Nakon 36 dana provedenih u štrajku, učenici su danas, 3. prosinca, sjeli u školske klupe te se nastava u svim osnovnim i srednjim školama odvija po rasporedu.

Sindikati su se dogovorili s Vladom u vezi povećanja koeficijenata, no nezadovoljstvo se javilo kod nenastavnog osoblja (osim tajnika, računovođa i ravnatelja), budući da se njima ne mijenja koeficijent, već će povećanje osjetiti putem dodataka i posebnoga sporazuma.

Reagirao je Sindikat administrativno – tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima ATOS ističući da je “administrativno – tehničko osoblje ponovo izigrano”.

– S razlogom se pitamo zašto smo mi drukčiji i zašto ne bismo i mi dobili povećanje plaća u vidu povećanja koeficijenata složenosti poslova!? Što smo to skrivili reprezentativnim sindikatima da nas ignoriraju i ugovaraju nam nekakve dodatke, a ne žele cijeniti naš rad putem koeficijenata složenosti poslova? Zašto mi koji odrađujemo najvažnije poslove u školi ne vrijedimo kao i nastavno osoblje i zašto mi nemamo dostojanstvo? Ako su se svi zaposlenici (uključujući i administrativno – tehničko) koji su sudjelovali u štrajku na referendumu koji su organizirali reprezentativni sindikati izjasnili da ne žele povećanje plaće putem dodataka, već isključivo koeficijentima, zašto i kako to da se za administrativno – tehničko osoblje povećanje ugovara dodacima i gdje je naše dostojanstvo ako ga nastavno osoblje nema ili ga nije imalo? – pita se predsjednik Sindikata Mario Jakša, mag.iur.

Navodi da se početnim prijedlogom prosvjetnih sindikata (Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske) tražilo povećanje koeficijenata složenosti poslova za sve radnike u odgojno – obrazovnim ustanovama.

No, od toga prijedloga se vrlo brzo odustalo, navodi Mario Jakša, „pa se sada, kada će nastavno osoblje dobiti željeni koeficijent, izjave čelnika sindikata svode na to da spremačice, domari i dr. za nikime ne zaostaju, a nastavno osoblje zaostaje, a za sve ostale da nije moguć rast koeficijenata bez da raste koeficijent složenosti poslova svima u javnim i državnim službama, što je totalni apsurd“.

– Naravno da tehničko osoblje itekako zaostaje i treba im veći koeficijent, u suprotnom nameće se pitanje tko će uopće raditi s tako malom plaćom na tim mjestima u školama! S druge strane, naravno da se mogao i morao ugovoriti veći koeficijent za administrativne i računovodstvene referente te ekonome, a to se moglo napraviti da se u članak 7. Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama dodaju administrativni referent, računovodstveni referent i ekonom – objašnjava čelnik Sindikata ATOS.

Napominje da su administrativno – tehničkom osoblju koeficijenti složenosti poslova smanjeni za tri posto od 1. ožujka 2013. i nikada nisu vraćeni te dodaje da su kao sindikat tražili sudjelovanje u pregovorima te vršili pritisak da sudjeluju i zastupaju administrativno – tehničko osoblje jer ono predstavlja bitan segment svake odgojno – obrazovne ustanove, ali bez uspjeha.

– Sada je jasno i zašto nismo bili poželjni da sudjelujemo prilikom pregovora. Kao predstavnik Sindikata ATOS i predsjednik istog osjećam frustraciju, nezadovoljstvo i gnjev te se s razlogom pitam zašto smo još jedanput izigrani?! – pita se Mario Jakša.

Navodi da će nakon analize cjelokupnog stanja i nakon što prouče cjelokupnu dokumentaciju te provedu zakonom i statutom propisane radnje, vodstvo Sindikat ATOS članstvu predložiti štrajk kao mjeru zaštite dostojanstva i poboljšavanja položaja administrativno – tehničkog osoblja koje radi u školama i učeničkim domovima.

Komentari

Komentara