Povežite se s nama

Međimurje

Započeli obnova i uređenje spomen-obilježja međimurskim braniteljima

Objavljeno:

- dana

U utorak je u čakovečkoj gradskoj vijećnici održan radni sastanak vezan uz obnovu i uređenje Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata koji je postavljen na ulazu u Perivoj Zrinskih.

Obnova spomenika i uređenje okoliša je već započela, a završetak radova i svečanost otvorenja predviđena je za 17. rujna, odnosno za Dan oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja.

Sastanku su prisustvovali zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat, tajnik podružnice Dražen Tkalec, pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje i fondove Europske unije Ninoslav Šipoš, te koordinator obnove Roman Petrović.

Kao što je ranije dogovoreno, postojeći spomenik će se obnoviti, urediti okoliš, te u njegovoj blizini urediti novi spomen-zid sa slikama poginulih i nestalih branitelja s područja Međimurja. Naime, sadašnji spomen-zid, postavljen na zidu Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec, onemogućuje normalno odvijanje protokola prilikom obilježavanja važnih obljetnica.

I Grad Čakovec i Međimurska županija u svojim proračunima imaju osigurana sredstva (po 150 tisuća kuna) za obnovu ovog spomen obilježja. Projekt obnove Grad Čakovec kao nositelj prijavio se i na natječaj Ministarstva branitelja, koji je završen 25. svibnja. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Zorana Vidovića, ovih dana očekuje se pozitivno rješenje.

Ukupna vrijednost radova bit će oko 480 tisuća kuna.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje