Međimurski gradovi i općine, kao i komunalne tvrtke, prije svih ČAKOM i Pre-kom, još su jednom izrazili svoje veliko nezadovoljstvo zbog rješenja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o plaćanju poticajne naknade za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada.

Riječ je o odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom, koje predviđaju da jedinice lokalne samouprave trebaju uplatiti određeni iznos Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ovisno o prekomjernim količinama miješanog komunalnog otpada u 2017. godini.

Time se počeo ostvariti scenarij na koji su sa sjevera Hrvatske upozoravali. Naime, kažnjavaju se gradovi i općine koji su već ranije uspjeli smanjiti količine nerazvrstanog otpada koji se trajno zbrinjava na odlagalištima.

– Konkretno, prema spornim propisima, 2017. godine trebalo je za 20 posto smanjiti nerazvrstani miješani komunalni otpad u odnosu na količine iz 2015. godine, u prošloj godini za dodatnih 6 posto, a 2022. godine na odlagalištima će biti dozvoljeno trajno zbrinuti 50 posto količine otpada u odnosu na količine iz 2015. godine, u suprotnom prijete penali – pojašnjavaju iz čakovečkog ČAKOM-a.

Za razliku od većine ostalih hrvatskih jedinica lokalne samouprave, Međimurje je već 2015. godine bilo daleko iznad nacionalnog prosjeka.

Preloški Pre-kom je već godinama uz poduzeće Ponikve s otoka Krka, najbolja hrvatska komunalna tvrtka. Riječ je o jedine dvije tvrtke, čije se jedinice lokalne samouprava s kojima imaju sklopljene ugovore, nalaze među deset najboljih u Hrvatskoj. Tako Donja Dubrava godinama ostvaruje rezultate debelo iznad 60 posto, Prelog i Goričan iznad 55 posto. Ne zaostaju niti ČAKOM-ovi partneri, posebno općine Strahoninec i Šenkovec s rezultatima iznad 50 posto.

– Zbog ekološke svijesti naših građana, višegodišnjeg provođenja projekata koji su za cilj imali smanjenje proizvedenog i na odlagališta deponiranog otpada te velikog postotka otpada poslanog na reciklažu, ovom uredbom mi smo zapravo kažnjeni – nezadovoljni su međimurski komunalci.

Naime, nisu uzeti rezultati postignuti u gospodarenju otpadom do referentne 2015. godine te je stvoren problem kod onih koji već sada imaju visoke postotke realizacije. U takvim slučajevima puno je teže ostvariti veći stupanj izdvajanja nego primjerice, u sredinama na jugu Hrvatske koje još danas uopće ne razvrstavaju otpad.

– Nagrađuju se oni koji su, u najvećoj mjeri zbog nemara, čekali zadnji trenutak za provođenje bilo kakvih projekata usmjerenih na čuvanje okoliša ili smanjenje otpada. Odgovorni za sva poskupljenja koja će nastupiti ukoliko se sporna odluka ne ukine ili ne promijeni, bit će predlagači zakona, odnosno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – zaključuju iz međimurskih komunalnih tvrtki.

Komentari

Komentara