Povežite se s nama

Školstvo

Slučajevi korupcije u visokom školstvu u SAD-u – sporadični!

Objavljeno:

- dana

PROF. DR. SHEILA SLAUGHTER O KORUPCIJI U AMERICI

Postoji nešto korupcije na fakultetima i sveučilištima u SAD, kao uostalom i u mnogim drugim zemljama, ustvrdila je prof. dr. Sheila Slaughter na ovogodišnjem, osmom po redu Sajmu stipendija održanom u Zagrebu i Rijeci.

No dok se u nas pod korupcijom podrazumijeva prije svega kupovina ispita i slični teški prijestupi, ova ugledna profesorica sa Sveučilišta Georgia kao primjere je navela studente koji prepisuju na ispitima, profesore koji krivotvore ili plagiraju podatke te administratore koji koriste svoj položaj da bi dodjeljivali nagrade prijateljima ili članovima obitelji.

Kodeksi i procedure

Kazne za prekršaje: od otkaza pa do gubitka plaće i mirovine

– Naravno da se takvi slučajevi sankcioniraju. Ti postupci krše sveučilišni kodeks ponašanja. Mnogi fakulteti i univerziteti imaju kodekse koji se striktno provode. Sveučilišta imaju procedure pomoću kojih prijavljuju prekršaje studenata, a to se od njih i očekuje.

Većina fakulteta ima odbore za obostrano studentski i profesorski integritet u kojima sudjeluju djelatnici fakulteta. Prekršaji se prijavljuju tim odborima koji ih na mjesečnim ili kvartalnim sastancima revidiraju te odlučuju o daljnjim postupcima. Studenti koji su uhvaćeni u prepisivanju, obično dobiju neprolaznu ocjenu za taj predmet, a ponekad su i izbačeni sa sveučilišta. Isto bi se postupilo u slučaju fakultetskog kadra, ako se otkrije da su davali ocjene u zamjenu za novac ili seks. Ako se takav prekršaj prijavi od strane studenta, fakultetski će djelatnik ili zaposlenik na sveučilištu biti ispitan od odbora te u slučaju krivice kažnjen, sve do mogućeg gubitka plaće i mirovine – veli prof. Slaughter.

Prema njezinim riječima, fakultetski djelatnici i studenti diplomanti koji sudjeluju u istraživanjima nekorektnog ponašanja na većini su sveučilišta obavezni pohađati službenu edukaciju o istražiteljskoj etici i time usvojiti moralne principe djelovanja.

Sami rješavaju

Kazne unutar same sveučilišne zajednice, a povremeno se uključuje pravni sustav

– Prije nego budu uključeni u istraživačku studiju koja uključuje ljudske subjekte, profesori i diplomanti moraju podnijeti molbu Odboru za institucionalna istraživanja (Institutional Research Board – IRB). Tu se razmatraju molbe radi jamčenja sigurnosti učesnicima studije. Ova se procedura razvila iz medicinskih ispitivanja, a potom proširila na bilo koje polje rada koje uključuje ljudski faktor, uključujući društvene znanosti i obrazovanje – pojašnjava prof. Slaughter.

Bez obzira na to što djelomično postoje slučajevi korupcije i prekršaja integriteta, prof. Slaughter naglašava da većina visokoobrazovnih zajednica adekvatno izlazi na kraj s tim pitanjima.

– Na mnogim sveučilištima postoje procedure koje ljudima koji prijavljuju takve prekršaje jamče sigurnost da neće biti kažnjeni ili im se učini kakva šteta, da istražitelji educirani za slučajeve nekorektnog ponašanja dobiju naknadu i da bilo kakva ispitivanja takvog ponašanja budu nepristrana, pravedna i temeljita. Postoje mnogi slučajevi koji su sankcionirani. Obično se kazne sprovode unutar same sveučilišne zajednice, i kao što je ranije navedeno, mogu dovesti i do otkaza. Povremeno, ako se ustanovilo kriminalno ponašanje ili su uključene osobe izvan zajednice univerziteta, slučaj preuzima pravni sustav – otkriva prof. Slaughter.

Učilišta tvrtke, studenti – kupci?

Prof. Slaughter, koautorica knjige “Akademski kapitalizam i nova ekonomija: tržišta, država i visoko obrazovanje“, posljednjih petnaest godina svoj je znanstveni rad posvetila istraživanju utjecaja nastanka globalne političke ekonomije i razvoja postindustrijskog društva na visoko obrazovanje. Na 8. Sajmu stipendija održanom u Zagrebu održala je predavanje o globalizaciji visokog obrazovanja i nastanku “akademskog kapitalizma” u SAD-u i EU.

Usredotočila se na promjenu tradicionalne uloge visokog obrazovanja pod utjecajem globalizacije i razvoja postindustrijskog društva, a tom prilikom je kritički propitala pitanje do koje mjere su sveučilišta u SAD-u i EU postala poduzeća, profesori poduzetnici, a studenti kupci obrazovnih usluga, odnosno posljedice tržišne orijentacije sveučilišta za javno visoko obrazovanje.

U svom predavanju prof. dr. Slaughter govorila je o problemima tržišnog i kvazitržišnog pristupa visokom obrazovanju u SAD-u i EU, kao i o trendovima financiranja putem školarina, nastavnim planovima i programima koji (ne) odgovaraju na potrebe tržišta, znanstvenom radu i financiranju znanstvenog rada, natjecanju u privlačenju međunarodnih studenata i natjecanju za svjetska tržišta, kao i o upravljanju, autonomiji i načinu na koji sveučilišta konstruiraju odnose s gospodarstvom i tržištem.

Izvor:
Foto:

Školstvo

Jesu li STEM smjerovi “in”? Na jedan se prijavilo 958 kandidata, a kvota je 80!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Visoka su učilišta u Hrvatskoj završila s upisima, a kako su protekli upisi u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, provjerili smo s Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu, Sveučilištem Sjever te Međimurskim veleučilištem u Čakovcu.

Naime, u Hrvatskoj je pravo upisa na neki od studijskih programa u ljetnom upisnom roku za upis u akademsku godinu 2022./2023. ostvarilo 25.625 kandidata, pokazale su konačne rang-liste objavljene 18. srpnja na mrežnoj stranici postani-student.hr. U odnosu na prošlu godinu, pravo upisa ostvarilo je 778 kandidata manje. Ukupno 30.528 prijavljenih kandidata moglo je birati između 908 studijskih programa. Najveći je interes (uzevši u obzir omjer broja prvih izbora i kvote) za studijske programe Izobrazba trenera, Psihologija, Logopedija i Sestrinstvo na sveučilištima u Zagrebu te Primaljstvo u Rijeci. Prošle je godine na prvome mjestu bio studij Logopedija Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Najveći broj prijava prvog izbora imali su sljedeći studiji, sastavnice Sveučilišta u Zagrebu: Poslovna ekonomija, Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, Medicina, Poslovna ekonomija (stručni) i Pravo, a gledajući srednjoškolski uspjeh, visoka učilišta s najvišim prosjekom ocjena kandidata koji su ostvarili pravo upisa su zagrebački Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet te Fakultet elektrotehnike i računarstva, kao i osječki Medicinski fakultet. Nakon objave konačnih rang-lista u ljetnom upisnom roku ostalo je slobodno 14.056 mjesta, a zadovoljstvo ovogodišnjim upisima ne kriju na varaždinskom FOI-ju.

FOI i MEV

– Možemo biti iznimno zadovoljni velikim interesom za FOI. Primjerice, za informatički sveučilišni studij interes je tri puta veći od kvote, a za stručni studij poslovne informatike gotovo 12 puta veći od kvote. Uspjeh je tim veći jer Hrvatska ima negativne demografske trendove, sve je manje potencijalnih studenata i dosta fakulteta i studija se bori s nepopunjavanjem kvota. Studenti prepoznaju kvalitetu naših studijskih programa, interdisciplinarnost i spoj informatičkih i ekonomskih znanja te poslovnih vještina, kao i intenzivnu suradnju s više od 400 partnera, prvenstveno IT partnerskih tvrtki. Danas je informatička struka deficitarna na tržištu rada, a IT najbrže rastuća grana gospodarstva. Potražnja za FOI-jevcima je iznimno velika, oni su iznimno kompetitivan kadar i većina svoje prvo zaposlenje pronalazi već na studiju. To su prepoznali naši budući studenti i zato izabrali FOI – istaknuli su iz FOI-ja.

Ove su godine nudili tri preddiplomska studija: dva sveučilišna (Informacijski i poslovni sustavi te Ekonomika poduzetništva) i jedan stručni studij (Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja).

– Kada govorimo o interesu studenata, naglasak je i ove godine na informatičkom usmjerenju, i tu smo prepoznati kao jedan od vodećih fakulteta. Ove godine najveći interes bilježimo na našem preddiplomskom stručnom studiju Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja (ITDP), za koji na upisnu kvotu od 80 studenata želi upisati 958 kandidata, znači, gotovo 12 puta veći interes od kvote. Standardno, broj prijavljenih kandidata za naš preddiplomski sveučilišni studij Informacijski i poslovni sustavi je trostruko veći od kvote (730 kandidata na 285 mjesta). Na studij Ekonomika poduzetništva upisujemo 120 redovnih studenata, a na svojoj listi preferencija označilo ga je više od 400 kandidata – otkrivaju iz FOI-ja, na kojem su se upisi provodili isključivo online. Prošlog su tjedna istaknuli kako vjeruju da će sve kvote u ljetnom upisnom roku biti popunjene i da će najesen pozdraviti 600-tinjak brucoša u sva četiri grada u kojima izvode nastavu – Varaždinu, Sisku, Zaboku i Križevcima.

Kakav je interes studenata za Međimursko veleučilište u Čakovcu, otkrio je dekan doc. dr. sc. Igor Klopotan.

– Prema prijavama na naše studijske programe, kojih je bilo dva puta više od upisne kvote, smatramo da je zanimanje budućih studenata bilo vrlo dobro, no unatoč velikom interesu, na svim programima ostalo je mjesta za jesenski rok. Dio maturanata nije položio maturu, a dio je u zadnji čas izabrao drugo visoko učilište, ali i prošlih godina smo imali praznih mjesta za jesenski upisni rok – istaknuo je Klopotan. MEV izvodi tri preddiplomska stručna studija, Računarstvo, Održivi razvoj i Menadžment turizma i sporta, te diplomski studij Menadžment turizma i sporta. U pripremi su još dva studijska programa koja će najaviti najesen, a veseli ih i to što su, zasad, upisali jednu studenticu iz Ukrajine na smjer Menadžment turizma i sporta.

Sveučilište Sjever

Sveučilište Sjever je oglasilo upisna mjesta na 10 preddiplomskih studijskih programa u Sveučilišnom centru Varaždin i sedam studijskih programa u Sveučilišnom centru Koprivnica. Od ovih 17 studijskih programa 13 ih je u STEM području (tehničke znanosti, biomedicina), dva su u umjetničkom području, a dva u društvenom području, a ukupno je oglašeno 1090 upisnih mjesta, od čega 770 u Varaždinu.

– Trenutačno na rang-listama imamo 83 % kandidata s “upisnim” brojem; ako se izuzmu samo studijski programi u Sveučilišnom centru Varaždin, postotak popunjenosti je visokih 90 %. S obzirom na strukturu studijskih programa Sveučilišta Sjever, deficitarnost studija i veliku zapošljivost završenih studenata, ovo je jedinstveni postotak u RH vezan uz atraktivnost studijskih programa i interes, najveći u RH u usporedbi s ostalim javnim sveučilištima. Izrazito veseli što se maturanti na sjeveru RH sve više i više prijavljuju na zahtjevne studije iz područja tehničkih znanosti, biomedicine i informacijsko-komunikacijskih znanosti, a koji će im osigurati velik karijerni iskorak po završetku studija – navodi prorektor za nastavu i studentska pitanja izv. prof. dr. sc. Vlado Tropša.

Paralelno s upisima na preddiplomske studije, u tijeku su i prijave na 10 diplomskih studija, prvenstveno vertikala na ove preddiplomske STEM studije, za koje, također, potpuno očekivano, navodi prorektor Tropša, vlada velik interes.

– S obzirom na predstavljene podatke o interesu, na Sveučilištu Sjever izrazito smo zadovoljni ovim rekordnim prijavama – otkriva. Najviše prijava na preddiplomskim studijima zaprimljeno je za studije Fizioterapija (ukupno 617, kvota 120), Sestrinstvo (ukupno 520, kvota 130) te Multimedija, oblikovanje i primjena (ukupno 475, kvota 135), a slijede Graditeljstvo, Proizvodno strojarstvo, Geodezija i geomatika i drugi.

– Nepopunjena mjesta za jesenski upisni rok bit će poznata tek nakon provedenih upisa. Ako svi kandidati pristupe upisu, broj slobodnih mjesta bit će 189 u oba grada. Studiji na kojima očekujemo nepopunjenu kvotu iz ljetnog upisnog roka su Logistika i mobilnost, Zaštita okoliša, ambalaža i recikliranje, Prehrambena tehnologija, Elektrotehnika te Poslovanje i menadžment, odnosno oko 15 do 20 upisnih mjesta po studiju, dok na studijima Glazba i mediji te Mehatronika očekujemo jednoznamenkasti broj mjesta – zaključuje Tropša.

jednoznamenkasti broj mjesta – zaključuje Tropša.

Nastavite čitati

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje