Povežite se s nama

Međimurje

Spomenik dr. Tuđmanu u Murskom Središću odliven je od čahura metaka!

Objavljeno:

- dana

U Murskom Središću danas je na Trgu Bana Josipa Jelačića otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Autor je varaždinski umjetnik Nikola Vudrag koji kaže da je riječ o zanimljivom projektu.

Naime, činjenica je da skulptura sliči na sebe, što je već dovoljan šok za razne varijacije na temu prvog hrvatskog predsjednika.

– Danas je upravo Dr. Franjo Tuđman najdraža tema umjetničke spomeničke kritike, te je trebalo razlučiti pomodno od vječnog. Odnosno, umjetničku slobodu od spomeničkog standarda. Druga zanimljiva, meni osobno najdraža, je konceptualno jaka činjenica da je spomenik odliven od čahura metaka. U dogovoru sa ljevaonicom umjetnina ALU, odlili smo Tuđmana u mesing bronci, gdje je većinski dio materijala mesing, dobiven od rastopljenih čahura koje su stigle iz raznih vojnih institucija. Koncept i izvedba su usklađeni, u formi i u materiji, te je skulptura “istinita” – ističe Nikola Vudrag.

I dodaje:

– Moja je umjetnička struka (životni poziv), takva da se ne miješam u politiku jer se politika mjeri u mandatima, a umjetnost u stoljećima. Kako bih bio umjetnik, moram biti objektivan. No veliko mi je zadovoljstvo da postavljena skulptura dostojanstveno prikazuje određenog lika i njegovo djelo, bez obzira kakvo mišljenje itko ima o tom liku. Na kraju krajeva, povijesna je činjenica stvaranja hrvatske države i Tuđmanova uloga u tome, a spomenička umjetnost je izvorno tu da stvara povijesnu crtu i piše povijest u formi jasnije čitljivoj od samog jezika i drugih barijera naše raznolikosti – poručuje Vudrag.

Mursko Središće, najsjevernije je hrvatsko mjesto, i ima fenomen skulpturalne plastike zadnjeg stoljeća u krugu 500 metara.

– Imate Prvi i Drugi svjetski rat, sad i Tuđmanovu bistu, Despotovog rudara, i nekoliko apstraktnih skulptura u krugu 5 minuta šetnje, što je rijedak i hvalevrijedan fenomen držanja do povijesti i ne seciranja iste. Dok znanost definira našu budućnost, umjetnost je tu da piše povijest i čuva tradiciju za nove generacije – zaključio je umjetnik.

Međimurje

Mursko Središće: uključite se u programe Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti „Move Week“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ u suradnji s Gradom Mursko Središće i gradskom Turističkom zajednicom i ove godine organizira program „Move Week – Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti“.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se uključe u brojne sportsko-rekreativne aktivnosti na nekoliko lokacija u gradu.

Ponedjeljak, 23. svibnja:

– Rekreativne igre djece vrtićke dobi – dvorište Dječjeg vrtića „Maslačak“ od 9 do 19 sati

– Pretrčimo 300 stepenica uz Muru na šetnici sv. Barbara: potezanje užeta, bacanje kugle, skok u dalj… – kod OŠ Mursko Središće od 18 do 19 sati

Utorak, 24. svibnja:

– Fizička aktivnost u zlatnim godinama – prostori Podružnice umirovljenika u 9 sati

– Joga i tehnike disanja – šetnica sv. Barbare od 18 do 19 sati

Srijeda, 25. svibnja:

– Rekreativne igre djece vrtićke dobi – šetnica sv. Barbare od 9 do 10 sati

– Nordijsko hodanje – ispred Centra za kulturu „Rudar“ od 18.30 do 19.30

Petak, 27. svibnja:

– Biciklijada – ispred zgrade Gradske uprave u 15.30

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec: Franciska Ćetković na čelu Udruge umirovljenika zamijenila Antuna Golubića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika Grada Čakovca održala je redovnu godišnju skupštinu. Tom je prigodom temeljem odluke Izvršnog odbora za novu predsjednicu potvrđena dosadašnja dopredsjednica Franciska Ćetković, koja je na čelu Udruge zamijenila Antuna Golubića. Funkciju dopredsjednice je preuzela Dragica Dokleja.

Okupljene je pozdravila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, iskoristila priliku da zahvali na suradnji dosadašnjem vodstvu. Cividini je potvrdila da je svjesna problema s nedostatkom prostora za održavanje aktivnosti te naglasila da se u suradnji s Međimurskom županijom radi na pronalasku adekvatnog rješenja. Cividini je također otkrila da će se Grad Čakovec prijaviti i na novu fazu projekta „Zaželi“, koji uključuje organiziranje pomoći starim i nemoćnim građanima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje