Povežite se s nama

Međimurje

Potpisan Sporazum u sklopu kojeg će se u čakovečkom parku ponovno naseliti vjeverice

Objavljeno:

- dana

U petak je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici potpisan Sporazum o suradnji na projektu “Repopulacija obične ili crvene vjeverice na području Perivoja Zrinskih u Čakovcu”.

Do ovog sporazuma došlo je na inicijativu I. osnovne škole, vrijedan je oko 70 tisuća kuna, a u potpunosti se financira iz Proračuna Grada Čakovca. Sporazum su potpisali zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved, ravnatelj I. osnovne škole Siniša Stričak, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba Damir Skok, direktor tvrtke „Cedrus forest“ d.o.o. Robert Sambolek, te ranije ravnatelj Javne ustanove Međimurska priroda Siniša Golub.

Kako je tom prilikom rekao zamjenik gradonačelnika Mario Medved, crvena vjeverica nekoć je obitavala u čakovečkom parku, no zbog raznih je razloga nestala. Ovim projektom, oba životinja ponovno će se naseliti u našem parku i to uz stručni nadzor zagrebačkog Zoološkog vrta i Javne ustanove “Međimurska priroda”. Projekt ima i dodanu vrijednost jer će učenici svih naših škola u parku moći provoditi nastavne aktivnosti vezane uz izučavanje ekološke ravnoteže, sudjelovati u raznim radionicama, a tamo će se moći održavati terenska nastava. Bit će to vjerujem i nova atrakcija za građane u čakovečkom parku., rekao je, među ostalim, zamjenik Medved.

Cilj projekta je vratiti vjevericu u park, omogućiti njeno preživljavanje u posebnoj nastambi, te je ponovno naseliti. O vjevericama će se, uz stručni nadzor, skrbiti djeca, rekao je ravnatelj I. osnovne škole Siniša Stričak. Ova škola je inicijator projekta, a cilj im je svojim, ali i ostalim učenicima naših škola, omogućiti da dio nastave iz prirode mogu obavljati na terenu.

– Siguran sam da će vjeverice biti izuzetno zanimljive djeci, ali i svim ostalim sugrađanima – naglasio je Stričak.

– Ovakvi projekti najbolje pokazuju što današnji Zoološki vrtovi rade. Cilj im je očuvanje prirode, zaštita životinja te ponovno vraćanje autohtonih životinjskih vrta u njihovo stanište. Crvena vjeverica autohtona je životinjska vrsta našeg podneblja, te njezino vraćanje omogućuje i ponovno uspostavljanje prirodne ravnoteže – istaknuo je ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba Damir Skok. Zahvalio se Gradu Čakovcu i I. osnovnoj školi na podršci i inicijativi, te rekao da je ovo prvi takvi projekt u Hrvatskoj, te da će ga sigurno temelje čakovečkih iskustava provoditi i u ostalim našim gradovima.

Robert Sambolek, direktor tvrtke „Cedrus forest“ d.o.o. iz Čakovca, istaknuo je da je ovaj projekt dio programa zaštite divljači u Perivoju Zrinskih.

– Kao Čakovčaninu koji se sjeća kako je to izgledalo kad su ove životinjice skakutale parkom, izuzetno mi je drago što će se ovim projektom ova životinja ponovno ovdje naseliti! – rekao je.

Njegova tvrtka nadzirat će ovaj projekt, a izradila je i posebnu nastambu u kojoj će vjeverice najprije obitavati. Ta nastamba, veličine dva puta tri metra, u Perivoju će se postaviti za tjedan-dva, odmah nakon toga u nju će se useliti nekoliko jedinki, koje će u njoj privikavati na novu sredinu. Plan je da se godišnje iz nastambe u park ispušta najviše 5 najbolje na nove životne uvjete prilagođenih vjeverica.

Na konferenciji su bili i Dijana Beneta i Tomislav Krizmanić iz Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba i Velimir Bašek iz Javne ustanove „Međimurska priroda“.

Projekt je u cijelosti financiran iz sredstava Proračuna Grada Čakovca, a stajat će oko 70 tisuća kuna.

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Međimurje

Pretraga doma: 32-godišnjak policiji predao pištolj, streljivo i spremnike te drogu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Pu međimurska

U četvrtak, 21. listopada, u Pribislavcu, temeljem sudskog naloga, izvršena je pretraga doma i drugih prostorija kojima se koristi 32-godišnjak, javlja PU međimurska.

Prije početka pretrage muškarac je dragovoljno predao pištolj, 52 komada streljiva, tri komada spremnika za pištolj i dva komada spremnika za automatsku pušku te zelenu materiju nalik na drogu sintetski kanabinoid, neto mase 2,8 grama.

Protiv 32-godišnjaka podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku zbog počinjenja kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari i optužni prijedlog prekršajnom odjelu općinskog suda zbog nedozvoljenog držanja vatrenog oružja i streljiva kategorije B.

Oduzeta materija nalik na drogu sintetski kanabis biti će proslijeđena na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje