Povežite se s nama

U fokusu

Sračinec ulaže u mlade, oprema se škola i gradit će se dvorana

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Najavljujući svoju kandidaturu za dužnost načelnika Općine Sračinec na predstojećim lokalnim izborima koji će se održati u svibnju ove godine, aktualni je načelnik Božidar Novoselec najavio da će i dalje u fokusu njegova interesa i interesa nove općinske vlasti biti stvaranje što boljih i kvalitetnijih uvjeta za život svih građana Općine Sračinec.

Ne podrazumijeva to samo uređene prometnice, javnu rasvjetu, vodovod, kanalizaciju, Društveni dom i slično već i kvalitetnu nadgradnju, odnosno društveni standard primjeren današnjem vremenu i potrebama građana koji žive u Općini Sračinec. Upravo je u tom smislu stvaranje što kvalitetnijih uvjeta za odgoj i obrazovanje mladih generacija načelniku Novoselcu i njegovim suradnicima visoko na ljestvici prioriteta. Danas se stoga ponose činjenicom da se Osnovna škola Sračinec smatra jednom od najopremljenijih osnovnoškolskih ustanova u Varaždinskoj županiji, ali i šire. O tome smo razgovarali s aktualnim načelnikom Općine Sračinec Božidarom Novoselcem.

Ulaganje u znanje

Dovršetak novog Vrtića za smještaj 150-ero mališana u završnoj je fazi, tako da listi čekanja više neće biti

Kako je to ostvareno?
U političkom radu i djelovanju moji suradnici, kao i ja, ne služimo se floskulama i ispraznim obećanjima te uobičajenom kićenom političkom retorikom i populističkim folklorom. Ako kažemo da su djeca i mladi naša budućnost i ono najvrednije što imamo, onda to doista tako i mislimo i u praksi tu ideju oživotvorujemo. Kako? Na različite i jedinicama lokalne samouprave dostupne i moguće načine. Spomenut ću tek neke, primjerice već godinama uvriježene prakse financijske potpore roditeljima za svako novorođeno dijete, sufinanciranje troškova smještaja djece u Vrtić uz istovremenu napomenu da smo upravo pred dovršetkom novog Vrtića za smještaj 150-ero mališana, tako da više nećemo imati liste čekanja. Općina također u cijelosti pokriva troškove održavanja predškole, a vrijedi spomenuti i stipendije za studente i najbolje srednjoškolce te činjenicu da imamo trinaest odlično uređenih i opremljenih dječjih igrališta praktično u svim našim kvartovima. Za koji dan ćemo uz njih postaviti i klupe za sjedenje, stalke za bicikle i koševe za smeće.

Najviše se ipak ulaže u Osnovnu školu Sračinec. Zašto?
Kao što sam rekao, stalo nam je do naših mladih i njihove budućnosti te da se što bolje pripreme za život i izazove što će se naći pred njima. Doista mislimo da je ulaganje u znanje najbolja i najisplativija investicija. Ako se već kunemo u ideju o ravnomjernom razvoju Republike Hrvatske, onda je po meni najbitnije stvoriti jednake uvjete obrazovanja za svu našu djecu bez obzira na to školovala li se ona u nekom velikom gradu ili, primjerice, u Sračincu. To nam je bila, a bit će i dalje osnovna motivacija. Za našu djecu želimo ono najbolje, želimo viši pedagoški standard i za to ćemo uvijek naći sredstva jer je to naš prioritet.

Pedagoški standard viši od ostalih škola
Nije tajna da je Osnovna škola Sračinec najbolje opremljena osnovnoškolska ustanova u Varaždinskoj županiji zahvaljujući razumijevanju načelnika Općine Božidara Novoselca i općinskih vijećnika. Upravo zahvaljujući njima naš je pedagoški standard osjetno viši od prosjeka, a pozitivni učinci te sinergije očituju se kroz različite aspekte – odličan plasman naših učenika na natjecanjima te duboku integriranost raznih školskih aktivnosti i programa u život lokalne zajednice.

Postoje planovi o preseljenju Područne škole u obližnji Društveni dom, i to nakon što se Dom prilagodi potrebama osnovnoškolske ustanove

Ponosni smo što je nakon izgradnje sportske dvorane i dogradnje škole po modelu javno-privatnog partnerstva upravo Osnovna škola Sračinec prva u Županiji dobila uvjete za jednosmjensku nastavu. Bez obzira na to što po toj osnovi Općina ima obvezu godišnjeg izdvajanja u visini od 120.000 kuna, nastavili smo i dalje ulagati u opremanje škole. Općina je tako u cijelosti opremila informatičku učionicu, a sve su učionice dobile projektore te nova učila i pomagala za zemljopis, geometriju, biologiju, kemiju, fiziku te glazbeni i tehnički odgoj.

Naravno da to ne činimo prema vlastitom nahođenju. Surađujemo sa školom, prije svega s ravnateljicom OŠ Sračinec Lidijom Valec i Nastavničkim vijećem, koji nam iskazuju svoje potrebe i probleme. Zajedničkim radom i međusobnim razumijevanjem i uvažavanjem uvijek nastojimo doći do najboljih rješenja.

Općina je nedavno financirala i ormariće za učenike nižih razreda. Zašto ste se odlučili za njih kada drugi, primjerice, kupuju papuče, tenisice, neki bilježnice ili slično?
Spomenut ću opet da se mi u Općini Sračinec ne razmećemo floskulama. Godinama se priča na svim razinama da naši učenici imaju preteške školske torbe koje ugrožavaju njihovo zdravlje i da ih treba rasteretiti. A je li išta na tom planu učinjeno? Ništa, ni najmanje. S druge strane, mi smo u suradnji sa školom napravili konkretan i kvalitetan potez. U školi su postavljeni ormarići u kojima djeca pod ključem drže obuću za tjelesni odgoj u dvorani i školske papuče, čime su školske torbe barem djelomično olakšane. Da, ne kupujemo bilježnice, jer smo procijenili da je bolje ulagati u nešto trajnije, a ne u potrošni materijal, koji, ruku na srce, baš i nije preskup. Konačno, škola ima odlično organiziranu razmjenu udžbenika, tako da su roditelji u tom dijelu pošteđeni dijela troškova za opremanje učenika.

Gradi se nova dvorana

Opremili ste i školsku kuhinju, tako da je bilo moguće uvesti tople obroke u prehranu djece, zar ne?
Da, i u Sračincu i u Područnoj školi Svibovec Podravski školske kuhinje su odlično opremljene, a zahvaljujući hrabrosti ravnateljice uvedeni su kvalitetni topli obroci, i to po vrlo pristupačnoj cijeni. Cijenim da je kvalitetna prehrana djece u toj dobi itekako važna, posebice kad se zaredaju nulti sati i razne dodatne učeničke aktivnosti.

Svakako treba istaknuti da Općina godišnje s 55.000 kuna sufinancira školsku prehranu za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Tome treba pridodati još 30.000 kojima se pokrivaju troškovi sudjelovanja učenika na raznim županijskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima, a svake se godine u cijelosti financira i Škola plivanja za učenike trećih razreda s iznosom od oko 20.000 kuna. Na raspolaganju je i dodatnih pedesetak tisuća kuna za razne druge potrebe škole na koje ukazuje Nastavničko vijeće s ravnateljicom Lidijom Valec. Kroz odličnu komunikaciju u duhu dobrog gospodara nastojimo doprinijeti stvaranju što boljih uvjeta za školovanje naše djece.

Tu svakako treba ubrojiti i neke značajnije investicije, kao i buduće planove u vezi s dogradnjom i proširenjem škole, s obzirom na to da je Općina Sračinec među rijetkima u Hrvatskoj, a jedina u Varaždinskoj županiji, koja bilježi rast broj stanovnika, pa shodno tome i broj učenika.

O čemu se konkretno radi?
Spomenut ću, primjerice, da je Općina o svom trošku postavila ogradu oko škole i uredila parkiralište te postavila videonadzor i solarne panele na školsko krovište. Sada se planira presvlačenje dodatnim slojem asfalta nogometnog, košarkaškog i odbojkaškog igrališta te uređenje dugih vanjskih terena. Sredstvima općinskog proračuna uređeno je višenamjensko igralište kod škole u Svibovcu Podravskom. Tu su inače uređene četiri učionice, zamijenjena je kompletna stolarija na školskoj zgradi, opremljena je kuhinja te su postavljeni školski ormarići. Postoje i planovi o preseljenju cijele Područne škole u obližnji Društveni dom, i to nakon njegove temeljite prilagodbe potrebama osnovnoškolske ustanove.

I za matičnu školu imamo ambiciozne planove temeljene na prijekim potrebama modernog osnovnoškolskog obrazovanja. Stoga planiramo gradnju nove školske sportske dvorane, dok bi se postojeća preuredila u učionice i školsku knjižnicu s odgovarajućim multifunkcionalnim prostorom. Idejni projekti za sve to već postoje, pa kad se steknu uvjeti – eto nam novog gradilišta u Sračincu.

Izvor:
Foto: OPĆINA SRAČINEC

U fokusu

Zbog nestašice čipova dolaze nova poskupljenja! Očekuje se rast cijena mobitela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poskupljenja prehrambenih namirnica, goriva, građevinskog materijala i sirovina, najavljuje se novi udar na kućne budžete. Uz sve navedeno mogao bi uslijediti i val poskupljenja mobitela, ali i drugih uređaja, a razlog je nestašica čipova.

Nestašica čipova utječe na telefone, automobile, proizvodnju, kućanske aparate i na doslovno gotovo svaki aspekt ljudskih života. Nestašica čipova je trenutno najveća te će zbog toga vjerojatno mnoge stvari poskupiti, piše portal Bajtbox.

Trenutno, industrija pametnih telefona je duboko pogođena nedostatkom čipova te je samo nekoliko većih igrača ogromnim narudžbama osiguralo sebi čipove. To će uništiti manju konkurenciju koja će reciklažu starih dijelova moći vršiti samo određeno vrijeme. Inače, industrija automobila je najviše pogođena te se očekuju gubici od 110 milijardi američkih dolara kroz cijelu granu industrije samo u ovoj godini.

Prema izvješću Susquehanna Financial Groupa, globalna nestašica čipova je sada dosegla svoj vrhunac. Čak i najveći igrači na nove čipove moraju čekati nevjerojatno dugo. Točnije, od narudžbe do isporuke se čeka 21 tjedan što je najgore do sada.

Analogno tome, sve će manje biti i zalihe proizvoda kod prodavača, a to znači da će cijene očekivano rasti jer potražnja za elektronikom ne opada. Već se na proizvodima Xiaomija i Samsunga osjeti kako su pojedini modeli bili na policama samo par mjeseci prije nego što ih je kompletno nestalo.

Nastavite čitati

U fokusu

Potreban je daljnji razvoj digitalnih vještina za postizanje veće rodne ravnopravnosti u IT industriji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta ‘Promocija poduzetništva’ održan je okrugli stol na temu položaja žene u digitalnoj ekonomiji i mogućnostima podizanja svijest o doprinosu žena u tom sektoru u Tehnološkom parku grada Varaždina.

Cilj okruglog stola bio je povećanje sudjelovanja, vidljivosti i angažiranosti žena u digitalnoj ekonomiji te osvještavanje važnosti razvoja digitalnih vještina koje mogu potaknuti ekonomski rast i širi društveni napredak. Okrugli stol je moderirala Sanja Ostroški, direktorica HUP- Regionalnog ureda u Varaždinu.

– Potrebno je već tokom studija odabrati kvalitetnu stručnu praksu i usmjeriti se sukladno vlastitim interesima i onom u čemu smo najbolji kako bismo si otvorili prilike i prije nego krenemo u radni odnos. Važno je da imamo uvijek priliku napredovati bez obzira na spol, ovisno o vlastitim kompetencijama, proaktivnosti i životnim planovima – istaknula je Dajana Jeđud iz tvrtke Engagement Lead – IBM iX, ecx.io croatia d.o.o

– U našoj tvrtki svi imaju mogućnost isprobavanja vlastitih kompetencija, bilo da je riječ o developmentu, analizi, sistemskoj podršci – dakle opis poslova u IT-u je zaista širok i svi možemo naći svoje mjesto te graditi rast i razvoj, a uspjeh ovisi o vlastitom zalaganju, ne o spolu. Za sve zaposlenike imamo mentorski program koji je u skladu s područjem rada u koje novi radnik dolazi. Imamo nekoliko primjera u kojima su se kolegice uključile u mentorski rad na volonterskoj bazi, to nam se pokazalo kao lijepa praksa i zahvalni smo im na tome – rekla je Jarmila Pezo, Predsjednica Uprave, IGEA d.o.o.

– Moj tim je iz hobija krenuo u realizaciju naše poduzetničke ideje i u poslu ne radimo razliku muško-žensko, imamo 60% žena i mislim da radimo velik pomak u tom smjeru. Kod nas je fokus rada digitalni marketing koji zahtijeva dosta organizacije i komunikacije, a tu nam je dosta pomogao i FOI koji je zajedno s nama razvijao organizacijske sposobnosti. Trudimo se poboljšati work life balance s time što imamo mogućnost rada od kuće i vjerujem da to uvelike olakšava našim zaposlenicama uskladiti sve obaveze koje imaju – kazala je Martina Stričak, co-founder, Point visible d.o.o.

HUP-ova pravna savjetnica Žana Plazibat osvrnula se na novi Zakon o radu.

– HUP sudjeluje u donošenju novog Zakona o radu i osnovana je interna radna skupina u kojoj naši članovi daju komentare na pojedine odredbe Zakona, uključujući i fleksibilnost radnih odnosa. Najveći izazov rada na daljinu je usklađenje privatnog i radnog vremena te pravo na isključenje radnika. Digitalni alati će nam pri tome biti ključni, kao i razvoj digitalnih vještina za sve zaposlenike – rekla je Žana Plazibat.

– FOI pokušava djelovati već od vrtićkog uzrasta, pozivamo djecu iz vrtića i OŠ da dođu na FOI, pokazujemo im labose i naše učionice, predstavljamo profesorice, IOT lab, dronove i opremu, to im najčešće bude vrlo zanimljivo i s time vide da je uobičajeno da su i žene uključene aktivno u ovom sektoru. Vjerujem da će takvi primjeri i prakse imati najveći učinak – istaknula je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike

– Ova tema nije aktualna samo u Hrvatskoj, već i u ostatku Europe, svi vodimo bitku za afirmaciju žena u digitalnom svijetu, a s time se očekuje i pozitivan utjecaj na BDP u iznosu većem od 16 milijardi eura. Vidimo pomake u tom smjeru, mi kao Središnji državni ured trudimo se uključiti u sve važne projekte na ovu temu, poput FER-ovog projekta za afirmaciju žena na području IT-a i otvoreni smo za sve takve buduće ideje – kazala je Kristina Posavec, Zamjenica državnog tajnika, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje