iz Klagenfurta.

Tom je prigodom ministrica Komel posebno zahvalila Barbari Antolić Vupora na požrtvovnom besplatnom radu i izuzetno uspješnom odvijanju čitavog projekta.
Kulturno-umjetničkom programu prethodilo je stručno savjetovanje o projektu “Povežimo se s učenicima” koji se uz Višnjicu provodi u osnovnim školama u Ivancu, Lepoglavi, Klenovniku, Donjoj Voći, Jalžabetu, Cvetlinu, Cestici, Petrijancu, Bisagu, Varaždinskim Toplicama i Brezničkom Humu. Nakon savjetovanja gosti i uzvanici su u pratnji predstavnika slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji prisustvovali nastavi slovenskog jezika i kulture u OŠ Višnjica.

U razgovoru s učenicima gosti su mogli saznati koliko je širok spektar razloga zbog kojih đaci uče slovenski jezik. Znatan broj njih rodbinski je povezan sa Slovencima, gotovo svi su često bili u Sloveniji, a najvećem broju djece ta je zemlja jednako lijepa kao i Hrvatska.

– Jezik je najznačajnije obilježje naroda i upravo zato smo, kako bismo zaštitili autohtonost slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji, 2012. godine otpočeli s jedinstvenim projektom učenja slovenskog jezika u Republici Hrvatskoj i to upravo na rođendan dr. Franca Prešerna, 3. prosinca – rekla je Barbara Antolić Vupora.

Druga gimnazija prva

Učenje slovenskog jezika i kulture u Varaždinskoj županiji započelo je u Drugoj gimnaziji Varaždin u drugom polugodištu školske godine 2010./2011. Nositelj tog projekta, temeljenog na Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, bilo je Vijeće slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije na čelu s Barbarom Antolić Vupora, a znatnu podršku inicijatori su dobili od nadležnog županijskog pročelnika mr. sc. Miroslava Huđeka i ravnateljice škole Zdravke Grđan. Nastava se vodi prema modelu C što znači da je slovenski jezik i kultura obavezan predmet za učenike koji se za njega opredijele. Trenutno u Drugoj gimnaziji slovenski jezik i kulturu uči 61 učenik, a nastavu vodi prof. Miroslav Gradečak.

Lesjak: Okrenuti smo mladima

– Učenicima koji su učili slovenski jezik širom su otvorena vrata Slovenskog kulturnog društva Nagelj, a njegujući slovensku riječ i kulturu moći će sklapati nova važna prijateljstva – istaknula je Martina Lesjak, predsjednica SKD-a Nagelj koje svojim aktivnostima kontinuirano djeluje na uspostavljanju čvršće veze među mladima. Tako je SKD Nagelj za učenike Druge gimnazije nedavno organizirao posjet Postojni, a godinu dana ranije učenike je poveo u Ljubljanu gdje su sudjelovali u manifestaciji “Dobrodošli kući”. Od novijih aktivnosti SKD-a svakako treba istaknuti organizaciju i nedavno postavljanje izložbe u Prvoj varaždinskoj gimnaziji posvećene 200. godišnjici rođenja slovenskog znanstvenika svjetskog glasa Franca Miklošiča.

Izvor:
Foto:

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje