Povežite se s nama

Život i društvo

Roditelje na varaždinskim Bazenima razljutila Balaševićeva jugonostalgična pjesma

Objavljeno:

- dana

Svega ima

Korisnici varaždinskih Gradskih bazena ovih dana su ostali zatečeni taktovima jugoslavenske patriotske pjesme koja je izlazila iz priručnog razglasa skupine umirovljenika – rekreativaca, koju su morali slušali i mladi plivači.

Naime, kako tvrdi Mario Hranj, prof., u ponedjeljak je svoju djecu ostavio na bazenima kako bi uživala u plivanju uz trenere koji mladima nastoje prenijeti svoje znanje. No, pogled mu je skrenuo na mali bazen, u kojem su starije dame i gospoda također vježbali uz vodstvo trenerice.

– Kao da me netko katapultirao u vrijeme pionira i omladinaca. Baš kada sam pomislio kako je to dobra rekreacija za starije Varaždince, začujem poznatu melodiju s priručnog razglasa te ekipe. I riječi refrena: …al’ negde u nama je bitaka plam, i kažem vam, šta dobro znam, računajte na nas….! Iz zvučnika je treštala poznata jugoslavenska patriotska pjesma, jedna od himni velikom vođi, svojevrsna prisega mladih Jugoslovena komunističkom režimu. A taj je građanima Hrvatske (i ne samo njima), razumjeli to oni ili ne, uvijek radio o glavi. To sam kao povjesničar uvijek argumentirano spreman dokazati. Nisam mogao vjerovati onome što čujem i vidim – navodi Hranj u pismu kojeg je poslao na adresu redakcije Regionalnog tjednika.

Naš čitatelj smatra da je posrijedi bila smišljena provokacija, a ne puki propust.

– Usred Varaždina vremešni ljudi u malom bazenu vježbaju na te stihove, a veliki bazen je istovremeno prepun djece i ostalih korisnika. I roditelja koji čekaju na tribinama. Nisam primijetio da se netko od sudionika tog događanja u bazenu pobunio zbog onog što čuje, ali sam se uvjerio da se roditelji na tribini jesu. Razgovarajući s nekima od njih, odlučio sam da ću ja svoje razmišljanje o tome staviti na papir. Jer što će na repertoaru biti sljedeći put, možda  Po šumama i gorama – pita se Hranj i  dodaje kako je po njemu nedopustivo da danas pojedinci i manjine čak i na bazenima koji su izgrađeni financijskim sredstvima svih građana, nameću svoje stavove i nazore većini.

Zabrinuti roditelj podnio pritužbu

Štoviše, ovaj zabrinuti roditelj tvrdi da u Hrvatskoj ima bezbroj pjesama čiji stihovi ne vrijeđaju nikoga “osim pojedinaca koji ne vjeruju u ljubav, prijateljstvo, domovinu … “

– Njih bi se trebalo pustiti u takvim prilikama jer u javnim prostorima nitko nema pravo maltretirati drugoga, pa ni glazbom. Poglavito djecu koja ne shvaćaju o čemu se radi. Ja kao odgovoran roditelj mogu objasniti kontekst i značenje pjesme “Računajte na nas“, ali  se bojim da će većina prisutne djece ostati prikraćena za to. Nadam se da je ovaj put bila riječ o izoliranom incidentu na bazenima koji se više neće ponoviti – zaključio je Hranj.

Inače, kako neslužbeno doznajemo, netko od zabrinutih roditelja je na recepciji bazena o događaju podnio pritužbu.

Na to je na svojem Facebook profilu reagirala i Karla Čović, trenerica plivanja i voditeljica Aqua aerobika.

– Svirat će što ja želim, isto kao što mi je i sviralo na Svjetskom prvenstvu pod hrvatskom zastavom – napisala je Čović.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Život i društvo

Planira se gradnja novog pastoralnog centra u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu župnog dvora Župe svetog Vida u Vidovcu započete su aktivnosti oko izgradnje novog pastoralnog centra, u dvorištu župnog dvora.

Obzirom da se sadašnje pastoralne aktivnosti odvijaju u pomoćnoj zgradi u dvorištu župnog dvora, koja je dotrajala te nema uređen sustav grijanja, a i same aktivnosti ograničene su karakteristikama dostupnog prostora, javila se potreba za izgradnjom novog pastoralnog centra.

Inicijativu za izgradnju pastoralnog centra pokrenuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić u suradnji s velečasnim Brankom Švogorom.

U novom pastoralnom centru nalazit će se učionice, kabineti, dvorane, sanitarije, kuhinja, kotlovnica, spremište i uredski prostori.

Novi pastoralni centar od 600 m2 služit će za potrebe župe sv. Vida kao i za razne druge pastoralne susrete i aktivnosti tijekom čitave godine. – Drago mi je da je inicijativa za izgradnju novog pastoralnog centra konačno pokrenuta i mogu samo reći da će Općina Vidovec maksimalno poduprijeti projekt izgradnje. Do sad smo iz proračuna izdvojili 55.000 kuna za izradu projektne dokumentacije. Ovim projektom naši mještani dobit će adekvatne prostorije za vjeronauk i vjeronaučne susrete, prostor za roditeljske sastanke prvopričesnika i krizmanika, susrete mladih kroz čitavu godinu, a bit će na raspolaganju i za Caritas te ostale udruge i pojedince. Vjerujem da će ovaj projekt biti na korist čitave zajednice – istaknuo je načelnik Bruno Hranić.

Navedeni projekt predstavljen je i varaždinskom biskupu mons. Bože Radošu koji je izrazio zadovoljstvo i najavio da će Varaždinska biskupija također poduprijeti projekt izgradnje pastoralnog centra te ujedno napomenuo da pastoralni centar treba služiti svim mještanima u cilju boljeg povezivanja župe i lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Život i društvo

U akciji darivanja krvi u Kaznionici u Lepoglavi prikupljene 64 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Ivanec

Uspješno je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja se održala jučer u restoranu „Ivančica“ za djelatnike Kaznionice u Lepoglavi i sve ostale darivatelje koji su se pridružili akciji darivanja krvi.

Akciji je pristupilo 67 darivatelja, i to 42 muškaraca i 25 žena, te su prikupljene 64 doze dragocjene tekućine. Odbijena su 3 darivatelja.

Prvi puta krv su darovale Ivana Hiržin iz Donje Višnjice i Bunić Emina iz Donje Voće.

Iz Kluba 100+ krv je darovao Franjo Bračko iz Lepoglave koji je prošle godine dobio priznanje za 100 put darovanu krv.

– Pozivamo vas da se pridružite i našim budućim akcijama DDK i na taj način napravite nešto pozitivno za svoje i tuđe zdravlje! Najavljujemo iduću akciju u prostorijama GDCK-a Ivanec 16. ožujka od 8:30 do 13:00. Pratite naš kalendar akcija DDK na našim internetskim stranicama. Hvala svima od srca! Vaše društvo Crvenog križa! – poručuju iz ivanečkog Društva Crvenog križa.

Nastavite čitati