Povežite se s nama

U fokusu

Heroji iz Varaždinske županije: naši vatrogasci uzeli godišnji da bi Dalmaciju branili od vatre!

Objavljeno:

- dana

SVAKA VAM ČAST

U Dalmaciji je i dalje dramatično. Nakon paklene noći u Splitu i okolici, požari su stavljeni pod kontrolu, no još je aktivno nekoliko požarišta.

Pakleno je bilo i u Žrnovnici, u zaleđu Splita, kamo je sinoć iz Trenkove ulice u Varaždinu krenulo 20 vatrogasaca iz Varaždinske i Međimurske županije.

Ni tri sata nisu prošla od zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, a naši vatrogasci jučer su krenuli prema Splitu s dvije nove cisterne i jednim kombi-vozilom.

Članovi DVD-a Bedenec
 

– Uz petoricu pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, u Dalmaciju su na izvanrednu dislokaciju upućeni članovi DVD-a Ivanec, DVD-a Bedenec i Gradske vatrogasne zajednice Varaždin. Krenuli su oko 21 sat, a mi smo im osigurali po dvije dnevnice i večeru – rekao nam je Dejan Ivanušec, vršitelj dužnosti glavnog vatrogasnog zapovjednika Varaždinske županije.
 

Vatru danas gase i četiri kanadera

On je danas već poslao novi dopis svim vatrogasnim društvima u Varaždinskoj županiji.

– U slučaju potrebe ili nove zapovijedi, mi ćemo biti spremni. Javljaju nam se vatrogasci iz cijele Varaždinske županije i već sad imamo dovoljno ljudi i opreme, koji su nam stavljeni na raspolaganje za izvanrednu dislokaciju u Dalmaciji – ističe Ivanušec.

Na raspolaganju je novih 30-ak ljudi.

Izuzmu li se profesionalni vatrogasci iz Javne postrojbe Grada Varaždina, u Žrnovnici se s vatrom trenutno bore dobrovoljni vatrogasci iz Varaždinske županije koji su zaposleni kod različitih poslodavaca.

– Svi su oni uzeli godišnji odmor da bi mogli pomoći pri gašenju požara – iznenadio nas je Ivanušec.

Nevjerojatno je to: da bi se borili protiv vatrene stihije, naši momci su bez razmišljanja žrtvovali vlastite godišnje odmore.

Nekima je godišnji odobren bez problema, ali ima i poslodavaca koji su to odbili učiniti, štoviše, prijete otkazima dobrovoljnim vatrogascima koji odlaze na intervencije.

– Pozdravljamo i zahvaljujemo svim poslodavcima koji su dečkima izašli u susret. Nažalost, ima i primjera da neki poslodavci odbijaju dati godišnji iako imaju pravo na naknadu troškova u slučaju odlaska njihovih radnika na vatrogasne intervencije. Ali takva je trenutno situacija, poslodavac nema obvezu pustiti dobrovoljnog vatrogasca. Na to upozoravam već dugo, nadam se da će se to riješiti putem zakona – rekao je Dejan Ivanušec, koji je v.d. glavnog vatrogasnog zapovjednika, ali i sam radi kod privatnog poslodavca.

 

Split i okolica puni su dima

Izvor:
Foto: MORH; DVD Bedenec

U fokusu

Međimurski saborski zastupnik Ivica Baksa upisao štednju od 172.300 eura u imovinsku karticu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezavisnu platformu Sjever u posljednjem sazivu Sabora predstavlja i Međimurec Ivica Baksa.

On je u našem parlamentu umjesto Matije Posavca.

Baksa je tako 14. lipnja predao svoju imovinsku karticu u kojoj navodi da je po zvanju tehničar cestovnog prometa, živi u Belici, oženjen je i ima djecu.

Kao saborski zastupnik Baksa će primati plaću od 1242 eura neto mjesečno, a volonterski će nastaviti obavljati i dužnost vijećnika Županijske skupštine Međimurske županije.

Prije ulaska u Sabor Ivica Baksa je od 2021. radi kao direktor i voditelj komercijalnih poslova u tvrtki Interkast d.o.o. Tamo mjesečno zarađuje 778,12 eura neto.

Njegova supruga radi u osnovnoj školi od 2008. godine i plaća joj je 1654,16 eura neto mjesečno.

Ovaj saborski zastupnik Sjevera lani je digao kredit u iznosu 40.000 eura u OTP-u s kamatom od 4,99 % i rokom otplate 10 godina. Također ima i jednokratno dugovanje od 20.000 eura.

I Baksina supruga ima kredit u iznosu 79.000 eura dignut 2020. godine u PBZ-u. Kredit bi trebala otplaćivati 30 godina u mjesečnom iznosu od 323,14 eura.

U imovinskoj kartici navodi se da Baksina supruga u Varaždinu ima gospodarski objekt kupljen putem kredita. Radi se o objektu površine 503 m2 i vrijednosti 75.000 eura, uz objašnjenje da je to neuređeni stambeni prostor u zgradi mješovite uporabe veličine 75 m2, a koji je posebni dio neodvojivo povezan sa suvlasništvom cijele nekretnine.

Međimurski saborski zastupnik posjeduje i dvije mobilne kućice za odmor vrijedne 40.000 eura. Baksa navodi i da je vlasnik 10 oranica i livada uglavnom na području Belice. Nekima je suvlasnik, a do većine je došao nasljedstvom. Najskuplja oranica je ona u Čakovcu vrijedna 50.000 eura, površine  549 m2, a Baksa ima udio od 50 posto.

Bračni par Baksa u imovinsku je karticu upisao štednju od 172.300 eura.

Nastavite čitati

U fokusu

Što ne valja s demografskim mjerama? Čak 72 posto mladih želi otići iz Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsku u potrazi za kvalitetnijim životom želi napustiti 72 posto osoba u dobi od 18 do 30 godina, pokazala je studija.

Obično se kao razlozi nabrajaju: nemogućnost dobivanja boljeg posla, rješavanja stambenog pitanja, korupcija između javnog i privatnog sektora, konzervativnost sredine…

Želim iseliti u nadi da ću se vani lakše zaposliti u struci na barem nekoliko godina, objasnila je za Deutsche Welle Vanja, studentica eksperimentalne biologije na Sveučilištu u Zagrebu.

Kako kaže, otišla bi u Dansku, računajući s pravom na mirovinu koja se tamo ostvaruje nakon tri godine rada.

-Skupljala bih iskustvo i staž, kao i referencu u životopisu. A ovamo bih se vratila onda kad bih imala šanse posjedovati nekakvu nekretninu za život – naglasila je.

Drugi sugovornik u Njemačkoj živi već neko vrijeme.

-Otišli smo prije četiri i pol godine u Njemačku, djevojka i ja, odmah nakon njezina fakulteta, malo prije pandemije. Cijelo vrijeme mjerkamo kad bismo se vratili. I još ne znamo ni kad ni kako, jer se stanje u Hrvatskoj nije popravilo, nego pokvarilo. A pokvarilo se i ovdje, pa smo na neki način blokirani – kaže.

On i njegova partnerica su porijeklom iz sjeverozapadne Hrvatske, ona radi u medicini, a on u građevinarstvu. Kao što je rekao, nisu imali niti dandanas imaju „blagog pojma“ kako bi riješili svoje stambeno pitanje u Hrvatskoj, a i plaće su male…

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje