U Vidovcu je uz kratak prigodni program otkrivena spomen ploča povodom obilježavanja 120. obljetnice otvaranja Opće pučke učione u Vidovcu.

Riječ je o učioni koja je s radom započela davne 1899. godine u zgradi današnje ambulante uz čiju su uporabu i namjenu vezani mnogi zapisi u tadašnjem tisku. Prilikom otvorenja Općinski načelnik Bruno Hranić naglasio je kako školstvo u Vidovcu seže i dulje od ovih 120. godina.

– Ovo je bila prva javna zgrada u kojoj je počelo osnovnoškolsko obrazovanje. Prije no što je počelo u ovoj zgradi imali smo privatne učionice u jednoj obiteljskoj kući u Šijancu u kojoj su dane prostorije na korištenje učiteljima, tako da su te ustanove imale veliki značaj za obrazovanje svih žitelja općine Vidovec – rekao je Hranić te dodao kako su ove obrazovne ustanove iznjedrile razne ljude zapaženih poslovnih i znanstvenih karijera.

– Kad smo izdavali monografiju Općine došli smo do imena niza doktora znanosti s našeg područja, niza poznatih ljudi koji su radili po cijeloj Europi i svijetu, ali i u brojnim hrvatskim uprava i poduzećima, a školovali u ovoj prvoj pučkoj učionici u Vidovcu – istaknuo je načelnik Hranić koji je spomen ploču otkrio uz pomoć Mire Smerke iz Cargovca na čiju je inicijativu i ploča postavljena, uz potporu nekolicine mještana te općinske vlasti.

– Gospođa Smerke sa svojim suprugom dugi niz godina prati događaje koji su se odvijali u općini, a posebno se bavi kulturnom baštinom i na tome joj velika hvala. Velik je njezin značaj i u području vidovečke arhitekture, gdje se prati na koji su način bile izgrađene vidovečke kuće i već je bilo nekoliko izložbi na tu temu – naglasio je općinski načelnik.

Gospođa Mira Smerke osvrnula se na stoljetni razvoj školstva u Vidovcu kazavši kako se već 1670-ih spominje prvi učitelj koji je tu započeo prosvjetnu djelatnost. I sama je sa svojim sumještanima pohađala nastavu u ovoj pučkoj učioni koja je radila sve do obnove zadružnog doma i izgradnje i četvrte školske zgrade na ovom području.

– Posebno su vrijedni izvadci iz spomenice škole koja je puna podataka i svojevrsni dokument o vremenu koje je iza nas. Tu su i neke osobe i ličnosti koje su dale svoj prilog i obilježile povijest Vidovca, a o kojima se tako malo zna i govori poput sokolske čete, a od posebnog je značaja otvaranje pučke čitaonice i knjižnice u Vidovcu 1919. godine – rekla je Mira Smerke.

Nakon otkrivanja spomen ploče, u holu Osnovne škole Vidovec održana je izložba fotografija Mire i Zlatka Smerke  na temu povijesti osnovnoškolstva u Vidovcu.

Komentari

Komentara