Povežite se s nama

Međimurje

Sportske igre mladih u Prelogu pokazale da osnovci i srednjoškolci znaju što je timski duh

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

U preloškom Sportskom parku “Mladost” više od 2.000 posjetitelja s velikim je zanimanjem pratilo otvorenje i prva natjecanja koja su održana u sklopu 21. Sportskih igara mladih.

Baklju kojom se plamen Sportskih igara pronosi po cijeloj Hrvatskoj ove su godine nosili atletičar i olimpijac Branko Zorko, biciklist Stjepan Hunjak te Martin Slaviček, natjecatelj u powerliftingu.

Vršnjaci

Vrsnim sportašima pratnju su osigurala djeca iz Rukometnoga kluba Prelog i lokalnoga Nogometnoga kluba “Mladost Komet“ Prelog. Ovu manifestaciju, koja omogućuje svim osnovcima i srednjoškolcima sudjelovanje u organiziranim sportskim natjecanjima i drugim besplatnim aktivnostima tijekom ljeta, otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

– Sportske igre mladih i Grad Prelog, u smislu stjecanja statusa grada, gotovo da su vršnjaci. Iza Sportskih igara mladih, ove vrijedne inicijative namijenjene svim mladima, stoji više od 20 godina tradicije. Igre nude mogućnost da mladi svoje vrijeme iskoriste za druženje, razvijanje fizičkih aktivnosti i kroz sport stječu temeljne životne vrijednosti i načela. Želim svoj djeci poručiti da budu kompetitivni, fer, da znaju što je timski duh i korektnost, ali i život s prirodom – poručio je okupljenima premijer.
I Janica Kostelić, državna tajnica Središnjeg ureda za sport, rado se odazvala sudjelovanju na svečanosti otvaranja Igara.

Lani se u Hrvatskoj na Igrama ogledalo više od 60.000 sudionika

– Sportske igre su jako pozitivan projekt u koji je uključeno mnogo djece, a potrebno ih je uključiti još više, kako bi bili aktivni i izgradili svoj karakter. Prijateljstva koja se steknu u sportu imamo cijeli život – ustvrdila je hrvatska olimpijka i proslavljena skijašica govoreći o natjecanju koje je tijekom godina postalo najveći amaterski sportski događaj u ovom dijelu Europe. Podsjećamo, sve je krenulo 1996. godine u Splitu, sa željom da se promiču razumijevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair-play.

– Prelog je grad djece, jako smo sretni i zahvalni što je naš grad domaćin. Velika nam je čast što plamen Igara predajemo našem gradu prijatelju Malom Lošinju – rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Grada Preloga i izaslanik predsjednice RH Ljubomir Kolarek. Potom je predao baklju izaslanici gradonačelnice Grada Malog Lošinja Martini Lipovac, jer će taj grad slijedeći ugostiti Sportske igre mladih. Brojnim okupljenim građanima Preloga i cijele Međimurske županije obratio se i međimurski župan Matija Posavec.

– Županija se dokazuje kao pravi i istinski prijatelj djece, jedini put za bolje sutra je zadovoljna i sretna mladost, a upravo se zbog te mladosti krenulo u organizaciju ovakvog projekta. Najbolje i najkvalitetnije u igri je sama prilika da igrate, stoga vam želim puno sportske sreće i čestitam svakome od vas koji se odlučio prijaviti na Sportske igre i dostojno predstavljati svoj kraj, svoje Međimurje – naglasio je međimurski župan. Sve prisutne pozdravio je i predsjednik Organizacijskog odbora Sportskih igara mladih Zdravko Marić, koji je napomenuo da se lani u Hrvatskoj na igrama ogledalo više od 60.000 sudionika, a u Bosni i Hercegovini natjecalo se gotovo 40.000 djece i mladih.

Masovnost

– U 21 godinu broj sudionika prešao je impozantnu brojku od milijun sudionika – zaključio je.
Djeca su se u Prelogu okušala u utrci predškolaraca na 40 metara, natjecanju u graničaru, utrci na 60 metara, Kinder turniru u uličnoj košarci i turniru u odbojci na pijesku, a pritom su se borili za plasmane na državnim završnicama koje će se održati u srpnju u Umagu (za sportove graničar i utrci na 60 m) i kolovozu u Splitu za ostale sportove. U programu su nastupile mažoretkinje Grada Preloga, dok se Policijska uprava međimurska pridružila Sportskim igrama mladih uz prezentaciju svoga Mobilnoga preventivnog centra.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje