Povežite se s nama

U fokusu

Spektakularni povratak na varaždinsko nebo

Objavljeno:

- dana

Aeromiting CIAV 2016. održati će se 23. i 24. srpnja

Na međunarodnom aeromitingu u Varaždinu, CIAV 2016., koji će se održati 23. i 24. srpnja pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, sudjelovat će zrakoplovi iz čak sedam zemalja.

Posjetitelji će i ove godine moći uživati i u atraktivnim nastupima akrobatske grupe Krila Oluje, a na varaždinski miting ponovo se vraća i akrobatska grupa Baltic Bees iz Latvije. Nastup na CIAV-u potvrdio je i Peter Podlunšek, europski viceprvak u akrobatskom letenju koji sa svojom Extrom 330 uspješno nastupa na najprestižnijem natjecanju zrakoplovaca – Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race.

Priredba na varaždinskom aerodromu koja je uvrštena u kalendar najatraktivnijih aeromitinga Europe, zajedničkoj priredbi Grad Varaždina i Varaždinske županije pa je župan Predrag Štromar na susretu s novinarima u Gradskoj vijećnici prokomentirao kako su, „Županija i Grad sve češće u zajedničkim projektima“, što donedavno nije bio slučaj.

O sudionicima i priredbi je govorio tajnik Aerokluba Varaždin, Robert Mišak. – Nakon prošlogodišnjeg uspješnog mitinga, najveće zrakoplovne priredbe u našoj zemlji, s pravom očekujemo kako će ovogodišnji aeromiting još atraktivnija priredba. Sudjelovanje na CIAV-u već je potvrdilo čak sedam zemalja pa će publika na varaždinskom nebu tog srpanjskog vikenda imati prigodu vidjeti zrakoplove Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, između ostalih i MIG- 21, zatim čak dva borbena zrakoplova  F16 – jedan ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država te jedan iz sastava ratnog zrakoplovstva Kraljevine Belgije. Na nebu nad Varaždinom posjetitelji će imati prigodu vidjeti i prelet borbenog zrakoplova Saab JAS 39 Gripen mađarskog ratnog zrakoplovstva, te školsko – borbenog zrakoplova Soko Galeb G2, koji će doletjeti iz Slovenije. Ove smo godine pripremili i posebnu atrakciju – prelet Eurofightera Typhoon, višenamjenskog lovca iz sastava ratnog zrakoplovstva Republike Italije, rekao je Mišak. 

Posjetitelji će i ove godine moći uživati i u atraktivnim nastupima akrobatske grupe Krila Oluje, a na varaždinski miting ponovo se vraća i akrobatska grupa Baltic Bees iz Latvije. Nastup na CIAV-u potvrdio je i Peter Podlunšek, europski viceprvak u akrobatskom letenju koji sa svojom Extrom 330 uspješno nastupa na najprestižnijem natjecanju zrakoplovaca – Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race.

Uz atraktivne zrakoplove, koje će posjetitelji imati prigodu razgledati na pisti varaždinskog aerodroma, posjetitelji će moći vidjeti i nove helikoptere Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, te atraktivne desante padobranaca. 

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske organizirati i atraktivnu izložbu vojne opreme te program na kojem će predstaviti pilotski poziv.   

Atraktivno

Bit će tu  MIG- 21,  dva borbena zrakoplova  F16 – jedan ratnog zrakoplovstva SAD-a te jedan iz sastava ratnog zrakoplovstva Kraljevine Belgije, preletjeti će borbeni zrakoplov Saab JAS 39 Gripen mađarskog ratnog zrakoplovstva, te školsko – borbeni zrakoplov Soko Galeb G2, koji će doletjeti iz Slovenije, Eurofighter Typhoon, višenamjenskog lovca iz sastava ratnog zrakoplovstva Republike Italije. 

 O dugotrajnosti tradicije zrakoplovnih mitinga u Varaždinu svjedočio je Vladimir Košćec, dugogodišnji direktor varaždinskog aeropiknika te istaknuo ulogu pokojnog varaždinskog pilota Milana Šimeka u organizaciji ove priredbe, koja se na varaždinskom aerodromu održavala punih 26 godina.

Avioindustrija?

 – Prošle smo godine varaždinski Aeroklub uspjeli ponovo vratiti na varaždinski aerodrom i tako stvoriti preduvjet za ovakvu međunarodnu zrakoplovnu priredbu. Uspjeh prošlogodišnjeg CIAV-a daje nam za pravo očekivati kako će ove godine aeroshow biti još atraktivniji – naglasio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i pritom istaknuo kako je varaždinski aerodrom veliki potencijal grada Varaždina.

– S novim zakupcima dolaze bolja vremena za varaždinski aerodrom, rekao je gradonačelnik te najavio kako se u poslovnoj zoni, gdje se nalazi i aerodrom, očekuje dolazak avioindustrije, servisa… – Običaj je u svijetu da se takva industrija nalazi u blizini malih aerodroma, rekao je Habuš i zaključio kako se „vraćamo na varaždinsko nebo“.  

               Uz atraktivni zrakoplovni program organizatori iz Aerokluba Varaždin ove će godine pripremiti i bogati zabavni program koji će završiti velikim koncertom Ivana Zaka.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje