Povežite se s nama

Život i društvo

Spasili male jastrebove

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Na jednom od borova ispred kuće obitelji Dobrotić u Dubravi Križovljanskoj je još u proljeće obitelj jastreba ptičara formirala gnijezdo, u kojem su se ubrzo izlegle ptičice. 

Sve je bilo idealno do kraja lipnja. Međutim, u noći s 24. na 25. lipnja taj dio Općine Cestica pogodilo je olujno nevrijeme i iz gnijezda izbacilo male životinje. Ujutro na Dan državnosti Boženu i Stanka je dočekao tužan prizor: u podnožju bora su pronašli četiri ptičice.

Ponosni 

Kada su shvatili da su dvije od njih žive, odmah su krenuli u akciju. No njihovo gnijezdo nalazilo se na visini iznad deset metara, a tako visoko Stanko se nije mogao popeti. Brzo se dosjetio drugog rješenja – ptičicama je složio novo gnijezdo u šibom ispletenoj korpi, a potom je korpu s mladim ptićima podigao na trešnju i pričvrstio je.

Hranio ih je kišnim glistama, a do novog gnijezda je više puta dnevno stizao penjući se uz pomoć četiri metra dugih ljestvi. Dva dana su borove i dvorište kuće u Vinogradskoj ulici nadlijetali roditelji mladih jastreba, a treći su dan sami preuzeli brigu za svoje potomstvo. Kada su Stanko i Božena vidjeli da im donose hranu, odahnuli su, jer su znali da su ptičice uspjeli spasiti.

Stanko je odnedavno u mirovini, pa je većinu slobodnog vremena posvetio proučavanju ptičje obitelji. Najviše uživa kada jastrebovi ptičari svojim mladuncima donose hranu.

– Neposredno pred dostavu hrane jedan od roditelja sjeda na obližnje uzvišeno mjesto – na visoku jelu u susjedstvu, betonski stup niskonaponske mreže ili pak antenu obližnje kuće – i promatra okolinu. Za to vrijeme se na jedan od slobodnih vrhova ili na krov obiteljske kuće spušta drugi s hranom, koju potom prenosi do “starog” gnijezda na boru, gdje je ostao jedan ptić ili pak do košare sa spašenim mladuncima – s ponosom je ispričao Stanko

Izvor:
Foto:

Život i društvo

“Pozivam i mlađe da se pridruže našim akcijama te postanu dobrovoljni darivatelji krvi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se svake godine obilježava 25. listopada, u Županijskoj palači u Varaždinu priređeni je tradicionalni prijem za dobrovoljne darivatelje krvi te predstavnike Društava Crvenog križa iz Varaždina, Novog Marofa, Ludbrega i Ivanca.

U ime Varaždinske županije prisutne je pozdravila te čestitala na njihovoj nesebičnosti, plemenitosti i humanosti zamjenica župana Silvija Zagorec, a prijemu su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Rahela Blažević, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac te liječnica Odjela za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Varaždin Gordana Jaklin.

– Varaždinska županija nalazi se u samom vrhu po broju prikupljenih doza krvi i ta činjenica nas sve skupa čini ponosnima i sretnima. Hvala svim darivateljima na njihovoj nesebičnosti, humanosti i plemenitosti. Posebno želim pohvaliti višestruke darivatelje koji trebaju biti primjer i motivacija novim, mlađim darivateljima – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec te izrazila nadu da će naša Županija i dalje ostati u samome vrhu po broju prikupljenih doza.

Gordana Jaklin, dr.med., je naznačila kako odjel unatoč borbi s pandemijom jako dobro funkcionira.

– Koristim priliku da se zahvalim svim našim darivateljima krvi jer zahvaljujući njima Opća bolnica Varaždin uvijek ima dovoljno zaliha krvi – rekla je Jaklin.

Predsjednica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Rahela Blažević zahvalila se zamjenici župana na toplom prijemu, ali i podršci koju Županija pruža u radu Društva.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zgrada Doma za starije i nemoćne osobe i službeno u vlasništvu Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekretnine Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin i službeno su postale vlasništvo Varaždinske županije.

Ugovor o prijenosu prava vlasništva na nekretnini Doma potpisali su u ponedjeljak, 25. listopada, u Županijskoj palači ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar i župan Anđelko Stričak.

– Danas je Varaždinska županija bogatija za 68.390.000 kuna, kolika je vrijednost nekretnina Doma za starije i nemoćne osobe koje smo u vlasništvo dobili bez naknade. Dom je izgrađen 1979. godine, a kapaciteta je 360 ležajeva. Županijska skupština je u rujnu jednoglasno donijela odluku o prihvaćanju ovog dara Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Na taj način ćemo moći daleko kvalitetnije upravljati nekretninom, a sve na korist naših korisnika. Da je interes za smještaj u Dom velik, govori podatak da je na listi čekanja više od 2000 umirovljenika – rekao je župan Anđelko Stričak.

Potpisivanju ugovora prethodila je odluka Vlade Republike Hrvatske, koja je zadužila resorno ministarstvo i HZMO da osiguraju sve uvjete, što je sada i realizirano, napomenuo je ravnatelj HZMO-a.

– Namjera je da prijenosom vlasništva omogućimo Županiji da i dalje investira u nekretnine Doma za starije i nemoćne, bez obzira je li to vezano uz proširenje kapaciteta ili poboljšanje stanja same nekretnine. Sada kao vlasnik može i aplicirati za korištenje EU fondova. Ovo je četvrti ugovor o prijenosu vlasništva koji je HZMO potpisao sa županijama, a do kraja godine ugovore planiramo potpisati ugovore s još sedam županija – naveo je ravnatelj Ivan Serdar.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su pomoćnik ravnatelja za pravne, opće i poslove gospodarenja imovinom HZMO-a Miljenko Cvitanović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vesna Vidović Oreški, predsjednik Upravnog vijeća Doma Zlatko Zuber i predsjednica Saveza udruge umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Jadranka Bahlen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje