Povežite se s nama

Život i društvo

Speleolozi okupirali Lepoglavu

Objavljeno:

- dana

Događanja

Više od 150 hrvatskih speleologa pristiglo je u Lepoglavu na trodnevni speleološki skup.

Speleolozi su u organizaciji udruga “Kraševski zviri”, Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i Hrvatskog speleološkog saveza sudjelovali na brojnim predavanjima s temom podzemlja Ivančice, istraživanja najdulje špilje Dinarskog krša, aktualnim speleološkim istraživanjima u Hrvatskoj i drugim zemljama te znanstvenim istraživanjima i stručnim aktivnostima u špiljama.

Turistički potencijal

Jame i spilje veliki su turistički potencijal.

Predavanja su održana u lepoglavskom Domu kulture, u kojem je postavljena i izložba fotografija na temu speleologije te prikazivani spelološki filmovi snimani tijekom raznih speleoloških istraživanja.

Na žalost, na državnoj razini speleolozi nisu naišli na razumijevanje

Sudionici skupa posjetili su ugasli vulkan Kameni vrh – Gaveznicu u Lepoglavi, koja predstavlja, istaknuo je najstariji aktivni speleolog u Hrvatskoj i autor knjiga o speleologiji Vlado Božić – značajan turistički potencijal.

Projekti ovise o entuzijastima

– Jame i spilje veliki su turistički potencijal. Ljudi ih rado posjećuju jer se u njima susreću s nečim nepoznatim i lijepim. Na žalost, na državnoj razini speleolozi nisu naišli na razumijevanje i potporu želji da se pojedine jame urede kako bi ih mogli posjećivati turisti, a ne samo speleolozi. Takvi projekti ovise o entuzijastima od kojih su neki u Hrvatskoj uspjeli, uređenjem speleoloških jama, stvoriti posjećene turističke destinacije – istaknuo je Božić, koji veliki potencijal vidi i u povezivanju već osmišljene destinacije Kameni vrh – Gaveznica s rudnicima u njezinoj okolici.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje