Povežite se s nama

U fokusu

Heroji iz Varaždinske županije: naši vatrogasci uzeli godišnji da bi Dalmaciju branili od vatre!

Objavljeno:

- dana

SVAKA VAM ČAST

U Dalmaciji je i dalje dramatično. Nakon paklene noći u Splitu i okolici, požari su stavljeni pod kontrolu, no još je aktivno nekoliko požarišta.

Pakleno je bilo i u Žrnovnici, u zaleđu Splita, kamo je sinoć iz Trenkove ulice u Varaždinu krenulo 20 vatrogasaca iz Varaždinske i Međimurske županije.

Ni tri sata nisu prošla od zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, a naši vatrogasci jučer su krenuli prema Splitu s dvije nove cisterne i jednim kombi-vozilom.

Članovi DVD-a Bedenec
 

– Uz petoricu pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, u Dalmaciju su na izvanrednu dislokaciju upućeni članovi DVD-a Ivanec, DVD-a Bedenec i Gradske vatrogasne zajednice Varaždin. Krenuli su oko 21 sat, a mi smo im osigurali po dvije dnevnice i večeru – rekao nam je Dejan Ivanušec, vršitelj dužnosti glavnog vatrogasnog zapovjednika Varaždinske županije.
 

Vatru danas gase i četiri kanadera

On je danas već poslao novi dopis svim vatrogasnim društvima u Varaždinskoj županiji.

– U slučaju potrebe ili nove zapovijedi, mi ćemo biti spremni. Javljaju nam se vatrogasci iz cijele Varaždinske županije i već sad imamo dovoljno ljudi i opreme, koji su nam stavljeni na raspolaganje za izvanrednu dislokaciju u Dalmaciji – ističe Ivanušec.

Na raspolaganju je novih 30-ak ljudi.

Izuzmu li se profesionalni vatrogasci iz Javne postrojbe Grada Varaždina, u Žrnovnici se s vatrom trenutno bore dobrovoljni vatrogasci iz Varaždinske županije koji su zaposleni kod različitih poslodavaca.

– Svi su oni uzeli godišnji odmor da bi mogli pomoći pri gašenju požara – iznenadio nas je Ivanušec.

Nevjerojatno je to: da bi se borili protiv vatrene stihije, naši momci su bez razmišljanja žrtvovali vlastite godišnje odmore.

Nekima je godišnji odobren bez problema, ali ima i poslodavaca koji su to odbili učiniti, štoviše, prijete otkazima dobrovoljnim vatrogascima koji odlaze na intervencije.

– Pozdravljamo i zahvaljujemo svim poslodavcima koji su dečkima izašli u susret. Nažalost, ima i primjera da neki poslodavci odbijaju dati godišnji iako imaju pravo na naknadu troškova u slučaju odlaska njihovih radnika na vatrogasne intervencije. Ali takva je trenutno situacija, poslodavac nema obvezu pustiti dobrovoljnog vatrogasca. Na to upozoravam već dugo, nadam se da će se to riješiti putem zakona – rekao je Dejan Ivanušec, koji je v.d. glavnog vatrogasnog zapovjednika, ali i sam radi kod privatnog poslodavca.

 

Split i okolica puni su dima

Izvor:
Foto: MORH; DVD Bedenec

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje