Povežite se s nama

Život i društvo

Sračinec dobiva novi dječji vrtić izgrađen od panela!

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Općina Sračinec će sljedeće godine napokon dobiti novi dječji vrtić, u kojem će biti mjesta za smještaj između 150 i 200 djece. Najavio je to načelnik Božidar Novoselec uoči svečane sjednice Općinskog vijeća koja će biti održana u petak, 25. rujna, povodom Dana Općine Sračinec.

Iako je u proteklih godinu dana u toj općini završeno ili započeto niz velikih komunalnih investicija, ipak se izdvajaju one namijenjene najmlađima. Sračinec je jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj, ako ne i jedina, u kojoj se dječje igralište nalazi baš u svakoj četvrti. U dva naselja – Sračincu i Svibovcu Podravskom – čak je 13 dječjih igrališta, a ove godine je njih čak 12 opremljeno novim spravama! – U opremanje je uloženo 230.000 kuna, pri čemu je 90.000 kuna osiguralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a ostatak Općina. U planu je još postavljanje klupa te uređenje okoliša – otkrio je Novoselec.

No pred Općinom je veliki projekt izgradnje dječjeg vrtića, koji je u planu još od 2008. godine. Iako već godinama imaju pripremljenu svu potrebnu dokumentaciju, ovisili su o vanjskim izvorima financiranja. Odlučili su da više neće čekati: vrtić će izgraditi prema novom konceptu i vlastitim proračunskim novcem.

– Za izgradnju novog, zidanog objekta bilo je potrebno deset milijuna kuna, što u proračunu nismo mogli osigurati bez dugoročnog zaduživanja. Planirali smo se javiti na najnoviji EU natječaj, no uvjet je da jedinice lokalne samouprave imaju vlastitu predškolsku ustanovu i zaposlenike. S obzirom na to da ustanovu nemamo, odlučili smo sami krenuti s izgradnjom vrtića, ali po novom konceptu, od panela. Obišli smo vrtić u Samoboru, koji je također izgrađen od panela, i oduševili smo se. Ulaganje je vrijedno između tri i 3,5 milijuna kuna, a već u srpnju ili kolovozu sljedeće godine imat ćemo prekrasan vrtić – ističe Novoselec.

 

U Općini je 13 dječjih igrališta, a na njih čak 12 je ove godine postavljena nova oprema!

To ulaganje je samo potvrda koliku brigu vode o djeci predškolskoga, ali i svih ostalih uzrasta. Da se takva ulaganja itekako isplate, potvrdilo se prvog dana nove školske godine. Osnovna škola Sračinec jedina je u Varaždinskoj županiji u kojoj je povećan broj razrednih odjeljenja.
– I dok je prošle školske godine bilo 512 učenika, ovoga rujna u školske klupe je sjelo njih 533, čak 21 više – ponosan je načelnik. 

 

Od ove školske godine u OŠ Sračinec s djecom radi logoped, a sve zahvaljujući tome što je Varaždinska županija osigurala sredstva za udžbenike, pa je Općina 10.000 kuna preusmjerila za pomoć djeci s teškoćama u učenju, čiji broj, nažalost, raste.

To je samo dio izdvajanja za najmlađe: za financiranje školske kuhinje za socijalno ugrožene godišnje osiguravaju između 55.000 i 60.000 kuna, prate i uspješne – za sva natjecanja godišnje osiguravaju 30.000 kuna, a 20.000 kuna izdvajaju za školu plivanja za učenike trećih razreda. Izdvajaju se i po tome što s 40.000 kuna financiraju program predškole za svu djecu s područja Općine, a kad je u pitanju vrtić, Općina s 10.000 kuna sufinancira stručnu osobu koja radi s djecom predškolske dobi s teškoćama u razvoju.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U sklopu Erasmus + projekta u Varaždinu borave sudionici iz pet zemalja Europske unije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Erasmus + projekta “Knowing Sports, Outdoor Activities and Traditions” u gradu Varaždinu od 18. listopada do 22. listopada 2021. godine borave sudionici iz pet zemalja Europske unije, Francuske, Grčke, Makedonije, Turske i Portugala. 

Riječ je  o „sportskom“ projektu, a ciljevi projekta su razvoj interesa za sportske aktivnosti kod učenika te upoznavanje s kulturom i tradicijom zemalja partnera.

Svaka zemlja kroz ovaj projekt predstavila je sportove tipične za svoju zemlju. Domaćin sudionicima je Privatna varaždinska gimnazija s pravom javnosti, odnosno Gimnazija Žiger.

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u ime Gradonačelnika Grada Varaždina sudionike su jučer, 21. listopada 2021. godine, pozdravile pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Goranka Grgić.

Sudionici iz navedenih pet zemalja izrazili su zadovoljstvo boravkom u Hrvatskoj i Gradu Varaždinu, a posebice ih se dojmila susretljivost i ljubaznost Varaždinki i Varaždinaca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bivši gradonačelnik Varaždina postao predsjednik Uprave JANAF-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nadzorni odbor JANAF-a d.d. donio je 21. listopada odluku o imenovanju mr.sc. Stjepana Adanića za predsjednika Uprave toga Društva na mandat od četiri godine, a temeljem provedenog javnog natječaja.

HDZ-ovac Stjepan Adanić bio je gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. godine.

– Uvjeren sam da smo započeli novo razdoblje za JANAF u kojem ćemo diverzificirati poslovanje prema zelenoj ekonomiji i niskougljičnoj energetskoj tranziciji, osigurati dugoročnu održivost, dokazati nultu stopu toleranciju na korupciju te potvrditi našu ključnu stratešku ulogu u energetskoj opstojnosti Republike Hrvatske – izjavio je predsjednik Uprave Stjepan Adanić povodom imenovanja poručivši kako će zajednički sa članom Uprave Vladislavom Veselicom nastaviti s radom na rastu i razvoju kompanije na dobrobit svih zaposlenika i vlasnika kompanije.

O Stjepanu Adaniću

Mr.sc. Stjepan Adanić rođen je 1959. u Loboru. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1983. godine, a na istom je fakultetu završio postdiplomski studij 2012. godine.

Hrvatski je branitelj i ima čin brigadnog generala Hrvatske vojske.

Istaknuo se kao ratni gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. i predsjednik Kriznog štaba 1991., kad je ostvarena jedna od prvih hrvatskih ratnih pobjeda i predaja 32. korpusa JNA. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman imenovao ga je 1991. pomoćnikom ministra obrane i pročelnikom Vojnog kabineta predsjednika RH. Bio je glavni pregovarač o odlasku JNA iz Zagreba i Republike Hrvatske, a kasnije i glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika, kad je sudjelovao u oslobađanju 2.500 ljudi iz srbijanskih koncentracijskih logora. Obnašao je dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelj i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. U JANAF-u d.d. je od 1998. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje