Povežite se s nama

U fokusu

Novim prijedlogom mreže osnovnih škola u Varaždinu planira se rasteretiti VI. Osnovna škola

Objavljeno:

- dana

POČELO SAVJETOVANJE

Rasterećenje upisnog područja VI. OŠ i uvođenje zajedničkog upisnog područja za I. i II. OŠ kako bi se proširilo upisno područje I. OŠ koja iz godine u godinu bilježi pad broja upisanih učenika najznačajnije su novine Prijedloga mreža osnovnih škola za područje Grada Varaždina.  

Velike demografske promjene, ali i manjkavosti dosadašnje mreže

Od 2010. godine, kada je usvojen zadnji Prijedlog mreže osnovnih škola za područje Grada Varaždina, do danas puno se toga promijenilo po pitanju broja učenika u spomenutim školama.

– Na području Grada Varaždina zbog demografskih promjena, kao i izgradnje stambenih objekata, došlo je do pojačanog pritiska upisa djece na područje VI. OŠ nasuprot školama u centru grada, I. i II. OŠ Varaždin, gdje se zbog povećanog broja starije populacije i iseljavanja u prigradska područja smanjuje broj učenika – navodi se u obrazloženju novog Prijedloga mreže osnovnih škola.

U školama u centru grada, posebno u I. OŠ, smanjuje se broj učenika iz godine u godinu

Potvrđuju to i podaci koji su priloženi u Prijedlogu. Primjerice, prije deset godina, odnosno u školskoj godini 2006./2007. u prvi razred VI. OŠ krenulo je 85 prvašića, u školskoj godini 2010./2011. bilo ih je 100, a ove školske godine u prvi razred ih je krenulo 106.

U I. OŠ situacija ne nešto drugačija. U školskoj godini 2006./2007. u tu je varaždinsku školu krenulo 69 učenika, a ove školske godine u prvi razred ih je krenulo 62. Najmanje prvašića u zadnjih deset godina imali su školskoj godini 2011./2012.: svega 47!  

Osim broja učenika, u praktičnom dijelu provođenja Mreže osnovnih škola, uočene su manjkavosti koje se, prije svega odnose na udaljenost ulica obuhvaćenih upisnim područjima od sjedišta škola, koje se novim Prijedlogom mreže nastoje korigirati.

I građani se mogu uključiti u savjetovanje

Što donosi novi Prijedlog mreže osnovnih škola za područje Grada Varaždina mogu vidjeti i građani. Povodom donošenja nove mreže osnovnih škola za područje Grada Varaždina, u petakk, 10. studenog je počelo savjetovanje s javnošću, koje će trajati do 10. prosinca.

– Kroz ovo savjetovanje želi se upoznati javnost s novim Prijedlogom mreže osnovnih škola na području Varaždina te prikupljanje mišljenja, primjedbi i prijedloga – poručuju iz Grada Varaždina iz kojeg pozivaju građane da daju sugestije i prijedloge.

Materijale i obrasce relevantne za savjetovanje, kao i sam Nacrt prijedloga nalaze se na web stranicama Grada Varaždina.  

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje