Povežite se s nama

Novosti

Snižavanje cijena umjesto za 15 smanjit će se pet posto

Objavljeno:

- dana

CIjENA U POS-u IDE DOLE

Drastično smanjenje cijena POS stanova u tom nikako dovršenom kvartu Vilka Novaka, ipak se neće dogoditi. Ideja gradskog vijećnika i člana Upravnog vijeća Gradskih stanova Roberta Podolnjaka o smanjivanju cijene neprodanih POS stanova za 10 do 15 posto, nije moguća.

– Drago mi je da je gradonačelnik podržao odluku o smanjenju cijene, no ispostavilo se da to smanjenje može biti pet posto. To smanjenje sam predložio jer Gradski stanovi trebaju vratiti novac za 11-12 kupaca koji su odustali od kupnje, a taj novac je potrošen. Treba naći 3,5 milijuna kuna koliko je potrebno za povrat, a to se može samo prodajom barem deset stanova. Prošle godine prodana su tek dva stana – objasnio je Podolnjak na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak.

Isprika: recesija

Recesija, loši uvjeti na tržištu i inzistiranje bivšega gradonačelnika Ivana Čehoka na provođenju POS-a opravdanja su za neuspjeh projekta koje je naveo varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. No odobrava smanjenje. – Spustili smo cijenu po kvadratu s 1012 eura po kvadratu na 964. Snizili smo cijenu zemljišta, ali i iznos troška komunalne infrastrukture. Nadamo se da će biti efekta. Ukoliko i u ovom slučaju neće biti interesa, krenut ćemo s modelom najma uz mogućnost kupnje na tri godine uz priznavanja dijela najamnine kao cijene kao u Hrašćici – rekao je Habuš. Iako bi se nova cijena odnosila na sve koji su se već uselili u stanove u zgradi A1, pa čak i na onih šest kupaca koji čekaju dio svojih povrata, kao i na one koji su u sudskim procesima, teško je povjerovati da će na novu cijenu pristati. Naime, njima je vraćeno učešće kredita uz kamatu od 12 posto što je dogovoreno nagodbom, pa se ispostavilo da je neizgrađeni POS za njih postao najbolja štednja.

Rok ostaje isti: 30. svibanj

Inače, ravnatelj Gradskih stanova Vladimir Kukec i dalje ostaje kod 30. svibnja kao roka završetka zgrade B1 u kojem je smješteno 56 stanova. – Ove srijede trebao bi biti i dogovoren kredit od 8,75 milijuna kuna kojim bi se financirali radovi – rekao nam je Kukec. Taj kredit, inače, Gradski stanovi dogovaraju već tri mjeseca.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje