Povežite se s nama

Novosti

“Smanjite si plaće i ukinite Galerijski centar, a građanima smanjite račune za komunalnu naknadu!”

Objavljeno:

- dana

HDZ PORUČIO HABUŠU

Uoči sjednice Gradskog vijeća Varaždina u ponedjeljak vijećnici HDZ-a javno su obznanili da neće podržati dogradnju škola po JPP-u, ali ni rebalans proračuna.

– Predlažu tehničke izmjene proračuna, a nikakvih suštinskih promjena nema iako za to ima prostora. Mi javno predlažemo da se komunalna naknada smanji 20 posto, što bi bila direktna pomoć građanima i gospodarstvu. To bi bilo pet milijuna kuna manje novca u proračunu, ali bi se ta sredstva nadoknadila ukidanjem Javne ustanove Galerijski centar i njihovim pripajanjem Gradskom muzeju.

Time bi se ušedjelo 630.000 kuna godišnje, baš kao i smanjenjem izdataka za javna priznanja i Sajam obnovljivih izvora energije na kojem nema ni posjetitelja ni izlagača. Bruto plaće u Gradu treba smanjiti za 10 posto, čime bi se godišnje uštedjelo 4,3 milijuna, a time bi se smanjio i nesrazmjer između njihovih plaća i plaća zaposlenih u privatnom sektoru – poručio je predsjednik gradskog HDZ-a Marijan Kovačić gradonačelniku Goranu Habušu.

Cijene dogradnje škola po JPP-u prenapuhane

Za vijećnike HDZ-a neprihvatljiv je i projekt dogradnje dviju gradskih škola po JPP-u.

– Ne možemo i nećemo prihvatiti rekonstrukciju i dogradnju V. i VI. osnovne škole u Varaždinu po modelu javno-privatnog partnerstva, jer je riječ o tri puta skupljem modelu. Umjesto da se ti poslovi daju privatnom partneru, Grad Varaždin je projekt trebao na vrijeme dostaviti resornom ministarstvu koje bi ga prijavilo na Fond za regionalni razvoj EU. Možda ni sada za to nije kasno. Mi jesmo za izgradnju i proširenje školskog prostora, ali u ovim kriznim vremena treba voditi računa o svakoj kuni – ustvrdio je Zdravko Golub, vijećnik HDZ-a u Gradskom vijeću.

Oni su izračunali da će za rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju V. OŠ te rekonstrukciju zgrade i dogradnju sportske dvorane VI. OŠ po modelu JPP-a u 25 godina ukupno “otići” više od 180 milijuna kuna.

– Cijene su prenapuhane. Prema projektnoj dokumentaciji, investicija ukupno iznosi 37,5 milijuna kuna, od čega se 14,2 milijun odnosi na V. OŠ, a 23,3 milijuna na VI. OŠ. Međutim, tome treba pribrojiti dodatke za “konzalting, nadzor i održavanje” u 25 godina. Ne znamo zašto je taj trošak tako velik i zašto je uopće potreban ako svi dobro znamo da svaka škola ima zaposlene spremačice i domare? Zar su onda doista potrebni vanjski radnici koji će raditi na održavanju? – pita se Golub.

Kako platiti manje?

Konkretno je naveo da bi Grad mogao uštedjeti milijune da sam uzme kredit na pet godina uz šest posto kamata.

– Škole bi bile obnovljene u roku od dvije godine, a ukupno zaduženje bilo bi 50,2 milijuna kuna ili mjesečno 837.200 kuna. Pritom bi Grad putem EU fondova mogao zatražiti povrat od minimalno 50 posto pa čak do 80 posto uloženog novca. To znači da bi radovi u obje škole u konačnici koštali oko 30 milijuna kuna. Taj postupak možda jest duži, ali donosi uštede – naveo je Golub.

U Klubu vijećnika HDZ-a ističu da navodi gradonačelnika Gorana Habuša da se Grad ne može kreditno zadužiti nisu točni.

– Pa kako je onda Grad sposoban zadužiti se po modelu JPP-a koji se predlaže – pita vijećnik HDZ-a.

Njegov kolega Ilija Ivezić upozorio je da se u europskim zemljama po modelu javno-privatnog partnerstva gradi kada gradovi ili država imaju viška novca.

– Višak novca daju za JPP projekte, jer im je to daleko kvalitetnije rješenje budući da bi u banci dobili manje kamate. Kod nas je potpuno obrnuto: privatni partner se mora zadužiti, a onda mu općine, gradovi i Županija moraju plaćati kamate, glavnicu, a i profit. Zbog toga dobivamo to što dobivamo – naveo je Golub.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje