Povežite se s nama

U fokusu

Smoljanec zaboravio na 36 milijuna kuna?

Objavljeno:

- dana

DVOJBE

Da li Alen Kišić, kao zamjenik župana u čijoj je nadležnosti zdravstvo, komunicira sa sanacijskim upraviteljem Opće bolnice Varaždin Mladenom Smoljancem? Očito slabo komuniciraju, jer je Smoljanec javno demantirao Kišića u Regionalnom tjedniku – ustvrdila je vijećnica HDZ-a Nadica Dreven-Budinski u četvrtak na sjednici Županijske skupštine.

Podsjećamo, objavili smo tekst o vraćanju bolnica osnivačima nakon (ne)uspješne sanacije. Varaždinskoj županiji će biti vraćena Opća bolnica, čiji je manjak 2015. iznosio 88,8 milijuna kuna, a obveze 108,7 milijuna.

Tko je u pravu?
Dožupan Kišić je odluku aktualnog ministra zdravlja da bolnice vrati osnivačima nazvao ishitrenim potezom te istaknuo da Županija želi saniranu Bolnicu, bez dugova. – Dožupan tvrdi da bolnica nije sanirana, na što je reagirao sanacijski upravitelj, koji je izjavio da je sanacija uspješno provedena iako Bolnica i dalje ima dugova. Tko je u pravu: Kišić ili Smoljanec? – pitala je Dreven-Budinski.

Župan Predrag Štromar kratko je poručio da sanacija nije do kraja napravljena, no reagirao je Kišić. – Da, komuniciram s gospodinom Smoljancem, dva puta smo se čuli i jednom vidjeli i ja brojke jako dobro znam. U članku Regionalnog tjednika brojka je spomenuta iz pera novinara, pa me Smoljanec nije ni mogao demantirati – poručio je Kišić.

Međutim, je li sanacija uspjela ili nije i koje smo to brojke objavili? U reagiranju na naš tekst Smoljanec je naveo potpuno iste podatke: manjak Bolnice je na kraju prošle godine iznosio 88,8 milijuna kuna, a obveze 108,7 milijuna. Međutim, iznio je drugačiji podatak o tome koliku je „financijsku injekciju“ Bolnica dobila 2014. „Tijekom 2014. godine (…) realizirani su asignacijski ugovori od strane HZZO-a te je djelomično i direktno bio na žiroračun Opće bolnice Varaždin uplaćen iznos od 145.001.226 kuna“, naveo je.

Zapisnik – prihvaćen
Za razliku od toga, mi smo objavili da je Bolnici uplaćeno 181 milijun kuna, što je čak 36 milijuna kuna više od brojke koju navodi sanacijski upravitelj! Riječ je o podatku iz javno objavljenog dokumenta, zapisnika sa sjednice Sanacijskog vijeća održane 18. veljače 2015. „Pozitivnom rezultatu doprinijela je provedena asignacija u iznosu od 181.698.682 kune“, navedena je zapisniku izjava članice Sanacijskog vijeća Slavke Malenice.
Je li riječ o greški iz zapisnika (koji je Sanacijsko vijeće usvojilo) ili je sanacijski upravitelj zaboravio da je dobio dodatnih 36 milijuna kuna, što daje prilično drugačiju sliku o (ne)uspješnosti sanacije?

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje