Povežite se s nama

U fokusu

Spriječiti, a ne liječiti!

Objavljeno:

- dana

PREVENCIJA

Gubitak apetita, mršavljenje, bolovi u trbuhu, slabokrvnost, svježa krv u stolici – simptomi su raka debelog crijeva, koji je među svim karcinomima na drugom mjestu po učestalosti u Varaždinskoj županiji, kao i u Hrvatskoj.

Što možemo učiniti kako bismo spriječili obolijevanje? O tome je još uoči Dana prevencije karcinoma u Varaždinskoj županiji, u sklopu kojeg su prošli tjedan održana predavanja u Županijskoj palači, govorio dr. Bojan Marijani, specijalist interne medicine iz Opće bolnice Varaždin.

– Na faktore naslijeđa ne možemo utjecati, ali karcinom možemo prevenirati adekvatnom prehranom, primjerice izbjegavanjem suhomesnatih proizvoda i „fast fooda”, kao i fizičkom aktivnošću. Na to možemo sami utjecati. No prevencija je i odlazak k liječniku. Kolonoskopijom se na crijevima otkrivaju polipi, koji su dobroćudne izrasline, ali u pet godina mogu postati zloćudne. Uklanjanjem polipa i redovnim kontrolama, čovjek je izliječen – istaknuo je dr. Marijani.

Da bi se rak debelog crijeva otkrio što ranije te se time smanjila smrtnost, u Hrvatskoj je u prosincu 2007. godine, dakle prije točno šest godina, počela provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja tog karcinoma.

– Od početka provedbe programa dostavljeno je ukupno 52.063 testova kojima se otkriva prisutnost krvi u stolici osobama u dobi od 64 do 75 godina iz Varaždinske županije. Velik je udio osoba koje se ne odazivaju ili odustaju od pregleda. Kolonoskopiju je dosad obavilo 514 osoba. Kod 98 osoba nalaz je bio uredan, kod 199 su utvrđeni polipi te je učinjena polipektomija, kod 160 osoba radilo se o hemoroidima, a kod 43 osobe o divertikulozi. Kod 14 osoba utvrđen je rak debelog crijeva – doznali smo od dr. Ljiljane Plačko iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Ove godine počeo je drugi ciklus provedbe Nacionalnog programa, koji je donio novosti. – Građanima se prvo šalje pristanak za test, a zatim i sam test onima koji se žele testirati – pojašnjava dr. Plačko.

Do kraja godine ove godine testovi će biti poslani osobama rođenim 1939., 1940., 1962. i 1963. godine koji su dali svoj pristanak za test, a zatim tijekom sljedeće godine za sva ostala godišta. Svakako se treba odazvati!

Inače, u četvrtak su u Županijskoj palači predavanja o raku štitnjače održali dr. Karmen Karmen Marija Jelaković i dr. Davor Skok.

Riskirate li?

Rizični faktori za pojavu raka su pušenje, fizička neaktivnost, pretilost, prekomjerna tjelesna težina, alkohol, infekcije, zagađenje okoliša i zračenje.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje