Povežite se s nama

U fokusu

Sračinec ulaže u mlade, oprema se škola i gradit će se dvorana

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Najavljujući svoju kandidaturu za dužnost načelnika Općine Sračinec na predstojećim lokalnim izborima koji će se održati u svibnju ove godine, aktualni je načelnik Božidar Novoselec najavio da će i dalje u fokusu njegova interesa i interesa nove općinske vlasti biti stvaranje što boljih i kvalitetnijih uvjeta za život svih građana Općine Sračinec.

Ne podrazumijeva to samo uređene prometnice, javnu rasvjetu, vodovod, kanalizaciju, Društveni dom i slično već i kvalitetnu nadgradnju, odnosno društveni standard primjeren današnjem vremenu i potrebama građana koji žive u Općini Sračinec. Upravo je u tom smislu stvaranje što kvalitetnijih uvjeta za odgoj i obrazovanje mladih generacija načelniku Novoselcu i njegovim suradnicima visoko na ljestvici prioriteta. Danas se stoga ponose činjenicom da se Osnovna škola Sračinec smatra jednom od najopremljenijih osnovnoškolskih ustanova u Varaždinskoj županiji, ali i šire. O tome smo razgovarali s aktualnim načelnikom Općine Sračinec Božidarom Novoselcem.

Ulaganje u znanje

Dovršetak novog Vrtića za smještaj 150-ero mališana u završnoj je fazi, tako da listi čekanja više neće biti

Kako je to ostvareno?
U političkom radu i djelovanju moji suradnici, kao i ja, ne služimo se floskulama i ispraznim obećanjima te uobičajenom kićenom političkom retorikom i populističkim folklorom. Ako kažemo da su djeca i mladi naša budućnost i ono najvrednije što imamo, onda to doista tako i mislimo i u praksi tu ideju oživotvorujemo. Kako? Na različite i jedinicama lokalne samouprave dostupne i moguće načine. Spomenut ću tek neke, primjerice već godinama uvriježene prakse financijske potpore roditeljima za svako novorođeno dijete, sufinanciranje troškova smještaja djece u Vrtić uz istovremenu napomenu da smo upravo pred dovršetkom novog Vrtića za smještaj 150-ero mališana, tako da više nećemo imati liste čekanja. Općina također u cijelosti pokriva troškove održavanja predškole, a vrijedi spomenuti i stipendije za studente i najbolje srednjoškolce te činjenicu da imamo trinaest odlično uređenih i opremljenih dječjih igrališta praktično u svim našim kvartovima. Za koji dan ćemo uz njih postaviti i klupe za sjedenje, stalke za bicikle i koševe za smeće.

Najviše se ipak ulaže u Osnovnu školu Sračinec. Zašto?
Kao što sam rekao, stalo nam je do naših mladih i njihove budućnosti te da se što bolje pripreme za život i izazove što će se naći pred njima. Doista mislimo da je ulaganje u znanje najbolja i najisplativija investicija. Ako se već kunemo u ideju o ravnomjernom razvoju Republike Hrvatske, onda je po meni najbitnije stvoriti jednake uvjete obrazovanja za svu našu djecu bez obzira na to školovala li se ona u nekom velikom gradu ili, primjerice, u Sračincu. To nam je bila, a bit će i dalje osnovna motivacija. Za našu djecu želimo ono najbolje, želimo viši pedagoški standard i za to ćemo uvijek naći sredstva jer je to naš prioritet.

Pedagoški standard viši od ostalih škola
Nije tajna da je Osnovna škola Sračinec najbolje opremljena osnovnoškolska ustanova u Varaždinskoj županiji zahvaljujući razumijevanju načelnika Općine Božidara Novoselca i općinskih vijećnika. Upravo zahvaljujući njima naš je pedagoški standard osjetno viši od prosjeka, a pozitivni učinci te sinergije očituju se kroz različite aspekte – odličan plasman naših učenika na natjecanjima te duboku integriranost raznih školskih aktivnosti i programa u život lokalne zajednice.

Postoje planovi o preseljenju Područne škole u obližnji Društveni dom, i to nakon što se Dom prilagodi potrebama osnovnoškolske ustanove

Ponosni smo što je nakon izgradnje sportske dvorane i dogradnje škole po modelu javno-privatnog partnerstva upravo Osnovna škola Sračinec prva u Županiji dobila uvjete za jednosmjensku nastavu. Bez obzira na to što po toj osnovi Općina ima obvezu godišnjeg izdvajanja u visini od 120.000 kuna, nastavili smo i dalje ulagati u opremanje škole. Općina je tako u cijelosti opremila informatičku učionicu, a sve su učionice dobile projektore te nova učila i pomagala za zemljopis, geometriju, biologiju, kemiju, fiziku te glazbeni i tehnički odgoj.

Naravno da to ne činimo prema vlastitom nahođenju. Surađujemo sa školom, prije svega s ravnateljicom OŠ Sračinec Lidijom Valec i Nastavničkim vijećem, koji nam iskazuju svoje potrebe i probleme. Zajedničkim radom i međusobnim razumijevanjem i uvažavanjem uvijek nastojimo doći do najboljih rješenja.

Općina je nedavno financirala i ormariće za učenike nižih razreda. Zašto ste se odlučili za njih kada drugi, primjerice, kupuju papuče, tenisice, neki bilježnice ili slično?
Spomenut ću opet da se mi u Općini Sračinec ne razmećemo floskulama. Godinama se priča na svim razinama da naši učenici imaju preteške školske torbe koje ugrožavaju njihovo zdravlje i da ih treba rasteretiti. A je li išta na tom planu učinjeno? Ništa, ni najmanje. S druge strane, mi smo u suradnji sa školom napravili konkretan i kvalitetan potez. U školi su postavljeni ormarići u kojima djeca pod ključem drže obuću za tjelesni odgoj u dvorani i školske papuče, čime su školske torbe barem djelomično olakšane. Da, ne kupujemo bilježnice, jer smo procijenili da je bolje ulagati u nešto trajnije, a ne u potrošni materijal, koji, ruku na srce, baš i nije preskup. Konačno, škola ima odlično organiziranu razmjenu udžbenika, tako da su roditelji u tom dijelu pošteđeni dijela troškova za opremanje učenika.

Gradi se nova dvorana

Opremili ste i školsku kuhinju, tako da je bilo moguće uvesti tople obroke u prehranu djece, zar ne?
Da, i u Sračincu i u Područnoj školi Svibovec Podravski školske kuhinje su odlično opremljene, a zahvaljujući hrabrosti ravnateljice uvedeni su kvalitetni topli obroci, i to po vrlo pristupačnoj cijeni. Cijenim da je kvalitetna prehrana djece u toj dobi itekako važna, posebice kad se zaredaju nulti sati i razne dodatne učeničke aktivnosti.

Svakako treba istaknuti da Općina godišnje s 55.000 kuna sufinancira školsku prehranu za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Tome treba pridodati još 30.000 kojima se pokrivaju troškovi sudjelovanja učenika na raznim županijskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima, a svake se godine u cijelosti financira i Škola plivanja za učenike trećih razreda s iznosom od oko 20.000 kuna. Na raspolaganju je i dodatnih pedesetak tisuća kuna za razne druge potrebe škole na koje ukazuje Nastavničko vijeće s ravnateljicom Lidijom Valec. Kroz odličnu komunikaciju u duhu dobrog gospodara nastojimo doprinijeti stvaranju što boljih uvjeta za školovanje naše djece.

Tu svakako treba ubrojiti i neke značajnije investicije, kao i buduće planove u vezi s dogradnjom i proširenjem škole, s obzirom na to da je Općina Sračinec među rijetkima u Hrvatskoj, a jedina u Varaždinskoj županiji, koja bilježi rast broj stanovnika, pa shodno tome i broj učenika.

O čemu se konkretno radi?
Spomenut ću, primjerice, da je Općina o svom trošku postavila ogradu oko škole i uredila parkiralište te postavila videonadzor i solarne panele na školsko krovište. Sada se planira presvlačenje dodatnim slojem asfalta nogometnog, košarkaškog i odbojkaškog igrališta te uređenje dugih vanjskih terena. Sredstvima općinskog proračuna uređeno je višenamjensko igralište kod škole u Svibovcu Podravskom. Tu su inače uređene četiri učionice, zamijenjena je kompletna stolarija na školskoj zgradi, opremljena je kuhinja te su postavljeni školski ormarići. Postoje i planovi o preseljenju cijele Područne škole u obližnji Društveni dom, i to nakon njegove temeljite prilagodbe potrebama osnovnoškolske ustanove.

I za matičnu školu imamo ambiciozne planove temeljene na prijekim potrebama modernog osnovnoškolskog obrazovanja. Stoga planiramo gradnju nove školske sportske dvorane, dok bi se postojeća preuredila u učionice i školsku knjižnicu s odgovarajućim multifunkcionalnim prostorom. Idejni projekti za sve to već postoje, pa kad se steknu uvjeti – eto nam novog gradilišta u Sračincu.

Izvor:
Foto: OPĆINA SRAČINEC

U fokusu

Liječnici nakon prosvjeda: „Nećemo prihvatiti djelomična rješenja, već dubinsku reformu sustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom održanog prosvjeda liječnika, koji će ostati upamćen kao najveći liječnički prosvjed u povijesti Republike Hrvatske, Inicijativa mladih liječnika Hrvatske želi još jednom zahvaliti svim udrugama i pojedincima koji su pomogli u organizaciji i provedbi ovog događaja.

Zacrtani cilj su, kažu, ostvarili.

– Cilj koji smo zacrtali je ostvaren i nadmašen; izniman broj, većinom mladih liječnika, jasno je i glasno poručio svim odgovornima da više neće biti glavni krivci i dežurne zakrpe hrvatskog zdravstvenog sustava – navode iz Inicijative.

>>Smilović poziva na prosvjed: Voda je došla do grla, ne može liječniku u jednom danu doći 50 pacijenata

Pozdravljaju i činjenicu da su njihovi predstavnici po završetku prosvjeda bili pozvani na sastanak u Ministarstvo zdravstva, gdje su još jednom detaljno obrazložili sve zahtjeve i prijedloge Inicijative.

Od strane ministra i njegovih suradnika dobivena je potvrda da su njihovi zahtjevi opravdani te im je predstavljen Nacrt reforme zdravstva koji će, kako kažu, u narednim danima detaljno proučiti.

Na sljedećem sastanku, zakazanom za ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine, predstavit će komentare i prijedloge izmjena navedenog Nacrta te se nadaju da će isti biti većinom usvojeni.

– Napominjemo da u razgovore s Ministarstvom zdravstva ulazimo potpuno otvoreni za konstruktivan dogovor i s najboljom voljom da pomognemo u rješavanju nagomilanih problema koji opterećuju naše zdravstvo, no nećemo dopustiti daljnje odugovlačenje s provedbom reforme te na navedeni sastanak dolazimo s ciljem da dogovorimo jasnu dinamiku i rokove izvršavanja svih pojedinih zahtjeva. Smatramo da se većina zahtjeva može, ukoliko za to postoji volja, riješiti do kraja godine, što bi bio jasan pokazatelj da ova zdravstvena administracija ima stvarnu i iskrenu želju za unapređenjem hrvatskog zdravstvenog sustava – ističu iz Inicijative mladih liječnika.

Dodaju da su podrška kolega, pacijenata i brojnih drugih pojedinaca veliki poticaj za nastavak rada Inicijative, ali i da su u potpunosti svjesni odgovornosti koju svjesno preuzimaju.

– Ovim putem obećavamo svima onima koji zajedno s nama vode ovu bitku da nećemo odustati te da nećemo prihvatiti nikakva djelomična rješenja, već isključivo dubinsku i korjenitu reformu hrvatskog zdravstvenog sustava – zaključuju liječnici.

Nastavite čitati

U fokusu

Natalija Martinčević: U izvješću MUP-a ne piše da je Stričak bio napadnut, a pročelnica je zloupotrijebila položaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica Natalija Martinčević danas je u Hrvatskom saboru, na aktualnom satu postavila pitanje premijeru Andreju Plenkoviću, a vezano na ostavku župana Varaždinske županije, dugogodišnjeg saborskog zastupnika i člana nacionalnog predsjedništva HDZ-a Anđelka Stričaka zbog prekršajne prijave za vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika, prekršajne prijave za remećenja javnog reda i mira s fizičkim ozljedama u 3.30 minuta ujutro u ugostiteljskom objektu koji nije poštivao Odluku o radu ugostiteljskih objekata Grada Varaždina.

U nastavku donosimo priopćenje Reformista:

Vjerujemo da je Stričak podnio ostavku na mjesto župana ali je naravno pitanje što ste vi kao stranka poduzeli vezano na ovakvo potpuno neprihvatljivo i nasilničko ponašanje  dužnosnika i člana vašeg nacionalnog predsjedništva? – upitala je Martinčević premijera.

Predsjednik Vlade Plenković bio je vidno zatečen jer nije pročitao izvješće MUP-a već je imao informaciju iz Županijskog priopćenja, čime dolazimo i do ključnog problema.

Priopćenje Varaždinske županije, a prije službenih informacija MUP-a, dalo je privatno viđenje župana Stričaka čime je u medijskom prostoru postavljena teza da je Stričak napadnut. U službenom izviješću MUP ne piše da je Stričak bio napadnut, već piše da je  počinio prekršaj remećenja javnog reda i mira. Županijske stručne službe, konkretno pročelnica Upravnog odjela  za poslove Skupštine i župana kao odgovorna osoba,  zloupotrijebila je Županiju kao instituciju za iznošenje privatnog viđenja Stričaka bez službene podloge nadležnih institucija, u ovom slučaju MUP-a.

Zastupnica Martinčević podsjetila je kako župan Stričak ima dugu povijest pojavljivanja u crnoj kronici.

– Obzirom da Varaždin baš i nije Gotham city, malo je previše da se jedan dužnosnik kontinuirano pojavljuje u prijavama za nasilje i u fizičkim obračunima, a posebno je neprihvatljivo vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika, a za što je također prijavljen. – naglasila je Martinčević.

– Duboko vjerujem da Vi osobno imate nultu toleranciju na nasilje i stoga upravo od Vas očekujem snažnu reakciju na ovakvu vrstu ponašanja. Ako to još nije učinio, građani Varaždinske županije očekuju Vaš nalog Stričaku da podnese  ostavku. – rekla je Martinčević premijeru.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje