Povežite se s nama

U fokusu

Slučaj s otpadom: Avar u Poljani Biškupečkoj upozorio na „kriminalne radnje gradonačelnika Bosilja“

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Zlatan Avar, bivši zamjenik gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, osvrnuo se danas, 8. srpnja, u društvenom domu Poljana Biškupečka na aktualnu situaciju u Gradu Varaždinu oko pronalaska rješenja za odvoz miješanog komunalnog otpada (MKO).  

– Ne možemo prešutjeti određene kriminalne radnje koje se ovdje događaju, pritisak na direktora Čistoće da radi nezakonito – započeo je Avar, navodeći da je prva tema o kojoj će govoriti vezana uz navode da je „bivša gradska vlast na čelu s Čehokom, Malenicom i njime namještala natječaje da miješani komunalni otpad odlazi u MBO tvornicu“.

– To je totalna laž i neistina jer svatko tko se imalo razumije u problematiku otpada, zna da je primarna selekcija koju je RH sebi zacrtala kao strategiju, zapravo i obrada otpada. Znači, obrađeni otpad ne može u MBO. Stoga me čudi da bivši savjetnik Čistoće g. Briški i ekipa iz Budimo grad nešto takvo izjavljuju, da nemaju pojma o tome što zakonska regulativa nalaže – rezolutan je Avar.

Druga tema o kojoj je govorio su, navodi Avar, „kaznena djela koja je počinio aktualni gradonačelnik Neven Bosilj svojim pritiscima na direktora Čistoće da izbjegava javnu nabavu“.

– On je javno izrekao „da je on direktor Čistoće, da bi otpad predao nekim privatnim tvrtkama, Univerzalu ili C.I.O.S.-u“, i „kakve javne nabave?“. Podsjećam tu na aferu Agram pokojnog g. Bandića, kojega su priveli i kojeg je USKOK optužio upravo zbog neprovođenja postupka javne nabave i izravnog ugovaranja zbrinjavanja otpada – upozorava Avar na to da „aktualni gradonačelnik Bosilj direktno stvara pritisak na direktora Čistoće Varaždin Davora Skrozu, kao i na Nadzorni odbor Čistoće“.

U tom slučaju, dodaje bivši zamjenik gradonačelnika, „očekuje da institucije krenu raditi svoj posao, a ne zanemaruje ni odluku kojom će podizati kaznene prijave protiv takvog načina upravljanja Gradom Varaždinom“.

Nadalje, istaknuo je Zlatan Avar pitanje potencijalnog pogodovanja određenim privatnim tvrtkama koje se bave gospodarenjem otpada, što također „treba ispitati“.

– Gdje je u svemu tome uloga ekipe „Budimo grad“ koja sada šuti? Znamo da je g. Petrić jedan od njihovih članova i vijećnika. Poslat ću vam fakturu koju je za vrijeme Habuševe administracije poslalo Odvjetničko društvo Petrić, koje je bilo involvirano u podjelu tada Varkoma na društva Čistoća i Varkom, i znamo u tom periodu, od 2013. do 2017., podjela je napravljena upravo tako da Čistoća preživi par mjeseci i da se potom ugasi. G. Petrić je u vlasništvu strukture Saubermachera i još jedne tvrtke koja se bavi gospodarenjem otpada i kao što je to bila agenda SDP-a i tada g. Habuša, da jednostavno Čistoća preživi par mjeseci i prestane funkcionirati. Ta se agenda sada nastavlja, a to vidimo iz izjava aktualnog gradonačelnika – naveo je Avar.

Objašnjava također da je pisani nalog poslan prema Nadzornom odboru Čistoće protuzakonit, a u kojem se radi pritisak na Nadzorni odbor Čistoće da se smjeni direktor. Ukazuje također i na netransparentnost upravljanja Gradom, što je „u suprotnosti sa onime što je pričao sa ekipom iz „Budimo grad“ u kampanji“.

– Predlažu g. Avirovića kao budućeg direktora Čistoće, za kojega zaboravljaju spomenuti zašto je izgubio poziciju u Čakomu. Bili su medijski natpisi o famoznom uvođenju plinskih instalacija u strojeve, automobile, zbog uštede, što se izjalovilo i nastala je financijska šteta za Čakom. Sjećamo se požara u Totovcu kada je gorjela plastika, u kojem je taj gospodin bio tehnički direktor, gdje su oni malo špekulirali i čekali hoće li cijena plastike na tržištu pasti, pa su je skladištili, umjesto da su radili po zakonu – podsjeća Avar.

Osvrnuo se i na jučerašnje izjave gradonačelnika Bosilja, „da je slavodobitno ponašao rješenje, što nije istina“. U posjedu mu je i mail koji je „direktor Čistoće 11. lipnja poslao g. Bosilju i g. Markoviću, u kojemu predlaže rješenje koje se dogodilo mjesec dana kasnije“.

– Tu se moramo zapitati zašto je mjesec dana Bosilj čekao da ode do ministra, zašto nije odmah zatražio sastanak. Jer, već je tada bilo jasno, u studenome mjesecu, kada smo se mi susreli s tim problemom, da je ministarstvo jedino koje može „potegnuti“ rješenje. A ovaj će se problem riješiti sam od sebe, a aktualna vlast to zna i šuti o tome, kad ministarstvo izmijeni jedan strateški dokument u kojem će biti točno određeno na koju deponiju će određene jedinice lokalne samouprave voziti otpad – navodi Avar, dodajući da „glavni savjetnici gradonačelnika Bosilja – odvjetnici Petrić, zastupaju svoje određene interese“.

– Tu postoji sumnja u pogodovanje, koruptivne radnje i spomenut ću riječ kriminal, nadovezujući se na aferu Agram u kojoj je zbog ovakvih postupaka neprovođenja javne nabave USKOK podignuo optužnicu protiv Bandića – upozorava Avar, navodeći da će direktor Čistoće morati potražiti pravnu zaštitu.

Smeće u Poljani Biškupečkoj

Nezadovoljan je i time što na jučerašnjem sastanku u Zagrebu s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem nije bilo ni riječi o odvozu otpada iz Poljane Biškupečke.

– Skladištenje ovih 600 tona na pretovarnoj stanici u Poljani Biškupečkoj izazvala je dolazak inspekcije koja je naravno dala 15 dana rok da se ovo ukloni, a na sastanku jučer o tome nije bilo ni riječi – nezadovoljan je Zlatan Avar, navodeći da se na sastanku pričalo samo o tekućim odvozima koje će se rješavati „ad hoc“, odnosno koja deponija će imati mjesta, tamo će se otpad odvesti.

Ako se odvoz iz Poljane u roku od 15 dana ne dogodi, upozorava Avar, Čistoća u roku od 30 dana može izgubiti dozvolu za gospodarenjem otpadom, što znači gašenje te tvrtke. To je, smatra Avar, i cilj gradonačelnika Bosilja, uz „pogodovanje određenim interesima“.

Osvrt Danijele Puškadije, mještanke Poljane Biškupečke

Mještanka Poljane Biškupečke Danijela Puškadija također je sudjelovala na današnjoj konferenciji za medije te se osvrnula, među ostalim, na pretovarnu stanicu u Poljani koja je, kaže, funkcionirala sve do 10. lipnja, kada je Čistoća počela skladištiti MKO.

– Komunikacija g. Bosilja i nas je strašna. Javno smo morali napisati poziv da dođe na sastanak i da razgovaramo o ovoj temi, jer mi smo ljudi koji ovdje žive i to je tema koja se tiče nas, kao i drugih jedinica lokalne samouprave i građana, i vrlo smo važan faktor u rješavanju bilo kakvog pitanja. Kad je došao, nije znao da se ovdje nalazi 500 tona MKO-a, jer su mu savjetnici rekli da je riječ o 50 tona, te je rekao tada da će se taj problem riješiti u roku dva tjedna. No, to nije riješio, nije se čak ni javljao na telefonske pozive – kazala je Danijela Puškadija.

Nadalje, navodi da je gradonačelnik Boslij nekidan došao u Poljanu Biškupečku, no „sastao se samo s mještanima koji su članovi Udruge Varaždinsko smeće, na kojemu su bili prisutni g. Obadić i g. Petrić“.

– Rješavali su, kao, način na koji će to riješiti, No, na žalost, to nije točno. Točno je to da tih 600 tona miješanog komunalnog otpada ostaje u pretovarnoj stanici u Poljani Biškupečkoj i ne miče se s mjesta. G. Bosilj još uvijek nije našao razlog zašto bi on trebao porazgovarati s mjesnim odborom, koji je ipak neka institucija u ovome selu i predstavlja građane. A on razgovara s nekakvim likovima čudnog, rekla bih, moraliteta – zaključuje Danijela Puškadija.

Danijela Puškadija

U fokusu

Hoće li propasti RCGO Piškornica? Projekt poskupio na gotovo 100 milijuna eura!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt izgradnje Regionalnog centra za odlaganje otpada Piškornica ponovno je zapeo, ovog puta zbog cijene izvođenja radova.

Na javni natječaj za izvođenje radova stigle su dvije ponude, od njemačkog Strabaga i grčkog Hellectora.

Ponuda njemačke kompanije iznosi nešto manje od 677 milijuna kuna, dok je druga ponuda još viša i iznosi nešto više od 716 milijuna kuna, dok je predviđena vrijednost projekta prema prvim projekcijama i konstrukciji financiranja iznosila oko 347 milijuna kuna. Drugim riječima, potencijalni izvođači radova traže dvostruko više od svote koja je predviđena projektom. Razlog tomu je poskupljenje građevinskog materijala, ali i radova u građevini.

Iako politika uvjerava da se od izgradnje Regionalnog centra neće odustati, postavlja se pitanje isplativosti, a tu je i činjenica da projekt godinama kaska i nikako da dođe do realizacije.

Sad se nameću dvije mogućnosti: ili ponavljanje natječaja, ili izmjena projekta. Kad bi se išlo s novim natječajem, mala je vjerojatnost da će se javiti netko s nižom cijenom, odnosno onom koja bi bila u prihvatljivim okvirima. To bi, uostalom, trajalo skoro godinu dana. Ako se pak odluči da se ide u izmjenu projekta, to će trajati vjerojatno još i duže.

Unatoč tomu, i gradska i županijska vlast, i ove sadašnje, a i bivše, godinama građane uvjeravaju da je RCGO Piškornica najbolje rješenje za sve probleme s otpadom. A problema itekako ima. Osim što balirani otpad stoji u Brezju od daleke 2005. godine, nedavno smo svjedočili i problemima gradske tvrtke Čistoća, koja nije bila u stanju riješiti tekući otpad koji se skupljao u Poljani. Nađeno je privremeno rješenje, pa se sad otpad razvozi po svim dijelovima Hrvatske, a pitanje je što će biti od Nove godine.

Kad se vratimo nekoliko godina unatrag, Piškornica se često spominjala i u kontekstu rješavanja baliranog otpada. Podsjetimo, primjerice, da je 2016. Piškornica namjeravala kupiti MBO. Dvije godine nakon toga je bivši župan Radimir Čačić govorio da će bale odvesti u Piškornicu. Od svega toga, naravno, nije bilo ništa, kao ni od realizacije izgradnje Regionalnog centra za odlaganje otpada.

Spomenimo i da je 2010. godine varaždinska tvrtka T7 VIS izgradila MBO i ugradila najsuvremeniju opremu u prvu tvornicu takve vrste u Hrvatskoj. Radilo se o investiciji od 180 milijuna kuna, što je puno manje od cijene Regionalnog centra Piškornica.

Međutim, zbog te iste politike koja je puno pričala, a probleme nije rješavala, već stvarala nove, varaždinski gospodarstvenik Davor Patafta morao je 2014. godine MBO prodati.

Sad se slična takva tvornica namjerava graditi u Koprivničkom Ivancu (Piškornica), ali po znatno višoj cijeni. Jedina razlika je što bi ondje trebao biti bioreaktor, za koji struka kaže da vrijedi između 7 i 10 milijuna eura.

S druge pak strane, postoji i obveza Hrvatske prema Europskoj uniji. Postoje, naime, određeni ciljevi iz nacionalnog Plana gospodarenja otpadom 2017. – 2022., kojim smo se obvezali prema EU-u da ćemo izgraditi centre za gospodarenje otpadom. Sve je izglednije da se ta obveza neće ispuniti.

Ministarstvo: Odgovornost je na korisnicima

Iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za financiranje RCGO-a Piškornica izdvojeno je nešto manje od 314 milijun kuna. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta iznosi nešto više od 448 milijuna kuna, za cijeli projekt.

Dogovoreno je da u sufinanciranju prihvatljivih troškova projekta, pored Europske unije, koja osigurava oko 70 posto iznosa ukupno prihvatljivih troškova, sudjelovat će i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 20 posto, te suvlasnici tvrtke Piškornica d.o.o. Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija te Općina Koprivnički Ivanec s ukupno 10 posto.

RCGO Piškornica je sad po upitnikom, a iz Ministarstva gospodarstva odgovorili su nam kako oni nemaju utjecaj na rokove i postupak javne nabave.

– Prema Ugovoru, korisniku projekta je dodijeljeno 313.749.954,75 kuna bespovratnih EU sredstava. Sukladno pravilima prihvatljivosti za Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., sredstva su korisniku na raspolaganju do 31. prosinca 2023. Ističemo kako je za postupke javne nabave odgovoran korisnik projekta. Ministarstvo ne sudjeluje u postupcima javne nabave i nema utjecaja na rokove realizacije projekta – stoji u odgovoru Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Nastavite čitati

U fokusu

Toplinom iz dubina na sjeveru Hrvatske dobivat ćemo struju, graditi lječilišta, zagrijavati staklenike…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je u javnost dospjela vijest da će se u naselju Merhatovec na području Općine Selnica graditi geotermalna elektrana, ponovno je aktualizirana priča o vrijednostima geotermalnih izvora na sjeveru Hrvatske.

Naime, na području gotovo cijele kontinentalne Hrvatske na dubinama od 2,5 do 3,5 kilometara nalaze se velike zalihe geotermalne vode s temperaturama do 150 stupnjeva Celzijevih. Ti su podaci dobro poznati zahvaljujući dugogodišnjim istraživanjima koje je provodila Industrija nafte (INA), a bili su vezani uz potragu za naftom i zemnim plinom. Inini stručnjaci su u posljednjih 50 godina napravili više od 4000 bušotina, što je i više nego dobra podloga za početak iskorištavanja ovoga obnovljivog izvora energije.

Prva u Cigleni

No, i dok neke druge europske zemlje, poput Italije i Islanda, u velikoj mjeri već koriste ovaj oblik energije, Hrvatska je tek u fazi provođenja detaljnijih istraživanja. Trenutno je u funkciji tek jedna geotermalna elektrana: GE Velika-1 u Cigleni kod Bjelovara, koja je u rad puštena krajem 2019. godine. Nakon što je zagrebačka energetska tvrtka Ensolx objavila međunarodni javni poziv za partnerstvo u razvoju i gradnji, geotermalna elektrana u Merhatovcu trebala bi postati drugi takav energetski kompleks u Hrvatskoj.

Iako su oči javnosti trenutno uprte u istraživanja vezana za Merhatovec, jedan drugi projekt vezan za Međimurje i geotermalne kapacitete bio je u središtu pozornosti još 2019. godine. Te godine u srpnju je na sjednici Vlade Republike Hrvatske projekt pod nazivom “Napredna geotermalna energana s internalizacijom ugljikovih spojeva AAT Geothermae” u Draškovcu kod Preloga proglašen strateškim investicijskim projektom.

Privatni ulagači

– Projekt predstavlja pilotni projekt visoko učinkovite proizvodnje zelene energije iz obnovljivih izvora geotermalnog resursa bez ispusta u okolinu. Projektom se predviđa korištenje energije tako da se kao energent upotrebljava geotermalna voda te da se proizvode električna i toplinska energija u dvofaznom procesu. Tom prilikom bi se nusprodukt, ugljikov dioksid, pročišćavao i utiskivao nazad u bušotinu kako bi došlo do regeneracije sloja i kako bi se održao pritisak u bušotini. Realizacijom projekta planira se otvoriti od 400 do 500 radnih mjesta, a financira se privatnim kapitalom – navedeno je tada u objašnjenju odluke Vlade Republike Hrvatske.

Otad su prošle gotovo dvije i pol godine, a iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja informirali su nas u kojoj je projekt trenutačno fazi.

– Dosad je uspješno završena istražna faza, provedeni su upravno-pravni postupci te su ishođene sve potrebne dozvole za početak izgradnje. Podmirene su obveze plaćanja naknada sukladno Uredbi o naknadi za istraživanje i eksploatacije ugljikovodika. U pripremu i realizaciju projekta uključena je operativna skupina sastavljena od predstavnika središnjih tijela državne uprave te lokalne i regionalne samouprave, čiji je zadatak utvrđivanje potrebnih propisanih postupaka te međusobna koordinacija i dinamika izrade daljnje dokumentacije za provedbu projekta – piše u odgovoru na naš upit.

Uz geotermalnu energanu u Draškovcu trebao bi niknuti i moderni lječilišno-turistički kompleks, a vrijednost cjelokupne investicije procjenjuje se na više od 365 milijuna kuna, za što se traži zainteresirani privatni ulagač.

Na području Republike Hrvatske trenutačno se izvode radovi u svrhu istraživanja ili eksploatacije na šest eksploatacijskih polja geotermalne vode (EPG) i 13 istražnih prostora geotermalne vode (IPG). Na području Međimurske županije to su Draškovec (EPG) i Merhatovec (IPG). U Koprivničko-križevačkoj županiji radi se na području Legrada (IPG) i Križevaca (IPG), dok lokaciju Lunjkovec-Kutnjak (IPG) dijele s Varaždinskom županijom.

Za potrebe utvrđivanja kapaciteta istražnog polja Lunjkovec-Kutnjak, Varaždinska županija je 2019. godine osnovala tvrtku Bukotermal u suvlasništvu s Općinom Mali Bukovec.

Komercijalizacija

– Nakon dvogodišnje istražne faze i remonta dviju postojećih bušotina, slijedi faza razrade i eksploatacije, u kojoj tvrtka planira, prema dosadašnjim relevantnim mjerenjima i analizama, u I. fazi izgraditi geotermalnu elektranu snage 1,5 do 2 megavata. Predviđeni početak rada elektrane je 2025. godina, a procijenjena vrijednost investicije iznosi 10 milijuna eura – otkrili su iz Varaždinske županije.

Na tome se neće stati, jer je u sljedećoj fazi planirano komercijalno korištenje maksimalnoga geotermalnog potencijala tada već eksploatacijskog polja Lunjkovec-Kutnjak, s ciljem izgradnje geotermalne elektrane snage od 10 megavata te kaskadnoga korištenja toplinske energije u industrijske i agrotermalne svrhe.

– Naime, s obzirom na izrazito poljoprivredno orijentirane općine na istočnom dijelu Varaždinske županije, korištenje izvora toplinske energije iz geotermalnih izvora omogućilo bi povećanje povrtlarske proizvodnje u staklenicima te u stočarskoj proizvodnji. Kad je u pitanju poljoprivreda, čak 40 posto cvijeća u Hrvatskoj proizvodi se upravo na tom području u ludbreškoj regiji, a ukupna hrvatska proizvodnja pokriva svega 10 posto hrvatskih potreba, pa to jasno govori o razvojnom potencijalu. Grijanje je jedna od najvećih stavki u troškovima proizvođača cvijeća, ali i proizvođača voća te povrća. Geotermalna će voda nakon zagrijavanja fluida za rad turbine geotermalne elektrane biti iskorištena i za prolazak kroz toplovode kojima će se grijati staklenici. Na kraju procesa se geotermalna voda vraća nazad u ležište putem utisne bušotine – objašnjavaju iz Varaždinske županije.

Dio kolača i Općini i Županiji

Način utvrđivanja, visina i omjer raspodjele naknade za eksploataciju geotermalnih voda u energetske svrhe propisani su Uredbom o naknadi za istraživanje i eksploatacije ugljikovodika. Za postrojenja koja većinski proizvode električnu energiju iz geotermalnih ležišta s temperaturama višim od 100 stupnjeva Celzijevih naknada iznosi 30.000 kuna po kilometru kvadratnom. Za postrojenja koja većinski proizvode toplinsku energiju iz geotermalnih ležišta s temperaturama nižim od 100 stupnjeva Celzijevih naknada je 1000 kuna po kilometru kvadratnom.

– Novčana naknada prihod je državnog proračuna RH, a u cijelosti se ustupa jedinici lokalne samouprave na čijem području se nalazi eksploatacijsko polje. Novčana naknada za pridobivene količine geotermalnih voda prihod je državnog proračuna RH i iznosi najmanje tri posto od tržišne vrijednosti pridobivenih količina geotermalnih voda. Naknada se dijeli na način da po 40 posto pripada jedinici lokalne samouprave i državnom proračunu RH, a 20 posto jedinici područne (regionalne) samouprave – objasnili su iz Ministarstva gospodarstva i regionalnoga razvoja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje