Svega ima

Korisnici varaždinskih Gradskih bazena ovih dana su ostali zatečeni taktovima jugoslavenske patriotske pjesme koja je izlazila iz priručnog razglasa skupine umirovljenika – rekreativaca, koju su morali slušali i mladi plivači.

Naime, kako tvrdi Mario Hranj, prof., u ponedjeljak je svoju djecu ostavio na bazenima kako bi uživala u plivanju uz trenere koji mladima nastoje prenijeti svoje znanje. No, pogled mu je skrenuo na mali bazen, u kojem su starije dame i gospoda također vježbali uz vodstvo trenerice.

– Kao da me netko katapultirao u vrijeme pionira i omladinaca. Baš kada sam pomislio kako je to dobra rekreacija za starije Varaždince, začujem poznatu melodiju s priručnog razglasa te ekipe. I riječi refrena: …al’ negde u nama je bitaka plam, i kažem vam, šta dobro znam, računajte na nas….! Iz zvučnika je treštala poznata jugoslavenska patriotska pjesma, jedna od himni velikom vođi, svojevrsna prisega mladih Jugoslovena komunističkom režimu. A taj je građanima Hrvatske (i ne samo njima), razumjeli to oni ili ne, uvijek radio o glavi. To sam kao povjesničar uvijek argumentirano spreman dokazati. Nisam mogao vjerovati onome što čujem i vidim – navodi Hranj u pismu kojeg je poslao na adresu redakcije Regionalnog tjednika.

Naš čitatelj smatra da je posrijedi bila smišljena provokacija, a ne puki propust.

– Usred Varaždina vremešni ljudi u malom bazenu vježbaju na te stihove, a veliki bazen je istovremeno prepun djece i ostalih korisnika. I roditelja koji čekaju na tribinama. Nisam primijetio da se netko od sudionika tog događanja u bazenu pobunio zbog onog što čuje, ali sam se uvjerio da se roditelji na tribini jesu. Razgovarajući s nekima od njih, odlučio sam da ću ja svoje razmišljanje o tome staviti na papir. Jer što će na repertoaru biti sljedeći put, možda  Po šumama i gorama – pita se Hranj i  dodaje kako je po njemu nedopustivo da danas pojedinci i manjine čak i na bazenima koji su izgrađeni financijskim sredstvima svih građana, nameću svoje stavove i nazore većini.

Zabrinuti roditelj podnio pritužbu

Štoviše, ovaj zabrinuti roditelj tvrdi da u Hrvatskoj ima bezbroj pjesama čiji stihovi ne vrijeđaju nikoga “osim pojedinaca koji ne vjeruju u ljubav, prijateljstvo, domovinu … “

– Njih bi se trebalo pustiti u takvim prilikama jer u javnim prostorima nitko nema pravo maltretirati drugoga, pa ni glazbom. Poglavito djecu koja ne shvaćaju o čemu se radi. Ja kao odgovoran roditelj mogu objasniti kontekst i značenje pjesme “Računajte na nas“, ali  se bojim da će većina prisutne djece ostati prikraćena za to. Nadam se da je ovaj put bila riječ o izoliranom incidentu na bazenima koji se više neće ponoviti – zaključio je Hranj.

Inače, kako neslužbeno doznajemo, netko od zabrinutih roditelja je na recepciji bazena o događaju podnio pritužbu.

Na to je na svojem Facebook profilu reagirala i Karla Čović, trenerica plivanja i voditeljica Aqua aerobika.

– Svirat će što ja želim, isto kao što mi je i sviralo na Svjetskom prvenstvu pod hrvatskom zastavom – napisala je Čović.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Komentari

Komentara