Povežite se s nama

Međimurje

Sportske igre mladih u Prelogu pokazale da osnovci i srednjoškolci znaju što je timski duh

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

U preloškom Sportskom parku “Mladost” više od 2.000 posjetitelja s velikim je zanimanjem pratilo otvorenje i prva natjecanja koja su održana u sklopu 21. Sportskih igara mladih.

Baklju kojom se plamen Sportskih igara pronosi po cijeloj Hrvatskoj ove su godine nosili atletičar i olimpijac Branko Zorko, biciklist Stjepan Hunjak te Martin Slaviček, natjecatelj u powerliftingu.

Vršnjaci

Vrsnim sportašima pratnju su osigurala djeca iz Rukometnoga kluba Prelog i lokalnoga Nogometnoga kluba “Mladost Komet“ Prelog. Ovu manifestaciju, koja omogućuje svim osnovcima i srednjoškolcima sudjelovanje u organiziranim sportskim natjecanjima i drugim besplatnim aktivnostima tijekom ljeta, otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

– Sportske igre mladih i Grad Prelog, u smislu stjecanja statusa grada, gotovo da su vršnjaci. Iza Sportskih igara mladih, ove vrijedne inicijative namijenjene svim mladima, stoji više od 20 godina tradicije. Igre nude mogućnost da mladi svoje vrijeme iskoriste za druženje, razvijanje fizičkih aktivnosti i kroz sport stječu temeljne životne vrijednosti i načela. Želim svoj djeci poručiti da budu kompetitivni, fer, da znaju što je timski duh i korektnost, ali i život s prirodom – poručio je okupljenima premijer.
I Janica Kostelić, državna tajnica Središnjeg ureda za sport, rado se odazvala sudjelovanju na svečanosti otvaranja Igara.

Lani se u Hrvatskoj na Igrama ogledalo više od 60.000 sudionika

– Sportske igre su jako pozitivan projekt u koji je uključeno mnogo djece, a potrebno ih je uključiti još više, kako bi bili aktivni i izgradili svoj karakter. Prijateljstva koja se steknu u sportu imamo cijeli život – ustvrdila je hrvatska olimpijka i proslavljena skijašica govoreći o natjecanju koje je tijekom godina postalo najveći amaterski sportski događaj u ovom dijelu Europe. Podsjećamo, sve je krenulo 1996. godine u Splitu, sa željom da se promiču razumijevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair-play.

– Prelog je grad djece, jako smo sretni i zahvalni što je naš grad domaćin. Velika nam je čast što plamen Igara predajemo našem gradu prijatelju Malom Lošinju – rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Grada Preloga i izaslanik predsjednice RH Ljubomir Kolarek. Potom je predao baklju izaslanici gradonačelnice Grada Malog Lošinja Martini Lipovac, jer će taj grad slijedeći ugostiti Sportske igre mladih. Brojnim okupljenim građanima Preloga i cijele Međimurske županije obratio se i međimurski župan Matija Posavec.

– Županija se dokazuje kao pravi i istinski prijatelj djece, jedini put za bolje sutra je zadovoljna i sretna mladost, a upravo se zbog te mladosti krenulo u organizaciju ovakvog projekta. Najbolje i najkvalitetnije u igri je sama prilika da igrate, stoga vam želim puno sportske sreće i čestitam svakome od vas koji se odlučio prijaviti na Sportske igre i dostojno predstavljati svoj kraj, svoje Međimurje – naglasio je međimurski župan. Sve prisutne pozdravio je i predsjednik Organizacijskog odbora Sportskih igara mladih Zdravko Marić, koji je napomenuo da se lani u Hrvatskoj na igrama ogledalo više od 60.000 sudionika, a u Bosni i Hercegovini natjecalo se gotovo 40.000 djece i mladih.

Masovnost

– U 21 godinu broj sudionika prešao je impozantnu brojku od milijun sudionika – zaključio je.
Djeca su se u Prelogu okušala u utrci predškolaraca na 40 metara, natjecanju u graničaru, utrci na 60 metara, Kinder turniru u uličnoj košarci i turniru u odbojci na pijesku, a pritom su se borili za plasmane na državnim završnicama koje će se održati u srpnju u Umagu (za sportove graničar i utrci na 60 m) i kolovozu u Splitu za ostale sportove. U programu su nastupile mažoretkinje Grada Preloga, dok se Policijska uprava međimurska pridružila Sportskim igrama mladih uz prezentaciju svoga Mobilnoga preventivnog centra.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec donirao Odjelu otorinolaringologije Županijske bolnice Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska bolnica Čakovec, točnije Odjel otorinolaringologije, zahvaljujući donaciji Grada Čakovca bogatiji je za tri televizora.

Oni su kupljeni sredstvima programa Grada Čakovca – prijatelja djece, a Koordinacijski odbor odlučio je da se ove godine donira pacijentima odjela za uho, grlo i nos.

Prilikom predaje donacije, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je da iako Grad nema zakonske obveze financirati zdravstveni sustav, ovakvim akcijama nastoji poboljšati ne samo kvaliteta usluge, već i olakšati boravak na bolničkim odjelima, posebno onim najmlađima. Naša bolnica među najboljima je u Hrvatskoj, a želimo da, djeci koja se moraju bolnički liječiti, boravak bude što ugodniji.

Na donaciji su se zahvalili ravnatelj Županijske bolnice dr. med. Igor Šegović te voditelj Odjela otorinolaringologije dr. med. Danko Blažeka.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija 1989. godine pokrenuli su inicijativu Bolnice – prijatelji djece, a Grad Čakovec od 2002. godine u sklopu programa Grad – prijatelj djece financira nabavu određene opreme u skladu s potrebama naše Županijske bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo. Tako se 2021. godine pomoglo u opremanju Odjela abdominalne i dječje kirurgije, a lani su na istom odjelu oslikani zidovi te kupljene majice.

U Republici Hrvatskoj provodi se program pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici” koji ima za cilj humanizaciju bolničkog liječenja djece stvaranjem najviših standarda kako bi mališani što lakše prebrodili boravak u bolnici. Ovo je samo jedan mali korak prema tome.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Nikola iznenadio vrtićarce s područaja Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na snježno jutro 6. prosinca jasličke skupine dječjih vrtića s područja grada Mursko Središće Maslačak i Pahuljica iznenadio je dolazak svetog Nikole.

I dok su oni najmanji bojažljivo primali slatke paketiće, oni nešto stariji klinci čekali su dolazak u Centru za kulturu „Rudar“. Da bi njihova nestrpljivost bila manja pobrinuli su se članovi Dječjeg gradskog kazališta iz Čakovca s predstavom „Luckasti klaunovi“. Smijeha i veselja nije nedostajalo. Tijekom same predstave u prepunoj dvorani Centra za kulturu, oko 150 mališana bodrilo je svoje klaunove, a neki sretnici od njih zajedno s klaunovima sudjelovalo su u predstavi. Na samom kraju predstave klaunovi su završili i poručili djeci da mogu natrag u vrtiće.

No djeca se nisu dala smesti, te su glasno dozivala svetog Nikolu koji je došao na pozornicu i darivao ih sa slatkim paketićima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje