Povežite se s nama

U fokusu

Solidarni odnosi u društvu naš su prioritet – javni sektor nikako ne smijemo izgubiti

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Kako će koalicija „Za premijera“ ostvariti povećanje mirovina i iznosa minimalne plaće te što će posebno ponuditi sjeverozapadnoj Hrvatskoj?

O tome i drugim temama razgovarali smo s mr. sc. Vjeranom Radelićem, petim na listi koalicije „Za premijera“ u III. izbornoj jedinici i predsjednikom varaždinskog ogranka stranke Milan Bandić 365 – Stranke rada i solidarnosti, ujedno aktualnim zamjenikom gradonačelnika Varaždina.
 

Kakav program nudite građanima?
Program naše stranke sadrži niz mjera kojima se direktno utječe na životni standard velike većine građana, i upravo zato sam za taj program dušom i srcem. Poznato vam je da su besplatni udžbenici za osnovnoškolce u Varaždinu upravo moja inicijativa, kao zamjenika gradonačelnika. Činjenica da sam to uspio progurati u našem gradu, čiji je proračun naslijedio niz financijskih opterećenja i u situaciji kad mnogi nisu vjerovali da je to moguće, pokazuje da uvijek postoji rješenje kad nešto čvrsto odlučite. Nakon analize proračunskih stavki pokazalo se da itekako ima mjesta za uštede i preraspodjelu novca.

Besplatni udžbenici

Želite reći da je za besplatne udžbenike bilo potrebno samo bolje raspodijeliti postojeći novac?
Ekonomist sam po struci i tvrdim da vrijeme krize nije vrijeme kad se treba štedjeti na takvim mjerama. Nažalost, gospodarska kriza najsnažnije je pogodila upravo obitelji koje imaju djecu u školi, nezaposlene, one koji neredovito primaju plaću ili primaju minimalac. Upravo oni u krizi trebaju pomoć i zato se u svakom proračunu, pogotovo onom na državnoj razini, mora pronaći novac za takve mjere. Moj je cilj osigurati besplatne udžbenike i za srednjoškolce. Tek onda ćemo moći tvrditi da je školovanje doista besplatno. Ako su djeci u Zagrebu udžbenici besplatni, moraju biti i djeci u cijeloj Hrvatskoj! To što jedno dijete živi u bogatijem dijelu Hrvatske, gdje mu lokalna samouprava može više omogućiti, a drugo u siromašnijem, ne smije nikako utjecati na mogućnosti tog djeteta da se školuje. To je temelj društva koje se zove građansko, stoga je već i u imenu stranke kojoj sam član istaknuta – solidarnost. Mi smo kao društvo posljednjih dvadesetak godina nažalost zapostavili upravo tu obvezu solidarnih odnosa i sustavne brige o onim našim građanima kojima treba neki oblik pomoći države. Dramatično su povećane socijalne razlike, veliki dio naših građana zbog nepravedne raspodjele živi sve lošije. Bez solidarnih odnosa naše će se društvo i dalje sve više dijeliti na ekskluzivnu manjinu bogatih i većinu koja će živjeti sve lošije. Stoga je zalaganje za socijalnu pravdu i smanjenje socijalnih razlika važan dio moga političkog programa.    

Socijalna pravda

Je li realno povećanje iznosa minimalne plaće i povećanje iznosa mirovine, što je dio vašeg programa?
Ekonomski rast koji bilježi Hrvatska mora se odraziti na iznose minimalca i mirovina. To je i logika ekonomije – potrošnja, odnosno potražnja za proizvodima i uslugama, generira daljnji rast, nova radna mjesta. Trošit ćete samo ako imate što trošiti. Prema tome, pogrešno je shvaćati ove mjere iz programa moje stranke samo kao dio socijalnog aspekta, već ih treba promatrati i kao dio ekonomske politike.

 

Moj je cilj osigurati besplatne udžbenike i za srednjoškolce, ističe Radelić

Zar mislite da će se taj problem riješiti samo ekonomskim rastom, pogotovo ovdje u našoj županiji, gdje imamo najnižu prosječnu plaću u Hrvatskoj?
To je samo dio rješenja. Lokalne samouprave moraju stvarati uvjete koji će rezultirati privlačenjem investitora, ali i boljim uvjetima za radnike, uključujući i rast plaća. Pritom i ne treba posebna mudrost, imamo primjere. Uvijek volim naglasiti dobre stvari koje smo u Varaždinu pokrenuli i još ih uvijek pokrećemo sad, u vrijeme moga aktualnog mandata kao zamjenika gradonačelnika. Nisam odustao od slike Varaždina kao lidera cijele sjeverozapadne regije, jer on to istinski jest. Zato, kao Varaždinci, moramo naglašavati i ono u čemu smo dobri, ono u čemu možemo predvoditi. Vratimo se na problem plaća. U Zonu Brezje nastojimo privući firme koje se bave djelatnošću s većom dodanom vrijednošću, gdje su i plaće više. Oslobađamo ih komunalne naknade, uvjetujemo da zapošljavaju ljude s lokalnog tržišta rada. Neke djelatnosti već sad, zbog međusobne konkurencije, moraju privlačiti dobre radnike da bi popunile radna mjesta, što rezultira povećanjem plaća. To, dakle, nije socijalna mjera, već čista ekonomska logika koja rezultira dobrim uvjetima za radnike, što je dugoročno samoodrživo. U tome se na Varaždin mogu ugledati i drugi dijelovi sjeverozapadne Hrvatske. No, polako treba mijenjati i naslijeđenu strukturu djelatnosti.

Investicije

Ali investitori baš ne hrle u Hrvatsku, zar ne?
Dio rješenja ovog problema je u povezivanju unutar sjeverozapada na različitim područjima i dobri kontakti na razini politike s regijama u inozemstvu. Takve kontakte imam i koristim ih upravo za privlačenje investitora. Na taj način moramo raditi na razini cijele regije. Naš kraj ima sve uvjete koje traže investitori, prije svega marljivu i kvalificiranu radnu snagu, dobru komunalnu infrastrukturu i prometnu povezanost. Te prednosti trebamo bolje koristiti.

 

„Za procvat turizma na sjeverozapadu trebamo se samo bolje međusobno povezati, jer imamo što ponuditi.“

Povezivanje sjeverozapada planirate i na području kulture i turizma?
Tako je. Evo jednoga indikativnog primjera. Jedan od najfrekventnijih graničnih prijelaza u Hrvatskoj je Macelj, u susjednoj Krapinsko-zagorskoj županiji, kroz koji godišnje uđe više od 4 milijuna stranih putnika. Što smo učinili da oni dobiju informacije o Varaždinu i kulturnim i turističkim sadržajima u našoj županiji? Svaka županija radi za sebe i tako svi gubimo. Za procvat turizma na sjeverozapadu trebamo se samo bolje međusobno povezati, jer imamo što ponuditi. Na stranim tržištima trebamo nastupiti zajedno, što je jeftinije, a rezultati će biti puno bolji. Mi nudimo upravo takav pristup. Isto tako i na razini države moramo definirati prioritete, koji su nam projekti najvažniji, i onda se boriti za sredstva iz fondova Europske unije, tražiti međunarodne partnere.
 

Vaš program uključuje i poticanje sporta, ali i rekreacije za sve građane. Zašto smatrate da je to važno?
Taj dio programa smatram jako važnim. Mišljenja sam da organiziranom sportu za sve generacije moramo maknuti sve moguće prepreke. Da je to moguće ponovno pokazuje primjer iz Varaždina, gdje smo klubovima omogućili besplatno korištenje sportskih objekata, uključujući i kampove u vrijeme školskih praznika. Mislim da je rekreacija u Varaždinu na taj način postala mnogo dostupnija. Trebalo bismo samo preslikati model na druge lokalne samouprave u Hrvatskoj. To je apsolutno i dio zdravstvene politike, i to onaj dio koji spada u prevenciju, što nam kronično nedostaje u Hrvatskoj. Opće je poznato da djeca, pa i odrasli, sve više vremena provode uz računala. Takav način života pogotovo utječe na porast kardiovaskularnih bolesti. Dakle naš su cilj – sportske aktivnosti dostupne svima. Europska unija kroz svoje programe potiče takve programe, svjesna da je to važan dio socijalne uključenosti. Stoga ću se posebno zalagati i za programe koji će biti namijenjeni našim starijim sugrađanima, koji se često osjećaju odbačenima.

Zdravstvo

I zdravstveni sustav pun je problema. Kakva rješenja vi nudite?
Da, zdravstvo dostupno svima važan je dio našeg programa. Najvažnije je da javni sektor ostane javan, da bude direktan servis građana. Ne želimo da zdravstvene usluge budu dostupne samo najbogatijima. Imam dojam da Hrvatska mora prebroditi ovu svojevrsnu krizu „napada na javni sektor“, kako ja to doživljavam. Slično je i pitanje javnog školstva. Država mora omogućiti potpuno besplatno školstvo, jer ono danas, zbog plaćanja skupog prijevoza i skupih udžbenika, to nije. Kao i školovanje, i zdravstvene usluge moraju biti dostupne svima. Budemo li, kao što je bila ideja ove Vlade HDZ-a i Mosta, uvodili nove namete na već ionako skupo zdravstveno osiguranje, zdravstvo više nećemo moći zvati javnim sektorom. Javni sektor ne smijemo izgubiti, moramo ga obraniti!

 

Kao i školovanje, i zdravstvene usluge moraju biti dostupne svima, bez novih nameta, rekao je Radelić 

Za kraj: kako tumačite činjenicu da na listama gotovo i nema kandidata iz Varaždina?
To je problem koji je prisutan već u nekoliko izbornih ciklusa. Apsurdno je da na listama ima najmanje kandidata s područja Varaždina, no to je posljedica upravo katastrofalnih stranačkih odnosa, zahvaljujući kojima na izborne liste dospijevaju samo oni „klimavci” koji se nastoje umiliti svojim stranačkim šefovima i koji za svoj osobni probitak zanemaruju stvarne potrebe i probleme svoga kraja. Nije li nevjerojatno da na listama dviju vodećih političkih opcija ponovno nema nijednog Varaždinca ili Varaždinke?! Zar stvarno mislite da će se gradonačelnici, primjerice, Ivanca ili Čakovca u Saboru zalagati za Varaždin? Oni niti poznaju probleme ovoga grada niti za njih posebno mare. Varaždin je grad u kojem sam rođen, ovdje žive moja djeca i osjećam svojom dužnošću da pridonesem njegovu razvoju. U tom smislu zalagat ću se i za decentralizaciju ministarstava i tijela državne uprave – naglasio je Vjeran Radelić, kandidat na listi „Za premijera” u III. izbornoj jedinici.

Bale već godinama Varaždinu donose neprocjenjivu štetu

Varaždin još nije riješio problem smeća u varaždinskom Brezju, a Radelić ističe da se taj problem ne možete riješiti ako nemate dovoljnu zainteresiranost cijele vertikale – sve do državnih struktura.

Lobirati
 – Mislite da će vam netko tek tako nuditi državni novac i brinuti o vašim lokalnim problemima? Ne, vi morate stalno lobirati, boriti se za ta sredstva. Možda se sad pitate pa u čemu je problem, imamo zastupnike u parlamentu s ovog područja. Da, imamo, ali koliko njih ste čuli da govore o tome? Usput rečeno, neke od njih uopće nismo čuli da u Saboru govore o bilo čemu, a kamoli o problemima koje ima, zamislite, grad koji je središte jedne cijele županije – ističe Radelić i dodaje da ljudi s našeg područja žele zastupnika koji će progovoriti o našim potrebama na cijelom sjeverozapadu, potrebama građana u Varaždinu.
– Zato sam sretan zbog mogućnosti preferencijalnoga glasanja. Smatram da to može doprinijeti da nas u Saboru predstavljaju ljudi kojima je stalo, koji će raditi i imati inicijativu, biti pravi lobisti za sjeverozapad. Problem varaždinskog smeća od samog početka nije bio tek komunalni ili javnozdravstveni problem, on je bio važan dio političkih igara, na kojima su političari željeli ušićariti kakav politički bod – rekao je Radelić i naglasio da sve dok ćemo smeće tretirati kao poligon za politički probitak, problem nećemo riješiti.

Konsenzus
– Da bismo konačno kvalitetno i po prihvatljivoj cijeni riješili pitanje smeća, moramo postići konsenzus. Svi građani, a pogotovo političari ovoga kraja, moraju konačno shvatiti da bale već godinama donose neprocjenjivu štetu ugledu grada. Birači na izborima moraju kazniti političke opcije koje se hrane na tom problemu i zdušno opstruiraju njegovo rješavanje – zaključuje Radelić.

Solidarnost

Bez solidarnih odnosa naše će se društvo i dalje sve više dijeliti na ekskluzivnu manjinu bogatih i većinu koja će živjeti sve lošije. Stoga je zalaganje za socijalnu pravdu i smanjenje socijalnih razlika važan dio moga političkog programa.  

Prioriteti

Na razini države moramo definirati prioritete, odrediti koji su nam projekti najvažniji i onda se boriti za sredstva iz fondova Europske unije

Izvor:
Foto:

U fokusu

Radimir Čačić i službeno objavio da ide po još jedan mandat župana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Šef Reformista Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije objavio da ide po još jedan mandat župana Varaždinske županije. Robert Vugrin i ovaj će put biti njegov zamjenik.

Na početku govora Čačić se osvrnuo da loše stanje u Varaždinskoj županiji kada je došao na vlast 2017. godine.

– Službeno objavljujem svoju kandidaturu za župana Varaždinske županije, a moj zamjenik će kao i do sada biti Robert Vugrin. Kad smo preuzeli vlast zatekli smo minus od 9 milijuna kuna i ništa projekata. Svaki put se razveselim na poruku kampanje jednog od kandidata za župana na proteklim izborima kojim se poziva Štromara da se slika pred bilo čim što je napravio za osam godina mandata. Kad sam preuzeo vodstvo dao sam osnovne smjernice ljudima za rad. Prvo je bilo da niti jedan natječaj na kojem županija može dobiti sredstva ne smije biti propušten. Naplatili smo naša potraživanja od Vlade. Prioritet ćemo davati europskim investicijama. Županija mora postati ona koja dokazuje izvrsnost na djelu. Nakon četiri godine imamo izvrsne rezultate koji se pripisuju izvrsnosti vođenja, jasnim uputstvima i mnogim ljudima koji su sudjelovali u projektima – rekao je Čačić, i dodao da je od dolaska Reformista na vlast Varaždinska županija lider po privlačenju europskih sredstava i to za 215 puta više povučenog novca u projektima u odnosu na mandat ranije.

Među najvažnijim projektima koje je izdvojio u proteklom četverogodišnjem mandatu su kupnja dvorca Šaulovec, smanjenje broja zaposlenih u Varaždinskoj županiji, obnova Minerve, energetska obnova niza škola, poticanje gospodarstva i turizma, obnove u OB Varaždin, uređenje Vodotornja te još mnoga toga.

U novom mandatu Čačić je najavio provođenje već započetih projekata, ali i niz još ambicioznijih za koje očekuje da će biti uloženo 2,4 milijarde kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati