Povežite se s nama

Život i društvo

Smart city: Gradu Ludbregu odobrena sredstva za sufinanciranje projekta vezanog uz javnu rasvjetu

Objavljeno:

- dana

Gradu Ludbregu kao korisniku odobrena su sredstva po Javnom pozivu za dodjelu sredstava pomoći za sufinanciranje projekta primjene koncepta pametnih gradova kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.027.401,25 kuna. Fond će sufinancirati 410.960,50 kuna, dok će preostali iznos financijskih sredstava potreban za provedbu osigurati Grad Ludbreg.

Projekt kojeg je Grad Ludbreg prijavio odnosi se na digitalizaciju sustava javne rasvjete kao dijela smart city rješenja. Ovim projektom postići će se prvi korak prema ostvarenju pametnog grada, a to je priprema infrastrukture za spajanje novih uređaja na IoT mrežu na području Grada Ludbrega.

Prednost implementacije sustava pametnog grada na pametnu rasvjetu je u tome što se sustav rasvjete proteže svim područjem gdje žive i kuda se kreću ljudi. Za rasvjetu već postoji ugrađena široka infrastruktura, te se dodavanjem pametne rasvjete otvaraju brojne nove mogućnosti za spajanje novih uređaja.

Projektom je predviđena modernizacija ormara javne rasvjete te ugradnja uređaja za povezivanje kompletne postojeće rasvjete na smart city platformu. Ovim elementima osigurat će se nadzor potrošnje električne energije u cilju ekonomičnog upravljanja potrošnjom, dodati mogućnost detekcije kvarova i nepravilnosti u radu sustava te omogućit će se efikasnije upravljanje javnom rasvjetom.

Krajnji rok za provedbu projekta iznosi 18 mjeseci i Grad Ludbreg je već počeo s pripremnim aktivnostima.

Život i društvo

Predstavnici američkih turističkih agencija razgledali Varaždin i upoznali gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Grad Varaždin je jedna od najljepših turističkih destinacija Hrvatske, potpuno siguran za turiste! – zaželio je dobrodošlicu predstavnicima američkih turističkih agencija gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Njih četrdesetak boravi na studijskom putovanju u Hrvatskoj, a u petak su razgledali grad Varaždin i upoznali se s njegovom turističkom ponudom.

Uz zvuke iz muzičke kamperice i gradskog notara Krunoslava Čolu, dobrodošlicu im je poželjela i Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i organizatorica njihovog jednodnevnog boravka u Varaždinu.

Varaždin se priprema da ponovo bude jedna od destinacija za boravka američkih turista u Europi, odnosno u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Summer wine i Starinski žmaki kao brand Općine Breznički Hum na 7. Gospodarskom sajmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kapucinskom trgu u središtu Varaždina u petak, 18. lipnja, u podne otvoren je 7. Gospodarski Sajam, na kojem se do nedjelje, 20. lipnja, predstavljaju brojni obrti, OPG-ovi, udruge, domaće radinosti, vinari i ugostitelji s područja sjeverozapadne Hrvatske.

>>FOTO 7. Gospodarski sajam Varaždin oživio Kapucinski trg

Među brojnim izlagačima je i općina Breznički Hum, čiji su štand nakon otvaranja Sajma obišli novoizabrani varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te nekolicina gradonačelnika i načelnika općina s područja regije.

Načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić najavio je da će bogata ponuda udruga i OPG-ova ove općine dobiti i glazbenu potporu uz nastup orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Predsjednica Udruge za kulturu i književnost Humščak Ružica Kišur Črlenec tom je prilikom gostima predstavila izlagače iz Brezničkog Huma Udrugu Humščak, komunalnu tvrtku Humko, OPG Futač, cvjećarnicu Dada i Vinariju Šafran.

Gostima je potom suvlasnik Vinarije Šafran Josip Tržec upriličio degustaciju vina i osvježavajućeg ljetnog voćnog koktela Summer wine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!