Povežite se s nama

Život i društvo

Spriječite rak kože: zaštita od sunca u ljetnim danima od iznimne je važnosti

Objavljeno:

- dana

Rak kože je nekontrolirani rast kožnih stanica, a nastaje oštećenjem DNK.

Najčešće je uzrokovano ultravioletnim zračenjem iz sunčevih zraka (oko 90 posto vidljivih promjena), koje djeluje kao okidač mutacijama i genskim oštećenjima.

To uzrokuje brzo umnožavanje kožnih stanica i razvijanje tumora, od kojih su zloćudni najopasniji jer se mogu širiti i prodirati u susjedne ili udaljene organe, navode iz Županijske lige protiv raka Čakovec.

Najzloćudniji tumor kože je melanom. Može nastati bilo gdje na koži gdje prethodno nije bila nikakva promjena ili iz madeža. Prognoza izlječenja melanoma otkrivenog u početnom stadiju je dobra, s gotovo stopostotnim izlječenjem.

Budući da u početnoj fazi razvoja ovog tumora nema subjektivnih simptoma (kod 50 posto bolesnika maligni melanom razvija se na klinički nepromijenjenoj koži), najčešće se otkrije u uznapredovalom stadiju.

Povećani rizik i preporuke

Iz Županijske lige protiv raka navode tko ima povećani rizik za razvoj melanoma. To su osobe svijetle puti, osobe s mnogobrojnim madežima na tijelu, osobe sa „sumnjivim“ madežima, osobe koje imaju neki drugi rak kože, osobe koje se pretjerano i nezaštićeno izlažu sunčevim zrakama, osobe koje su više puta imale sunčeve opekline, posebice u djetinjstvu, osobe kod kojih netko u obitelji ima melanom, osobe koje zbog zanimanja dugo borave na otvorenom te osobe s imunosupresijskom terapijom.

Preporuke za zaštitu od sunčevih zraka vrijede za osobe u svakoj životnoj dobi. Naime, potrebno je izbjegavati izlaganje sunčevim zrakama od 10 do 17 sati, početkom ljeta i prvih dana sunčanja postepeno se izlagati sunčevim zrakama (primjerice prvi dan jedan sat, drugi dan produžiti izlaganje suncu za pola sata itd.) te nositi sunčane naočale s UV filterom i laganu odjeću gušćeg tkanja što dužih rukava i nogavica, kao i šešire širokog oboda ili kape velikih štitnika za zaštitu lica i uški.

Potrebno je također koristiti vodootporna i fotostabilna zaštitna sredstva s UVB i UVA zaštitom i visokim zaštitnim faktorom (ovisno o tipu kože) najmanje pola sata prije izlaganja suncu te ih nanositi svaki put nakon kupanja, znojenja i brisanja, a zaštiti se treba i u vrijeme ljetne naoblake jer sunčeve zrake prodiru kroz oblake uzrokujući oštećenja na koži te tijekom cijele godine.

Valja izbjegavati umjetne izvore svjetlosti za sunčanje (solarije) bez nadzora stručne osobe i redovito provoditi samopregled kože, po mogućnosti jednom mjesečno u dobro osvijetljenoj sobi pred ogledalom.

Samopregled

Samopregled kože je ključni čimbenik u ranom otkrivanju melanoma s boljom prognozom preživljavanja.

Kožu treba u cijelosti detaljno pregledati, kako bi se uočile moguće kožne promjene poput madeža, pjega, mrlja, bradavica ili ranica, i to promjene boje, oblika, veličine, ruba, debljine te ravnomjernosti pigmentacije.

Svaka nova izraslina na koži ili promjene madeža ili postojeće kožne promjene ne smiju se zanemariti. Za lakše praćenje mogućih promjena primjenjuju su tzv. ABCDE pravila – assimetry (asimetrija), border (rubovi), color (boja), dimension (dimenzije) i evolution (razvoj).

Naime, prilikom samopregleda valja obratiti pozornost na to kakvog je madež oblika, kakvog je obruba, koliko ima boja, koje je veličine i mijenja li se.

Na maligni melanom, dakle, ukazuje asimetričan, nepravilan i nazubljen madež koji obuhvaća više boja, odnosno nijansi – od svijetlo smeđe do crne, te koji mijenja svoju veličinu, oblik i boju.

Život i društvo

Varaždinci će u petak uživati u atraktivnim preletima Kanadera, očekuje se pojačana buka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da se u petak, 14. lipnja, provodi međuresorna vježba „Sigurnost 24“ i na području Varaždinske županije, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske potvrđeno je da će na varaždinskom aerodromu privremeno bazirati protupožarni avioni Canadair CL-415, a možda i helikopter Mi-171Sh.

>>Varaždin je kolijevka hrvatskog vatrogastva, a ovo je godina velikog jubileja: već 160 godina pomažu svima kojima je potrebno

Riječ je o međuresornoj vježbi „Sigurnost 24“ koja se održava s ciljem uvježbavanja i provjere funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti, pripadnika vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, zračnih protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske i ostalih snaga za predstojeću požarnu sezonu.

Kako doznajemo od Karla Pigaca, upravnika Aerodroma Varaždin, znatiželjnicima će se u petak omogućiti da  s terase kafića (odnosno s prostora izvan sigurnosne ograde) fotografiraju, prate polijetanje, slijetanje i druge operacije protupožarnih zrakoplova.

Inače, spomenuta vježba će se održati na dvije lokacije, u primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske, s tim da će se na varaždinskom Kapucinskom trgu simulirati požar objekta i druge vrste ugroza te izvanrednih događaja.

– Na području Varaždinske županije u petak, 14. lipnja održat će se drugi dio vježbe Sigurnost 24 te prelet protupožarnih aviona Canadair CL-415 i helikoptera MI-171Sh.  Tijekom provedbe ove vježbe na području Primorsko-goranske i Varaždinske županije može se očekivati pojačana buka koja je uobičajena tijekom letova zrakoplova, stoga molimo građane za strpljenje i razumijevanje – poručuju iz MORH-a.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marković: Smjer u kojem idemo je da biciklisti budu ravnopravni s automobilima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na poziv i na trošak Udruge Odraz, koja je zadužena za koordinaciju mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Marković, boravio je na studijskom putovanju u belgijskom gradu Sint-Niklaas (Sveti Nikola) te uključio Varaždin u projekt unapređenja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza te drugih oblika urbane mobilnosti i komunalnog održivog razvoja.

Tijekom boravka u Belgiji razgovarao je s gradonačelnikom Sint-Niklaasa Lievenom Dehandschutterom, a zamjenik gradonačelnika Carl Hanssens organizirao je stručno razgledavanje grada u cilju upoznavanja s projektima poboljšanja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza. Zajedno s predstavnikom Udruge Odraz Goranom Lampeljom, koji je također iz Varaždina, imao je prilike vidjeti i upoznati se s detaljima modernih rješenja.

-Belgijski grad Sint-Niklaas ima oko 80.000 stanovnika, pa iako je nešto veći usporediv je s Varaždinom. Možemo puno naučiti od njih, od njihovih dobrih praksi, ali i nekih loših koje mi možemo izbjeći. Grad je pun zelenila, vodi se puna briga o uređenju ulica kroz primjenu svih smjernica održivog razvoja. Biciklisti su ravnopravni s automobilima i to je smjer u kojem ćemo i mi ići kako bi što više naših sugrađana išlo pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Automobili nam sve više stvaraju gužve zbog kojih smo svi nervozni. Nije cilj zabraniti automobile, ali trebamo raditi na alternativnim rješenjima i time potaknuti promjene. Naravno, dug je put do toga da postanemo kao oni, ali to je jedini ispravan put – izjavio je Miroslav Marković po povratku sa studijskog putovanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje