Povežite se s nama

U fokusu

Heroji iz Varaždinske županije: naši vatrogasci uzeli godišnji da bi Dalmaciju branili od vatre!

Objavljeno:

- dana

SVAKA VAM ČAST

U Dalmaciji je i dalje dramatično. Nakon paklene noći u Splitu i okolici, požari su stavljeni pod kontrolu, no još je aktivno nekoliko požarišta.

Pakleno je bilo i u Žrnovnici, u zaleđu Splita, kamo je sinoć iz Trenkove ulice u Varaždinu krenulo 20 vatrogasaca iz Varaždinske i Međimurske županije.

Ni tri sata nisu prošla od zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, a naši vatrogasci jučer su krenuli prema Splitu s dvije nove cisterne i jednim kombi-vozilom.

Članovi DVD-a Bedenec
 

– Uz petoricu pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, u Dalmaciju su na izvanrednu dislokaciju upućeni članovi DVD-a Ivanec, DVD-a Bedenec i Gradske vatrogasne zajednice Varaždin. Krenuli su oko 21 sat, a mi smo im osigurali po dvije dnevnice i večeru – rekao nam je Dejan Ivanušec, vršitelj dužnosti glavnog vatrogasnog zapovjednika Varaždinske županije.
 

Vatru danas gase i četiri kanadera

On je danas već poslao novi dopis svim vatrogasnim društvima u Varaždinskoj županiji.

– U slučaju potrebe ili nove zapovijedi, mi ćemo biti spremni. Javljaju nam se vatrogasci iz cijele Varaždinske županije i već sad imamo dovoljno ljudi i opreme, koji su nam stavljeni na raspolaganje za izvanrednu dislokaciju u Dalmaciji – ističe Ivanušec.

Na raspolaganju je novih 30-ak ljudi.

Izuzmu li se profesionalni vatrogasci iz Javne postrojbe Grada Varaždina, u Žrnovnici se s vatrom trenutno bore dobrovoljni vatrogasci iz Varaždinske županije koji su zaposleni kod različitih poslodavaca.

– Svi su oni uzeli godišnji odmor da bi mogli pomoći pri gašenju požara – iznenadio nas je Ivanušec.

Nevjerojatno je to: da bi se borili protiv vatrene stihije, naši momci su bez razmišljanja žrtvovali vlastite godišnje odmore.

Nekima je godišnji odobren bez problema, ali ima i poslodavaca koji su to odbili učiniti, štoviše, prijete otkazima dobrovoljnim vatrogascima koji odlaze na intervencije.

– Pozdravljamo i zahvaljujemo svim poslodavcima koji su dečkima izašli u susret. Nažalost, ima i primjera da neki poslodavci odbijaju dati godišnji iako imaju pravo na naknadu troškova u slučaju odlaska njihovih radnika na vatrogasne intervencije. Ali takva je trenutno situacija, poslodavac nema obvezu pustiti dobrovoljnog vatrogasca. Na to upozoravam već dugo, nadam se da će se to riješiti putem zakona – rekao je Dejan Ivanušec, koji je v.d. glavnog vatrogasnog zapovjednika, ali i sam radi kod privatnog poslodavca.

 

Split i okolica puni su dima

Izvor:
Foto: MORH; DVD Bedenec

U fokusu

Pacijent sa slomljenim rebrom u OB Varaždin čekao nalaz dva i pol sata, evo što kažu iz Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam se čitateljica koja se požalila na dugo čekanje njezinog oca sa slomljenim rebrom na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (kirurgija) Opće bolnice Varaždin u vrijeme kada tamo nije bilo drugih pacijenata.

Naime, kako kaže, njezin otac je u četvrtak, 20. siječnja, u večernjim satima pao i slomio rebro te je primljen na Hitnu u Varaždinu, a nakon RTG-a je čekao gotovo dva i pol sata na daljnju obradu.

– Učinjen mu je RTG i oko 19 sati mu je rečeno da će liječnik/liječnica doći za 10 minuta za daljnju obradu, no on je u zgradi OHBP-a – kirurgije sjedio u čekaoni i liječnika/liječnicu čekao gotovo dva i pol sata, odnosno do 21:30, kada mu je izvađena krv i tada su pregledane slike. Jedva je disao – rekla je čitateljica te dodala da do tog vremena u bolničkim prostorijama nije bilo nikoga od medicinskog osoblja ni drugih pacijenata, a poslala nam je i video iz kojeg je to vidljivo.

Kako bismo doznali o čemu je riječ, odnosno koji je razlog dugom čekanju unatoč činjenici da tamo nije bilo drugih pacijenata, poslali smo upit varaždinskoj Bolnici.

Odgovor ravnatelja Damira Poljaka donosimo u cijelosti:

„Dana 20. siječnja 2022. godine u 19:11 sati pacijent je zaprimljen u OHBP-kirurgija Opće bolnice Varaždin. Pregledan je, procijenjena je razina hitnosti te je po pregledu upućen na radiološku obradu (snimke prsnog koša i rebara). Nalaz očitanih slika stigao je u 21:32 sati. Temeljem nalaza RTG snimki indicirana je dodatna radiološka obrada (UZV) abdomena kao i dodatna laboratorijska  dijagnostika. Po pristizanju nalaza pacijent je otpušten na kućno liječenje u 22:18 sati.

Svjesni smo da se to pacijentu ili obitelji doima kao dugo čekanje, no isto tako moramo biti svjesni da je u ta tri sata učinjen pregled liječnika,  RTG snimke, UZV trbuha kao i laboratorij. Važno je napomenuti da dežurni liječnici radiologije Opće bolnice Varaždin osim hitne kirurške ambulante rješavaju dijagnostičke upite sa svih drugih hitnih radilišta Opće bolnice Varaždin te se stoga može desiti čekanje na tražene nalaze. Laboratorijske pretrage kao takve zahtijevaju vrijeme za obradu nalaza koje je uvjetovano tehnološkim parametrima. Radimo na optimiziranju sustava te se trudimo ubrzati obradu pacijenata u hitnim službama, no kraća čekanja mogu se desiti kao što se dešavaju i u svim hitnim službama u svijetu. 

S poštovanjem,

ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, mag. soc. geront.“

Nastavite čitati

U fokusu

Iznenada preminuo generalni direktor čakovečkoga Ferro-Preisa Marijan Nöthig (49), rodom iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ferro-Preis

Iz čakovečkog Ferro-Preisa javili su da nas je u 50. godini života iznenada napustio generalni direktor te tvrtke.

– S neopisivom tugom i nevjericom javljamo da je prije dva dana iznenada preminuo naš generalni direktor Marijan Nöthig, u dobi od samo 49 godina.

Nedostajat će nam njegova predanost i strast prema poslu, energija i njegov optimizam.

Naše misli sada su uz njegovu tugujuću obitelj, za koju je živio svim svojim srcem.

Počivao u miru – stoji na službenoj Facebook stranici tvrtke.

Marijan Nöthig rođen je u Varaždinu 1972. godine. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu. Obnašao je više rukovodećih funkcija u raznim tvrtkama. U Ferro-Preisu je bio od 2011. godine, a generalnim direktorom tvrtke postao 2019. godine. Tvrtka je jedna od najvećih ljevaonica na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj održat će se na varaždinskom groblju u srijedu, 26. siječnja u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje