Povežite se s nama

Život i društvo

Spomenik Mirku Lazaru

Objavljeno:

- dana

NATKRIŽOVLJAN Otkriven spomenik poginulom branitelju

– Podizanjem spomenika želimo odati počast svim braniteljima koji su dali život za slobodnu Hrvatsku – rekao je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj

U povodu Dana državnosti u Natkrižovljanu je održana svečanost otrkivanja spomenika poginulom hrvatskom branitelju Mirku Lazaru, mještaninu Općine Cestica koji je život izgubio 27. prosinca 1991. godine za zapadnoslavonskom ratištu. Na svečanosti je uz Tomislava Lazara, predsjednika Općinskog vijeća Općine Cestica, govorio pukovnik Ivan Rukljić, ratni zapovjednik 104. brigade ZNG-e HV-e.

Prva žrtva iz Općine Cestica koja je stradala u ratu bio je gardist Janko Kukec

– U prvoj polovici 1991. godine formirana je 104. brigada, koja je prvo vatreno krštenje doživjela u mjesecu rujnu, u oslobađanju Varaždina. Brigada je sudjelovala i u oslobađanju vojarne u Bjelovaru, a jedna satnija bila je u listopadu u Nuštru. Središnji dio vojnog angažiranja bio je na zapadnoslavonskom bojištu, u sektoru Pakraca i Lipika, gdje su pripadnici brigade bili od 30. listopada do 5. srpnja 1992. godine – rekao je pukovnik Rukljić na svečanosti.

U ime obitelji svima se zahvalio Mirkov brat Željko, a načelnik Općine Mirko Korotaj zahvalio je svima na dolasku i podsjetio da su u Domovinskom ratu sudjelovali brojni mještani s područja Općine Cestica. – Prva žrtva bio je gardist Janko Kukec iz Gornjeg Vratna, koji je poginuo 2. listopada 1991. godine, također na slavonskom ratištu.

Općina Cestica Janku Kukecu podignula je spomenik, a pokopan je na groblju u Cestici, gdje počiva i Damir Bednjanić iz Babinca. U obranu Vukovara otišao je i Marijan Vučak iz Babinca, koji se nije vratio. Podizanjem spomenika želimo odati počast i očuvati uspomenu na doprinos koji su branitelji dali za slobodu i samostalnu Hrvatsku – rekao je načelnik Općine Cestica.

U završnom dijelu svečanosti vlč. Mario Filipović blagoslovio je spomenik Mirku Lazaru, akon čega je predvodio molitvu, a potom u župnoj crkvi sv. Barbare i misno slavlje.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Osnovna škola Kneginec Gornji bogatija za školski vrt i prometni poligon

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Gornji Kneginec pokrenula je inicijativu za školski vrt koji bi uređivali učenici sa zaposlenicima škole.

Odrađeni su poslovi pripreme terena i ograđivanja od susjednih privatnih parcela koje su obavili djelatnici KNEKOM-a. U funkciji je tako ostalo 1600 m2 te je vrt u petak, 12. travnja, predan na korištenje Učeničkoj zadruzi „Kneginja“ i Dječjem vrtiću.

Ujedno je na inicijativu Općine pokrenuto i uređenje prometnog poligona Osnovne škole Kneginec Gornji za što će se utrošiti 10.948,90 eura koje je osigurala Varaždinska županija. Radove obavlja tvrtka CRTORAD iz Jalkovca.

Prometni poligon će služiti za učenje osnovnoškolske djece ponašanju u prometu, prije svega kod vožnje biciklom, a za što će im biti izdavane i odgovarajuće potvrde.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenica Prve gimnazije Varaždin Mila Maretić osvojila srebro na Europskoj matematičkoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sjajne vijesti stigle su iz Gruzije, s Europske djevojačke matematičke olimpijade. Mila Maretić, dugogodišnja polaznica Centra izvrsnosti za matematiku, osvojila je 𝐬𝐫𝐞𝐛𝐫𝐧𝐮 medalju u vrlo jakoj konkurenciji.

Mila je bila dio hrvatskog tima kojeg su činile i tri učenice zagrebačke XV. Gimnazije – Lara Semeš (osvojila je zlatnu medalju), Maša Dobrić (osvojila je srebro) i Lucija Pongrac.

Europska djevojačka matematička olimpijada održavala se od 11. travnja u gradu Tskaltubo u Gruziji, a ekipa Hrvatske je u vrlo jakoj konkurenciji od 37 europskih i 16 zemalja s ostalih kontinenata, osvojila izvrsno 𝟔. 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐭𝐨, ostavivši iza sebe ekipe mnogo većih zemalja.

Mila je inače odlična učenica 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, a za natjecanje se pripremala uz mentore – Tamaru Srnec, Emanuela Tukača i Ratka Višaka u Centru izvrsnosti te Andreju Veršić iz Prve gimnazije Varaždin. S mladim hrvatskim matematičarkama radili su i mentori Hrvatskog matematičkog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje