Povežite se s nama

Sport

Sport kao najbolji promotor naše zemlje

Objavljeno:

- dana

SPORTSKI PUTOPIS

Na temelju postignute suradnje između hrvatskog i izraelskog odbojkaškog saveza dogovoren je odlazak na sedmodnevni trening kamp hrvatske kadetske odbojkaške reprezentacije u Wingate izraelski nacionalni sportski institutu koji se nalazi u gradu Netanya.

 

Sigurnost

Krenuli smo u utorak 12. travnja iz zračne luke Pleso u Zagrebu. Presjedali smo u Istabulu, u zračnoj luci Ataturk. Većina od nas se tamo po prvi puta uživo susrela s ljudima različith rasa, vjera i običaja i tako osjetili čar Azije.
U Tel Aviv smo stigli u ranim jutarnjim satima. Nakon preuzimanja prtljage prošli smo njihove sigurnosne mjere. Razgovarali smo s predstavnicima izraelske policije, a oni su nasumično odabrali nekoliko naših igrača, nakon što su nas voditelji reprezentacije predstavili. Kada što je sve prošlo u najboljem redu, ispred zračne luke čekao nas je autobus koji nas je odvezao do Wingate sportskog instituta Netanya.
Smjestili smo se u hotelu koji se nalazi u sklopu instituta, a koji sliči našim boljim studentskim domovima.
Za vrijeme našeg boravka u hotelu upoznali smo se s njihovim vrhunskim judašima, rukometašima, plivačima i naravno izraelskom kadetskom odbojkaškom reprezentacijom.
Treninge smo odrađivali u jednoj od brojnih dvorana i sportskih terena koje se nalaze u sklopu Wingate instituta, dok smo utakmice igrali u nekoliko gradova u Izraelu. Jednu smo igrali u samom gradu Natanya, jednu u Wingate dvorani, zatim u Haifi i jednu u Tel Avivu.
Osim dva treninga dnevno ostalo nam je i vremena za razgledavanje Tel Aviva koji nam je organizirao izraelski savez. Posjetili i najpoznatiju plažu u Izraelu, u Tel Avivu. Ostalo nam je i vremena za posjet starog dijela grada u kojem se u malim trgovinama trguje na tradicionalni način. Naime, nema istaknutih cijena proizvoda i suvenira već je potrebno cjenkati se s trgovcima. Između ostalog posjetili smo i moderni shoping centar, koji se nalazi u novom dijelu grada i vrlo je sličan našim shoping centrima i sam novi dio grada podsjeća na europske gradove. Međutim, sigurnosna je kontrola puno ozbiljnija, tako se nas ulazu mora proći kroz detektor metala uz prisutnost izraelskih vojnika. Naoružanih vojnika inače ima svuda po gradu. Sve to nas je podsjetilo da se Izrael nalazi na uvijek nemirnoj tromeđi vjera i kultura. Prilikom odlaska u obilazak grada uz nas je uvijek bio i jedan naoružani vojnik, koji je ujedno i preuzeo i ulogu vodiča te nas je uputio gdje ima povoljnijih suvenira i objašnjavao gdje se nalazimo i kroz koja područja i kvartove prolazimo.
U restoranu Wingate u ponudi je bila klasična sportska prehrana, piletina, riba, riža, krumpir samo s malo slađim začinima dok je na meniju bilo i njihovih jela. Mladi izraelski sportaši, kad su vidjeli da smo iz Hrvatske dovikivali su nam imena naših nogometaša Mandžukić, Ratkitić, Modrić, čime je potvrđeno da je sport najbolji promicatelj Hrvatske. Dok smo bili u obilasku grada neki prodavači su spominjali riječ Croatia ali nažalost ništa više nisu znali o našoj zemlji.

Zadovoljstvo

Ovo je bio odličan trening kamp u sklopu priprema za kvalifikacije za EP, u siječnju 2017. godine. Saznali smo da se izraelska kadetska reprezentacija, kao i ostale izraelske reprezentacije sastaju jedanput mjesečno i održavaju treninge i trening utakmice, kao i da ih većina ide u isti razred, naravno iste škole. Njima je dodatna motivacija za treniranje i činjenica da reprezentativci ne moraju ići u klasičnu vojsku. Za vrijeme treninga posjetio nas je i predsjednik izraelskog odbojkaškog saveza Arie Locker, a od njihovog saveza dobili smo i prigodne poklone i suvenire za sjećanje na boravak u Izraelu.
Na povratku smo ponovno razgovarali s predstavnicima izraelske policije ali ovaj puta svako pojedinačno. Pitali su nas da li je netko dirao naše stvari, dali nam je netko uručio neki poklon ili suvenir, da li smo uvijek imali pratnju izraelskog odbojkaškog saveza i sl. pitanja iz područja sigurnosti.
Tijekom puta bili smo obučeni u trenirke s hrvatskim obilježjima te su nam ostali putnici često postavljali pitanja o Hrvatskoj na koja smo s ponosom odgovarali.
Na kraju smo svi bili vrlo zadovoljni odrađenim treninzima i utakmicama, kao i viđenim te doživljenim u Izraelu.

Na pripremama u Izraelu bili su izbornik Zvonimir Bogdanović, direktor reprezentacija Frane Žanić, trener Sandro Venier, fizioterapeutkinja Ana-Marija Radošević, te igrači Tomislav Mitrašinović, Gabrijel Cikojević, Lovre Babić, Tomislav Mišlov, Tino Hanžić, Domagoj Šimić, Igor Šapina, Dino Kadić, Ivan Đirlić, Mateo Brandić, Patrik-Jelić Periša, Patrik Anić i Gabrijel Ivančić.

Izvor:
Foto:

Sport

Filip Ude u finalu, Varaždinac Mateo Žugec završio kao 21. na Svjetskom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Član Gimnastičkog kluba Vindija Mateo Žugec nastupio je na svojem prvome Svjetskom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji.

U kvalifikacijama konja s hvataljkama na svjetskoj smotri u Japanu Mateo je završio kao 21. (13.866).

– Ovo je za mene bilo predivno i nezaboravno iskustvo. Jako sam zadovoljan svojom izvedbom. Bilo je sitnih greškica, mogao sam preko 14.000, ali nema veze, nećemo se žaliti – rekao je Žugec.

Obraz hrvatske gimnastike ponovno je osvjetlao Međimurac Filip Ude.

Srebrni olimpijac iz Pekinga 2008. na svom čak 11. svjetskom prvenstvu u karijeri još jednom je zablistao na istoku zemlje, budući da iz kineskog Nanninga ima svjetsko srebro iz 2014. godine i ušao u svoje 4. svjetsko finale.

U kvalifikacijama konja s hvataljkama u Kitakyushuu zauzeo je 8. mjesto s ocjenom 14.866 i ušao u borbu za medalje koja ga čeka u subotu, a prijenos možete pratiti na HRT 2. Finale konja starta od 10:50 po hrvatskom vremenu.

–Proslaviti ćemo Filipov ulazak u finale, a onda idemo doma. Već sljedećeg tjedan u Osijeku nas čeka Državno prvenstvo – kratko je rekao Žugec.

Nastavite čitati

Sport

Prava berba medalja plesačica i plesača Valcera na Trofeju grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Sportskoj dvorani Graberje u subotu, 16. listopada, održan je 7. Trofej grada Varaždina 2021.

Turnir je održan u organizaciji Sportskoga plesnoga kluba Valcer te u suorganizaciji Plesnoga kluba Takt i Hrvatskoga sportskoga plesnog saveza. Pokrovitelj natjecanja bio je Grad Varaždin uz potporu Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina i Turističke zajednice Grada Varaždina.

Trofej grada Varaždina okupio je više od 200 sudionika u različitim disciplinama sportskog dijela natjecanja te u večernjem dijelu show programa. Natjecanja su započela već u ranojutarnjim satima u disciplini breakdancea, a zatim su u ranijim prijepodnevnim satima snage odmjerili pojedinci, grupe i formacije u standardnim i latinskoameričkim plesovima, dok su natjecanja plesnih parova na rasporedu bila u poslijepodnevnim satima. Natjecatelji su se varaždinskoj publici predstavili u dvjema disciplinama sportskog plesa, disciplini latinskoameričkih plesova (samba, cha-cha, rumba, pasodoble i jive) i disciplini standardnih plesova (engleski valcer, tango, bečki valcer, slowfox i quickstep).

Pojedinci

Sportski plesni klub Valcer u natjecateljskom dijelu programa predstavljalo je sedam plesnih parova i deset pojedinaca.

Tin Žmuk je u kategoriji osnovci D2 osvojio srebrnu medalju u standardnim i latinskoameričkim plesovima, dok je Dorja Pernar, također u kategoriji osnovci D2, osvojila zlatnu medalju u standardnim plesovima i srebrnu u latinskoameričkim plesovima.

Elena Sekovanić je u kategoriji mlađih osnovaca D3 osvojila srebrnu medalju u standardnim i u latinskoameričkim plesovima.

Debitantica na turniru Vanessa Cafuk u kategoriji mlađe mladeži D1 osvojila je srebrnu medalju u standardnim i zlatnu medalju u latinskoameričkim plesovima. Njezin klupski kolega Adriano Žmuk u kategoriji mlađe mladeži D1 u standardnim plesovima osvojio je zlatnu medalju te zlatnu medalju u kategoriji mlađe mladeži D2 u latinskoameričkim plesovima, Leona Mičuda u kategoriji mlađe mladeži D3 u standardnim plesovima zauzela je 4. mjesto, dok je u kategoriji mlađe mladeži C u latinskoameričkim plesovima bila treća.

Kiara Črnila je u kategoriji mlađe mladeži C osvojila zlatnu medalju u latinskoameričkim plesovima, Vida Jurak također je bila prva u kategoriji mlađe mladeži B u standardnim i u latinskoameričkim plesovima, dok se Lana Režek u kategoriji mladeži C plasirala na 5. mjesto u standardnim i na 8. mjesto u latinskoameričkim plesovima.

Zlatnu medalju osvojio je i Eugen Sekovanić u kategoriji mladeži C u standardnim plesovima.

Pregršt medalja osvojili su i varaždinski plesači u parovima. U osnovcima D2 brončanu medalju u standardnim plesovima i srebrnu u latinskoameričkim plesovima odnijeli su Ivan Biškup i Uma Mašić, da bi njihovi kolege Tin Žmuk i Elena Sekovanić u istoj kategoriji zauzeli 4. mjesto u standardnim plesovima te 3. mjesto u latinskoameričkim plesovima.

28 medalja

Adriano Žmuk i Dorja Pernar u kategoriji mlađe mladeži D1 osvojili su srebrnu medalju u standardnim i u kategoriji mlađa mladež D2 zlatnu medalju u latinskoameričkim plesovima. Rok Podsečki i Eni Tuđan su u kategoriji mlađe mladeži D2 osvojili zlatnu medalju u standardnim i srebrnu medalju u latinskoameričkim plesovima.

Zlatne medalje u standardnim i latinskoameričkim plesovima odnijeli su i Andrej Gregurinčić i Lorena Garojević u kategoriji osnovci C, kao i Andrej Detelj i Elena Weiser kategoriji mlađe mladeži C u standardnim i latinskoameričkim plesovima.

Dodajmo da su Eugen Sekovanić i Kiara Črnila u iznimno jakoj kategoriji mladeži C osvojili brončanu medalju u standardnim i latinskoameričkim plesovima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje