Povežite se s nama

Život i društvo

Spremni smo za snijeg!

Objavljeno:

- dana

ZIMSKA SLUŽBA

Iako se po trenutnim temperaturama tako ne čini, zima koja je pred nama bit će hladna s puno snijega.

– Dugoročne prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za ovu zimsku sezonu govore da bi mogla biti s puno snijega i niskih temperatura, a puno snijega znači zimu kao što je bila ona prije dvije godine, kada je u jednom danu znalo pasti 60 centimetara – rekao je Mario Vdović, član Uprave Poduzeća za ceste (PZC) Varaždin. S obzirom na ove najave, ne iznenađuje da je zimska služba spremna.
Ralice, posipači, sol…

Postavljena je signalizacija koja obilježava mjesta s iznenadnim promjenama stanja na kolniku

– Bez obzira na trenutne vremenske uvjete, mi smo se kao i svake godine pripremili za zimsku službu. Obnovili smo mehanizaciju novim kamionima, ralicama i posipačima. Sklopili dodatne ugovore s kooperantima za ispomoć tijekom održavanja cesta, ugovorili dostatne količine soli i kamenog posiplala. Za ovu sezonu osigurano je 15.000 tona soli – rekao je Vdović.
Da je PZC Varaždin više nego ozbiljno pristupio pripremama za predstojeću zimsku sezonu, može se isčitati upravo iz podatka o količini soli. Jer pretprošle zime, koja je obilovala snijegom, potrošeno je oko 10.000 tona. Prije početka zimskih uvjeta, u PZC-u su obavljene i standarne predradnje.

– Postavili smo privremenu zimsku signalizaciju koja obilježava mjesta s iznenadnim promjenama stanja na kolniku, kao što su to, primjerice, nagle poledice. Na državnim cestama postavili smo i rubne štapove koji obilježavaju rub kolnika u slučaju većeg snijega. Također je u tijeku postavljanje snjegobranske mreže koja sprečava da se u slučaju većeg vjetra stvaraju nanosi na kolniku – rekao je Vdović od kojeg smo doznali da je nedavno izašao i novi Pravilnik o zimskoj službi prema kojemu se, primjerice, na cestama prve razine dozvoljava 10 cm snijega, a na ostalima 15 cm.

Iako je dozvoljeno i 10 centimetara snijega, ceste će se redovito čistiti

– Naravno, to ne znači da ćemo čekati da padne takva količina snijega i krenemo čistiti. No, treba paziti na financije. Zimska služba prije dvije godine koštala nas je 10 milijuna kuna – rekao je Vdović.
Ipak, navodi kako najviše problema na cestama ne stvara snijeg, nego vozači.

– Vozači riskiraju vozeći bez zimskih guma, a neki čekaju prvi snijeg i tada ih tek stavljaju. Time, međutim, svjesno preuzimaju rizik da plate danak krivim uštedama. U konačnici, jeftinije je kupiti gume nego razbiti automobil – zaključio je na kraju Vdović.

Morate čistiti!

– Građani su dužni očistiti snijeg u dužini svoje parcele. Sve službe se zajedno s građanima moraju koordinirati kako bismo što lakše ostavili još jednu zimu iza sebe – rekao je Mario Vdović. Iz PZC-a apeliraju na sve stanare koji žive u slijepim ulicama da ne ostavljaju vozila parkirana na kolniku.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jenkač: „Uređujemo postojeću, ali u planu je i nova, veća tržnica u Novom Marofu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gotovo pola stoljeća stara gradska tržnica u Novom Marofu polako, ali sigurno, dobiva novo ruho.

Završena je prva faza uređenja tržnice tijekom koje su postavljene nove nadstrešnice, javna rasvjeta i priključci za električnu energiju.

Gradska se tržnica prostire na 150 četvornih metara, a njezino će uređenje osigurati dostupniju ponudu građanima Novog Marofa u primjerenijim uvjetima.

– S obzirom na to da je tržnica u velikom dijelu svih natkrivenih prostora u privatnom vlasništvu, dok je u gradskom vlasništvu samo otvoreni prostor, preko tvrtke Novokom koja gospodari tržnicom prijavili smo projekt na natječaj LAG-a Prigorje-Zagorje i dobili određena sredstva – rekao je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač te dodao da je ukupna vrijednost radova oko 450.000 kuna.

Podsjetimo, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, LAG Prigorje-Zagorje na natječaju za provedbu tipa operacije 2.1.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti, ostalu povezanu infrastrukturu te turističku infrastrukturu“, odobreno je 200.137,50 kuna za projekt „Izgradnja nadstrešnice na gradskoj tržnici“.

Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Novokom koji tržnicom i upravlja.

Gradonačelnik Jenkač najavljuje nova ulaganja i nove radove na uređenju tržnice, ali i okolnog prostora.

– Pred nama je još ulaganje od oko 120.000 kuna za nove stolove, odnosno štandove za naše prodavače. Osim toga, želimo proširiti nadstrešnicu, a u dogovoru s vlasnicima objekata kod tržnice urediti krovove koji su u lošem stanju. Namjera nam je i otkupiti dio zemljišta za parkiralište – kazao je Jenkač.

Mala tržnica u samom srcu Novog Marofa ipak neće ostati jedina tržnica u gradu.

– Ono što smo mi u novom detaljnom urbanističkom planu pripremili, to je novi prostor za buduću tržnicu. Namjeravamo, naime, u narednom razdoblju tržnicu izmjestiti iz centra grada, odnosno napraviti novu, a ovdje će ostati samo mala, zelena tržnica koja bi onda ovakvim prostorom zadovoljavala potrebe grada Novog Marofa – istaknuo je gradonačelnik.

Otkrio je da je već pronađena i lokacija za buduću tržnicu na većem, širem i dostupnijem prostoru, iza novomarofskog Vatrogasnog centra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje