Prošlogodišnji je Špancirfest svoju glavnu koncertnu pozornicu postavio u njedra varaždinskog Starog grada, čime je Stari grad, uz bogati gastro, street-food, party i popratni program, postao središte zabave na Špancirfestu.

Tako će biti i u 21. izdanju najvećeg hrvatskog festivala, a u tome će pomoći i dvije glazbene pozornice. Na glavnoj velika imena su: The Gipsy Kings by Baliardo, Rambo Amadeus, Goran Bare i Majke, Krankšvester, Vojko V, Silente, Elemental, Gustafi, Tony Cetinski te Dzambo Agusevi Orchestra.

Na maloj pozornici – warm up i after party program. Ukupno će se održati 20 koncerata i isto toliko urbanih radionica (više od 45 sati glazbenog programa), DJ gostovanja, bit će i 10 street food lokacija, 9 šankova, slatka zona, pivnica, koktel bar, spirits bar, vinski kutak te više od 1000 metara rasvjetnih tijela.

Špancirfest iz godine u godinu prerasta i u sve važnije foodie odredište, a street-food ponuda na Starome gradu svojom kvalitetom, raznolikošću i originalnošću privlači sve više posjetitelja.

Ove će godine tu biti svega – od tradicionalnih i moderniziranih svima poznatih street-food specijaliteta, preko burgera, popularnog sushija, do vege, veganskih i fusion zalogaja  – u deset festivalskih dana posjetitelji će moći istražiti sve.

Posebno mjesto zauzet će zona “KVART”, koja se organizira u suradnji s incijativom V4EYC Varaždin for European Youth Capital 2022, a koja donosi i glazbeni program, ali i brojne radionice, druženja i zabave.

Partneri Špancirfesta i organizatori Zone Stari grad, tvrtke Show Concept i DMK Vall 042, u želji da građane uključe  u planiranje i osmišljavanje  programa pozivaju sve koji misle da svojim idejama ili radom mogu oplemeniti program da im se jave, a sve prihvaćene prijedloge će i honorirati. Ideje, prijedlozi i sugestije mogu se slati na: robert@showconcept.co

Koncerti na Korzu, after party na Slobodi

Špancirfest u suradnji s LOOP Glazbenom agencijom već treću godinu zaredom donosi LOOP Glazbenu kliniku, zanimljiv, bogat, popularan i kreativan festivalski program posvećen upoznavanju glazbenih instrumenata te učenju odnosno usavršavanju glazbenih vještina, bez obzira na dob i umješnost polaznika odnosno njihov glazbeni ukus.

Glazbena će se klinika ove godine nalaziti na novoj lokaciji – u  Varaždinskoj kući u Gajevoj ulici, gdje će u deset festivalskih dana biti održano cijelo bogatstvo događanja, radionica i drugih s glazbom i sviranjem povezanih aktivnosti.

Svih deset dana Špancirfesta posjetitelji će tako moći razgledati zanimljivu izložbu glazbenih instrumenata, upoznati se s njima i saznati nešto novo, dobiti savjet  ili ih čak i isprobati.

Glazbene radionice ove će godine biti još brojnije i zanimljivije te su podijeljene u dva bloka, ovisno o ciljanoj publici. Djeca, početnici i svi koji se tako osjećaju moći će svih deset dana Špancirfesta, od 10 do 16 sati, upoznati osnove gitare, bubnjeva, klavira i klavijatura dok je za one iskusnije, vještije i ozbiljnije namijenjen niz večernjih Masterclass radionica.

Masterclass radionice voditi će eminentni glazbenici: Dino Jelusić, Ivana Galić, Elvis Stanić, Nenad Resnik, Tomislav Franjo Šušak, Kristian Terzić, Ricardo Luque, Zamba i drugi.

Oni će polaznicima približiti razne stilove sviranja i glazbenog izražavanja, prenijeti svoje studijsko, koncertno i životno glazbeničko iskustvo.

Uz to, na potpuno opremljenoj pozornici ispred Varaždinske kuće polaznici radionica, njihovi mentori, ali i svi prolaznici koji se na to ohrabre, imat će priliku zasvirati i pokazati svoje, možda i dobro skrivene, glazbene talente. Instrumente i svu potrebnu opremu za ulične svirke osigurat će LOOP Glazbena agencija, potpuno besplatno.

Masterclass mentori neće na Špancirfestu biti samo u funkciji edukatora, oni će, kao još jedna novost, održati i niz koncerata na festivalskoj pozornici na glavnom varaždinskom trgu, popularnom Korzu, a neki od njih bit će aktivni i u još jednoj novosti LOOP glazbene klinike – afterparty programu koji će se održavati na poznatoj klupskoj lokaciji Centra Sloboda. Svi programi LOOP Glazbene klinike su besplatni.

LOOP i na Korzu

Na Korzu će, kao rezultat suradnje Špancirfesta i LOOP Glazbene agencije tako 25. kolovoza nastupiti Ivana Galić s gospel programom Black music, 26. kolovoza jedan od najboljih hrvatskih jazz fusion gitarista, multiinstrumentalist i najnagrađivaniji hrvatski jazz skladatelj novije generacije – Elvis Stanić s Jed Becker′s Group.

Dan poslije, 27.8. zvuk Afrike donijet će senegalski glazbenik Commi Balde & Kaira Kela band , a posljednjeg dana Špancirfesta, 1. rujna glavni varaždinski trg će rasplesati Ricardo Luque.

Postani heroj ulica Špancirfesta – prijave otvorene do 25. lipnja

Špancirfest i ove godine vrata svojeg službenog glazbenog programa širom otvara mladim i neafirmiranim glazbenicima, ali i izvođačima svih drugih vrsta i oblika. Radi se o natječaju “Postani heroj ulica Špancirfesta” kojim se popunjava program na ulici – najboljoj, naizravnijoj i najiskrenijoj festivalskoj pozornici.

Stoga ako svirate, pjevate, plešete, glumite, žonglirate (ili nešto šesto) evo što trebate napraviti: pročitajte pravila, snimite se ili pripremite najbolju snimku vašeg nastupa ili točke, najkasnije do ponoći 25. lipnja 2019. uploadajte snimku ili zalijepite link na http://bit.ly/Herojulica, proširite glas svima da ste to učinili jer od 26. lipnja do 10. srpnja trajat će glasovanje, a vama je cilj skupiti što veći broj glasova. Špancirfest će potom, uzimajući u obzir i broj glasova, ali i kvalitetu tj. kreativnost prijavljene izvedbe, odabrati ovogodišnje Heroje ulica.

Komentari

Komentara