Povežite se s nama

U fokusu

Špancirfest na prekretnici: Stanari gradske jezgre tvrde da su žrtve turista i nezahvalnih organizatora!

Objavljeno:

- dana

Nakon što su Varaždinci imali priliku ispunjavati anketni upitnik o Špancirfestu do 28. veljače, danas je na red došla i javna rasprava na istu temu. Podsjećamo, ove godine obilježavamo 20. godišnjicu jedne od najpopularnijih manifestacija u Hrvatskoj  koja je po nekima izgubila „kompas“ i domaći štih.

Špancirfest bi trebao tijekom 10 festivalskih dana omogućiti posjetiteljima uživanciju u raznolikim glazbenim i scenskim sadržajima, ali potonjih je sve manje i zamjeramo organizatorima odnos prema stanovnicima ulica i trgova iz kojih je današnji grad izrastao, potužili su nam se Varaždinci uoči početka javne rasprave.

– Nitko osim nas koji živimo u gradskoj jezgri nema pojma kako je trpjeti mjesec dana buke i psovki koje odjekuju gradom kada se zahukta postavljanje štandova, kućica, šatora pozornica i kulisa. I na kraju, kada sve kulminira i završi, nitko nam ne veli ni hvala što smo sve otrpjeli – vele stanovnici gradske jezgre,

Silna kakofonija

Čudi ih, kažu, da organizatorima Špancirfesta nikada nije palo na pamet da ih pozovu na jednu kavicu „zahvale“ nakon što završi festival.

– Bio bi to minimum pristojnosti, ali toga u Varaždinu odavno nema. I sada se organiziraju javne rasprave o Špancirfestu!? Znate što, mi u centru u toj silnoj kakofoniji više ne razaznajemo što u isto vrijeme trešti iz zvučnika na Stančiću i Starom gradu… Sve to guši ulične svirače koji su duša Špancira. Ti nam ni najmanje ne smetaju, a pravi su mamac za turiste – smatraju Varaždinci i poručuju da bi Grad trebao razmisliti da svim stanovnicima gradske jezgre zbog inkomodacije oprosti jednu ratu komunalne naknade!

A što se tu može, osim ovih 10 dana uličnog festivala, centar grada je pust pa su Varaždinci navikli na rano lijeganje u krevet.

– To nije loše, ali sve smo stariji pa u krevetima nema „gimnastike“ u smislu obnove demografske slike naše lijepe Hrvatske – kažu nam kroz smijeh naši sugovornici.

Inače, pitali su Varaždinci predstavnike Turističke zajednice jesu li ikada bili u nekoj od europskih zemalja na sličnim manifestacijama. Naime, tamo se ne srame svoje kulture. Štoviše, uvriježeno je da se posjetiteljima prezentiraju autohtona glazba, običaji, tradicionalni plesovi i stilovi odijevanja.

Njih najbolje mogu prezentirati varaždinske kulturno umjetničke udruge, ali tu ima još jedna „kvaka“. Naime, ako žele nastupiti na Špancirfestu, naši domaći folkoloraši i tamburaši takvo predstavljanje još bi morali i platiti Turističkoj zajednici jer zauzimaju potencijalni „prodajni prostor“…

Inače, direktorica Turističke zajednice Jelena Toth u svojem obraćanju okupljenima osvrnula se na prvo izdanje Špancirfesta koji je 1999. godine imao karakter lokalnog – gradskog događanja koje je 2017. ponijelo epitet turističkog događaja u Hrvatskoj s 265.000 posjetitelja.

– Nekada se španciralo jednim trgom i dvjema ulicama, a danas je cijela gradska jezgra okupirana. Prošlogodišnji festival rezultirao je s 35,5 milijuna kuna turističkog prometa, a naš cilj je njegovo povećanje – naglasila je Toth dodavši da je prošlogodišnji budžet bio 3,7 milijuna kuna, a 2016. iznosio je više od 5 milijuna kuna.

Napomenula je da više od 80 posto novca Turistička zajednica mora sama prikupiti kako bi se organizirao festival u kojem je u 19 godina sudjelovalo više od 10.000 izvođača.

– Posjetitelji su jedino u Varaždinu vidjeli nastup Trans Expressa, a anketu o budućnosti Špancirfesta ispunilo je četiristotinjak ispitanika koji su kvalitetu sadržaja ocijenili trojkom, a takvu mršavu ocjenu dodijelili su i cijenama… Većini ispitanika podjednako su važni svi segmenti festivala i za nastupe stranih, zahtjevnijih izvođača, spremni su izdvojiti oko 150 kuna za ulaznce. Bilo je prijedloga i da se u program ponovno vrati „kino pod zvijezdama“…  – rekla je Toth.

Priznala je da je nemoguće svima ugoditi radi šarolikih prijedloga, a izostanak gradskog notara Krunoslava Čole na prošlogodišnjem Špancirfestu opravdala je njegovim navodnim angažmanom na drugom mjestu.

Idu li notar i ružičasta kućica zajedno?

– Čekala ga je ružičasto obojena kućica – rekla je Toth o „pink panteru“ koji se u tako obojenom prostoru nije pojavljivao punih 10 dana.

Na nju se nadovezala zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica rekavši da je problem Špancirfesta i u inertnim domaćim ugostiteljima.

– Oni ne znaju iskoristiti potencijal Špancirfesta, da ja imam birtiju u gradu sama bih angažirala tamburaše ili neke glazbenike da zabavljaju goste – rekla je Malenica.

Pojasnila je i što je to za nju narodna glazba, koja se na terasama na Špancirfestu ne smije izvoditi.

– Mi smo građanski grad i naša kultura nije folklorna. Mi smo grad balova i obrtnika i zato takvoj glazbi, te cajkama na Špancirfestu nema mjesta – zaključila je Malenica.

 

U fokusu

Čačić vam je danas na televiziji poručio da nema suosjećanja s vama ako loše živite

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radimir Čačić čest je gost na N1 televiziji, a danas je u svom stilu prosuo salvu kritika na račun dojučerašnjeg koalicijskog partnera HDZ-a.

Među ostalim rekao je i da nema suosjećanja s građanima koji loše žive.

– Nemam ni mrvice suosjećanja s našim građanima jer oni imaju vlast koju žele imati – rekao je među ostalim Čačić komentirajući poteze HDZ-ove Vlade u kontekstu krize i situacije u kojoj živimo.

Govorio je o najnovijim mjerama za pomoć koje je Vlada nedavno predstavila, obnovi nakon potresa i o drugim vrućim političkim temama.

Samo da podsjetimo da su Čačićevi Reformisti do nedavno bili dio HDZ-ove koalicije.

Cijeli Čačićev razgovor možete pročitati na portalu N1 televizije.

Nastavite čitati

U fokusu

FOI okupio 18 eminentnih autora, rezultat je kapitalno djelo iz područja javnog menadžmenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Fakultetu organizacije i informatike održana je promocija knjige „OSNOVE JAVNOG MENADŽMENTA“ skupine autora i urednice prof. dr. sc. Ruže Brčić. Promocija je osim koautora i recenzenata, okupila predstavnike iz akademskog i gospodarskog sektora.

Uvodnim govorom pozdravila ih je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, nakon koje su knjigu predstavili autorica i urednica prof. dr. sc. Ruža Brčić, koautori knjige te recenzentica izv. prof. dr. sc. Ivana Marić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga ima impozantnih 18 autora koji se bave različitim znanstvenim disciplinama, a uz profesoricu Brčić to su i: prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dr. sc. Predrag Bejaković, prof. dr. sc. Želimir Dulčić, izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić, izv. prof. dr. sc. Jasmina Džinić, prof. dr. sc. Tihomir Hunjak, profesor emeritus, doc. dr. sc. Emina Jerković, izv. prof. dr. sc. Ivan Malbašić, izv. prof. dr. sc. Romea Manojlović Toman, prof. dr. sc. Gordana Marčetić, izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa, prof. dr. sc. Renata Perić, izv. prof. dr. sc. Igor Pihir, prof. dr. sc. Stanka Setnikar Cankar, dr. sc. Marijana Sumpor, doc. dr. sc. Martina Tomičić Furjan i izv. prof. dr. sc. Katarina Tomičić-Pupek.

Radi se o kapitalnom djelu iz područja javnog menadžmenta, koje daje različite perspektive ekonomske, pravne, organizacijske, matematičke i sociološke grane u obradi jedne vrlo važne i zahtjevne teme, koja do sada u Hrvatskoj nije proučavana na ovako sistematičan i pregledan način, što znači da ova knjiga donosi jedan velik doprinos razvoju ovog znanstvenog područja.

U prvom dijelu knjige govori se općenito o menadžmentu, drugi dio pojašnjava temu planiranja u javnoj upravi, dok treći pojašnjava problematiku organiziranja u javnoj upravi, a upravljanje u javnoj upravi (javnim financijama, javnom nabavom i učinkovitošću) neke su od tema četvrtog dijela ovog udžbenika. Peti dio obrađuje temu ljudskih potencijala, službeničko zakonodavstvo i službenički sustav. Šesti dio detaljno razrađuje problematike e-Uprave i društvene mreže, dok se sedmi dio bavi organizacijskim vrijednostima. Sve to sumirano je na 378 stranica, uz 366 referenci, 54 slike, 25 tablica i pojmovnik – rekla je recenzentica profesorica Marić i dodala da je urednica imala zahtjevnu ulogu u pronalaženju zajedničke niti vodilje i usklađivanju različitih pristupa brojnih autora, a u tome je i uspjela.

– Knjiga obiluje primjerima iz prakse, stoga će studentima i svim stručnjacima iz prakse ovo djelo biti iznimno korisno i zanimljivo. Doprinos znanstvenog djela leži u svježem pristupu s ciljem da se unaprijede znanja iz ovog životno važnog područja koje određuje poslovanje brojnih organizacija, ali isto tako pomaže građanima u snalaženju u složenom labirintu poslovanja javnog sektora – ustvrdila je Marić.

Autorica i urednica prof. dr. sc. Ruža Brčić je istaknula da je glavna karakteristika ove knjige što na interdisciplinaran način pokazuje poslove i procese javne i državne uprave te regionalne i lokalne samouprave.

– Autori ove knjige uspjeli su otvoriti područje javnog menadžmenta i promotriti poslove koji su javni i imaju istu karakteristiku, i to iz aspekta menadžmenta, organizacije, planiranja, kontrole kvalitete, a osobito učinkovitosti. Knjiga je zapravo udžbenik i „naslonjena“ je na program studija na FOI-ju, a poslužit će svima koji se obrazuju u području menadžmenta i srodnih područja – kazala je prof. Brčić prilikom promocije.

Izdavač ove knjige je Fakultet organizacije i informatike, a dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep je naglasila da su ovakvi udžbenici od izuzetne važnosti za akademski sektor jer oni postaju akademska literatura koju koriste i studenti i nastavnici.

– Vrlo je važno okupiti ovakav eminentni skup stručnjaka, u čemu je profesorica Brčić i uspjela. Posebnost ove knjige je i to što se temom javnog menadžmenta ne bavi baš puno ljudi niti je dovoljno istražena tema, stoga te činjenice daju dodatnu vrijednost ovom kapitalnom djelu– istaknula je dekanica Begičević Ređep.

Knjiga je dostupna u Knjižnici FOI-ja, a naručiti se može i online putem FOI Shopa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje