Povežite se s nama

U fokusu

Argumenti, trgovina, prijetnje, ucjene ili…?

Objavljeno:

- dana

ŠTO SE KRIJE IZA ODLUKE GRADSKOG VIJEĆA

Nemamo alternative: ili Univerzal ili Brezje, koje je apsolutno neprihvatljivo ekološki i financijski, ustvrdio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš obrazlažući zašto bi Gradsko vijeće trebalo prihvatiti odluku Stručnog povjerenstva koje je predložilo Univerzal za zbrinjavanje varaždinskog komunalnog otpada, nakon što je eliminiralo povoljniju ponudu zajednice ponuditelja Babić-T7 VIS-a.

Izražavajući žaljenje zbog toga što odluka o odabiru koncesionara nije u njegovoj nadležnosti, Habuš je vijećnike uvjeravao da će biti odgovorni ukoliko ne prihvate zaključak Stručnog povjerenstva te prozivati svakog poimence. Osvrnuo se i na zbor građana održan u Brezju gdje se u ponedjeljak okupilo stotinjak stanovnika Biškupca.

Uoči početka sjednice Gradskog vijeća vijećnici su dobili dvije peticije: troje predstavnika VII. mjesnog odbora podijelilo je peticiju protiv obrade otpada u Univerzalu, dok je peticiju protiv MBO tvornice uime MO Kučan Gornji dijelila – gradska službenica!

– U skupini se emocije pojačavaju, tako da nismo uspjeli doći do izražaja i sve objasniti. Bilo je pitanje oko eko-rente, što će se razmotriti. Glavni razlog nepovjerenja građana je dosadašnja loša komunikacija s Univerzalom. Budući da bi se smeće vozilo iza kuća, strah je opravdan, ali ima i predrasuda – ustvrdio je Habuš napomenuvši da bi se otpad u Univerzalu obrađivao do početka rada Piškornice „kroz dvije ili dvije i pol godine“.

Vlado Vlašić, varaždinski komunalni pročelnik i predsjednik Stručnog povjerenstva za odabir koncesionara, osvrnuo se na istup nezavisnog vijećnika prof. dr. Roberta Podolnjaka koji je zapitao kako to da Univerzal ne treba studiju utjecaja na okoliš, iako ima dozvolu po kojoj može dnevno obrađivati nešto manje od 200 tona. Isto tako ukazao je da su prostornim planom i GUP-om predviđene samo dvije lokacije za postupanje otpadom na području Varaždina: južni dio Brezja i Poljana Biškupečka.

– Podolnjak je citirao sve točno glede prostornih planova za postupanje s komunalnim otpadom. Kako onda Univerzal može postupati s otpadom na svojoj lokaciji? Djelatnosti koje se obavljaju na određenom mjestu ne mogu se nakon promjene Prostornog plana zatvoriti ili silom odseliti. No planovima je isto tako određeno da se novi, odnosno isti sadržaji ne mogu registrirati u tim prostorima, osim onih koje postoje – rekao je Vlašić dodavši da se u Varaždinu ne bavi samo Univerzal otpadom na lokaciji koja nije u planovima.

Osvrnuo se i na pitanje kako je moguće da tvrtka dobije dozvolu za postupanje sa 70.000 tona neopasnog otpada godišnje, odnosno nešto manje od 200 tona dnevno, a da nema studiju utjecaja na okoliša.

– Prema uredbi MZOIP-a, vidi se tko utvrđuje potrebu izrade studije utjecaja na okoliš. Imamo tri kategorije: zahvati kod kojih je studija obvezna, zatim tamo gdje MZOIP radi procjenu potrebe izrade studije te zahvati za koje studiju traže županijski odjeli. Dakle, ni Grad Varaždin ni Varaždinska županija nisu ocijenili da je posrijedi zahvat za koji je potrebno izraditi procjenu studije utjecaja na okoliš – ustvrdio je Vlašić.

Upozorivši da pročelnik priznaje da je dobro naveo prostorni plan i GUP, Podolnjak nije skrivao čuđenje.

– Dakle, potvrđuje da sam dobro citirao, ali na kraju veli da sve to ništa ne vrijedi jer otpad može biti na bilo kojoj lokaciji ako je na tom mjestu od ranijih vremena. Ne navodi rok za usklađenje s planovima, pa ispada da bi se otpad mogao obrađivati gotovo u centru grada jer se to nekada radilo ili je za to postojala dozvola. No dozvole za postupanje s otpadom imaju rok trajanja, pa je pitanje smiju li se produljivati ukoliko za to nema uvjeta – upozorio je Podolnjak te zatražio pismeni odgovor po kojim je odredbama PP i GUP-a dopušteno da sve građevine vezane za otpad ostaju na lokaciji i do kada, ukoliko nisu planovima predviđene na tim lokacijama.

Aurelija Šemiga, članica Vjeća MO Biškupec gdje za tri sata prikupljeno 429 potpisa građana protiv obrade otpada u Univerzalu: Strahujem za svoje zdravlje i zdravlje djece. Ako se koncesija dodijeli Univerzalu, zatražit ćemo zaštitu naših prava. Idemo dalje. Od 2008. trudimo se ukazati na rad te tvrtke, zbog čega nas se prozivalo. Prijavili smo inspekciji koja je došla u vrijeme kada Univerzal nije radio, umjesto da dođe nenajavljeno. Nedavno je napravljena deratizacija kod koje je utvrđeno da postoje tragovi štakora. Ako je tako već sada, što li će tek biti kada će se zbrinjavati komunalni otpad. Prestrašno, kao i kada smo vidjeli dozvole za opasni otpad za koji mnogi i ne znaju, a mi smo 60 metara od tvrtke.

Nezavisni vijećnik Nino Lučić, član VAGA-e, podsjetio je na obećanja koja je gradonačelnik Habuš davao u vezi rješavanja otpada zadnjih godinu dana.

– To nije samo kronika pravne, ekološke i društvene zavrzlame izazvane obmanama Habuša te kronika nesposobne vlasti, nego i nebrige za okoliš, a sve zbog osobnog obračuna s T7 VIS-om i njegovim vlasnikom. Godinu dana obmanjujete da imate rješenje, a sada bi trebali podržati da se otpad obrađuje u industrijskom pogonu gdje su tri puta bili požari te koji nema uporabne dozvole za obradu otpada. Građane ste namjerno obmanuli u prosincu kada ste povećali postotke povećanja cijena kako ne bi prihvatili. Pokrenuli ste ništetnost tvrdeći da su ugovori već time nevažeći. Zatim izjavljujete da će se bale riješiti za dva tjedna, a prošla su 52 i ništa nije uklonjeno, već su dovezene nove količine. Odlaganjem bala oštećujete građane i štetite prirodi. Dok Ministarstvo zabranjuje odlaganje u Brezju, Grad izdaje rješenje o ozakonjenju zgrade u Brezju, iako ste znali da privremeno skladištenje nije zatvoreno i natkriveno, kao što traži Pravilnik o otpadu. Skladište nije od čvrstog materijala u koji je nemoguć dotok voda. Podna površina nije nepropusna, a otpad se može skladištiti samo ukoliko odgovara tehničko-tehnološkim uvjetima. Sve to Brezje ne zadovoljava. Tako ste prevarili i iznevjerili očekivanja svih u Kučanu, Brezja i Varaždina koji su vam dali povjerenje za brza rješenja. Sada želite da mi sudjelujemo u vašim novim obmanama i vozimo otpad do prvih kuća. Kako vas nije sram to predlagati kada su vam građani jasno rekli i da nema nikakvih uvjeta – zapitao je Lučić te dodao da bi svi stanovnici Varaždina trebali kupiti maske ukoliko prođe predložena odluka.

To nije mogao prešutjeti gradonačelnik.

– Nismo legalizirali Brezje kako bismo tu trajno odlagali otpad, već da ne moramo strepiti kakva će biti odluka inspekcije svakih 30 ili 45 dana. Naime, očekujemo žalbu ukoliko se danas donese odluka.

Vaga želi da grad bude zatrpan smećem? Kome je u interesu da nemamo rješenje – zapitao se Habuš.

Osvrnuo se i na otkriće Regionalnog tjednika o legalizaciji ilegalne deponije u Brezju.

– Regionalni tjednik je imao maštu braće Grimm. Naime, kada su saznali da je legalizirano Brezje, ustvrdili su da je koncesija paravan za legalizaciju Brezja jer uopće ne mislimo nešto drugo napraviti koncesijom. A kada su vidjeli da mislimo ozbiljno izaći pred Gradskim vijećem počele su druge priče. No čak i su sve one točne i  da sam u godini dana napravio sve propuste, danas je pred vama rješenje na koncesiju. Javile su se dvije tvrtke jer nitko ne želi naše smeće. I to treba razumjeti. I tražiti dalje neko rješenje gdje će neka jedinica preuzeti otpad. Imamo rješenje koje je ekološki 100 puta prihvatljivije od postojećeg, rješenja kojim rješavamo problem otpada i koje će biti pod povećalom i građana, i grada, i inspekcije i svih jer si nitko neće dopustit postupanje koje nije u skladu s propisima i postoje instrumenti za reagiranje, novčane kazne i oduzimanje – rekao je Habuš.

Vijećnike je upozorio da izravno snose odgovornost za novonastali otpad. To se, međutim, nije svidjelo svima.

– Jedan sam od onih vijećnika koji je svojim potpisom omogućio raspisivanje koncesije. Zašto? Dva su ključna razloga. Prvi jer je bilo najavljeno minimalno deset rješenja, a drugi da imamo cijenu za usporedbu. Ni u ludilu nisam sanjao da će se javiti samo dva ponuditelja i da ćemo smeće s lokacije na kojoj je približiti još dva kilometra bliže središtu grada. Usprkos tome, imao sam dvojbe kakav stav zauzeti sve do ponedjeljka kada sam otišao na zbor građana u Brezje. Gradonačelniče, nije točno da tamo nije donesena nikakva odluka. Aurelija je rekla da je u prostoriji 83 ljudi i zamolila da dignu ruke oni koji su za otpad u Univerzalu. Niti jedne ruke nije bilo. To je odredilo moj stav. I zato sam protiv otpada toga bez obzira na prijetnje. Prije nego je ljevaonica prešla na elektrolizu, godinama sam ukazivao na problematiku onečišćenja. Odakle mi sada pravo da uskratim pravo na čist zrak školskom kolegi u Brezju? Kako da pogledam u oči i velim mu da sam mu dopremio smeće na 50 metara ili 100 od kuće – zapitao je laburist Božidar Kolarić.

Glede Habuševe najave da će prozivati vijećnike, Kolarić je apelirao da što više proziva odgovorne i ostale jer će to laburistima uvelike smanjiti troškove kampanje.

– Sve ovo oko otpada podsjeća me na izreku “sjaši Kurta da uzjaši Murta”. Umjesto jedne privatne tvrtke, posao zbrinjavanja dobit će druga. Gdje je tu Varkom? Tvrtka s dugom tradicijom, nagradama? Zašto svih ovih godina on ne rješava, nego privatnici? Znaju li građani da svi ponuditelji imaju ugovor s Općinom Davor. Jedino naš Varkom nema? Kako su svi uspjeli to? Je li Varkomu zapriječeno ili? Ovo rješenje nije meni prihvatljivo jer se godinama zalažem da javne komunalne djelatnosti obavljaju javne tvrtke. Podsjetite se druge tvrtke kao Saubermacher, Ekol, kojih nema, ili T7 VIS s kojim ne želimo. Slažemo li se da Crtorad dobro radi? S kojim smo od njih zadovoljni? Pitajte građane. Sada posao želimo dati petoj tvrtki. Privatne tvrtke prvenstveno rade za dobit i manje troškove i tu obično građani stradaju – ustvrdio je Podolnjak.

Dozvola Univerzala, kako je dodao, priložena uz natječaj izdana je 17. listopada, a dva dana kasnije su bila u natječajnoj dokumentaciji.

– Ako je to vama slučajno, meni nije. Lokacija na kojoj će postupati s otpadom je protivna onome što je Gradsko vijeće odredilo prostornim planom uređenja grada i GUP-om. Koje su alternative? Gradonačelnik veli da ćemo snositi odgovornost. No u ožujku je Općinsko vijeće Davora donijelo odluku o prihvatu našeg smeća. Tri mjeseca nismo sazvali vijeće. Da potvrdimo odluku. Čekali smo lipanj. To sam zamjerao gradonačelniku – otkrio je Podolnjak.

Ukazao je i da bi Varkom raspisao natječaj po kojem bi se trebalo dovesti smeće iz susjednih općina poput Trnovca i Sv ilije.

– Zamislite paradoks, naša tvrtka dovozi otpad u Univerzal, a nitko ne želi naš otpad. A mi ćemo velikodušno prihvatiti otpad iz općina. Je li to normalno – zapitao se Podolnjak.

Posljednjih desetak godina, kako je dodao, smeće smo prvo vozili u Kneginec, pa otpad u Brezje, a sada ga žele dovesti između Zagrebačke i Cehovske ulice.

– U tri sata je 400-tinjak građana Brezja otpisalo peticiju. Podržavali smo gradonačelnika u svim naumima pa i raspisivanju koncesije vjerujući da će se pokazati razlika u cijeni i tehnologiji. No to se nije dogodilo. Moram upozoriti na nekoliko glavnih primjedbi vezano uz samo odluku i odabir. Dakle, oba ponuditelja ponudila su metodu zbrinjavanja D1. To znači trajno odlaganje otpada. Da biste to mogli, morate u vlasništvu imati legalni deponij. Kao Ivkom ili Komunalac. Dakle, trebalo je biti utvrđeno da niti jedan od ponuđača ne ispunjava ovaj uvjet, ma što poslije opravdavali. Što je najgore, mi ne znamo koji način obrade se nudi. Uz to, propisi govore da postrojenje mora biti udaljeno od naselja zbog prometa teških vozila i buke uslijed prometa i moguće emisije prašine i neugodnih mirisa.

Drugi prigovor je da je Univerzalu izdana uporabna dozvola za mehaničku obradu. Htio bih znati koji kapacitet. Govorim zato jer su građani izgubili vjeru u sustav. To im ne možete zamjeriti.

I treće, moram ponoviti riječi Podolnjaka, javne poslove od poslove građana više nikad ne radi nitko privatno. Sklapanje ugovora s privatnim tvrtkama uvijek izaziva sumnju kod građana koji misle da gube kontrolu. Imamo tvrtku kojoj treba vratiti temeljnu djelatnost. To je Varkom. Nećemo podržati odluku iz ovih razloga, a na to nas obvezuje i narod u Brezju. Jer ako se u Totovcu spriječio dovoz smeća, onda to ima i pravo stanovništvo u Brezju – ustvrdio je Ivan Jenkač uime kluba.

I Mladen Hižak (HSU) osvrnuo se na odluku stručnog povjerenstva.

– Tražio sam tematsku sjednicu. Problemi su poznati, eskalirali su. Predloženim odlukom Stručnog povjerenstva. Neću pravno analizirati. No mislim da idemo korak naprijed, a dva natrag. Stoga će HSS će biti suzdržan jer dugoročno gledano to sigurno nije najbolje rješenje. A moguće su i veće negativne posljedice. Skeptičan sam da je sve odvagnulo. Treba kvalitetno i na dulje razdoblje riješiti i što prije. Imali smo dosta vremena. S drugih pozicija ste počeli, gradonačelniče – upozorio je Hižak

Da raspravljati o otpadu postaje već tragikomično, poručio je Vlatko Vuković (HDZ).

– Godinu dana vašeg mandata g. gradonačelniče napravili ste jedno veliko ništa. Svjedoci smo prosvjeda, medijskih prepucavanja, vrijeđanja, sudskih privremenih mjera, prolongacija, prijava, podmetanja, blokiranja i sličnog. HDZ i njegovi vijećnici tu nemaju nikakvu krivnju. Zašto vijećnike sada prozivate, a pred vijećnike stavljate već treću odluku. Zašto time prikrivate vlastitu nesposobnost? Zašto od nas radite ovce? Tražili smo da se bez politiziranja sve stranke uključe u rješavanje problema. No vi se ponašate kao Kerum u Splitu. Ili Bandić u Zagrebu. Sve radite sami, a onda s time pred vijećnike. Kada smo ponudili rješenje, prekinuli ste sjednicu. Opstruirali se rješenje s partnerima. Sada opet nuditi polovično rješenje. Ostavljate bale. Gdje su silni zainteresirani za varaždinsko smeće? A i građani su rekli svoje. Postoji niz nepoznanica. Tko će slati račune? Hoće li građani dobivati rentu? Što ako se digne narod u općini Davor? Ovime se ne rješava otpad – rekao je Vuković i napomenuo da se agonija nastavlja.

Alfred Obranić (HNS).

– Sve je rečeno. Gradonačelnik je objasnio postupak. Vijećnici reagiraju kao da su kratke pameti i ne razumiju što je govorio. Svima vam je jasno da se otpad u Univerzalu zadržava 24 sata. Da se postupkom mehaničke obrade mljevenjem i kroz rešeta vade korisne supstance, a ostatak pakira i vozi u Davor. To će se događati svaki dan u zatvorenom prostoru s podtlakom. I nemojte govoriti o odlaganju otpada bliže centru grada kad nije točno. Drugo, nije točno da se dogodio narod u Totovcu. Nigdje se nije dogodio. Zar vam nije čudno da svi imaju ugovor s Davorom. A Gradu Varaždinu, koji je sklopio ugovor s općinom Davor, javio se načelnik da ne mogu primiti otpad, a sada mogu prihvatiti? Dakle nije se dogodio narod, nego mafija. Ne može pet privatnih firmi imati slobodan ulaz, a ne Grad Varaždin. Neki su bili vijećnici kada se radio ugovor s T7 VIS-om. To je najsramotniji ugovor sklopljen s bilo kojom pravnom osobom – ustvrdio je Obranić dodavši da nekim vijećnicima „smetaju natječaji, a gode izravne pogodbe“.

Odgovorila mu je Iris Lambreščak.

– Kada nas se proziva zbog kratke pameti, što nije primjereno, Obranić bi se isto tako mogli prisjetiti skandala sa Saubermacherom – upozorila je vijećnica ukazujući na sklapanja poslova s tom austrijskom tvrtkom u vrijeme dok je gradonačelnik bio Obranić.

– Kad Obranić govori o kratkoj pameti – dodao je Kolarić, skreće pozornost da je varaždinsko Gradsko vijeće 2008. imalo 35 vijećnika, a 28 je bilo iz HNS-a, HSLS-a i HSU-a. Oglasio se i Ivan Jenkač.

– Ugovor s T7 VIS-om donijelo je Gradsko poglavarstvo, a pitanja oko Univerzala postavio sam prije pet-sedam godina. Imam osobni skepticizam nakon što je tvrtka tri puta gorjela. Mene fascinira na koji način dalje radi bez ikakvih sankcija, posljedica… Ne ulazim jesu li inspekcije odradile svoj posao. No to mi daje za pravo za skepticizam glede odnosa te tvrtke prema otpadu. Toga nema od danas ili jučer već pet godina – ustvrdio je.

Vijećnik Josip Stanek naglasio je da se ne mogu ignorirati dvije peticije iz kojih se vidi da su građani Kučana rekli svoje, a isto tako građani Brezja i Biškupca, dok bi Varkom sve trebao riješiti.

Na Jenkačev istup osvrnuo se Vlašić.

– Jenkač je ukazao na metodu zbrinjavanja D1. U dokumentaciji je uvjet da tvrtka ima dozvolu za bilo koji postupak D. Mi smo dozvolili da se na natječaj može javiti bilo koja tvrtka koja ima jednu od metoda D kojih je petnaest kako bismo riješili problem. Oba ponuditelja ponudili su D1 jer je naziv koncesije odlaganje. Naši zakoni poznaju skupljanje i odlaganje otpada. Nema zbrinjavanja. A odlaganje podrazumijeva obradu i odlaganje. Niti jedna dozvola koja je izdana ne piše postupak D. Ponuditelji da bi dobili dozvolu morali su predočiti svoj plan gospodarenja otpadom gdje je odlagalište sastavni dio. I jedan i drugi imaju ugovor s istim odlagalištem – ustvrdio je.

Tvrtka koja na lokaciji radi 30 godina i ima sve dozvole može tu raditi.

– Varkom ima otvoren natječaj za zbrinjavanje otpada iz četiriju općina. Na koji način mislite spriječiti da Varkom ne odabere onog koji je najpovoljniji? Kako ćete to spriječiti? Vi kao pravnik? Kada T7 VIS dobije dozvolu, zabraniti da ne uzme otpad iz Rijeke kada ima dozvolu? Tko će zabraniti bravaru da uzme šraf? A sve one priče da je to moguće, to je u sferi za male kućne razgovore. Nitko ne osporava pravo građana Brezja da budu protiv, ali gradonačelnik i ovo povjerenstvo ne zastupaju samo građane Brezja i Jalkovca, nego svih – rekao je Vlašić.

Osjetivši se prozvanim, ponovno se oglasio Podolnjak.

– Grad ima većinu NO-a, a odlučuje i o upravi. Dakle, rekao bih članovima NO-a da izmjeste upravu ili što?.Dakle, Grad ima članove NO-a, skupštinu, upravu, društvo. Gradsko poglavarstvo je obvezalo sklopitli ugovor s T7, kako smo onda imali instrumente a sada ne – zapitao je Vlašić.

Za riječ se opet javio i gradonačelnik.

– Istraga je i vidjet će se uskoro. Drugo, Varkom nije samo gradska tvrtka, nego i drugih. No Grad je većinski vlasnik. Ili želimo problem riješiti. Niste dali neko drugo rješenje. Nitko se nije osvrnuo na ugovor s Biotehnološkim parkom gdje dovodimo u pitanje gubitak zemljišta. U Brezju baliramo i odlažemo dnevno 40 tona bala koje mogu smrdjeti samo sve jače. A ovdje dođe, obradi se i odlazi. Varkomu smo dali da što prije riješi biološki otpad koji ne bi odlazio i eliminirao smrad. Neka vijećnici vide. No nitko ne može ruku u vatru staviti da to neće smrdjeti. Da će biti sve savršeno. Ali mogu jamčiti da će biti pod povećalom i inspekcije koja je počela funkcionirati, koja 5 godina nije ništa radila, a koliko su puta bili otkada smo mi na vlasti. A naši su. Pita me Podolnjak kakva ti je to vertikala vlasti. E pa takva. Jer su počeli funkcionirati i dali odgodu te će nadzirati i Univerzal. Kontrolirat će ga građani, mi T7, Ivica Kruhoberec, Regionalni… Bit će pod povećalom kao nitko. Gubimo vrijeme. Vidimo da nema zainteresiranih. Naći JLS koji će prihvatiti naše smeće 6 mjeseci prije izbora? Nemojmo se zavaravati. Ili ćemo to početi rješavati sada ili nećemo. Ali shvatite da odgovornost imate vi. Ne ja. Kako odlučite, tako će biti i naravno da ću reći da nije prihvatio taj i taj. Pa neka onda ljudi vas zaustavljaju i pitaju kada će biti kraj – rekao je Habuš te dodao da ne prijeti vijećnicima jer vjeruje da je napravio sve.

Uslijedio je glasovanje. Nakon što je gradska tajnica najprije izbrojila 15 ruku za, 7 protiv i 8 suzdržanih, HNS je zatražio ponovno prebrojavanje. Sada je zahvaljujući Mariji Habijan broj vijećnika koji podržavaju odluku porastao na 16 jer su za nju glasovali još i Goran Kozina, Ivica Dubovečak, Vjekoslav Vrbanec, Igor Vovk, Milan Škvorc, Zlatko Ister, Josip Car, Mario Mavriček, Enriko Parlaj, Ljubica Florijan, Alfred Obranić, Mira Visoković, Stjepan Lončar,  Branko Godinić i Josip Hehet.

 

Izvor:
Foto: Oliver Knolmajer

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje