Povežite se s nama

U fokusu

Sračinec ima jedinstveni model uređenja prometnica koji će od njih kopirati Vlada

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec u akciji je za osvajanje svoga petog mandata na toj čelnoj poziciji u jednoj od najrazvijenijih općina u Varaždinskoj županiji, pa i mnogo šire.

S ponosom, kaže, traži povjerenje građana za novi mandat jer upravo završava jedan od krupnijih općinskih projekata, novi dječji vrtić za smještaj 150-ero djece. Građevinski radovi na vrtiću su pri samom kraju i u okviru obilježavanja 1. svibnja, Praznika rada, organiziran je Dan otvorenih vrata, tako da su zainteresirani roditelji s djecom, ali i svi ostali mještani, imali priliku razgledati novi vrtić te iz prve ruke, od načelnika i njegova zamjenika Krunoslava Lukačića i župana Predraga Štromara, čuti kako će se dalje opremati te da će već ljetos primiti svoje prve “stanare”.
O toj smo temi i razgovarali s Božidarom Novoselcom.

Upisi u vrtić

Vrtić je krasan, prostran, na odličnoj lokaciji, a i ne gradi ih se baš mnogo u Županiji, no neki vaši sumještani, prvenstveno aspiranti na načelničku poziciju na ovim lokalnim izborima 21. svibnja, zamjeraju što Općina vrtić nije izgradila sredstvima europskih fondova. Primjerice, natječaj kroz mjeru 7.4.1. nudi čak 50 milijuna eura, između ostalih upravo i za dječje vrtiće, no Općina Sračinec odlučila se ipak za gradnju vlastitim sredstvima, odnosno kreditom. Osim toga, iz redova onih koji žele zasjesti na vaše mjesto pitaju gdje je razlika od 900 tisuća kuna s obzirom na to da je kredit navodno odobren na iznos od 4,7 milijuna kuna, a vrtić će stajati 3,8 milijuna. Gdje su, dakle, novci, načelniče?

“Ponosimo se brojnim udrugama s još brojnijim članstvom koje u suradnji s Općinom organiziraju najrazličitije manifestacije”

U tijeku je predizborna kampanja pa se čovjek svačega može naslušati i nagledati, posebice najprizemnijeg ljudskog jala kojeg, eto, ima i u našoj općini. Osobno ću se tijekom kampanje kloniti politikanstva, podmetanja i neargumentiranih prozivki. Ipak, u ovom konkretnom slučaju moram reći da nam o financiranju gradnje vrtića iz europskih fondova ne može pamet soliti netko tko je na nekakvom tečaju odslušao par sati o pisanju projekata, dok mi u Općini imamo našeg Krunu Lukačića, direktora AZRA-e, koja uspješno odrađuje europske projekte kako za Varaždinsku županiju tako i za Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Istarsku Koprivničko-križevačku i druge županije. Mi se ipak nismo upuštali u apliciranje projekta vrtića, a objasnit ću i zašto. Prvo, ne radi se o nekakvim ogromnim iznosima, jer u Hrvatskoj postoji 556 općina i gradova, a i svaka od tih jedinica lokalne samouprave može prijaviti dva projekta pa je sasvim jasno da se može očekivati realizacija nekih pedesetak, maksimalno sto projekata. Među ključnim kriterijima je i stupanj razvijenosti općine, pa nam i to realno smanjuje šanse jer smo, Bogu hvala, razvijena sredina. Osim toga, da bismo računali na europske novce, morali bismo kao Općina imati registriranu djelatnost za predškolski odgoj, dakle svoju javnu ustanovu. Upravo smo zbog toga i izradili studiju isplativosti, gdje smo došli do saznanja da bi model javne ustanove u vlasništvu Općine trenutno naše sufinanciranje troškova smještaja djece u vrtić sa 750.000 kuna podigao na više od milijun kuna godišnje. Poskupio bi i trošak za roditelje, pa bi umjesto sadašnjih 740 kuna mjesečno za dijete plaćali više od 1.000 kuna.
Procijenili smo da je to previše i odlučili se, kao i obično, pouzdati se u se i u svoje kljuse, odnosno uzeti kredit, izgraditi vrtić primjenom modela moderne panel-gradnje, a potom ga dati u koncesiju i to na način da će koncesionar opremiti vrtić u vrijednosti između 600 i 800 tisuća kuna, što će se kompenzirati tijekom ugovorenog najma između 10 do 12 godina. 

A sada o visini kredita! Da, odobrena nam je mogućnost zaduženja na 4.700.000 kuna, no nakon raspisivanja natječaja i odabira izvođača radova uspjeli smo postići cijenu od 3.800.000 kuna i upravo smo se na taj iznos kreditno zadužili. Mislim da naši ljudi itekako dobro razlikuju odobreno zaduženje od onog iskorištenog.

Novi investitori

Vaši protukandidati tvrde i da Poduzetnička zona Sračinec zjapi prazna te da nema “suvislog načina privlačenja investitora”. Ima li u tome istine?
Nimalo, i to samo govori o njihovoj ozbiljnosti kao kandidata za čelna mjesta u Općini Sračinec. Vrlo lako je, naime, doći do podataka da je trenutno u Zoni zaposleno više od 120 radnika. Primjerice, prva tvrtka koja je ušla u zonu, KB, zapošljava pedesetak radnika, Hermes d.o.o. s više od 70 radnika ima sve pripremljeno za izgradnju novog proizvodnog pogona i hladnjače ove ili sljedeće godine, a i drugi investitor planira uskoro započeti gradnju proizvodnog pogona. Naša renomirana tvrtka Gumiimpex također je u Poduzetničkoj zoni otkupila prostor za širenje svojih proizvodnih kapaciteta, a interese su iskazali još neki investitori.

Prednost naše zone je u vrhunskoj komunalnoj opremljenosti, među rijetkima u Hrvatskoj Poduzetnička zona Sračinec je priključena na kanalizacijsku mrežu, a raspolaže i s, primjerice, 60.000 četvornih metara prostora u komadu. Jedina nam je mana što nemamo priključak na autocestu. Cijena zemljišta u Poduzetničkoj zoni je osam eura za četvorni metar, s tim da investitor može ostvariti određene beneficije ukoliko će zaposliti radnike s područja Općine Sračinec. Naša je zona predstavljena u katalogu poduzetničkih zona Varaždinske županije, a preko ureda AZRA-e prezentira se i na svim sajmovima širom Europe.

U posljednje vrijeme u Općini Sračinec mnogo je učinjeno na uređenju i modernizaciji cestovne infrastrukture. Krizi usprkos, kod vas se iznimno mnogo radilo. Po kojemu modelu?
Zadnjih smo godina uz punu podršku Županije i varaždinskog župana Predraga Štromara u cestovnu infrastrukturu uložili 20-ak milijuna kuna. Zahvalan sam na tome županu Štromaru, posebice na značajnim sredstvima za uređenje Zelendvorske ulice, odnosno Štreke u Sračincu, kao i poteza od zgrade Općine pa do kraja Svibovca Podravskog. Po tom ćemo modelu urediti i sve ostale prometnice u Općini Sračinec nakon što se ugradi kanalizacijska mreža i s tim projektom aplicirat ćemo na europske fondove.

Općina skrbi i o zdravlju mještana: više od 10 godina organiziraju preventivne preglede

Podsjećam da mi u Sračincu primjenjujemo jedinstveni model uređenja cestovne infrastrukture u Hrvatskoj, dok ga Vlada tek sada razmatra i propituje kako bi ga kao obvezatnog propisala za cijelu državu. Naime, uz izgradnju kanalizacije na svakoj se dionici provodi i kompletna rekonstrukcija cjelokupne podzemne infrastrukture za vodu, struju i plin, s tim da se do svakog kućanstva izvode i takozvani slijepi priključci na kanalizaciju, vodu, struju i plin. Na taj ćemo način u budućnosti izbjeći prekopavanja asfalta, što znači da postupamo krajnje odgovorno i racionalno. Nije naodmet istaknuti da su u Općini Sračinec priključci na kanalizaciju odnedavno besplatni. Dovoljno je samo otići u Varkom i sve se dogovoriti, a eventualne podrobnije informacije mogu se naravno, kao i uvijek, dobiti u Općini.

Modernizacija cestovne infrastrukture kod nas polazi i od povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu, posebice pješaka i biciklista, kojih kod nas ima doista mnogo. Zato se uz spomenute rekonstrukcije zajedno s asfaltiranjem proširenih kolnika uređuju i pješačko-biciklističke staze. Kako pak bi nam svima bilo ljepše i ugodnije živjeti u našim selima, u našem Sračincu i Svibovcu Podravskom, asfaltiraju se i prilazi u svako dvorište te uređuju zelene površine s drvoredima. Napominjem da je Općina Sračinec prva krenula s uvođenjem ekološki prihvatljivije i ekonomičnije LED javne rasvjete. Zamijenili smo već 60-ak posto rasvjetnih tijela, odnosno njih 200-tinjak, pa ćemo po toj osnovi godišnje u proračunu na smanjenim troškovima javne rasvjete uštedjeti sto tisuća kuna.

Općina Sračinec prva krenula s uvođenjem ekološki prihvatljivije i ekonomičnije LED javne rasvjete

Pravovremeno smo reagirali i na državne mjere povećanja energetske učinkovitosti kako javnih objekata tako i privatnih obiteljskih kuća. Energetski smo obnovili Dom kulture i Dom Udruge umirovljenika, zdravstvenu ambulantu, vrtić, zgradu TKIC-a i Vatrogasni dom u Svibovcu te svlačionice obaju naših nogometnih klubova, dok smo za obnovu obiteljskih kuća uspjeli iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati milijun kuna. Za taj je projekt Općina izdvojila 200.000 kuna, tako da su si naši građani zamijenili stolariju, dotrajala krovišta i postavili energetski učinkovitu fasadu. Bilo smo među svega četiri općine u Županiji koje su se upustile u taj projekt. Žao mi je što neke naše obitelji nisu mogle ostvariti potporu po toj osnovi jer im kuće nisu bile legalizirane, tim više što je aktualna vlast sada ukinula daljnje aktivnosti na tom planu.
 

Općina Sračinec poznata je i po mnoštvu raznolikih kulturnih i javnih događanja koja privlače na tisuće posjetitelja i promoviraju materijalnu i nematerijalnu tradicijsku baštinu ovoga kraja. O čemu se konkretno radi?
Mislim da zadaća Općine nije samo skrbiti o komunalnoj problematici svojih mještana već da treba ponuditi i neke druge sadržaje i programe. Mi se tako ponosimo svojim brojnim udrugama s još brojnijim članstvom koje u suradnji s Općinom organiziraju najrazličitije manifestacije, poput Dana Miholja s Placom na gmajni, Folklornom razglednicom i drugim programima, zatim Benediktova sa Smotrom folklora i Štruklijadom, Božića i Uskrsa v Sračincu i Svibovcu, Međunarodnog fašnika, Druženja dramskih amatera, Večeri smijeha, Biciklijade i drugih. Općina skrbi i o zdravlju svojih mještana, pa se tako već više od deset godina organiziraju preventivni pregledi žena s ciljem ranog otkrivanja raka dojke, a provedene su i dvije preventivne akcije namijenjene muškarcima nakon 40. godine u cilju ranog otkrivanja raka prostate. Organiziraju se i očni pregledi, prvenstveno za stariju populaciju te za Majčin dan mjerenje šećera i krvnog tlaka.

Želimo biti i Općina – prijatelj djece, pa se stoga i ponosimo našim novim dječjim vrtićom, ali i činjenicom da u Općini imamo 13 dječjih igrališta. Uređena su po kvartovima, ozelenjena, s različitim spravama za igru, a nedavno smo postavili i klupice za odmor i predah te stalke za bicikle i, dakako, koševe za smeće, jer Sračinec je općina koja skrbi za svoje najmlađe žitelje, za prirodu i zdrav i čisti okoliš.

Sve će ulice doći na red

– Razumijem svoje sugrađane kad su nezadovoljni što se ulice ne uređuju baš u onom dijelu gdje oni žive i kad se radovi na uređenju ne odvijaju onako brzo kako bi oni htjeli. No, kako kanalizacija mora biti dovršena do 2019. godine, sve će naše prometnice vrlo brzo doći na red i sve će biti uređene prema usvojenim standardima, s pješačko-biciklističkom stazom, asfaltiranim prilazima u svako kućanstvo, uređenim zelenim površinama i drvoredima. Nijedan dio naše općine neće biti zapostavljen.

Kad bi Općina imala dovoljno novaca, naravno da bismo odmah sve u cijelosti odradili. Ovako se moramo prilagođavati raspoloživim mogućnostima. Realno naš proračun godišnje podnosi izdvajanje od oko pola milijuna kuna za investicije, a u stvarnosti se ulaže između pet do deset milijuna kuna. To znači da moramo imati dobro pripremljene projekte kako bismo mogli konkurirati za sredstva nacionalnih i europskih fondova. Sada smo u tom smislu na dobrom putu – istaknuo je Božidar Novoselec.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Bez Čačića na listi SDP bi dobio sedmi mandat u III. izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici SDP je dobio šest mandata odnosno 36,75 % glasova, slijedi HDZ s pet mandata, pa NPS s dva mandata i Možemo s jednim zastupnikom.

S liste Rijeke pravde iz naše izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Jasenka Auguštan-Pentek.

– Zahvalila bih biračima. SDP Varaždinske županije sada ima dva mandata više. Mladi kandidati odradili su odličnu kampanju i dobili zavidan broj preferencijalnih glasova. Izražavam osobnu, ali i stranačku podršku mladima, a i dalje ćemo raditi na tome da postanemo faktor koji će upravljati ovom županijom. Nadam se i da će vladu sastaviti SDP i da se više neće crvene sredine zaobilaziti prilikom dodjele sredstava sa nacionalne razine – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednica Županijskog SDP-a.

U Sabor je prvi put ušao varaždinski dogradonačenik Miroslav Marković.

– Žao mi je što smo kao Županijska organizacija morali prihvatiti trule kompromise s nacionalne razine i da se pokazalo da su ti kompromisi loši za ukupan rezultat stranke na što smo i upozoravali središnjicu – rekao je Marković.

Taj kompromis odnosio se na Reformiste koji se našli na listi Rijeka pravde.

– SDP bi bez Radimira Čačića na listi, odnosno da je na listi bio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dobio i sedmi mandat – naglasio je Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje