Povežite se s nama

Međimurje

Spomen dom rudarstva: interpretacija rudarstva i života rudara na području Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Grad Mursko Središće je 2018. godine otkupio stari separator ugljena u kojem je zbirka kojom se nastoji interpretirati povijest rudarstva na gradskom području. Dijelovi postojeće zbirke koji su vezani izravno uz rudarstvo ostat će u prostoru separatora, dok će se dio zbirke koji prikazuje svakodnevni život rudara i njihovih obitelji preseliti u etno kuću „Rudarova hiža“.

Projekt Spomen doma je apliciran na prekogranični projekt Energy tour, koji je prošle godine odobren te je započelo njegovo provođenje. Putem toga je projekta osigurano 112.000 eura za uređenje unutrašnjosti u kojoj će se nalaziti multimedijalna oprema, vitrine, informativni panoi i druga muzejska oprema. Gotovo istovremeno s početkom provođenja projekta, Grad Mursko Središće i Centar za kulturu „Rudar“ javili su se s projektom „Kultura u Gradu rudara“ i na poziv Ministarstva kulture vezan uz programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture u 2021. godine.

Projekt je ukupne vrijednosti 463.000 kuna, no, to neće biti i konačno ulaganje u Spomen dom rudarstva. Trenutno je u tijeku faza osmišljavanja muzejskog postava, kojim će se posjetitelje voditi pričom. Teme će obuhvaćati prve tragove u pisanim izvorima o ugljenu, početke rudarenja, razvoj privatnih tvrtki koje su se bavile rudarenjem, njihova nacionalizacija i na kraju gašenje rudarskih aktivnosti, sudbine pokretača industrije ugljena na području Murskog Središća, utjecaj rudarstva na geografske, demografske, socijalne, prostorno-planske i gospodarske trendove na grad i okolna naselja, sustav upravljanja tvrtke Međimurski ugljenokopi, radna mjesta, prava radnika i organizaciju provođenja slobodnog vremena i godišnjeg odmora te drugo. Prikazom okoliša separatora posjetitelji će dobiti priliku vratiti se u pedesete i šezdesete godine prošloga stoljeća.

Posebna pažnja bit će pridodana opasnostima s kojima su se rudari suočavali na radnome mjestu, a naglasak će biti stavljen na poznatu nesreću u jami Maj 3.

– Kako će se to sve prezentirati? Osim multimedijalne opreme osigurane u projektu Energy tour i aplicirane na poziv Ministarstva kulture i medija, materijal se osigurao „rudarskim poslom“ – kopanjem po arhivima, knjižnicama i radioteleviziji – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Naime, pronađeni su dosad nepoznati videoisječci iz 1966. godine, koji prikazuju željezničku prugu i lokomotivu u vožnji te radove oko separatora. Pronađeni su svi sačuvani brojevi službenih novina Međimurskih ugljenokopa, velika količina arhivske građe s činjenicama o ozljedama na radu, prijavama za mirovinu, unutarnjem ustrojstvu, korištenju odmarališta i svemu ostalom vezanom uz funkcioniranje najvećeg i najpoznatijeg gospodarstva u povijesti Murskog Središća.

– Osim edukacije, oprema će poslužiti i za faktore iznenađenja koji će posjetitelju ponuditi poseban doživljaj, te za proširenu stvarnost koju posjetitelj doživljava korištenje naočala za virtualnu stvarnost. Dogradnja i opremanje muzejskog postava nikad neće prestati, a službeno otvaranje sa svim novotarijama se očekuje u ljetnim mjesecima 2022. godine – poručuju iz Grada.

Međimurje

U Međimurskoj županiji najmanja izlaznost, do 11:30 glasalo 13.52 % građana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jutros od 7 sati otvorena su birališta u Hrvatskoj. Glasuje se pod strogim epidemiološkim uvjetima.

U 11:30 Državno izborno povjerenstvo objavio je rezultate izlaznosti. Podjednaka je kao i prije četiri godine, točnije – izlaznost je samo pola posto manja nego u prošlim izborima prije četiri godine.

Najveći odaziv je u Ličko-senjskoj županiji sa 20,67 %, Dubrovačko-neretvanskoj sa 18.95 % i Varaždinskoj županiji sa 17,15 % (2017. godine izlaznost u Varaždinskoj županiji do 11:30 iznosila je 18.23 %).

Najmanji odaziv ima Međimurska županija sa 13,52 % (2017. godine do 11:30 glasalo je 13.9 % stanovništva Međimurske županije).

Glasuje se do 19 sati, a sljedeći rezultati izlaznosti objavit će se u 17 sati.

Dodajmo da je u gradu Čakovcu glasalo 15.26 % građana, u Prelogu 14.18 % i Murskom Središću 12,10 %. Od općina, najveća je izlaznost u Goričanu – 19.33 % i Gornjem Mihaljevcu – 19.31 %, a najmanja u Svetom Jurju na Bregu s 9.8 % i Domašincu s 10.06 %.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju treće nedjelje svibnja 28 novopozitivnih na COVID, preminula jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 292 uzorka, od čega je evidentirano 25 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 8,6% pozitivnih od broja testiranih. Brzim Ag testovima evidentirana su 3 slučaja.

U protekla 24 sata oporavilo se 69 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 390.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 57.129 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 74 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. Tri pacijenta su primljena unutar 24 sata, dok je 6 pacijenata otpušteno, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 76 godina s brojnim pridruženim bolestima.

U subotu su na punktovima cijepljene 2264 osobe, od čega u Nedelišću 972 osobe, u Murskom Središću 617 osoba i u Prelogu 597 osoba. Ovaj tjedan ukupno je u Međimurskoj županiji cijepljeno 7579 osoba, a sveukupno dosad su cijepljene 31.032 osobe, što je 35,34% stanovništva starijeg od 18 godina.

U odnosu na prošlu subotu, 7-dnevna i 14-dnevna incidencija je 20% manja, broj aktivnih slučajeva je s 536 pao na 432, dok je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja u trendu pada te s današnjim danom iznosi 22%.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije i ovim putem zahvaljuje svim medicinskim i nemedicinskim djelatnicima uključenima u organizaciju cijepljenja na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!