Povežite se s nama

U fokusu

Sračinec ima jedinstveni model uređenja prometnica koji će od njih kopirati Vlada

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec u akciji je za osvajanje svoga petog mandata na toj čelnoj poziciji u jednoj od najrazvijenijih općina u Varaždinskoj županiji, pa i mnogo šire.

S ponosom, kaže, traži povjerenje građana za novi mandat jer upravo završava jedan od krupnijih općinskih projekata, novi dječji vrtić za smještaj 150-ero djece. Građevinski radovi na vrtiću su pri samom kraju i u okviru obilježavanja 1. svibnja, Praznika rada, organiziran je Dan otvorenih vrata, tako da su zainteresirani roditelji s djecom, ali i svi ostali mještani, imali priliku razgledati novi vrtić te iz prve ruke, od načelnika i njegova zamjenika Krunoslava Lukačića i župana Predraga Štromara, čuti kako će se dalje opremati te da će već ljetos primiti svoje prve “stanare”.
O toj smo temi i razgovarali s Božidarom Novoselcom.

Upisi u vrtić

Vrtić je krasan, prostran, na odličnoj lokaciji, a i ne gradi ih se baš mnogo u Županiji, no neki vaši sumještani, prvenstveno aspiranti na načelničku poziciju na ovim lokalnim izborima 21. svibnja, zamjeraju što Općina vrtić nije izgradila sredstvima europskih fondova. Primjerice, natječaj kroz mjeru 7.4.1. nudi čak 50 milijuna eura, između ostalih upravo i za dječje vrtiće, no Općina Sračinec odlučila se ipak za gradnju vlastitim sredstvima, odnosno kreditom. Osim toga, iz redova onih koji žele zasjesti na vaše mjesto pitaju gdje je razlika od 900 tisuća kuna s obzirom na to da je kredit navodno odobren na iznos od 4,7 milijuna kuna, a vrtić će stajati 3,8 milijuna. Gdje su, dakle, novci, načelniče?

“Ponosimo se brojnim udrugama s još brojnijim članstvom koje u suradnji s Općinom organiziraju najrazličitije manifestacije”

U tijeku je predizborna kampanja pa se čovjek svačega može naslušati i nagledati, posebice najprizemnijeg ljudskog jala kojeg, eto, ima i u našoj općini. Osobno ću se tijekom kampanje kloniti politikanstva, podmetanja i neargumentiranih prozivki. Ipak, u ovom konkretnom slučaju moram reći da nam o financiranju gradnje vrtića iz europskih fondova ne može pamet soliti netko tko je na nekakvom tečaju odslušao par sati o pisanju projekata, dok mi u Općini imamo našeg Krunu Lukačića, direktora AZRA-e, koja uspješno odrađuje europske projekte kako za Varaždinsku županiju tako i za Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Istarsku Koprivničko-križevačku i druge županije. Mi se ipak nismo upuštali u apliciranje projekta vrtića, a objasnit ću i zašto. Prvo, ne radi se o nekakvim ogromnim iznosima, jer u Hrvatskoj postoji 556 općina i gradova, a i svaka od tih jedinica lokalne samouprave može prijaviti dva projekta pa je sasvim jasno da se može očekivati realizacija nekih pedesetak, maksimalno sto projekata. Među ključnim kriterijima je i stupanj razvijenosti općine, pa nam i to realno smanjuje šanse jer smo, Bogu hvala, razvijena sredina. Osim toga, da bismo računali na europske novce, morali bismo kao Općina imati registriranu djelatnost za predškolski odgoj, dakle svoju javnu ustanovu. Upravo smo zbog toga i izradili studiju isplativosti, gdje smo došli do saznanja da bi model javne ustanove u vlasništvu Općine trenutno naše sufinanciranje troškova smještaja djece u vrtić sa 750.000 kuna podigao na više od milijun kuna godišnje. Poskupio bi i trošak za roditelje, pa bi umjesto sadašnjih 740 kuna mjesečno za dijete plaćali više od 1.000 kuna.
Procijenili smo da je to previše i odlučili se, kao i obično, pouzdati se u se i u svoje kljuse, odnosno uzeti kredit, izgraditi vrtić primjenom modela moderne panel-gradnje, a potom ga dati u koncesiju i to na način da će koncesionar opremiti vrtić u vrijednosti između 600 i 800 tisuća kuna, što će se kompenzirati tijekom ugovorenog najma između 10 do 12 godina. 

A sada o visini kredita! Da, odobrena nam je mogućnost zaduženja na 4.700.000 kuna, no nakon raspisivanja natječaja i odabira izvođača radova uspjeli smo postići cijenu od 3.800.000 kuna i upravo smo se na taj iznos kreditno zadužili. Mislim da naši ljudi itekako dobro razlikuju odobreno zaduženje od onog iskorištenog.

Novi investitori

Vaši protukandidati tvrde i da Poduzetnička zona Sračinec zjapi prazna te da nema “suvislog načina privlačenja investitora”. Ima li u tome istine?
Nimalo, i to samo govori o njihovoj ozbiljnosti kao kandidata za čelna mjesta u Općini Sračinec. Vrlo lako je, naime, doći do podataka da je trenutno u Zoni zaposleno više od 120 radnika. Primjerice, prva tvrtka koja je ušla u zonu, KB, zapošljava pedesetak radnika, Hermes d.o.o. s više od 70 radnika ima sve pripremljeno za izgradnju novog proizvodnog pogona i hladnjače ove ili sljedeće godine, a i drugi investitor planira uskoro započeti gradnju proizvodnog pogona. Naša renomirana tvrtka Gumiimpex također je u Poduzetničkoj zoni otkupila prostor za širenje svojih proizvodnih kapaciteta, a interese su iskazali još neki investitori.

Prednost naše zone je u vrhunskoj komunalnoj opremljenosti, među rijetkima u Hrvatskoj Poduzetnička zona Sračinec je priključena na kanalizacijsku mrežu, a raspolaže i s, primjerice, 60.000 četvornih metara prostora u komadu. Jedina nam je mana što nemamo priključak na autocestu. Cijena zemljišta u Poduzetničkoj zoni je osam eura za četvorni metar, s tim da investitor može ostvariti određene beneficije ukoliko će zaposliti radnike s područja Općine Sračinec. Naša je zona predstavljena u katalogu poduzetničkih zona Varaždinske županije, a preko ureda AZRA-e prezentira se i na svim sajmovima širom Europe.

U posljednje vrijeme u Općini Sračinec mnogo je učinjeno na uređenju i modernizaciji cestovne infrastrukture. Krizi usprkos, kod vas se iznimno mnogo radilo. Po kojemu modelu?
Zadnjih smo godina uz punu podršku Županije i varaždinskog župana Predraga Štromara u cestovnu infrastrukturu uložili 20-ak milijuna kuna. Zahvalan sam na tome županu Štromaru, posebice na značajnim sredstvima za uređenje Zelendvorske ulice, odnosno Štreke u Sračincu, kao i poteza od zgrade Općine pa do kraja Svibovca Podravskog. Po tom ćemo modelu urediti i sve ostale prometnice u Općini Sračinec nakon što se ugradi kanalizacijska mreža i s tim projektom aplicirat ćemo na europske fondove.

Općina skrbi i o zdravlju mještana: više od 10 godina organiziraju preventivne preglede

Podsjećam da mi u Sračincu primjenjujemo jedinstveni model uređenja cestovne infrastrukture u Hrvatskoj, dok ga Vlada tek sada razmatra i propituje kako bi ga kao obvezatnog propisala za cijelu državu. Naime, uz izgradnju kanalizacije na svakoj se dionici provodi i kompletna rekonstrukcija cjelokupne podzemne infrastrukture za vodu, struju i plin, s tim da se do svakog kućanstva izvode i takozvani slijepi priključci na kanalizaciju, vodu, struju i plin. Na taj ćemo način u budućnosti izbjeći prekopavanja asfalta, što znači da postupamo krajnje odgovorno i racionalno. Nije naodmet istaknuti da su u Općini Sračinec priključci na kanalizaciju odnedavno besplatni. Dovoljno je samo otići u Varkom i sve se dogovoriti, a eventualne podrobnije informacije mogu se naravno, kao i uvijek, dobiti u Općini.

Modernizacija cestovne infrastrukture kod nas polazi i od povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu, posebice pješaka i biciklista, kojih kod nas ima doista mnogo. Zato se uz spomenute rekonstrukcije zajedno s asfaltiranjem proširenih kolnika uređuju i pješačko-biciklističke staze. Kako pak bi nam svima bilo ljepše i ugodnije živjeti u našim selima, u našem Sračincu i Svibovcu Podravskom, asfaltiraju se i prilazi u svako dvorište te uređuju zelene površine s drvoredima. Napominjem da je Općina Sračinec prva krenula s uvođenjem ekološki prihvatljivije i ekonomičnije LED javne rasvjete. Zamijenili smo već 60-ak posto rasvjetnih tijela, odnosno njih 200-tinjak, pa ćemo po toj osnovi godišnje u proračunu na smanjenim troškovima javne rasvjete uštedjeti sto tisuća kuna.

Općina Sračinec prva krenula s uvođenjem ekološki prihvatljivije i ekonomičnije LED javne rasvjete

Pravovremeno smo reagirali i na državne mjere povećanja energetske učinkovitosti kako javnih objekata tako i privatnih obiteljskih kuća. Energetski smo obnovili Dom kulture i Dom Udruge umirovljenika, zdravstvenu ambulantu, vrtić, zgradu TKIC-a i Vatrogasni dom u Svibovcu te svlačionice obaju naših nogometnih klubova, dok smo za obnovu obiteljskih kuća uspjeli iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati milijun kuna. Za taj je projekt Općina izdvojila 200.000 kuna, tako da su si naši građani zamijenili stolariju, dotrajala krovišta i postavili energetski učinkovitu fasadu. Bilo smo među svega četiri općine u Županiji koje su se upustile u taj projekt. Žao mi je što neke naše obitelji nisu mogle ostvariti potporu po toj osnovi jer im kuće nisu bile legalizirane, tim više što je aktualna vlast sada ukinula daljnje aktivnosti na tom planu.
 

Općina Sračinec poznata je i po mnoštvu raznolikih kulturnih i javnih događanja koja privlače na tisuće posjetitelja i promoviraju materijalnu i nematerijalnu tradicijsku baštinu ovoga kraja. O čemu se konkretno radi?
Mislim da zadaća Općine nije samo skrbiti o komunalnoj problematici svojih mještana već da treba ponuditi i neke druge sadržaje i programe. Mi se tako ponosimo svojim brojnim udrugama s još brojnijim članstvom koje u suradnji s Općinom organiziraju najrazličitije manifestacije, poput Dana Miholja s Placom na gmajni, Folklornom razglednicom i drugim programima, zatim Benediktova sa Smotrom folklora i Štruklijadom, Božića i Uskrsa v Sračincu i Svibovcu, Međunarodnog fašnika, Druženja dramskih amatera, Večeri smijeha, Biciklijade i drugih. Općina skrbi i o zdravlju svojih mještana, pa se tako već više od deset godina organiziraju preventivni pregledi žena s ciljem ranog otkrivanja raka dojke, a provedene su i dvije preventivne akcije namijenjene muškarcima nakon 40. godine u cilju ranog otkrivanja raka prostate. Organiziraju se i očni pregledi, prvenstveno za stariju populaciju te za Majčin dan mjerenje šećera i krvnog tlaka.

Želimo biti i Općina – prijatelj djece, pa se stoga i ponosimo našim novim dječjim vrtićom, ali i činjenicom da u Općini imamo 13 dječjih igrališta. Uređena su po kvartovima, ozelenjena, s različitim spravama za igru, a nedavno smo postavili i klupice za odmor i predah te stalke za bicikle i, dakako, koševe za smeće, jer Sračinec je općina koja skrbi za svoje najmlađe žitelje, za prirodu i zdrav i čisti okoliš.

Sve će ulice doći na red

– Razumijem svoje sugrađane kad su nezadovoljni što se ulice ne uređuju baš u onom dijelu gdje oni žive i kad se radovi na uređenju ne odvijaju onako brzo kako bi oni htjeli. No, kako kanalizacija mora biti dovršena do 2019. godine, sve će naše prometnice vrlo brzo doći na red i sve će biti uređene prema usvojenim standardima, s pješačko-biciklističkom stazom, asfaltiranim prilazima u svako kućanstvo, uređenim zelenim površinama i drvoredima. Nijedan dio naše općine neće biti zapostavljen.

Kad bi Općina imala dovoljno novaca, naravno da bismo odmah sve u cijelosti odradili. Ovako se moramo prilagođavati raspoloživim mogućnostima. Realno naš proračun godišnje podnosi izdvajanje od oko pola milijuna kuna za investicije, a u stvarnosti se ulaže između pet do deset milijuna kuna. To znači da moramo imati dobro pripremljene projekte kako bismo mogli konkurirati za sredstva nacionalnih i europskih fondova. Sada smo u tom smislu na dobrom putu – istaknuo je Božidar Novoselec.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Darko Marković kao nezavisni kandidat ide po četvrti mandat načelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Aktualni načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković najavio je kandidaturu za četvrti mandat. Kao nezavisnog kandidata pratit će ga i nezavisna lista za Općinsko vijeće.

Predstavljajući kandidaturu i program Marković je naglasio da je zajedno s djelatnicima općinske uprave i općinskim vijećnicima puno napravljeno tijekom tri mandata, tijekom 12 godina.

– S obzirom na sve što smo do sada napravili, s obzirom na marljivost dužnosnika, općinske uprave i vijećnika, rezultatima smo dokazali da možemo, da znamo i to želimo ponoviti u sljedećem mandatu – rekao je Marković i dodao da je najvažnije od svega konačno pokretanje projekta iskorištavanja geotermalne energije.

– Geotermalna energija nije samo najveći potencijal općine Mali Bukovec, nego i Varaždinske županije. Tim projektom želimo stvoriti energetski neovisnu općinu. I ne samo općinu jer će našim projektom i Varaždinska županija postati energetski neovisna. Puno truda, zalaganja i znanja uloženo je do sada u pokretanje tog projekta. U idućem mandatu taj ćemo projekt završiti, konačno će u općini Mali Bukovec raditi geotermalna elektrana i naša će općina postati energetski neovisna. Pokretanjem tog velikog projekta, sve projekte koji će uslijediti nakon toga bit će puno lakše napraviti jer će prihodi Općine nekoliko puta narasti u narednih 5 do 10 godina – najavio je Marković.

Kandidat za načelnika u četvrtom mandatu podsjetio je da je prije 12 godina proračun Općine Mali Bukovec iznosio 1,8 milijuna kuna, početkom ovog mandata odnosno 2017. godine 4,3 milijuna kuna, a zadnje tri godine na razini od 10 milijuna kuna.

Za projekt izgradnje geotermalne elektrane zahvalio je na podršci aktualnom županu Radimiru Čačiću kojeg će podržati i u kandidaturi za novi mandat župana, kako bi se nastavila uspješna suradnja na realizaciji najvećeg projekta u Općini Mali Bukovec.

Nastavite čitati

U fokusu

Vrhovni sud pravomoćno oslobodio Pataftu i ostale, dio postupka vraćen na početak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je pravomoćnu presudu u slučaju koji objedinjuje ‘slučaj Bale’, ‘slučaj Jalkovec-Brezje’, ‘slučaj POS’ i ‘slučaj Aerodrom’. Time su Davor Patafta i ostali pravomoćno oslobođeni krivnje za slučaj bale i POS.

Sad svi koji su nas lažno optuživali mogu staviti glave u pijesak, rekao je Davor Patafta i istaknuo kako je presudom zadovoljan. Zanimljivo je da je pravomoćna oslobađajuća presuda uslijedila temeljem dokaznog postupka tužiteljstva, budući da je Vrhovni sud potvrdio kako suđenje nije bilo pravično jer nisu uvaženi dokazi obrane.

Potvrđena, je, naime, oslobađajuća presuda za Ivana Čehoka, Davora Pataftu, Narcisu Huljev, Tomislava Kezelja i Hrvoja Vojvodu, i to u točkama vezanima uz sklapanje ugovora za zbrinjavanja baliranog otpada između Grada, Varkoma i tadašnjeg T7 VIS-a.

Također, Vrhovni sud potvrdio je presudu kojom je Hrvoje Vojvoda oslobođen optužbi da bi poticao Čehoka na kazneno djelo prilikom kupnje zemljišta za POS-stanogradnju u Ulici Vilka Novaka od tvrtke Ekos Holding.

U kaznenom postupku koji se vodio protiv petero optuženika i tri Pataftine tvrtke, prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu Čehok, Patafta i Huljev su oslobođeni optužbi zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti poticanjem i pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti. Za tvrtke T7 Grupa i T7 Vis utvrđeno je da nisu odgovorne za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti odgovorne osobe Davora Patafte. Hrvoje Vojvoda je također oslobođen optužbe zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlast, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Vrhovni sud je također ukinuo dio presude Županijskog suda u Zagrebu iz 2018. godine, kojom je Ivan Čehok osuđen na dvije godine zatvora, dok su tada bezuvjetne kazne dobili i Davor Patafta i Narcisa Huljev.

Vrhovni sud je utvrdio da je prvostupanjski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je odbio dokazne prijedloge optuženika i ovlaštenog tužitelja bez ikakvog obrazloženja razloga odbijanja. Za dio odbijenih dokaznih prijedloga prvostupanjski sud čak ni ne obrazlaže o čijim je dokaznim prijedlozima riječ, na koje okolnosti su predloženi, niti razloge njihova odbijanja. Odbijanjem dokaznih prijedloga obrane bez obrazloženja je teško povrijeđeno pravo na pravično suđenje zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Time je i povrijeđeno pravo na obranu koja povreda je mogla utjecati na presudu. Potpuni izostanak obrazloženja odbijanja velikog broja dokaznih prijedloga obrane čini presudu proizvoljnom. Pored toga, za dio optužbi prvostupanjski sud u presudi nije dao ocjenu proturječnih dokaza, a što je također moglo utjecati na presudu.

Prvostupanjski će sud iznova provesti raspravu u tom dijelu optužbe. U ponovljenom postupku sud će ponovno izvesti i ocijeniti sve ranije izvedene dokaze, a po potrebi i nove. Potom će donijeti novu, na zakonu zasnovanu odluku, koju će valjano obrazložiti, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

Davor Patafta će, kako doznajemo, sutra održati konferenciju za medije kod bala u Brezju.

Nastavite čitati