Povežite se s nama

Život i društvo

Spomenka Rožić i Maja Skupnjak iz Dječjeg vrtića Zeko boravile u Španjolskoj

Objavljeno:

- dana

Dječji vrtić Zeko tečajem „4C’s: Communication, Collaboration, Creativity and Critical Thinking“ završio je europske mobilnosti i usavršavanje stručnog kadra, u okviru projekta „KOOKOS – Kompetentni odgojitelj za kvalitetan odgojno-obrazovni sustav“.

Na tečaju koji je održan od 13. do 17. rujna u španjolskoj Malagi sudjelovale su odgojiteljica mentorica Spomenka Rožić i zdravstvena voditeljica Maja Skupnjak iz varaždinskog Dječjeg vrtića „Zeko“.

– Cilj ovog tečaja bio je produbiti svoje razumijevanje ljudske komunikacije i na taj način pozitivno utjecati na odrasle ali i na djecu kvalitetnijim komunikacijskim vještinama. Novim komunikacijskim tehnikama, provodeći raznovrsne aktivnosti u vrtiću, djeci će se na kreativan način olakšati proces učenja, suradnja s vršnjacima i potaknuti ih na kreativno rješavanje problema. Tečaj je vođen Sokratovom izrekom “Mudrost počinje u čudu” – ističu iz Vrtića.

Svoja znanja polaznice tečaja će prezentirati kolegama u vrtićkom kolektivu, kako bi se nove komunikacijske vještine implementirale u svakodnevne aktivnosti Dječjeg vrtića Zeko.

Mobilnosti iz programa Erasmus+ u potpunosti su financirane sredstvima Europske komisije.

Život i društvo

COO Tomislav Špoljar uspješno završio još jedan međunarodni projekt

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar završio je svoje sudjelovanje u projektu koji provodi Regionalna razvojna agencija Srem u suradnji s partnerima iz Srbije: Crvenim križem Sremska Mitrovica i Centrom za ekonomsko osnaživanje Roma, te partnerima iz Hrvatske, Bugarske, Češke i BiH.

Projekt pod nazivom „WAI4PwDs-Web Accessibility i druge inicijative u EU za osobe s invaliditetom u pandemijama i drugim kriznim vremenima“ provodi se uz financijsku potporu Europske unije, programa Europa za građane, mreže Mreža gradova.

Cilj projekta je okupiti zemlje partnere EU kako bi razgovarali o dimenziji poteškoća s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju u trenucima pandemije (i nakon nje) kao što je COVID-19, ali i drugih kriznih situacija kao što su poplave, potresi i slično. Želja svih partnera je stvoriti nove ideje, umrežavanje i formiraju održivih partnerstava.

Konkretno, razgovori su bili usmjereni na pitanja pristupačnosti u svim oblicima: pristup informacijama, javnim informativnim uslugama, pristup lokacijama, zabavi, turističkoj ponudi, edukaciji i slično s ambicijom da se do kraja projekta definira novi smjer suradnje i nove projektne ideje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Predrag Šimunec održao savate radionicu u varaždinskom vrtiću Čira-Čara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Zanimanja“ te organizirane aktivnosti kroz koje su djeca upoznala sportaše i sportove kojima se oni bave, u Dječjem vrtiću Čira-Čara u Varaždinu održana je savate radionica pod vodstvom trenera Predraga Šimuneca, vlasnika i voditelja Savate kluba Šimunec gyma iz Varaždina.

Gospodin Šimunec je predsjednik Hrvatskog Savate saveza, svjetski prvak savate boksa, višestruki prvak Hrvatske, ali i osvajač brojnih europskih medalja.

Kako su sport i redovito kretanje preduvjet zdravog razvoja djeteta, svoje iskustvo kao profesionalni sportaš, želio je podijeliti i sa djecom starije i predškolske skupine Dječjeg Vrtića Čira-Čara.

– Cilj nam je bio osvijestiti kod djece važnost bavljenja sportom, ali i upoznati ih s dobrobitima pravilne prehrane, redovitim vježbanjem te brojnim prednostima bavljenja sportom. Sport osim očuvanja zdravlja stvara i radne i obrambene sposobnosti, ali ima i značajnu društvenu ulogu koja je usmjerena na na odgojno-obrazovne vrijednosti – rekla je ravnateljica vrtića Anja Kelemen Petrlić.

Zašto su odabrali baš savate i zašto je dobro baviti se tim sportom, rekao je trener Predrag Šimunec: „Savate je dobar jer razvija koordinaciju, ravnotežu, snagu i fleksibilnost. Isto tako gradi samopouzdanje koje nam pomaže i u životu, ne samo u sportu.“

Kako je pravilno zagrijavanje neophodno za aktiviranje živčanog sustava i „punjenje“ krvožilnog sistema, djeca su se prvo izvodila razne oblike zagrijavanja, a kasnije se okušala i u osnovnim tehnikama savatea. Vjerujemo kako smo ovim putem dodatno potaknuli interes djece za fizičkom aktivnosti i prakticiranju zdravijeg načina života.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje