Povežite se s nama

U fokusu

Solidarni odnosi u društvu naš su prioritet – javni sektor nikako ne smijemo izgubiti

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Kako će koalicija „Za premijera“ ostvariti povećanje mirovina i iznosa minimalne plaće te što će posebno ponuditi sjeverozapadnoj Hrvatskoj?

O tome i drugim temama razgovarali smo s mr. sc. Vjeranom Radelićem, petim na listi koalicije „Za premijera“ u III. izbornoj jedinici i predsjednikom varaždinskog ogranka stranke Milan Bandić 365 – Stranke rada i solidarnosti, ujedno aktualnim zamjenikom gradonačelnika Varaždina.
 

Kakav program nudite građanima?
Program naše stranke sadrži niz mjera kojima se direktno utječe na životni standard velike većine građana, i upravo zato sam za taj program dušom i srcem. Poznato vam je da su besplatni udžbenici za osnovnoškolce u Varaždinu upravo moja inicijativa, kao zamjenika gradonačelnika. Činjenica da sam to uspio progurati u našem gradu, čiji je proračun naslijedio niz financijskih opterećenja i u situaciji kad mnogi nisu vjerovali da je to moguće, pokazuje da uvijek postoji rješenje kad nešto čvrsto odlučite. Nakon analize proračunskih stavki pokazalo se da itekako ima mjesta za uštede i preraspodjelu novca.

Besplatni udžbenici

Želite reći da je za besplatne udžbenike bilo potrebno samo bolje raspodijeliti postojeći novac?
Ekonomist sam po struci i tvrdim da vrijeme krize nije vrijeme kad se treba štedjeti na takvim mjerama. Nažalost, gospodarska kriza najsnažnije je pogodila upravo obitelji koje imaju djecu u školi, nezaposlene, one koji neredovito primaju plaću ili primaju minimalac. Upravo oni u krizi trebaju pomoć i zato se u svakom proračunu, pogotovo onom na državnoj razini, mora pronaći novac za takve mjere. Moj je cilj osigurati besplatne udžbenike i za srednjoškolce. Tek onda ćemo moći tvrditi da je školovanje doista besplatno. Ako su djeci u Zagrebu udžbenici besplatni, moraju biti i djeci u cijeloj Hrvatskoj! To što jedno dijete živi u bogatijem dijelu Hrvatske, gdje mu lokalna samouprava može više omogućiti, a drugo u siromašnijem, ne smije nikako utjecati na mogućnosti tog djeteta da se školuje. To je temelj društva koje se zove građansko, stoga je već i u imenu stranke kojoj sam član istaknuta – solidarnost. Mi smo kao društvo posljednjih dvadesetak godina nažalost zapostavili upravo tu obvezu solidarnih odnosa i sustavne brige o onim našim građanima kojima treba neki oblik pomoći države. Dramatično su povećane socijalne razlike, veliki dio naših građana zbog nepravedne raspodjele živi sve lošije. Bez solidarnih odnosa naše će se društvo i dalje sve više dijeliti na ekskluzivnu manjinu bogatih i većinu koja će živjeti sve lošije. Stoga je zalaganje za socijalnu pravdu i smanjenje socijalnih razlika važan dio moga političkog programa.    

Socijalna pravda

Je li realno povećanje iznosa minimalne plaće i povećanje iznosa mirovine, što je dio vašeg programa?
Ekonomski rast koji bilježi Hrvatska mora se odraziti na iznose minimalca i mirovina. To je i logika ekonomije – potrošnja, odnosno potražnja za proizvodima i uslugama, generira daljnji rast, nova radna mjesta. Trošit ćete samo ako imate što trošiti. Prema tome, pogrešno je shvaćati ove mjere iz programa moje stranke samo kao dio socijalnog aspekta, već ih treba promatrati i kao dio ekonomske politike.

 

Moj je cilj osigurati besplatne udžbenike i za srednjoškolce, ističe Radelić

Zar mislite da će se taj problem riješiti samo ekonomskim rastom, pogotovo ovdje u našoj županiji, gdje imamo najnižu prosječnu plaću u Hrvatskoj?
To je samo dio rješenja. Lokalne samouprave moraju stvarati uvjete koji će rezultirati privlačenjem investitora, ali i boljim uvjetima za radnike, uključujući i rast plaća. Pritom i ne treba posebna mudrost, imamo primjere. Uvijek volim naglasiti dobre stvari koje smo u Varaždinu pokrenuli i još ih uvijek pokrećemo sad, u vrijeme moga aktualnog mandata kao zamjenika gradonačelnika. Nisam odustao od slike Varaždina kao lidera cijele sjeverozapadne regije, jer on to istinski jest. Zato, kao Varaždinci, moramo naglašavati i ono u čemu smo dobri, ono u čemu možemo predvoditi. Vratimo se na problem plaća. U Zonu Brezje nastojimo privući firme koje se bave djelatnošću s većom dodanom vrijednošću, gdje su i plaće više. Oslobađamo ih komunalne naknade, uvjetujemo da zapošljavaju ljude s lokalnog tržišta rada. Neke djelatnosti već sad, zbog međusobne konkurencije, moraju privlačiti dobre radnike da bi popunile radna mjesta, što rezultira povećanjem plaća. To, dakle, nije socijalna mjera, već čista ekonomska logika koja rezultira dobrim uvjetima za radnike, što je dugoročno samoodrživo. U tome se na Varaždin mogu ugledati i drugi dijelovi sjeverozapadne Hrvatske. No, polako treba mijenjati i naslijeđenu strukturu djelatnosti.

Investicije

Ali investitori baš ne hrle u Hrvatsku, zar ne?
Dio rješenja ovog problema je u povezivanju unutar sjeverozapada na različitim područjima i dobri kontakti na razini politike s regijama u inozemstvu. Takve kontakte imam i koristim ih upravo za privlačenje investitora. Na taj način moramo raditi na razini cijele regije. Naš kraj ima sve uvjete koje traže investitori, prije svega marljivu i kvalificiranu radnu snagu, dobru komunalnu infrastrukturu i prometnu povezanost. Te prednosti trebamo bolje koristiti.

 

„Za procvat turizma na sjeverozapadu trebamo se samo bolje međusobno povezati, jer imamo što ponuditi.“

Povezivanje sjeverozapada planirate i na području kulture i turizma?
Tako je. Evo jednoga indikativnog primjera. Jedan od najfrekventnijih graničnih prijelaza u Hrvatskoj je Macelj, u susjednoj Krapinsko-zagorskoj županiji, kroz koji godišnje uđe više od 4 milijuna stranih putnika. Što smo učinili da oni dobiju informacije o Varaždinu i kulturnim i turističkim sadržajima u našoj županiji? Svaka županija radi za sebe i tako svi gubimo. Za procvat turizma na sjeverozapadu trebamo se samo bolje međusobno povezati, jer imamo što ponuditi. Na stranim tržištima trebamo nastupiti zajedno, što je jeftinije, a rezultati će biti puno bolji. Mi nudimo upravo takav pristup. Isto tako i na razini države moramo definirati prioritete, koji su nam projekti najvažniji, i onda se boriti za sredstva iz fondova Europske unije, tražiti međunarodne partnere.
 

Vaš program uključuje i poticanje sporta, ali i rekreacije za sve građane. Zašto smatrate da je to važno?
Taj dio programa smatram jako važnim. Mišljenja sam da organiziranom sportu za sve generacije moramo maknuti sve moguće prepreke. Da je to moguće ponovno pokazuje primjer iz Varaždina, gdje smo klubovima omogućili besplatno korištenje sportskih objekata, uključujući i kampove u vrijeme školskih praznika. Mislim da je rekreacija u Varaždinu na taj način postala mnogo dostupnija. Trebalo bismo samo preslikati model na druge lokalne samouprave u Hrvatskoj. To je apsolutno i dio zdravstvene politike, i to onaj dio koji spada u prevenciju, što nam kronično nedostaje u Hrvatskoj. Opće je poznato da djeca, pa i odrasli, sve više vremena provode uz računala. Takav način života pogotovo utječe na porast kardiovaskularnih bolesti. Dakle naš su cilj – sportske aktivnosti dostupne svima. Europska unija kroz svoje programe potiče takve programe, svjesna da je to važan dio socijalne uključenosti. Stoga ću se posebno zalagati i za programe koji će biti namijenjeni našim starijim sugrađanima, koji se često osjećaju odbačenima.

Zdravstvo

I zdravstveni sustav pun je problema. Kakva rješenja vi nudite?
Da, zdravstvo dostupno svima važan je dio našeg programa. Najvažnije je da javni sektor ostane javan, da bude direktan servis građana. Ne želimo da zdravstvene usluge budu dostupne samo najbogatijima. Imam dojam da Hrvatska mora prebroditi ovu svojevrsnu krizu „napada na javni sektor“, kako ja to doživljavam. Slično je i pitanje javnog školstva. Država mora omogućiti potpuno besplatno školstvo, jer ono danas, zbog plaćanja skupog prijevoza i skupih udžbenika, to nije. Kao i školovanje, i zdravstvene usluge moraju biti dostupne svima. Budemo li, kao što je bila ideja ove Vlade HDZ-a i Mosta, uvodili nove namete na već ionako skupo zdravstveno osiguranje, zdravstvo više nećemo moći zvati javnim sektorom. Javni sektor ne smijemo izgubiti, moramo ga obraniti!

 

Kao i školovanje, i zdravstvene usluge moraju biti dostupne svima, bez novih nameta, rekao je Radelić 

Za kraj: kako tumačite činjenicu da na listama gotovo i nema kandidata iz Varaždina?
To je problem koji je prisutan već u nekoliko izbornih ciklusa. Apsurdno je da na listama ima najmanje kandidata s područja Varaždina, no to je posljedica upravo katastrofalnih stranačkih odnosa, zahvaljujući kojima na izborne liste dospijevaju samo oni „klimavci” koji se nastoje umiliti svojim stranačkim šefovima i koji za svoj osobni probitak zanemaruju stvarne potrebe i probleme svoga kraja. Nije li nevjerojatno da na listama dviju vodećih političkih opcija ponovno nema nijednog Varaždinca ili Varaždinke?! Zar stvarno mislite da će se gradonačelnici, primjerice, Ivanca ili Čakovca u Saboru zalagati za Varaždin? Oni niti poznaju probleme ovoga grada niti za njih posebno mare. Varaždin je grad u kojem sam rođen, ovdje žive moja djeca i osjećam svojom dužnošću da pridonesem njegovu razvoju. U tom smislu zalagat ću se i za decentralizaciju ministarstava i tijela državne uprave – naglasio je Vjeran Radelić, kandidat na listi „Za premijera” u III. izbornoj jedinici.

Bale već godinama Varaždinu donose neprocjenjivu štetu

Varaždin još nije riješio problem smeća u varaždinskom Brezju, a Radelić ističe da se taj problem ne možete riješiti ako nemate dovoljnu zainteresiranost cijele vertikale – sve do državnih struktura.

Lobirati
 – Mislite da će vam netko tek tako nuditi državni novac i brinuti o vašim lokalnim problemima? Ne, vi morate stalno lobirati, boriti se za ta sredstva. Možda se sad pitate pa u čemu je problem, imamo zastupnike u parlamentu s ovog područja. Da, imamo, ali koliko njih ste čuli da govore o tome? Usput rečeno, neke od njih uopće nismo čuli da u Saboru govore o bilo čemu, a kamoli o problemima koje ima, zamislite, grad koji je središte jedne cijele županije – ističe Radelić i dodaje da ljudi s našeg područja žele zastupnika koji će progovoriti o našim potrebama na cijelom sjeverozapadu, potrebama građana u Varaždinu.
– Zato sam sretan zbog mogućnosti preferencijalnoga glasanja. Smatram da to može doprinijeti da nas u Saboru predstavljaju ljudi kojima je stalo, koji će raditi i imati inicijativu, biti pravi lobisti za sjeverozapad. Problem varaždinskog smeća od samog početka nije bio tek komunalni ili javnozdravstveni problem, on je bio važan dio političkih igara, na kojima su političari željeli ušićariti kakav politički bod – rekao je Radelić i naglasio da sve dok ćemo smeće tretirati kao poligon za politički probitak, problem nećemo riješiti.

Konsenzus
– Da bismo konačno kvalitetno i po prihvatljivoj cijeni riješili pitanje smeća, moramo postići konsenzus. Svi građani, a pogotovo političari ovoga kraja, moraju konačno shvatiti da bale već godinama donose neprocjenjivu štetu ugledu grada. Birači na izborima moraju kazniti političke opcije koje se hrane na tom problemu i zdušno opstruiraju njegovo rješavanje – zaključuje Radelić.

Solidarnost

Bez solidarnih odnosa naše će se društvo i dalje sve više dijeliti na ekskluzivnu manjinu bogatih i većinu koja će živjeti sve lošije. Stoga je zalaganje za socijalnu pravdu i smanjenje socijalnih razlika važan dio moga političkog programa.  

Prioriteti

Na razini države moramo definirati prioritete, odrediti koji su nam projekti najvažniji i onda se boriti za sredstva iz fondova Europske unije

Izvor:
Foto:

U fokusu

Milanović: Ovo nije državni udar, ovo je samo priprema. Hoće li mi uzeti putovnicu? Ti ljudi su opasni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što se danas oglasio Ustavni sud, reagirao je i predsjednik Zoran Milanović.

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Prvo se oglasio na svom Facebooku gdje je objavio fotografiju te napisao: Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda.

Potom je na konferenciji za medije istaknuo da želi umiriti građane.

– Želim umiriti građane koji su ljuti. Volja građana će odrediti izvršnu vlast, a sigurno neće suci Ustavnog suda. Prije mjesec dana mogli su prijetiti, a ja sam se držao uputa i nisam htio ugroziti šanse SDP-a. To je bila prijetnja koja je mogla prouzročiti materijalne posljedice. Međutim, na Ustavnom sudu mogu govoriti što žele, ali ne mogu ništa napraviti! – rekao je Milanović.

Dodaje da Ustavni sud ne može ništa protiv volje građana.

– Reći ću samo da protiv toga nema pravnog lijeka. To je volja građana, Ustavni sud tu ne može ništa. Drugo, ne bih se složio da je ovo državni udar, ovo je priprema za udar. Ovo je samo priprema Ustavnog suda da Plenković dobije Sabor. Prije nego što krenemo razgovarati tko je mandatar, jako je važno da se konstituira Sabor. To su dva odvojena procesa. Ja moram sazvati konstituiranje 20 dana od objave službenih rezultata – rekao je Milanović,a prenosi Jutarnji list.

– Sabor može mijenjati zakone, donositi nove zakona, može u okviru Ustava raditi što hoće – promijeniti izborne zakone, ukinuti Lex AP, ali ja tu neću sudjelovati. Pozivam sve koji su do izbora biti antikorupcijska koalicija, koji su glasali protiv skandaloznih mjera, da pokažu dosljednost. HDZ će imati barem potpredsjednika Sabora, ali predsjednika ne. Ovo nije priča o meni, ja sam predsjednik Republike, ja ću poštivati Ustav, a mandat će dobiti samo onaj sa 76 potpisa – rekao je Milanović i dodao da će volja građana biti poštivana i da se tu Ustavni sud ne može ispriječiti.

– Hoće li mi zabraniti političko djelovanje? Hoće li mi uzeti putovnicu? Što je sljedeće? Ti ljudi su opasni, tako više ne može dalje. Hrvatski ljudi su glasali protiv toga. Onaj tko skupi većinu, taj će voditi našu zemlju za koju se isplati boriti – zaključio je Milanović.

–Ja ću čekati dok se većina skupi, tu su razumni rokovi. Postoji mogućnost da se akteri dogovore, razumijem stavove stranaka, ali situacije je komplicirana i teška. Ako Sabor ne bude uspješan, može se raspustiti. Nije da prijetim. Nadam se da se to neće dogoditi – rekao je na kraju.

Nastavite čitati

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje