Povežite se s nama

U fokusu

Slučaj Žalac: Habijan i Grmoja posvađali se u Otvorenom

Objavljeno:

- dana

Bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac uhićena je po nalogu europskog javnog tužitelja, a njeno uhićenje bila je tema Otvorenog.

Na HRT-u gostuju Nikola Grmoja – predsjednik Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije (Most), Damir Habijan – potpredsjednik Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije (HDZ), Ariana Vela – konzultantica za EU fondove, i kriminalist Željko Cvrtila.

Habijan, ujedno i šef varaždinskog HDZ-a kaže da nitko ne zna za što se Žalac tereti.

– Ne pada mi na pamet da kao u Milanovićevoj vladi kažem da imamo neka saznanja – rekao je.

HDZ je ozbiljna stranka i oni poštuju presumpciju nevinosti, kaže.

Upitan o Petricu, koji je na čelu agencije bez koje je teško povlačiti novac iz EU fondova, Habijan je rekao kako je to ista stvar kao i za Žalac.

– Ono što smo čuli od nekih saborskih zastupnika, da prijeti zastoj u apsorpciji, apsolutno ne stoji, dodao je te postavio pitanje: “Zar doista mislite da bi Hrvatska dobila prvu tranšu u iznosu od 818 milijuna eura da postoji sumnja od strane Europske komisije?”

Grmoja kaže da je ovo šamar Hrvatskoj te da je država osramoćena jer nije sama istražila slučaj.

– Jasno je da je USKOK zaključio istragu. Jasno je i da je Žalac otišla zbog ovog – rekao je Grmoja.

Kaže i da ima dokaze da USKOK i DORH rade po nalogu vlade. Tražit će i smjenu glavne državne odvjetnice.

– Ovo je više negledljivo, tolika uhićenja iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec i sad nam još europske institucije potvrđuju da naš DORH i USKOK ne rade svoj posao kako treba. Jedna velika sramota. Smjena glavne državne odvjetnice i ostavka premijera Jedini je izlaz iz ove situacije – rekao je Grmoja.

Habijan kaže da Grmoja tvrdi da USKOK laže i da ne poznaje zakon.

– Tvrdite li Vi da USKOK i DORH ne mogu goniti hrvatske državljane? Ne obmanjujte javnost. Gledaš u oči voditelju i lažeš. Sad sam Vas uhvatio u laži – rekao je Grmoja.

Izvor: Index

U fokusu

Župan Stričak odgovorio na prozivku Čačića – kazao je oštro „ne“ reformističkim benđikama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

čačić stričak

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak danas se, 21. siječnja, osvrnuo na izjave Radimira Čačića u vezi ulaganja u Varaždinske Toplice. Prema riječima bivšeg župana, Stričak je iz Razvojnog sporazuma Sjever potpuno izbacio investiciju od 600 milijuna u novi hotelski kompleks na tom području.

– Projekt izgradnje hotela Jupiter vam je kao tibetanski Jeti. O njemu se priča, a nitko ga nije vidio. U našim smo arhivama vezano na tu temu našli svega jednu sličicu iz 2013. godine, iz doba župana Štromara. Kao što bi rekao moj prethodnik „Pa nisi valjda toliko glup da ne možeš sam sebi izdati i napisati građevinsku dozvolu!“. Stoga pozivam bivšeg župana Čačića da dostavi tu građevinsku ili lokacijsku dozvolu, taj glavni ili idejni projekt vezan uz izgradnju hotela Jupiter. U arhivi Varaždinske županije od toga nema ničeg! Bila je prijava samo imenom i prezimenom na Razvojni sporazum Sjever. Bez ičega, samo: „Mi želimo 600.000 kuna za razvoj hotela.“ – navodi Stričak.

Točno je, dodaje župan, da su susjedne županije prijavljivale slične projekte, no ti projekti su vezani uz zdravstvo, a ne za izgradnju hotela sa pet zvjezdica.

– Naravno da sam negdje u sedmome mjesecu prošle godine taj hotel maknuo iz prijave za Razvojni sporazum Sjever i uvrstio izgradnju Kampusa FOI-ja. Kada se Fakultet izgradi kroz 10-ak godina i kada odškoluje i iznjedri tisuću mladih stručnjaka, ambicioznih i školovanih ljudi, ti ljudi će dati vrijednost desetak hotela Jupiter. A uloga županije nije da gradi hotele i motele, nego da gradi škole i bolnice. „Da“ Kampusu FOI-ja, „ne“ hotelu Jupiter, za što ne postoji ništa. “Da” obrazovanju, „ne“ reformističkim benđikama – oštro je ustvrdio župan Stričak.

Još jednom je prozvao bivšeg župana Čačića „neka donese taj projekt, neka ga vidimo“. – Možda je u Tibetu, tko zna? – pita se Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

Strahonja: Dao sam ostavku u NO Čistoće iz osobnih razloga i ne želim se uvlačiti u političke igre

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vjeran Strahonja podnio je ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Čistoća, a informaciju nam je danas potvrdio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Kao razlog ostavke, Strahonja navodi osobne razloge. Također, kaže kako je Nadzorni odbor radio dobro, sve odluke donesene su jednoglasno, ali navodi i kako se ne želi uvlačiti u političke igre.

Vjeran Strahonja dao ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Čistoće

– Nadzorni odbor radio je jako dobro, sve odluke donosili smo jednoglasno i moj posao tamo je odrađen. Ostavka je uslijedila iz osobnih razloga, zaista imam puno obaveza, a u Nadzornom odboru ne mogu više ništa bitno pridonijeti. Također, ne želim se uvlačiti u političke stvari, to nije dobro, a ja to ni ne mogu. Nadzorni odbor mora funkcionirati isključivo po Zakonu, a uvlačenje Uprave i ostalih tijela u politiku nije nikako dobro – objasnio nam je Strahonja.

Podsjetimo, gradonačelnik Bosilj napomenuo je danas kako ne želi da se ime Vjeranja Strahonje nabilo koji način povezuje s Čehokom i Avarom.

– Odradio je posao u Nadzornom odboru. Proveo je sve preporuke revizije, a uz to ne želim da ga itko stavlja u istu rečenicu s Čehokom ili Avarom. I dalje ostaje moj savjetnik – rekao nam je danas Bosilj.

Ostavku je komentirao i bivši gradonačelnik i gradski vijećnik Ivan Čehok.

– Ne znam kakve veze ima Strahonja s Avarom i sa mnom jer mi s njim ne želimo imati nikakve veze. Zna se tko prvi napušta brod koji tone. Podizanje cijena smeća, ostali problemi s otpadom, imenovanja direktora mimo natječaja… Sve to samo je dokaz da je ova gradska vlast u rasulu – rekao je Čehok.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje