Povežite se s nama

U fokusu

Sračinec ulaže u mlade, oprema se škola i gradit će se dvorana

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Najavljujući svoju kandidaturu za dužnost načelnika Općine Sračinec na predstojećim lokalnim izborima koji će se održati u svibnju ove godine, aktualni je načelnik Božidar Novoselec najavio da će i dalje u fokusu njegova interesa i interesa nove općinske vlasti biti stvaranje što boljih i kvalitetnijih uvjeta za život svih građana Općine Sračinec.

Ne podrazumijeva to samo uređene prometnice, javnu rasvjetu, vodovod, kanalizaciju, Društveni dom i slično već i kvalitetnu nadgradnju, odnosno društveni standard primjeren današnjem vremenu i potrebama građana koji žive u Općini Sračinec. Upravo je u tom smislu stvaranje što kvalitetnijih uvjeta za odgoj i obrazovanje mladih generacija načelniku Novoselcu i njegovim suradnicima visoko na ljestvici prioriteta. Danas se stoga ponose činjenicom da se Osnovna škola Sračinec smatra jednom od najopremljenijih osnovnoškolskih ustanova u Varaždinskoj županiji, ali i šire. O tome smo razgovarali s aktualnim načelnikom Općine Sračinec Božidarom Novoselcem.

Ulaganje u znanje

Dovršetak novog Vrtića za smještaj 150-ero mališana u završnoj je fazi, tako da listi čekanja više neće biti

Kako je to ostvareno?
U političkom radu i djelovanju moji suradnici, kao i ja, ne služimo se floskulama i ispraznim obećanjima te uobičajenom kićenom političkom retorikom i populističkim folklorom. Ako kažemo da su djeca i mladi naša budućnost i ono najvrednije što imamo, onda to doista tako i mislimo i u praksi tu ideju oživotvorujemo. Kako? Na različite i jedinicama lokalne samouprave dostupne i moguće načine. Spomenut ću tek neke, primjerice već godinama uvriježene prakse financijske potpore roditeljima za svako novorođeno dijete, sufinanciranje troškova smještaja djece u Vrtić uz istovremenu napomenu da smo upravo pred dovršetkom novog Vrtića za smještaj 150-ero mališana, tako da više nećemo imati liste čekanja. Općina također u cijelosti pokriva troškove održavanja predškole, a vrijedi spomenuti i stipendije za studente i najbolje srednjoškolce te činjenicu da imamo trinaest odlično uređenih i opremljenih dječjih igrališta praktično u svim našim kvartovima. Za koji dan ćemo uz njih postaviti i klupe za sjedenje, stalke za bicikle i koševe za smeće.

Najviše se ipak ulaže u Osnovnu školu Sračinec. Zašto?
Kao što sam rekao, stalo nam je do naših mladih i njihove budućnosti te da se što bolje pripreme za život i izazove što će se naći pred njima. Doista mislimo da je ulaganje u znanje najbolja i najisplativija investicija. Ako se već kunemo u ideju o ravnomjernom razvoju Republike Hrvatske, onda je po meni najbitnije stvoriti jednake uvjete obrazovanja za svu našu djecu bez obzira na to školovala li se ona u nekom velikom gradu ili, primjerice, u Sračincu. To nam je bila, a bit će i dalje osnovna motivacija. Za našu djecu želimo ono najbolje, želimo viši pedagoški standard i za to ćemo uvijek naći sredstva jer je to naš prioritet.

Pedagoški standard viši od ostalih škola
Nije tajna da je Osnovna škola Sračinec najbolje opremljena osnovnoškolska ustanova u Varaždinskoj županiji zahvaljujući razumijevanju načelnika Općine Božidara Novoselca i općinskih vijećnika. Upravo zahvaljujući njima naš je pedagoški standard osjetno viši od prosjeka, a pozitivni učinci te sinergije očituju se kroz različite aspekte – odličan plasman naših učenika na natjecanjima te duboku integriranost raznih školskih aktivnosti i programa u život lokalne zajednice.

Postoje planovi o preseljenju Područne škole u obližnji Društveni dom, i to nakon što se Dom prilagodi potrebama osnovnoškolske ustanove

Ponosni smo što je nakon izgradnje sportske dvorane i dogradnje škole po modelu javno-privatnog partnerstva upravo Osnovna škola Sračinec prva u Županiji dobila uvjete za jednosmjensku nastavu. Bez obzira na to što po toj osnovi Općina ima obvezu godišnjeg izdvajanja u visini od 120.000 kuna, nastavili smo i dalje ulagati u opremanje škole. Općina je tako u cijelosti opremila informatičku učionicu, a sve su učionice dobile projektore te nova učila i pomagala za zemljopis, geometriju, biologiju, kemiju, fiziku te glazbeni i tehnički odgoj.

Naravno da to ne činimo prema vlastitom nahođenju. Surađujemo sa školom, prije svega s ravnateljicom OŠ Sračinec Lidijom Valec i Nastavničkim vijećem, koji nam iskazuju svoje potrebe i probleme. Zajedničkim radom i međusobnim razumijevanjem i uvažavanjem uvijek nastojimo doći do najboljih rješenja.

Općina je nedavno financirala i ormariće za učenike nižih razreda. Zašto ste se odlučili za njih kada drugi, primjerice, kupuju papuče, tenisice, neki bilježnice ili slično?
Spomenut ću opet da se mi u Općini Sračinec ne razmećemo floskulama. Godinama se priča na svim razinama da naši učenici imaju preteške školske torbe koje ugrožavaju njihovo zdravlje i da ih treba rasteretiti. A je li išta na tom planu učinjeno? Ništa, ni najmanje. S druge strane, mi smo u suradnji sa školom napravili konkretan i kvalitetan potez. U školi su postavljeni ormarići u kojima djeca pod ključem drže obuću za tjelesni odgoj u dvorani i školske papuče, čime su školske torbe barem djelomično olakšane. Da, ne kupujemo bilježnice, jer smo procijenili da je bolje ulagati u nešto trajnije, a ne u potrošni materijal, koji, ruku na srce, baš i nije preskup. Konačno, škola ima odlično organiziranu razmjenu udžbenika, tako da su roditelji u tom dijelu pošteđeni dijela troškova za opremanje učenika.

Gradi se nova dvorana

Opremili ste i školsku kuhinju, tako da je bilo moguće uvesti tople obroke u prehranu djece, zar ne?
Da, i u Sračincu i u Područnoj školi Svibovec Podravski školske kuhinje su odlično opremljene, a zahvaljujući hrabrosti ravnateljice uvedeni su kvalitetni topli obroci, i to po vrlo pristupačnoj cijeni. Cijenim da je kvalitetna prehrana djece u toj dobi itekako važna, posebice kad se zaredaju nulti sati i razne dodatne učeničke aktivnosti.

Svakako treba istaknuti da Općina godišnje s 55.000 kuna sufinancira školsku prehranu za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Tome treba pridodati još 30.000 kojima se pokrivaju troškovi sudjelovanja učenika na raznim županijskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima, a svake se godine u cijelosti financira i Škola plivanja za učenike trećih razreda s iznosom od oko 20.000 kuna. Na raspolaganju je i dodatnih pedesetak tisuća kuna za razne druge potrebe škole na koje ukazuje Nastavničko vijeće s ravnateljicom Lidijom Valec. Kroz odličnu komunikaciju u duhu dobrog gospodara nastojimo doprinijeti stvaranju što boljih uvjeta za školovanje naše djece.

Tu svakako treba ubrojiti i neke značajnije investicije, kao i buduće planove u vezi s dogradnjom i proširenjem škole, s obzirom na to da je Općina Sračinec među rijetkima u Hrvatskoj, a jedina u Varaždinskoj županiji, koja bilježi rast broj stanovnika, pa shodno tome i broj učenika.

O čemu se konkretno radi?
Spomenut ću, primjerice, da je Općina o svom trošku postavila ogradu oko škole i uredila parkiralište te postavila videonadzor i solarne panele na školsko krovište. Sada se planira presvlačenje dodatnim slojem asfalta nogometnog, košarkaškog i odbojkaškog igrališta te uređenje dugih vanjskih terena. Sredstvima općinskog proračuna uređeno je višenamjensko igralište kod škole u Svibovcu Podravskom. Tu su inače uređene četiri učionice, zamijenjena je kompletna stolarija na školskoj zgradi, opremljena je kuhinja te su postavljeni školski ormarići. Postoje i planovi o preseljenju cijele Područne škole u obližnji Društveni dom, i to nakon njegove temeljite prilagodbe potrebama osnovnoškolske ustanove.

I za matičnu školu imamo ambiciozne planove temeljene na prijekim potrebama modernog osnovnoškolskog obrazovanja. Stoga planiramo gradnju nove školske sportske dvorane, dok bi se postojeća preuredila u učionice i školsku knjižnicu s odgovarajućim multifunkcionalnim prostorom. Idejni projekti za sve to već postoje, pa kad se steknu uvjeti – eto nam novog gradilišta u Sračincu.

Izvor:
Foto: OPĆINA SRAČINEC

U fokusu

Stričak: jedini koji od početka opstruiraju rješenje bala su SDP i Čačić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na aktualnom satu današnje Županijske skupštine bilo je i pitanja o varaždinskom baliranom otpadu.

Nataliju Martinčević iz redova Reformista zanimalo je kad će taj problem biti riješen te je tom prilikom podsjetila HDZ-ovog župana Anđelka Stričaka da je u više navrata govorio o vertikali vlasti, odnosno dobroj suradnji županije i države. Pritom je napomenula i da je rješenje bala politička odluka.

– Ovo pitanje puno se puta postavljalo i na sjednicama Skupštine Varaždinske županije, no ja se ne mogu sjetiti nijednog odgovora osim onog gdje se u tom slučaju niste pozivali na vertikalu vlasti. Rješenje ovog pitanja je politička odluka, odnosno da to ovisi o volji Vlade da se to riješi. Zato vas pitam: hoćete li iskoristiti politički utjecaj i riješiti pitanje svih pitanja? – zanimalo je vijećnicu Reformista Nataliju Martinčević.

Župan Stričak osvrnuo se na kronologiju bala te istaknuo da su Čačić i SDP sabotirali dosadašnja rješenja.

– Cijelu operaciju baliranja otpada je osmislio Čačić, projekt je izradila tvrtka Coning, i sve je bilo dobro dok 2008. godine nije pukla ljubav između Čačića i Čehoka. Kad je trebalo sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća i donositi odluke, SDP prosvjeduje, znači od početka do sada jedini koji opstruiraju postupak rješavanja bala su Čačić i SDP. I sada se pojave SDP-ovci cmizdravci koji cmizdre zašto se to opstruira. A 16 godina su to opstruirali. Gdje je bio Bosilj kad je trebalo dići ruku za integralnu nagodbu? Niti na sjednicu nije došao, SDP je prosvjedovao. A gdje bi se to moglo drugo riješiti nego na sjednici? – rekao je župan Stričak.

Vijećnica Reformista e potom odgovorila da svi jako dobro znaju da Čačić nije bio gradonačelnik i nikad nije o tome donio nikakvu odluku.

– Čačić s balama nije imao doticaja. Sada ste vi na redu. Ajde, svi smo sve “zaribali” i sada, župane, imate povijesnu šansu to riješiti. Učinite to – poručila je Martinčević.

Nastavite čitati

U fokusu

Paljak se vraća u Županijsku skupštinu, ali kao nezavisni vijećnik. Reformisti ostali bez još jednog vijećnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tomislav Paljak, sad već bivši član Reformista, vraća se u Županijsku skupštinu. Podnio je zahtjev da mu se ponovo aktivira mandat.

Do sad ga je mijenjao Branimir Nađ iz redova Reformista, koji je ujedno i načelnik Općine Martijanec.

Ujedno je predsjednik Skupštine Josip Križanić izvijestio i da je vijećnik Mihael Liber najavio da će ubuduće djelovati kao nezavisni vijećnik, što znači da su Reformisti ostali bez još jednog člana.

Podsjetimo, Tomislav Paljak, nekadašnji dožupan, u vrijeme kad je na čelu Varaždinske županije bio Radimir Čačić, a kasnije državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja odnedavno više nije član Narodne stranke – Reformisti.

-Politika jest proces i istina je da sam svoju stranku uvijek doživljavao prvenstveno društvenim, političkim i programskim, ali i živim organizmom. No kada jednom, bez obzira na razloge, prestanete osjećati ikakav dodir s tijelom kojega ste od njegova nastajanja gradili i u kojega ste iskreno, iz čistoga uvjerenja, ugradili dobar dio sebe, to je znak da je i formalni rastanak neminovan. Ovim statusom objavljujem i kako time prekidam svoju višemjesečnu političku hibernaciju te da ću se politikom nastaviti aktivno baviti iz obaveze prema svim biračima koji su ikada u bilo kojem izbornom ciklusu odlučili na listiću zaokružiti moje ime i prezime – objavio je Tomislav Paljak u srpnju ove godine na društvenim mrežama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje