Povežite se s nama

U fokusu

Smoljanec zaboravio na 36 milijuna kuna?

Objavljeno:

- dana

DVOJBE

Da li Alen Kišić, kao zamjenik župana u čijoj je nadležnosti zdravstvo, komunicira sa sanacijskim upraviteljem Opće bolnice Varaždin Mladenom Smoljancem? Očito slabo komuniciraju, jer je Smoljanec javno demantirao Kišića u Regionalnom tjedniku – ustvrdila je vijećnica HDZ-a Nadica Dreven-Budinski u četvrtak na sjednici Županijske skupštine.

Podsjećamo, objavili smo tekst o vraćanju bolnica osnivačima nakon (ne)uspješne sanacije. Varaždinskoj županiji će biti vraćena Opća bolnica, čiji je manjak 2015. iznosio 88,8 milijuna kuna, a obveze 108,7 milijuna.

Tko je u pravu?
Dožupan Kišić je odluku aktualnog ministra zdravlja da bolnice vrati osnivačima nazvao ishitrenim potezom te istaknuo da Županija želi saniranu Bolnicu, bez dugova. – Dožupan tvrdi da bolnica nije sanirana, na što je reagirao sanacijski upravitelj, koji je izjavio da je sanacija uspješno provedena iako Bolnica i dalje ima dugova. Tko je u pravu: Kišić ili Smoljanec? – pitala je Dreven-Budinski.

Župan Predrag Štromar kratko je poručio da sanacija nije do kraja napravljena, no reagirao je Kišić. – Da, komuniciram s gospodinom Smoljancem, dva puta smo se čuli i jednom vidjeli i ja brojke jako dobro znam. U članku Regionalnog tjednika brojka je spomenuta iz pera novinara, pa me Smoljanec nije ni mogao demantirati – poručio je Kišić.

Međutim, je li sanacija uspjela ili nije i koje smo to brojke objavili? U reagiranju na naš tekst Smoljanec je naveo potpuno iste podatke: manjak Bolnice je na kraju prošle godine iznosio 88,8 milijuna kuna, a obveze 108,7 milijuna. Međutim, iznio je drugačiji podatak o tome koliku je „financijsku injekciju“ Bolnica dobila 2014. „Tijekom 2014. godine (…) realizirani su asignacijski ugovori od strane HZZO-a te je djelomično i direktno bio na žiroračun Opće bolnice Varaždin uplaćen iznos od 145.001.226 kuna“, naveo je.

Zapisnik – prihvaćen
Za razliku od toga, mi smo objavili da je Bolnici uplaćeno 181 milijun kuna, što je čak 36 milijuna kuna više od brojke koju navodi sanacijski upravitelj! Riječ je o podatku iz javno objavljenog dokumenta, zapisnika sa sjednice Sanacijskog vijeća održane 18. veljače 2015. „Pozitivnom rezultatu doprinijela je provedena asignacija u iznosu od 181.698.682 kune“, navedena je zapisniku izjava članice Sanacijskog vijeća Slavke Malenice.
Je li riječ o greški iz zapisnika (koji je Sanacijsko vijeće usvojilo) ili je sanacijski upravitelj zaboravio da je dobio dodatnih 36 milijuna kuna, što daje prilično drugačiju sliku o (ne)uspješnosti sanacije?

Izvor:
Foto:

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje