Povežite se s nama

Crna kronika

FOTO Slučaj Kulturana: Četvorka u zatvor zajedno na više od 9 godina za smrt profesora Nine Čengića

FOTO: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Na Županijskom sudu u Varaždinu izrečena je nepravomoćna presuda u slučaju Kulturana.

Prvoptuženi Ivor Vujasinović (30) osuđen je na tri godine zatvora , drugoptužena Asja Gorski (26) na dvije i pola , trećeoptuženi Ivan Gorski (21) na dvije godine zatvora, a četvrtoptuženi Dominik Žnidarić (27) na godinu i osam mjeseci.

Prvo ih je Županijsko državno odvjetništvo teretilo da su iz osvete ubili profesora engleskog jezika Gospodarske škole Varaždin.

Županijsko državno odvjetništvo promijenilo je optužnicu. Potom ih se teretilo da su zajednički i dogovorno, u cilju da teško tjelesno ozlijede Ninu Čengića, olako pritom držeći da ga neće usmrtiti, prebili Čengića te tako počinili kazneno djelo teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti.

Na kraju su osuđeni za nanošenje teške tjelesne ozljede u pokušaju. Za isto djelo prema Kaznenom zakonu previđene su kazne od šest mjeseci do pet godina.

– Sud nije imao dovoljno kvalitetnih dokaza zbog čega je žrtva Nino Čengića preminula. Odnosno, ne može se znati kad je i kako došlo do fatalne ozljede, odnosno udara glavom o tvrdu podlogu. Tu smo u sivoj zoni – istaknuo je sudac Alen Pretković u svojoj presudi.

Naime, utvrđeno je da je Ivor Vujasinović palicom, pa šakom udario pokojnog Ninu Čengića, dok ga je Asja Gorski udarala lokotom. Po iskazu sudsko-medicinskog vještaka Mayera, što je u obzir uzelo sudsko vijeće, udarci koje su zadali Ivor i Asja nisu bili fatalni.

Također, i udarci koje su zadavali trećeoptuženi Ivan Gorski i četvrtoptuženi Žnidarić nisu bili fatalni.

Sudsko vijeće uzelo je u obzir da je moguće da je pokojni Čengić nakon što se pridigao kod smreke ispred Kulturane, gdje ga je ostavila četvorka , doteturao do vježbališta i tamo je doživio fatalnu ozljedu.

– Ovo je poruka svima da se prije svega moraju kontrolirati. Također, ljudi moraju imati građansku hrabrost da neke stvari kažu na sudu, ovako imamo sivu zonu i to nije dobro. Ne govorim to na štetu optuženika, već u suprotnom, to može dovesti do njihova oslobođenja – ističe Pretković koji je zaključio da ova presuda nije solomunsko rješenje.

Presuda je nepravomoćna i na nju je moguća žalba.

Također, četvorki je ukinut i istražni zatvor.

Fotografije su s današnjeg izricanja presude

Crna kronika

Trostrukom ubojici odobren otpust iz Lepoglave, ŽDO podnijelo žalbu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podnijelo žalbu protiv rješenja Županijskog suda u Varaždinu kojim je odobren uvjetni otpust osuđeniku koji izdržava kaznu zatvora u trajanju od dvadeset godina zbog tri kaznena djela ubojstva i jednog pokušaja ubojstva, počinjenih u srpnju 1991. godine u Osijeku

Riječ je, piše Večernji list, o Antunu Gudelju koji je 2008. u Osijeku osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira i dvojice predstavnika lokalne vlasti Milana Kneževića i Gorana Zobundžije, te za pokušaj ubojstva Mirka Tubića.

Gudelj izdržava kaznu u Kaznionici Lepoglava i još nije pušten na slobodu. To će biti tek ako se odbije žalba državnog odvjetnika.

– Žalba je podnesena jer Državno odvjetništvo smatra da osuđeniku nije smio biti odobren uvjetni otpust jer ima za izdržati još više od dvije godine dosuđene kazne zatvora, te da takvo značajno skraćivanje kazne zatvora nije opravdano s obzirom na težinu i brojnost kaznenih djela zbog kojih osuđenik izdržava zatvorsku kaznu – stoji na DORH-u.

Nastavite čitati

Crna kronika

Pijani mladić (21) autom sletio u jarak kod Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

U prometnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak, 26. siječnja oko 22.30 sati u Žarovnici, ozlijeđen je 21-godišnjak.

On je upravljao osobnim vozilom pod utjecajem alkohola od 0,87 promila županijskom cestom.

– Dolaskom u nepregledni lijevi zavoj, zbog neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila te gustoći prometa, izgubio je nadzor nad upravljačem i sletio vozilom u desno van kolnika u cestovni jarak – ističe PU varaždinska.

Pritom je ozlijeđen te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin. Njegove će se ozljede okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje