Povežite se s nama

Život i društvo

Slučaj varaždinskog policajca Troktera koji je ostao bez oka: NK Dinamo državi isplaćuje 380.220 kuna

policija

Objavljeno:

- dana

Nogometni klub Dinamo izgubio je spor Ustavnog suda i državi mora platiti 380.220 kuna zbog događaja iz 2010. godine, prilikom kojeg je teško ozlijeđen varaždinski policajac, piše portal Večernji.hr.

Podsjetimo, u svibnju 2010. godine, kada se na maksimirskom stadionu igrao derbi između Dinama i Hajduka, zbog huliganskog divljanja teško je bio ozlijeđen Varaždinac Kristijan Trokter, tadašnji pripadnik interventne policije.

Naime, Trokter je uslijed topovskog udara, kojeg je bacio Nikica Marović, ostao bez oka. Godinu dana nakon nereda na stadionu, Marović je bio osuđen na četiri godine maloljetničkog zatvora, a država je 2012. godine s ozlijeđenim policajcem sklopila nagodbu prema kojoj mu je trebala isplatiti 380.220 kuna sa zakonskim zateznim kamatama jer je ozlijeđen tijekom obavljanja dužnosti.

Nakon toga je, piše Večernji, država tražila da joj Dinamo regresno isplati taj novac, a takvu je presudu i donio Trgovački sud u Zagrebu 2014. U presudi se navodilo da je riječ o odgovornosti organizatora koji prilikom okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenom ili otvorenom prostoru odgovara za štetu nastalu smrću ili tjelesnom ozljedom koju netko pretrpi uslijed izvanrednih okolnosti, a također se navodilo da je Dinamo kao organizator propustio poduzeti sve mjere kojima bi se onemogućilo da se na stadion unese pirotehnika.

Dinamo se nakon toga žalio, a podnio je zatim i ustavnu tužbu zbog, kako se navodi, „povrijeđenog prava na pravično suđenje“.

Klub je u tužbi naveo da sudovi, koji su donijeli ranije presude, nisu razmotrili odlučne okolnosti slučaja, odnosno da prvostupanjski sud nije utvrdio postojanje ugovorne odgovornosti Dinama prema državi. U tužbi se također navodi da u ranijim presudama uopće nije naznačeno na temelju kojih je činjenica utvrđeno da Dinamo mora isplatiti državi 380.220 kuna koje je ona isplatila svome radniku. Požalili su se i na to što Trgovački sud prilikom donošenja presude nije uzeo u obzir pravno mišljenje prof. dr. sc. Vilima Gorenca koji je smatrao da se na one, koji organiziraju priredbe, ne primjenjuje odredba iz članka 1081 Zakona o obaveznim odnosima.

Ustavni sud je odbacio sve argumente iz Dinamove tužbe, pojasnivši da je ispravan stav Visokog trgovačkog suda koji je potvrdio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu. Prema presudi, Dinamo je odgovoran za regresnu isplatu naknade štete jer je utvrđeno da je šteta nastala „zbog izvanrednih okolnosti koje na nogometnim utakmicama mogu nastati, a što je pretpostavka utvrđene odgovornosti Dinama kao organizatora utakmice“, navodi Večernji.hr.

Ustavni sud je također zaključio da Dinamu nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje te da je Visoki trgovački sud iznio dostatne i relevantne razloge za svoju odluku s obrazloženjem za svoje pravno stajalište.

Život i društvo

“Pozivam i mlađe da se pridruže našim akcijama te postanu dobrovoljni darivatelji krvi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se svake godine obilježava 25. listopada, u Županijskoj palači u Varaždinu priređeni je tradicionalni prijem za dobrovoljne darivatelje krvi te predstavnike Društava Crvenog križa iz Varaždina, Novog Marofa, Ludbrega i Ivanca.

U ime Varaždinske županije prisutne je pozdravila te čestitala na njihovoj nesebičnosti, plemenitosti i humanosti zamjenica župana Silvija Zagorec, a prijemu su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Rahela Blažević, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac te liječnica Odjela za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Varaždin Gordana Jaklin.

– Varaždinska županija nalazi se u samom vrhu po broju prikupljenih doza krvi i ta činjenica nas sve skupa čini ponosnima i sretnima. Hvala svim darivateljima na njihovoj nesebičnosti, humanosti i plemenitosti. Posebno želim pohvaliti višestruke darivatelje koji trebaju biti primjer i motivacija novim, mlađim darivateljima – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec te izrazila nadu da će naša Županija i dalje ostati u samome vrhu po broju prikupljenih doza.

Gordana Jaklin, dr.med., je naznačila kako odjel unatoč borbi s pandemijom jako dobro funkcionira.

– Koristim priliku da se zahvalim svim našim darivateljima krvi jer zahvaljujući njima Opća bolnica Varaždin uvijek ima dovoljno zaliha krvi – rekla je Jaklin.

Predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Rahela Blažević zahvalila se zamjenici župana na toplom prijemu, ali i podršci koju Županija pruža u radu Društva.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zgrada Doma za starije i nemoćne osobe i službeno u vlasništvu Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekretnine Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin i službeno su postale vlasništvo Varaždinske županije.

Ugovor o prijenosu prava vlasništva na nekretnini Doma potpisali su u ponedjeljak, 25. listopada, u Županijskoj palači ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar i župan Anđelko Stričak.

– Danas je Varaždinska županija bogatija za 68.390.000 kuna, kolika je vrijednost nekretnina Doma za starije i nemoćne osobe koje smo u vlasništvo dobili bez naknade. Dom je izgrađen 1979. godine, a kapaciteta je 360 ležajeva. Županijska skupština je u rujnu jednoglasno donijela odluku o prihvaćanju ovog dara Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Na taj način ćemo moći daleko kvalitetnije upravljati nekretninom, a sve na korist naših korisnika. Da je interes za smještaj u Dom velik, govori podatak da je na listi čekanja više od 2000 umirovljenika – rekao je župan Anđelko Stričak.

Potpisivanju ugovora prethodila je odluka Vlade Republike Hrvatske, koja je zadužila resorno ministarstvo i HZMO da osiguraju sve uvjete, što je sada i realizirano, napomenuo je ravnatelj HZMO-a.

– Namjera je da prijenosom vlasništva omogućimo Županiji da i dalje investira u nekretnine Doma za starije i nemoćne, bez obzira je li to vezano uz proširenje kapaciteta ili poboljšanje stanja same nekretnine. Sada kao vlasnik može i aplicirati za korištenje EU fondova. Ovo je četvrti ugovor o prijenosu vlasništva koji je HZMO potpisao sa županijama, a do kraja godine ugovore planiramo potpisati ugovore s još sedam županija – naveo je ravnatelj Ivan Serdar.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su pomoćnik ravnatelja za pravne, opće i poslove gospodarenja imovinom HZMO-a Miljenko Cvitanović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vesna Vidović Oreški, predsjednik Upravnog vijeća Doma Zlatko Zuber i predsjednica Saveza udruge umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Jadranka Bahlen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje