Povežite se s nama

U fokusu

Solidarni odnosi u društvu naš su prioritet – javni sektor nikako ne smijemo izgubiti

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Kako će koalicija „Za premijera“ ostvariti povećanje mirovina i iznosa minimalne plaće te što će posebno ponuditi sjeverozapadnoj Hrvatskoj?

O tome i drugim temama razgovarali smo s mr. sc. Vjeranom Radelićem, petim na listi koalicije „Za premijera“ u III. izbornoj jedinici i predsjednikom varaždinskog ogranka stranke Milan Bandić 365 – Stranke rada i solidarnosti, ujedno aktualnim zamjenikom gradonačelnika Varaždina.
 

Kakav program nudite građanima?
Program naše stranke sadrži niz mjera kojima se direktno utječe na životni standard velike većine građana, i upravo zato sam za taj program dušom i srcem. Poznato vam je da su besplatni udžbenici za osnovnoškolce u Varaždinu upravo moja inicijativa, kao zamjenika gradonačelnika. Činjenica da sam to uspio progurati u našem gradu, čiji je proračun naslijedio niz financijskih opterećenja i u situaciji kad mnogi nisu vjerovali da je to moguće, pokazuje da uvijek postoji rješenje kad nešto čvrsto odlučite. Nakon analize proračunskih stavki pokazalo se da itekako ima mjesta za uštede i preraspodjelu novca.

Besplatni udžbenici

Želite reći da je za besplatne udžbenike bilo potrebno samo bolje raspodijeliti postojeći novac?
Ekonomist sam po struci i tvrdim da vrijeme krize nije vrijeme kad se treba štedjeti na takvim mjerama. Nažalost, gospodarska kriza najsnažnije je pogodila upravo obitelji koje imaju djecu u školi, nezaposlene, one koji neredovito primaju plaću ili primaju minimalac. Upravo oni u krizi trebaju pomoć i zato se u svakom proračunu, pogotovo onom na državnoj razini, mora pronaći novac za takve mjere. Moj je cilj osigurati besplatne udžbenike i za srednjoškolce. Tek onda ćemo moći tvrditi da je školovanje doista besplatno. Ako su djeci u Zagrebu udžbenici besplatni, moraju biti i djeci u cijeloj Hrvatskoj! To što jedno dijete živi u bogatijem dijelu Hrvatske, gdje mu lokalna samouprava može više omogućiti, a drugo u siromašnijem, ne smije nikako utjecati na mogućnosti tog djeteta da se školuje. To je temelj društva koje se zove građansko, stoga je već i u imenu stranke kojoj sam član istaknuta – solidarnost. Mi smo kao društvo posljednjih dvadesetak godina nažalost zapostavili upravo tu obvezu solidarnih odnosa i sustavne brige o onim našim građanima kojima treba neki oblik pomoći države. Dramatično su povećane socijalne razlike, veliki dio naših građana zbog nepravedne raspodjele živi sve lošije. Bez solidarnih odnosa naše će se društvo i dalje sve više dijeliti na ekskluzivnu manjinu bogatih i većinu koja će živjeti sve lošije. Stoga je zalaganje za socijalnu pravdu i smanjenje socijalnih razlika važan dio moga političkog programa.    

Socijalna pravda

Je li realno povećanje iznosa minimalne plaće i povećanje iznosa mirovine, što je dio vašeg programa?
Ekonomski rast koji bilježi Hrvatska mora se odraziti na iznose minimalca i mirovina. To je i logika ekonomije – potrošnja, odnosno potražnja za proizvodima i uslugama, generira daljnji rast, nova radna mjesta. Trošit ćete samo ako imate što trošiti. Prema tome, pogrešno je shvaćati ove mjere iz programa moje stranke samo kao dio socijalnog aspekta, već ih treba promatrati i kao dio ekonomske politike.

 

Moj je cilj osigurati besplatne udžbenike i za srednjoškolce, ističe Radelić

Zar mislite da će se taj problem riješiti samo ekonomskim rastom, pogotovo ovdje u našoj županiji, gdje imamo najnižu prosječnu plaću u Hrvatskoj?
To je samo dio rješenja. Lokalne samouprave moraju stvarati uvjete koji će rezultirati privlačenjem investitora, ali i boljim uvjetima za radnike, uključujući i rast plaća. Pritom i ne treba posebna mudrost, imamo primjere. Uvijek volim naglasiti dobre stvari koje smo u Varaždinu pokrenuli i još ih uvijek pokrećemo sad, u vrijeme moga aktualnog mandata kao zamjenika gradonačelnika. Nisam odustao od slike Varaždina kao lidera cijele sjeverozapadne regije, jer on to istinski jest. Zato, kao Varaždinci, moramo naglašavati i ono u čemu smo dobri, ono u čemu možemo predvoditi. Vratimo se na problem plaća. U Zonu Brezje nastojimo privući firme koje se bave djelatnošću s većom dodanom vrijednošću, gdje su i plaće više. Oslobađamo ih komunalne naknade, uvjetujemo da zapošljavaju ljude s lokalnog tržišta rada. Neke djelatnosti već sad, zbog međusobne konkurencije, moraju privlačiti dobre radnike da bi popunile radna mjesta, što rezultira povećanjem plaća. To, dakle, nije socijalna mjera, već čista ekonomska logika koja rezultira dobrim uvjetima za radnike, što je dugoročno samoodrživo. U tome se na Varaždin mogu ugledati i drugi dijelovi sjeverozapadne Hrvatske. No, polako treba mijenjati i naslijeđenu strukturu djelatnosti.

Investicije

Ali investitori baš ne hrle u Hrvatsku, zar ne?
Dio rješenja ovog problema je u povezivanju unutar sjeverozapada na različitim područjima i dobri kontakti na razini politike s regijama u inozemstvu. Takve kontakte imam i koristim ih upravo za privlačenje investitora. Na taj način moramo raditi na razini cijele regije. Naš kraj ima sve uvjete koje traže investitori, prije svega marljivu i kvalificiranu radnu snagu, dobru komunalnu infrastrukturu i prometnu povezanost. Te prednosti trebamo bolje koristiti.

 

„Za procvat turizma na sjeverozapadu trebamo se samo bolje međusobno povezati, jer imamo što ponuditi.“

Povezivanje sjeverozapada planirate i na području kulture i turizma?
Tako je. Evo jednoga indikativnog primjera. Jedan od najfrekventnijih graničnih prijelaza u Hrvatskoj je Macelj, u susjednoj Krapinsko-zagorskoj županiji, kroz koji godišnje uđe više od 4 milijuna stranih putnika. Što smo učinili da oni dobiju informacije o Varaždinu i kulturnim i turističkim sadržajima u našoj županiji? Svaka županija radi za sebe i tako svi gubimo. Za procvat turizma na sjeverozapadu trebamo se samo bolje međusobno povezati, jer imamo što ponuditi. Na stranim tržištima trebamo nastupiti zajedno, što je jeftinije, a rezultati će biti puno bolji. Mi nudimo upravo takav pristup. Isto tako i na razini države moramo definirati prioritete, koji su nam projekti najvažniji, i onda se boriti za sredstva iz fondova Europske unije, tražiti međunarodne partnere.
 

Vaš program uključuje i poticanje sporta, ali i rekreacije za sve građane. Zašto smatrate da je to važno?
Taj dio programa smatram jako važnim. Mišljenja sam da organiziranom sportu za sve generacije moramo maknuti sve moguće prepreke. Da je to moguće ponovno pokazuje primjer iz Varaždina, gdje smo klubovima omogućili besplatno korištenje sportskih objekata, uključujući i kampove u vrijeme školskih praznika. Mislim da je rekreacija u Varaždinu na taj način postala mnogo dostupnija. Trebalo bismo samo preslikati model na druge lokalne samouprave u Hrvatskoj. To je apsolutno i dio zdravstvene politike, i to onaj dio koji spada u prevenciju, što nam kronično nedostaje u Hrvatskoj. Opće je poznato da djeca, pa i odrasli, sve više vremena provode uz računala. Takav način života pogotovo utječe na porast kardiovaskularnih bolesti. Dakle naš su cilj – sportske aktivnosti dostupne svima. Europska unija kroz svoje programe potiče takve programe, svjesna da je to važan dio socijalne uključenosti. Stoga ću se posebno zalagati i za programe koji će biti namijenjeni našim starijim sugrađanima, koji se često osjećaju odbačenima.

Zdravstvo

I zdravstveni sustav pun je problema. Kakva rješenja vi nudite?
Da, zdravstvo dostupno svima važan je dio našeg programa. Najvažnije je da javni sektor ostane javan, da bude direktan servis građana. Ne želimo da zdravstvene usluge budu dostupne samo najbogatijima. Imam dojam da Hrvatska mora prebroditi ovu svojevrsnu krizu „napada na javni sektor“, kako ja to doživljavam. Slično je i pitanje javnog školstva. Država mora omogućiti potpuno besplatno školstvo, jer ono danas, zbog plaćanja skupog prijevoza i skupih udžbenika, to nije. Kao i školovanje, i zdravstvene usluge moraju biti dostupne svima. Budemo li, kao što je bila ideja ove Vlade HDZ-a i Mosta, uvodili nove namete na već ionako skupo zdravstveno osiguranje, zdravstvo više nećemo moći zvati javnim sektorom. Javni sektor ne smijemo izgubiti, moramo ga obraniti!

 

Kao i školovanje, i zdravstvene usluge moraju biti dostupne svima, bez novih nameta, rekao je Radelić 

Za kraj: kako tumačite činjenicu da na listama gotovo i nema kandidata iz Varaždina?
To je problem koji je prisutan već u nekoliko izbornih ciklusa. Apsurdno je da na listama ima najmanje kandidata s područja Varaždina, no to je posljedica upravo katastrofalnih stranačkih odnosa, zahvaljujući kojima na izborne liste dospijevaju samo oni „klimavci” koji se nastoje umiliti svojim stranačkim šefovima i koji za svoj osobni probitak zanemaruju stvarne potrebe i probleme svoga kraja. Nije li nevjerojatno da na listama dviju vodećih političkih opcija ponovno nema nijednog Varaždinca ili Varaždinke?! Zar stvarno mislite da će se gradonačelnici, primjerice, Ivanca ili Čakovca u Saboru zalagati za Varaždin? Oni niti poznaju probleme ovoga grada niti za njih posebno mare. Varaždin je grad u kojem sam rođen, ovdje žive moja djeca i osjećam svojom dužnošću da pridonesem njegovu razvoju. U tom smislu zalagat ću se i za decentralizaciju ministarstava i tijela državne uprave – naglasio je Vjeran Radelić, kandidat na listi „Za premijera” u III. izbornoj jedinici.

Bale već godinama Varaždinu donose neprocjenjivu štetu

Varaždin još nije riješio problem smeća u varaždinskom Brezju, a Radelić ističe da se taj problem ne možete riješiti ako nemate dovoljnu zainteresiranost cijele vertikale – sve do državnih struktura.

Lobirati
 – Mislite da će vam netko tek tako nuditi državni novac i brinuti o vašim lokalnim problemima? Ne, vi morate stalno lobirati, boriti se za ta sredstva. Možda se sad pitate pa u čemu je problem, imamo zastupnike u parlamentu s ovog područja. Da, imamo, ali koliko njih ste čuli da govore o tome? Usput rečeno, neke od njih uopće nismo čuli da u Saboru govore o bilo čemu, a kamoli o problemima koje ima, zamislite, grad koji je središte jedne cijele županije – ističe Radelić i dodaje da ljudi s našeg područja žele zastupnika koji će progovoriti o našim potrebama na cijelom sjeverozapadu, potrebama građana u Varaždinu.
– Zato sam sretan zbog mogućnosti preferencijalnoga glasanja. Smatram da to može doprinijeti da nas u Saboru predstavljaju ljudi kojima je stalo, koji će raditi i imati inicijativu, biti pravi lobisti za sjeverozapad. Problem varaždinskog smeća od samog početka nije bio tek komunalni ili javnozdravstveni problem, on je bio važan dio političkih igara, na kojima su političari željeli ušićariti kakav politički bod – rekao je Radelić i naglasio da sve dok ćemo smeće tretirati kao poligon za politički probitak, problem nećemo riješiti.

Konsenzus
– Da bismo konačno kvalitetno i po prihvatljivoj cijeni riješili pitanje smeća, moramo postići konsenzus. Svi građani, a pogotovo političari ovoga kraja, moraju konačno shvatiti da bale već godinama donose neprocjenjivu štetu ugledu grada. Birači na izborima moraju kazniti političke opcije koje se hrane na tom problemu i zdušno opstruiraju njegovo rješavanje – zaključuje Radelić.

Solidarnost

Bez solidarnih odnosa naše će se društvo i dalje sve više dijeliti na ekskluzivnu manjinu bogatih i većinu koja će živjeti sve lošije. Stoga je zalaganje za socijalnu pravdu i smanjenje socijalnih razlika važan dio moga političkog programa.  

Prioriteti

Na razini države moramo definirati prioritete, odrediti koji su nam projekti najvažniji i onda se boriti za sredstva iz fondova Europske unije

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždinski HDZ jednoglasno odlučio: “Nema podrške Čehokovoj Družbi, braci i seki, Čačićevcima ni bezidejnom proračunu!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na današnjoj konferenciji za medije Gradskog odbora varaždinskog HDZ-a potvrđeno je jedinstvo ove stranke koja je odlučila da neće podržati proračun Grada Varaždina za 2023. godinu s projekcijom za 2024./25.

Naime, prema riječima gradskog vijećnika i saborskog zastupnika HDZ-a Damira Habijana koji ujedno obnaša funkciju kluba vijećnika HDZ-a u varaždinskom Gradskom vijeću, na današnjoj sjednici GO HDZ-a donesena je jednoglasna odluka da troje vijećnika iz redova ove stranke neće podržati proračun SDP-ovog gradonačelnika Nevena Bosilja.

– Koristim prigodu da kolegi Damiru Laljeku zahvalim na svemu što je napravio u Gradskom vijeću u prethodnom i dosadašnjem mandatu, poglavito za Hrašćicu koju je promijenio na bolje. Ovih dana svjedočili smo nizu zanimljivih izjava od strane naših konkurenata u gradskom vijeću, a tu prvenstveno mislim na Reformiste i Petriće. Nešto manje bili su rječiti „Čehokovci“ i najmanje SDP-ovci. Počet ću s gospodinom Željkom Bedekovićem iz Reformista, stranke koja je u nestajanju i egzistira na razini statističke pogreške. Nejasno je odakle njemu ideja da u HDZ-u postoji nekakav raskol. Toga nema i današnji zaključci doneseni na Gradskom odboru to pokazuju, da smo potpuno jedinstveni – rekao je uvodno Habijan.

Dodao je da nema razmimoilaženja ni sa županom Anđelkom Stričakom oko kamenoloma Siljevec.

– Moj stav je jasan, da se protivim kamenolomu i župan nigdje nije rekao da se tome protivi. Pozivam župana Kolara (SDP) iz susjedne Krapinsko-zagorske županije da ne mijenja prostorni plan ako mu je stalo do zaštite Ivančice – naglasio je Habijan.

Potom se osvrnuo na bracu i seku (Hrvoja i Anu Petrić) iz „varaždinske podružnice Možemo“, odnosno platforme Budimo grad, koji su po njemu jako aktivni zadnjih dana.

Destruktivna politika Petrića uništava grad

– Divi me i čudi me da oni u godinu i pol dana nisu razumjeli kako su dio pozicije u varaždinskoj gradskoj vlasti. Oni se i dalje ponašaju destruktivno, a jako ih je povrijedilo kada sam na Gradskom vijeću ukazao da destruktivna politika uništava grad i tome svjedočimo danas. Doveli su Grad u situaciju u kojoj je danas, u to ga je dovela osoba (Hrvoje Petrić) koja je na sjednici Gradskog vijeća dizala ruku za izmjenu prostornog plana na prostoru Vis Konfekcije kojoj je s majkom, donatoricom te aktivističke skupine, u većinskom vlasništvu. To je eklatantni sukob interesa, a takva si osoba dozvoljava nešto govoriti i prozivati članove HDZ-a dijeleći im kojekakve epitete – ističe čelnik gradskog HDZ-a.

Sve se to, napominje, obilo o glavu gradonačelniku Nevenu Bosilju koji je shvatio da s Petrićima više dalje ne ide. O Čehoku i njegovoj „družbi“, rekao je pak da ga zabrinjava koliko mu spominju ime na presicama i drugim istupima.

– Nema „Habijanovog“ HDZ-a, HDZ je jedan i danas smo to pokazali. Pa zar to Čehok mene sanja kad spava sa suprugom i izgovara moje ime u nekakvom bunilu… – pita se Habijan koji je sve to okarakterizirao „zabrinjavajučim“ uz primjedbu da Čehok time nije i neće izazvati njegovu pažnju.

Ustvrdio je i kako se neće uhvatiti na Čehokove udice i smicalice.

– Smatram da je Čehok politički mrtav što se tiče Grada i HDZ gradi svoju politiku, bio je i ostat će konstruktivna oporba. To se vidjelo i kod izglasavanja zadnjeg proračuna kojeg smo podržali, dali smo godinu dana aktualnoj vlasti da pokaže što zna i može. Većinu je morao i trebao osigurati gradonačelnik Bosilj. Nažalost u medijima se provlači teza da HDZ ruši proračun, što je nonsens jer je HDZ oporba. Ako vladajući nemaju pojma kako osigurati većinu i shvatiti imaju li je uopće, to je njihov politički i matematički problem. Ponavljam, HDZ je donio zaključak na sastanku Gradskog odbora da neće podržati proračun, jer smatramo da ova gradska vlast u proteklih godinu dana nije zaslužila naše povjerenje – rezolutan je Habijan.

Štoviše, ustvrdio je da vijećnike HDZ-a – SDP, Reformisti i platforma Budimo grad nisu uvjerili da se pod njihovim vodstvom može ostvariti ono što su predvidjeli predloženim proračunom.

Dvorske igre Reformista

– Oni sami nemaju pojma jesu li kadri rukovoditi Gradom, nemaju saznanja o tome imaju li dovoljno ruku za proračun, a kamoli tko će im podržati najavljeno zaduživanje za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju i drugo. Vidimo koliko je narasla cijena zbrinjavanja u odnosu na našu „Integralnu nagodbu“ koju je baš SDP nazivao prevarom i kriminalnom nagodbom. Neki od nas vijećnika bili smo na saslušanju pred USKOK-om radi nagodbe, a da ne spominjem čuvene prosvjede na Korzu gdje se vijećnike gađalo i nemilice vrijeđalo. Dakle, ono što su nazivali prijevarom i kriminalom sada je dva puta skuplje, a navodno je OK i sve po Zakonu!? Na to mi ne možemo pristati, a podsjećamo i da su SDP-ovci govorili da građani, koje bi sada zaduživali, neće ništa platiti – rekao je Habijan o ponudi za zbrinjavanje bala, poslu koji će stajati 216 milijuna kuna.

Na kraju je ukazao da nije glavni, niti najveći krimen na članovima SDP-a.

– Jasno je da je glavni kolovođa i opstruktor svega u gradu, i onaj koji je u zaleđu, upravo gospodin iz Reformista, čelnik stranke koja je u rasulu i nestajanju. Uostalom, vidimo tko režira dvorske igre u Gradskoj vijećnici i kreira različita zapošljavanja sa stranačkim iskaznicama koje prevladavaju u toj minornoj stranci – zaključio je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Očekuju se nestašice lijekova. U HALMED-u smiruju situaciju: postoje zamjenske terapije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nestašice pojedinih lijekova u ljekarnama u posljednje su vrijeme nešto malo češće i dulje traju nego inače, ali još uvijek ne i dramatične jer ima zamjenskih lijekova. Međutim, može se pretpostaviti da će ozbiljnije nestašice ipak uslijediti, piše Večernji list.

Problem bi mogao produbiti i novi pravilnik o lijekovima koji je u pripremi, a koji će postrožiti kriterije za stavljanje lijekova na listu HZZO-a.

Proteklih dana u ljekarnama nije bilo nekih lijekova za povišen krvni tlak, nekih antibiotika, sirupa za sniženje temperature, kortikosteroida, lijekova za snižavanje kolesterola…

Sve više nestašica lijekova posljedica je neodrživog kontinuiranog pritiska na cijene lijekova na recept, kaže Milka Kosanović iz HUP-a.

Iz HALMED-a pak tvrde da opskrba lijekovima nije ugrožena jer postoje zamjenske terapije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje