Povežite se s nama

Sport

Sport kao najbolji promotor naše zemlje

Objavljeno:

- dana

SPORTSKI PUTOPIS

Na temelju postignute suradnje između hrvatskog i izraelskog odbojkaškog saveza dogovoren je odlazak na sedmodnevni trening kamp hrvatske kadetske odbojkaške reprezentacije u Wingate izraelski nacionalni sportski institutu koji se nalazi u gradu Netanya.

 

Sigurnost

Krenuli smo u utorak 12. travnja iz zračne luke Pleso u Zagrebu. Presjedali smo u Istabulu, u zračnoj luci Ataturk. Većina od nas se tamo po prvi puta uživo susrela s ljudima različith rasa, vjera i običaja i tako osjetili čar Azije.
U Tel Aviv smo stigli u ranim jutarnjim satima. Nakon preuzimanja prtljage prošli smo njihove sigurnosne mjere. Razgovarali smo s predstavnicima izraelske policije, a oni su nasumično odabrali nekoliko naših igrača, nakon što su nas voditelji reprezentacije predstavili. Kada što je sve prošlo u najboljem redu, ispred zračne luke čekao nas je autobus koji nas je odvezao do Wingate sportskog instituta Netanya.
Smjestili smo se u hotelu koji se nalazi u sklopu instituta, a koji sliči našim boljim studentskim domovima.
Za vrijeme našeg boravka u hotelu upoznali smo se s njihovim vrhunskim judašima, rukometašima, plivačima i naravno izraelskom kadetskom odbojkaškom reprezentacijom.
Treninge smo odrađivali u jednoj od brojnih dvorana i sportskih terena koje se nalaze u sklopu Wingate instituta, dok smo utakmice igrali u nekoliko gradova u Izraelu. Jednu smo igrali u samom gradu Natanya, jednu u Wingate dvorani, zatim u Haifi i jednu u Tel Avivu.
Osim dva treninga dnevno ostalo nam je i vremena za razgledavanje Tel Aviva koji nam je organizirao izraelski savez. Posjetili i najpoznatiju plažu u Izraelu, u Tel Avivu. Ostalo nam je i vremena za posjet starog dijela grada u kojem se u malim trgovinama trguje na tradicionalni način. Naime, nema istaknutih cijena proizvoda i suvenira već je potrebno cjenkati se s trgovcima. Između ostalog posjetili smo i moderni shoping centar, koji se nalazi u novom dijelu grada i vrlo je sličan našim shoping centrima i sam novi dio grada podsjeća na europske gradove. Međutim, sigurnosna je kontrola puno ozbiljnija, tako se nas ulazu mora proći kroz detektor metala uz prisutnost izraelskih vojnika. Naoružanih vojnika inače ima svuda po gradu. Sve to nas je podsjetilo da se Izrael nalazi na uvijek nemirnoj tromeđi vjera i kultura. Prilikom odlaska u obilazak grada uz nas je uvijek bio i jedan naoružani vojnik, koji je ujedno i preuzeo i ulogu vodiča te nas je uputio gdje ima povoljnijih suvenira i objašnjavao gdje se nalazimo i kroz koja područja i kvartove prolazimo.
U restoranu Wingate u ponudi je bila klasična sportska prehrana, piletina, riba, riža, krumpir samo s malo slađim začinima dok je na meniju bilo i njihovih jela. Mladi izraelski sportaši, kad su vidjeli da smo iz Hrvatske dovikivali su nam imena naših nogometaša Mandžukić, Ratkitić, Modrić, čime je potvrđeno da je sport najbolji promicatelj Hrvatske. Dok smo bili u obilasku grada neki prodavači su spominjali riječ Croatia ali nažalost ništa više nisu znali o našoj zemlji.

Zadovoljstvo

Ovo je bio odličan trening kamp u sklopu priprema za kvalifikacije za EP, u siječnju 2017. godine. Saznali smo da se izraelska kadetska reprezentacija, kao i ostale izraelske reprezentacije sastaju jedanput mjesečno i održavaju treninge i trening utakmice, kao i da ih većina ide u isti razred, naravno iste škole. Njima je dodatna motivacija za treniranje i činjenica da reprezentativci ne moraju ići u klasičnu vojsku. Za vrijeme treninga posjetio nas je i predsjednik izraelskog odbojkaškog saveza Arie Locker, a od njihovog saveza dobili smo i prigodne poklone i suvenire za sjećanje na boravak u Izraelu.
Na povratku smo ponovno razgovarali s predstavnicima izraelske policije ali ovaj puta svako pojedinačno. Pitali su nas da li je netko dirao naše stvari, dali nam je netko uručio neki poklon ili suvenir, da li smo uvijek imali pratnju izraelskog odbojkaškog saveza i sl. pitanja iz područja sigurnosti.
Tijekom puta bili smo obučeni u trenirke s hrvatskim obilježjima te su nam ostali putnici često postavljali pitanja o Hrvatskoj na koja smo s ponosom odgovarali.
Na kraju smo svi bili vrlo zadovoljni odrađenim treninzima i utakmicama, kao i viđenim te doživljenim u Izraelu.

Na pripremama u Izraelu bili su izbornik Zvonimir Bogdanović, direktor reprezentacija Frane Žanić, trener Sandro Venier, fizioterapeutkinja Ana-Marija Radošević, te igrači Tomislav Mitrašinović, Gabrijel Cikojević, Lovre Babić, Tomislav Mišlov, Tino Hanžić, Domagoj Šimić, Igor Šapina, Dino Kadić, Ivan Đirlić, Mateo Brandić, Patrik-Jelić Periša, Patrik Anić i Gabrijel Ivančić.

Izvor:
Foto:

Sport

Prebio roditelje kod Novog Marofa, a sud mu je kao olakotnu okolnost uzeo njegovo pijanstvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nasilje, bijes, policija,

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Varaždinu kojom je 40-godišnjak proglašen krivim zbog počinjenih kaznenih djela prijetnje i tjelesne ozljede te osuđen uvjetnom osudom s utvrđenom jedinstvenom kaznom zatvora u trajanju od jedne godine i rokom kušnje od tri godine.

On je proglašen krivim zbog počinjenih navedenih kaznenih djela u srpnju prošle godine u mjestu kraj Novog Marofa na štetu svojih roditelja. 

Prvostupanjski sud izrekao je okrivljeniku pojedinačne kazne uz primjenu propisa o ublažavanju zakonom propisanih kazni za ta kaznena djela.

Državno odvjetništvo smatra da su izrečene kazne neadekvatne i neprimjereno blage s obzirom na utvrđene okolnosti u odnosu na okrivljenika.

– U žalbi se ističe da je sud pogrešno i neosnovano utvrdio kao olakotno za okrivljenika da je kaznena djela počinio u alkoholiziranom stanju. Naime, državno odvjetništvo smatra kako se dovođenje u alkoholizirano stanje ni u kom slučaju ne može smatrati olakotnom okolnošću za počinitelje kaznenih djela, već se radi o važnoj otegotnoj okolnosti. U žalbi je predloženo da se okrivljeniku izrekne stroža bezuvjetna kazna zatvora – stoji na stranicama Državnog odvjetništva. 

Nastavite čitati

Sport

Karlo Kovačić zlatni, a Leo Jantolek srebrni na Prvenstvu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Sesvetskom Kraljevcu u subotu, 20. travnja održalo se Prvenstvo Hrvatske za dječake u grčko-rimskom stilu hrvanja u kategoriji U-13. 

U konkurenciji 146 hrvača iz 22 hrvatska kluba, HK Ludbreg predstavio se s četiri mlade nade.

Karlo Kovačić osvojio je zlato u kategoriji do 59 kg, dok je Leo Jantolek bio srebrni u kategoriji do 28 kg. Franko Kern bio je peti do 49 kg, a Martin Horvat osvojio je 12. mjesto u kategoriji do 44 kg.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje