Povežite se s nama

U fokusu

Spriječiti, a ne liječiti!

Objavljeno:

- dana

PREVENCIJA

Gubitak apetita, mršavljenje, bolovi u trbuhu, slabokrvnost, svježa krv u stolici – simptomi su raka debelog crijeva, koji je među svim karcinomima na drugom mjestu po učestalosti u Varaždinskoj županiji, kao i u Hrvatskoj.

Što možemo učiniti kako bismo spriječili obolijevanje? O tome je još uoči Dana prevencije karcinoma u Varaždinskoj županiji, u sklopu kojeg su prošli tjedan održana predavanja u Županijskoj palači, govorio dr. Bojan Marijani, specijalist interne medicine iz Opće bolnice Varaždin.

– Na faktore naslijeđa ne možemo utjecati, ali karcinom možemo prevenirati adekvatnom prehranom, primjerice izbjegavanjem suhomesnatih proizvoda i „fast fooda”, kao i fizičkom aktivnošću. Na to možemo sami utjecati. No prevencija je i odlazak k liječniku. Kolonoskopijom se na crijevima otkrivaju polipi, koji su dobroćudne izrasline, ali u pet godina mogu postati zloćudne. Uklanjanjem polipa i redovnim kontrolama, čovjek je izliječen – istaknuo je dr. Marijani.

Da bi se rak debelog crijeva otkrio što ranije te se time smanjila smrtnost, u Hrvatskoj je u prosincu 2007. godine, dakle prije točno šest godina, počela provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja tog karcinoma.

– Od početka provedbe programa dostavljeno je ukupno 52.063 testova kojima se otkriva prisutnost krvi u stolici osobama u dobi od 64 do 75 godina iz Varaždinske županije. Velik je udio osoba koje se ne odazivaju ili odustaju od pregleda. Kolonoskopiju je dosad obavilo 514 osoba. Kod 98 osoba nalaz je bio uredan, kod 199 su utvrđeni polipi te je učinjena polipektomija, kod 160 osoba radilo se o hemoroidima, a kod 43 osobe o divertikulozi. Kod 14 osoba utvrđen je rak debelog crijeva – doznali smo od dr. Ljiljane Plačko iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Ove godine počeo je drugi ciklus provedbe Nacionalnog programa, koji je donio novosti. – Građanima se prvo šalje pristanak za test, a zatim i sam test onima koji se žele testirati – pojašnjava dr. Plačko.

Do kraja godine ove godine testovi će biti poslani osobama rođenim 1939., 1940., 1962. i 1963. godine koji su dali svoj pristanak za test, a zatim tijekom sljedeće godine za sva ostala godišta. Svakako se treba odazvati!

Inače, u četvrtak su u Županijskoj palači predavanja o raku štitnjače održali dr. Karmen Karmen Marija Jelaković i dr. Davor Skok.

Riskirate li?

Rizični faktori za pojavu raka su pušenje, fizička neaktivnost, pretilost, prekomjerna tjelesna težina, alkohol, infekcije, zagađenje okoliša i zračenje.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje