Povežite se s nama

U fokusu

Snijeg pada ko lud: ako ne morate, ne krećite na put, otežano se vozi u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Snijeg koji je jučer navečer počeo padati na području sjeverozapadne Hrvatske stvorio je probleme vozačima.

Osim u Lici i Gorskom kotaru, snijeg otežava promet i u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima.

– Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje – poručuju iz HAK-a.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na sljedećim cestama:

SREDIŠNJA i SJEVEROZAPADNA HRVATSKA

 • A4 Goričan-Varaždin-Breznički Hum;
 • DC1 Čvor Trkošćan (A2) – Đurmanec (D207) – Čvor Polje Krapinsko (A2) – Čvor Sveti Križ Začretje (A2) – Lug Zabočki (D24) – Gubaševo (D205) – Žeinci(g.ž.ZG)-čvor Zaprešić (A2); Stupnik (g.ž.GZ) – Horvati (g.ž.GZ);Pavučnjak (g.ž.GZ) – Jastrebarsko (D310) – Čeglje(g.ž.KA)
 • DC2 Bolfan (g.ž.KK)- Koprivnica (D41) – Đurđevac (D43) – Kloštar Podravski (g.ž.VP)
 • DC3 Varaždin (g.ž.ME) – Varaždin (D2); Turčin (D2/D528) – Novi Marof (D22/D24)- čvor Brez. Hum (A4) – Dubovec (g.ž.ZG)-Čvor Komin-Donja Zelina-Lužan-čvor Popovec
 • DC10 Čvorište Sv. Helena (A4) – čvorište Gradec (D28)
 • DC14 Čvorište Mokrice (A2/D307) – Bračak (D24)
 • DC22 Novi Marof (D3) – Sudovec (g.ž.KK)
 • DC24 Bedekovčina (D14) – Zlatar Bistrica (D29) – Pece (g.ž.VŽ)- čvor Novi Marof (A4)-Varaždinske Toplice (D526) – Ludbreg (D2)
 • DC29 Novi Golubovec (D35) – Laz (g.ž.GZ)-Soblinec
 • DC35 Gojanac-Očura-Švaljkovec; i Golubovec-Kuzminec;
 • DC26 Vrbovec (D10) – Gornji Dragičevci (g.ž.BB)
 • DC28 Cugovec (D10) – Haganj (g.ž.KK)
 • DC29 Novi Golubovec- Zlatar Bistrica
 • DC30 Velika Kosnica (NC311670) – čvorište Kosnica (A3) – V. Gorica – Ogulinec (g.ž.SM)
 • DC31 Velika Gorica (D30) – čvor Velika Gorica (A11) – Pokupsko (D36) – Pokupsko (g.ž.SM)
 • DC36 Šišljavić (g.ž.KA) – Pokupsko (g.ž.SM)
 • DC43 Dapci (g.ž.BB) – čvor Ivanić Grad (A3)
 • DC74 Đurmanec (D207) – Bednja (g.ž.VŽ)-Lepoglava
 • DC205 GP Razvor – Kumrovec – Klanjec – Gubaševo (D1)
 • DC206 GP Hum na Sutli – Valentinovo (D507) – Krapina (D1)
 • DC207 Hum na Sutli (D206) – Đurmanec (D1)
 • DC225 GP Harmica – čvor Zaprešić (A2)
 • DC231 G.P. Bregana Naselje (gr. R. Slovenije) – Samobor – čvorište Sv. Nedjelja (A3)
 • DC307 Gubaševo (D1) – Oroslavje – D. Stubica – Marija Bistrica (D29)
 • DC310 Jastrebarsko (D1) – čvor Jastrebarsko (A1)
 • DC408 Zračna luka Pleso – D30
 • DC430 Kosnica (D30) – Zračna luka dr. Franjo Tuđman
 • DC507 Valentinovo (D206) – Krapinske Toplice – Gubaševo (D205)
 • DC528 Varaždin-čvor Varaždin (A4);
 • DC530 čvorište Ludbreg-Zamlaka
 • DC536Čvorište Buševec (A11) – Buševec (D30).

U fokusu

Ravnatelj Hitne neće podnijeti ostavku: “U Nastavnom zavodu sve je po Zakonu i pravilnicima …“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca. U svojem osvrtu na nastalu situaciju u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, danas je ravnatelj Mladen Smoljanec na konferenciji za medije ustvrdio da nezadovoljnici iznose neistine.

>>Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

– Nastavni zavod za hitnu medicinu je isplatio dodatak/nagradu za rad u vrijeme COVID-19 prema Odluci Vlade RH o posebnoj nagradi radnicima, objavljenoj u Narodnim novinama 9. prosinca 2020 godine, gdje u stavku II. izrijekom stoji da se posebna naknada iz točke I. spomenute Odluke isplaćuje radniku za vrijeme koje je sukladno rasporedu poslodavca/ravnatelja proveo na obavljanju poslova u ustrojstvenim jedinicama koje pružaju skrb oboljelima od bolesti COVID-19. Svi zaposlenici su primili naknadu prema toj odluci. Radnici našeg Zavoda su nezadovoljni jer su čuli da se u drugim zavodima naknada isplaćivala bez obzira na vrijeme provedeno u radu s COVID-19 oboljelima. Kao ravnatelj sam odgovoran za zakonitost rada ustanove i tako sam postupio sukladno odluci. Ako je netko radio jedan sat s COVID-19 oboljelom osobom, obračunat mu je dodatak za taj jedan sat, a ne za cijeli dan, kao što zaposlenici smatraju da imaju pravo – ističe Smoljanec.

Sanitetski prijevoz

Međutim, sindikalisti koji zastupaju zaposlenike, prozvali su ga za nezakonite radnje i mobbing prema zaposlenicima.

– Sva radna mjesta unutar Zavoda su sistematizirana sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Tako su određeni i koeficijenti. I ravnatelji kao i svi ostali zaposlenici imaju pravo i dužnost usavršavati svoje znanje. Slijedom toga je i smjernica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prema kojoj ravnatelji (dužnosnici) pored plaće smiju primiti, između ostalog, edukaciju povezanu s obnašanjem dužnosti – tvrdi ravnatelj Zavoda koji je za Regionalni tjednik komentirao posljedice svojih spornih odluka sanitetskom prijevozu.

– Što se tiče prijedloga odluke o vožnji sestara/tehničara u stražnjem dijelu vozila, pripremali smo je kako bismo zaštitili prava pacijenata. Naime, primali smo usmene i pisane primjedbe pacijenata i njihovih obitelji da se sestre/tehničari ne voze s pacijentima u stražnjem dijelu vozila, kao to nalaže Pravilnik o sanitetskom prijevozu. Svima nam je jasno da medicinska sestra ima važnu ulogu u vozilu, jer inače bi bio dovoljan vozač. Ona je u vozilu da pomogne pacijentu, da skrbi o tom pacijentu i zato sva vozila imaju posebno sjedalo za sestru/tehničara u stražnjem dijelu. lako je ova odluka naišla na negodovanje radnika Zavoda, pozdravljena je od strane pacijenata – rezolutan je Smoljanec.

Napomenuo je i da imaju odredbu u podzakonskom propisu, a i uputu Ministarstva zdravstva o plaćanju u slučaju kada se vozilom saniteta prevozi pacijent s liječnikom iz jedne bolnice u drugu. Nas je zanimalo i je li točna informacija da ukoliko zaposlenici u sanitetskom prijevozu posao odbiju, dobivaju prijetnje disciplinskim mjerama?

– Za svaku disciplinsku mjeru koja se eventualno izreče, provede se propisani postupak u kojem i djelatnici moraju napisati svoje očitovanje, koje se također uzima u obzir. Mi smo tu radi pacijenta – nije u redu da zdravstveni radnik napusti radno mjesto prije završetka radnog vremena bez opravdanog razloga – veli ravnatelj Zavoda čiji djelatnici imaju ugovor na varaždinskoj adresi Franje Galinca 4.

A prava drugih?

Tu je sjedište Nastavnog zavoda, a rade po potrebi posla i rasporedu u svim Ispostavama (Varaždin, Ludbreg, Novi Marof i Ivanec).

– Uvijek sam poštivao i poštivat ću sva prava djelatnika, ali potrebe pacijenata su na prvom mjestu, jer zbog njih smo i svi dobili posao u Nastavnom zavodu. Svi djelatnici u Nastavnom zavodu imaju identičnu radno zaštitnu odjeću i obuću i nitko osim jednog gospodina nikada nije imao primjedbe. U krajnjem slučaju, radno zaštitna obuća i odjeća je propisana Procjenom rizika. Svatko ima pravo na prosvjed i tražiti svoja prava, no, naravno, mora pritom voditi brigu i o pravima drugih. Također, i o  mjestu i načinu prosvjeda – zaključio je Mladen Smoljanec.

Nastavite čitati

U fokusu

Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca.

Prosvjed se održao ispred varaždinskog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, a potom i ispred zgrade Varaždinske županije.

Kako doznajemo iz Varaždinske županije, za najavu prosvjeda saznali su prvo na društvenim mrežama.

– Tek potom smo u četvrtak, 16. ožujka, zaprimili dopis Hrvatskog sindikata hitne medicine kojim to potvrđuju te traže razgovor sa Županom. To je ujedno prvi i jedini dopis koji nam je od njih upućen. Na njihov zahtjev smo odgovorili čim smo dobili kontakt podatke. Naime, sjedište navedenog sindikata je u Vinkovcima, a na dopisu nisu bili navedeni adresa, brojevi telefona ili e-mail adresa. Predsjedniku Sindikata predložili smo termin sastanaka sa županom u ponedjeljak, 20. ožujka, u 10.30 sati, što je i prihvaćeno. Također, Varaždinska županija je ranije, u ponedjeljak, 13. ožujka, zaprimila i dopis drugog sindikata „Zajedno“, koji je zatražio inspekcijski nadzor u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije – ističu iz Županije.

Posla za DORH i INSPEKCIJE

Dodaju i da je temeljem njihovog dopisa, Ministarstvo zdravstva zatražilo postupanje HZZO-a, DORH-a, Državnog inspektorata i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.
– Odmah po zaprimanju dopisa sindikata “Zajedno”, 13. ožujka 2023., zatraženo je očitovanje Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o navodima iz dopisa. Ravnatelj je očitovanje dostavio 15. ožujka te njime pobija navode Sindikata. Ravnatelja zdravstvene ustanove razrješuje Upravno vijeće, iz razloga navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o ustanovama. Dakle, ravnatelja se bez ikakvih štetnih posljedica po ustanovu, može razriješiti isključivo iz razloga koji su navedeni u Zakonu. Stoga su nadležna tijela (HZZO, DORH, Državni inspektorat, Hrvatski zavod za hitnu medicinu), ta koja utvrđuju je li koja od pritužbi sindikata razlog za pokretanje razrješenja ravnatelja – ukazuju iz Županije te napominju da, kada je u pitanju nadležnost Varaždinske županije kao osnivača, samo u prošloj godini je za Zavod za hitnu medicinu izdvojeno dva milijuna kuna (265.445 eura). Time su nabavljena četiri nova vozila za sanitetski prijevoz, kao i medicinska oprema, defibrilator, EKG, prijenosni aspirator, motorola stanica za komunikaciju s timovima na terenu, torbe za hitnu medicinsku službu i drugo.
– U ovoj godini bit će uloženo još više sredstava, 390.471 euro. Nabavit će se pet novih vozila za sanitetski prijevoz, već su nabavljena dva aspiratora i jedan defibrilator, a uz to će biti nabavljena i druga medicinska te radna i zaštitna oprema – tvrde u Županiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje