Povežite se s nama

Međimurje

Speleološka udruga „Međimurje“ poziva zainteresirane u školu speleologije

Objavljeno:

- dana

Speleološka udruga „Međimurje“ organizira 8. školu speleologije koja će se održavati tijekom travnja i svibnja 2023. godine.

– Želite li pobliže upoznati speleologiju, dati svoj doprinos otkrivanju novih špilja i jama ili samo doživjeti novo, jedinstveno iskustvo, pozivamo Vas na uvodno predavanje koje će se održati u utorak, 21. ožujka, u 19 sati u prostorijama Speleološke udruge „Međimurje“ u Čakovcu – pozivaju iz Udruge.

Škola se organizira u skladu s planom i programom Hrvatskog planinarskog saveza, a sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski dio se sastoji od predavanja koja će se održavati utorcima u 19 sati, a praktični se sastoji od jednodnevnih i dvodnevnih izleta vikendima, tijekom kojih će se posjećivati speleološki objekti i vježbati speleološke tehnike.

Cilj škole je polaznike naučiti osnovnim znanjima i vještinama za sigurno izvođenje speleoloških aktivnosti. Polaznici će se upoznati s osnovama speleologije, tehnikama kretanja i istraživanja speleoloških objekata, višednevnim boravkom u prirodi, potrebom očuvanja i zaštite prirode te alternativnim načinom aktivnog provođenja slobodnog vremena.

Po završetku škole polaznici mogu polagati ispit za stručni naziv speleološki pripravnik.

Svim polaznicima je osigurana speleološka oprema.

Za prijave i sve dodatne informacije o školi i speleologiji dostupni smo na web stranici www.su-medjimurje.hr, putem e-maila [email protected] ili pozivom na broj 098/297-975, ističu iz Udruge.

Speleologija je skup aktivnosti kojima je glavni cilj istraživanje špilja, jama, ponora, kaverni i drugih podzemnih krških fenomena. Hrvatski krš poznat je u svijetu po dubokim jamama. U Hrvatskoj je do sada istraženo više od 50 jama dubljih od 250 metara, od čega su četiri jame dublje od 1000 metara. Najdulji hrvatski speleološki objekt, jamski sustav Crnopac, broji više od 59 istraženih kilometara s još potencijala za daljnja istraživanja. Od 30 najdubljih svjetskih jama, tri se nalaze na Velebitu, što ukazuje na izvanredan speleološki potencijal hrvatskog krša.

Speleolozi svake godine pronalaze sve veći broj nepoznatih i neistraženih špilja i jama pa smo, unatoč velikom broju dosad istraženih speleoloških objekata, daleko od konačnog broja istraženih objekata u Hrvatskoj.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje