Povežite se s nama

U fokusu

Slunjski otišao zbog zatvaranja obrta ili – vlastite rastrošnosti?

Objavljeno:

- dana

SMJENA U NOVOM MAROFU

Za kupnju prostora veličine 65 četvornih metara u Zagrebačkoj ulici potrošilo se 453.000 kuna, dok su za njegovo opremanje platili dodatnih 250 tisuća kuna, iako se novomarofskim obrtnicima nudio i jeftiniji gradski prostor – bivša Gradska knjižnica.

Je li Dražen Slunjski, nakon više od deset godina vođenja Udruženja obrtnika grada Novog Marofa, otišao s mjesta njegova predsjednika zbog odjave obrta, kako je službeno objašnjeno, ili vlastite rastrošnosti?

Gotovo 700.000 kn

Za „intelektualne usluge“ zaradio 18.000 kuna

Među novomarofskim obrtnicima i poduzetnicima već neko vrijeme govori se o rastrošnosti dugogodišnjeg predsjednika Udruženja obrtnika kao stvarnom razlogu njegova odlaska. Naime, novi poslovni prostor Udruženja hrvatskih obrtnika Novi Marof koštao je gotovo 700 tisuća kuna. Za kupnju prostora veličine 65 četvornih metara u Zagrebačkoj ulici potrošilo se 453.000 kuna, dok su za njegovo opremanje platili dodatnih 250 tisuća kuna. To možda ne bi bilo toliko sporno da se obrtnicima nije nudio i osjetno jeftiniji gradski prostor, bivša Gradska knjižnica, čija je cijena bila više od 100 tisuća kuna manja.

Međutim, prevagnula je skuplja opcija – prostor do autobusnog kolodvora u vlasništvu posrnule tvrtke Mardex. Osim toga, Slunjskom je za „intelektualne usluge“, točnije za stavku pod nazivom „vođenje radova“, plaćeno 18 tisuća kuna. No obrtništvu (više) ne cvjetaju ruže, pa je Slunjski krajem prošle godine odlučio zatvoriti obrt i profesionalizirati svoju poziciju zamjenika gradonačelnika Novoga Marofa.

Budući da odjavom obrta više nije mogao biti na čelu obrtničkog udruženja, za vršitelja dužnosti predsjednika izabran je njegov zamjenik Mario Milak, i to na sjednici Upravnog odbora koji je bio „pojačan“ s tri člana Nadzornog odbora. Ostale obrtnike, članove Udruženja od Brezničkog Huma do Ljubešćice – dakle, cijele bivše općine Novi Marof – nitko nije pozvao da izaberu svog čelnika. Možda je i to razumljivo zbog okolnosti, ali je nejasno kada će se održati skupština koja je nužna da bi se razjasnili navodi ne samo oko (ne)opravdanih troškova kupnje i uređenja prostora, nego i drugih spornih rashoda. Nedavno se, naime, pročulo o neopravdanom „peglanju“ kreditne kartice u vlasništvu Udruženja za iznos od oko 4,5 tisuća kuna. Stigla je i prijava za (ne)opravdane troškove reprezentacije u iznosu od 21 tisuće kuna.

Upoznata i policija

Umjesto tajnice završni račun napravili članovi Upravnog odbora

Da nešto nije u redu u novomarofskom udruženju, govori i to da tajnica nije napravila završni račun za lanjsku godinu, već su to umjesto nje napravili članovi Upravnog odbora. Štoviše, prije desetak dana “odbornici” su nakon konzultacija u svojem skupocjenom domu, bruji Novi Marof, otišli na saslušanje u varaždinsku policiju, koja je zaprimila prijavu u vezi kupnje i uređenja prostora, kao i drugih stvari.

Financijsko izvješće o sredstvima i utrošku sredstava u projektu kupnje, uređenja i opremanja novog poslovnog prostora za rad Udruženja hrvatskih obrtnika Novi Marof – kako je službeni naziv dokumenta – zanimljivo je štivo. Osim Slunjskog, koji je sam sebi za intelektualne usluge isplatio 18 tisuća kuna, među izvođačima radova može se pronaći još članova Upravnog odbora Udruženja. Tako je obrtu novoizabranog predsjednika Marija Milaka za stolarske radove i namještaj ukupno isplaćeno 26.875 kuna dok je obrt Petra Klopotana za bojler-instalacije prihodovao više od 18 tisuća kuna. Izuzmu li se obrti bivšeg i novog predsjednika te njihovih kolega iz Upravnog odbora, ostali obrtnici uključeni u uređenje prostora prihodovali su najviše nekoliko tisuća kuna. Osim kod nekih obrtničkih radova, nije se štedjelo niti kod opremanja. Kupljeni su tako stolice i stolovi ukupne vrijednosti gotovo 18 tisuća kuna.

Dva staklena stola za ured plaćena su 2,3 tisuće kuna. No Upravnom odboru se mora priznati da su svoju socijalnu osjetljivost u recesijskim vremenima – kad bi 700 tisuća kuna potrošenih na poslovni prostor možda bilo bolje upotrijebiti kao, primjerice, poticaje obrtništvu ili pomoć kolegama koje je „pojela“ recesija – pokazali kod kupnje televizora. Naime, za 1,3 tisuće kuna mogli su si priuštiti samo skromniju plazmu. Da su se malo preračunali u svojim megalomanskim prohtjevima pokazuje podatak da su za sav posao ostali dužni 34,5 tisuće kuna. Najveći dug je za stolove i stolice – 15 tisuća kuna. Kada bi se samo bivši predsjednik koji se povukao s te funkcije odmah nakon podnošenja prijave odrekao svog honorara za „intelektualne usluge“ – dug bi se prepolovio.

Tri neplaćena mjeseca, otkaz, prijetnja i – posao

Istovremeno dok je trebala biti jedina osoba koja će raditi u skupocjenom zdanju Udruženja i knjižila megalomanske troškove, tajnica novomarofskih obrtnika svoju plaću nije dobila tri mjeseca. Nakon što se drznula zahtijevati svoj novac, koji je, vjerujemo, barem dva i pol puta manji od honorara koji je dobio Slunjski, umjesto plaće dobiva otkaz.
Međutim, nakon što je, kako se priča po Novom Marofu, otišla sa svojom istinom u policiju, „nenadano“ je ponovno primljena na posao. Pola radnog vremena. No, prema svemu, i to je bilo dovoljno “za zavjet šutnje”, budući da ne želi svoja saznanja iznijeti u javnost.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Gradit će se treći krak na autocesti od Zagreba do Karlovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Godinama se priča o gradnji trećeg traka autoceste A-1, od Zagreba do Karlovca, a čini se da se uskoro kreće i u realizaciju projekta.

Najavljen je na lokalnoj razini, u Skupštini Karlovačke županije, a od glasnogovornice Hrvatskih autocesta Kate Kuprešak Jutarnji je dobio i službenu potvrdu da će se za desetak dana učinjiti prvi konkretni korak – HAC će raspisati natječaj za projektiranje prometnice.

Nakon što se sagradi dionica od Zagreba do Karlovca, gradit će se i treći trak dionice – od Karlovca do Bosiljeva.

Više pročitajte na Jutarnjem.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan o glasanju za ostanak bala u Brezju: “Riječ je o djetinjastoj i blago rečeno – ucjenjivačkoj izjavi gradonačelnika Bosilja“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradski vijećnici na 13. sjednici Gradskog vijeća trebali bi odlučivati pod točkom 7. i o kreditnom zaduženju Grada za sanaciju odlagališta otpada u Brezju. Riječ je o zaduženju kod ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK d.d. Rijeka „teškom“ 15.926.740 eura. Podsjećamo, gradonačelnik Bosilj tu očekuje podršku Budimo grad i HDZ-a, te je u jednom od zadnjih intervjua poručio da „Svi koji ne podrže proračun glasaju za ostanak bala u Brezju“.

>>Bosilj očekuje podršku Budimo grad i HDZ-a: Svi koji ne podrže proračun glasaju za ostanak bala u Brezju

Ovu Bosiljevu izjavu sinoć je za Regionalni tjednik komentirao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Damir Habijan

– Riječ je o djetinjastoj i blago rečeno – ucjenjivačkoj izjavi gradonačelnika Bosilja jer dosad smo imali barem 5 ili 6 ovakvih situacija gdje su se predlagala određena rješenja koje gradski vijećnici iz različitih razloga nisu prihvaćali. Prema tome, svaka vijećnica ili vijećnik imaju svoju samostalnost odlučiti po tom pitanju kako smatraju da treba – rekao je Habijan.

Dodao je kako se vijećnike na ovakav način diskreditira i dovodi u pitanje njihov zdrav razum i prosudbe.

– Svaki od njih ima pravo odlučiti o prijedlogu gradonačelnika onako kako smatra da je ispravno. Ako gradonačelnik smatra da je nešto po njemu ispravno i Bogom dano, ne znači da drugi moraju dijenliti njegovo mišljenje – zaključio je Damir Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje