Povežite se s nama

U fokusu

Sračinec ulaže u mlade, oprema se škola i gradit će se dvorana

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Najavljujući svoju kandidaturu za dužnost načelnika Općine Sračinec na predstojećim lokalnim izborima koji će se održati u svibnju ove godine, aktualni je načelnik Božidar Novoselec najavio da će i dalje u fokusu njegova interesa i interesa nove općinske vlasti biti stvaranje što boljih i kvalitetnijih uvjeta za život svih građana Općine Sračinec.

Ne podrazumijeva to samo uređene prometnice, javnu rasvjetu, vodovod, kanalizaciju, Društveni dom i slično već i kvalitetnu nadgradnju, odnosno društveni standard primjeren današnjem vremenu i potrebama građana koji žive u Općini Sračinec. Upravo je u tom smislu stvaranje što kvalitetnijih uvjeta za odgoj i obrazovanje mladih generacija načelniku Novoselcu i njegovim suradnicima visoko na ljestvici prioriteta. Danas se stoga ponose činjenicom da se Osnovna škola Sračinec smatra jednom od najopremljenijih osnovnoškolskih ustanova u Varaždinskoj županiji, ali i šire. O tome smo razgovarali s aktualnim načelnikom Općine Sračinec Božidarom Novoselcem.

Ulaganje u znanje

Dovršetak novog Vrtića za smještaj 150-ero mališana u završnoj je fazi, tako da listi čekanja više neće biti

Kako je to ostvareno?
U političkom radu i djelovanju moji suradnici, kao i ja, ne služimo se floskulama i ispraznim obećanjima te uobičajenom kićenom političkom retorikom i populističkim folklorom. Ako kažemo da su djeca i mladi naša budućnost i ono najvrednije što imamo, onda to doista tako i mislimo i u praksi tu ideju oživotvorujemo. Kako? Na različite i jedinicama lokalne samouprave dostupne i moguće načine. Spomenut ću tek neke, primjerice već godinama uvriježene prakse financijske potpore roditeljima za svako novorođeno dijete, sufinanciranje troškova smještaja djece u Vrtić uz istovremenu napomenu da smo upravo pred dovršetkom novog Vrtića za smještaj 150-ero mališana, tako da više nećemo imati liste čekanja. Općina također u cijelosti pokriva troškove održavanja predškole, a vrijedi spomenuti i stipendije za studente i najbolje srednjoškolce te činjenicu da imamo trinaest odlično uređenih i opremljenih dječjih igrališta praktično u svim našim kvartovima. Za koji dan ćemo uz njih postaviti i klupe za sjedenje, stalke za bicikle i koševe za smeće.

Najviše se ipak ulaže u Osnovnu školu Sračinec. Zašto?
Kao što sam rekao, stalo nam je do naših mladih i njihove budućnosti te da se što bolje pripreme za život i izazove što će se naći pred njima. Doista mislimo da je ulaganje u znanje najbolja i najisplativija investicija. Ako se već kunemo u ideju o ravnomjernom razvoju Republike Hrvatske, onda je po meni najbitnije stvoriti jednake uvjete obrazovanja za svu našu djecu bez obzira na to školovala li se ona u nekom velikom gradu ili, primjerice, u Sračincu. To nam je bila, a bit će i dalje osnovna motivacija. Za našu djecu želimo ono najbolje, želimo viši pedagoški standard i za to ćemo uvijek naći sredstva jer je to naš prioritet.

Pedagoški standard viši od ostalih škola
Nije tajna da je Osnovna škola Sračinec najbolje opremljena osnovnoškolska ustanova u Varaždinskoj županiji zahvaljujući razumijevanju načelnika Općine Božidara Novoselca i općinskih vijećnika. Upravo zahvaljujući njima naš je pedagoški standard osjetno viši od prosjeka, a pozitivni učinci te sinergije očituju se kroz različite aspekte – odličan plasman naših učenika na natjecanjima te duboku integriranost raznih školskih aktivnosti i programa u život lokalne zajednice.

Postoje planovi o preseljenju Područne škole u obližnji Društveni dom, i to nakon što se Dom prilagodi potrebama osnovnoškolske ustanove

Ponosni smo što je nakon izgradnje sportske dvorane i dogradnje škole po modelu javno-privatnog partnerstva upravo Osnovna škola Sračinec prva u Županiji dobila uvjete za jednosmjensku nastavu. Bez obzira na to što po toj osnovi Općina ima obvezu godišnjeg izdvajanja u visini od 120.000 kuna, nastavili smo i dalje ulagati u opremanje škole. Općina je tako u cijelosti opremila informatičku učionicu, a sve su učionice dobile projektore te nova učila i pomagala za zemljopis, geometriju, biologiju, kemiju, fiziku te glazbeni i tehnički odgoj.

Naravno da to ne činimo prema vlastitom nahođenju. Surađujemo sa školom, prije svega s ravnateljicom OŠ Sračinec Lidijom Valec i Nastavničkim vijećem, koji nam iskazuju svoje potrebe i probleme. Zajedničkim radom i međusobnim razumijevanjem i uvažavanjem uvijek nastojimo doći do najboljih rješenja.

Općina je nedavno financirala i ormariće za učenike nižih razreda. Zašto ste se odlučili za njih kada drugi, primjerice, kupuju papuče, tenisice, neki bilježnice ili slično?
Spomenut ću opet da se mi u Općini Sračinec ne razmećemo floskulama. Godinama se priča na svim razinama da naši učenici imaju preteške školske torbe koje ugrožavaju njihovo zdravlje i da ih treba rasteretiti. A je li išta na tom planu učinjeno? Ništa, ni najmanje. S druge strane, mi smo u suradnji sa školom napravili konkretan i kvalitetan potez. U školi su postavljeni ormarići u kojima djeca pod ključem drže obuću za tjelesni odgoj u dvorani i školske papuče, čime su školske torbe barem djelomično olakšane. Da, ne kupujemo bilježnice, jer smo procijenili da je bolje ulagati u nešto trajnije, a ne u potrošni materijal, koji, ruku na srce, baš i nije preskup. Konačno, škola ima odlično organiziranu razmjenu udžbenika, tako da su roditelji u tom dijelu pošteđeni dijela troškova za opremanje učenika.

Gradi se nova dvorana

Opremili ste i školsku kuhinju, tako da je bilo moguće uvesti tople obroke u prehranu djece, zar ne?
Da, i u Sračincu i u Područnoj školi Svibovec Podravski školske kuhinje su odlično opremljene, a zahvaljujući hrabrosti ravnateljice uvedeni su kvalitetni topli obroci, i to po vrlo pristupačnoj cijeni. Cijenim da je kvalitetna prehrana djece u toj dobi itekako važna, posebice kad se zaredaju nulti sati i razne dodatne učeničke aktivnosti.

Svakako treba istaknuti da Općina godišnje s 55.000 kuna sufinancira školsku prehranu za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Tome treba pridodati još 30.000 kojima se pokrivaju troškovi sudjelovanja učenika na raznim županijskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima, a svake se godine u cijelosti financira i Škola plivanja za učenike trećih razreda s iznosom od oko 20.000 kuna. Na raspolaganju je i dodatnih pedesetak tisuća kuna za razne druge potrebe škole na koje ukazuje Nastavničko vijeće s ravnateljicom Lidijom Valec. Kroz odličnu komunikaciju u duhu dobrog gospodara nastojimo doprinijeti stvaranju što boljih uvjeta za školovanje naše djece.

Tu svakako treba ubrojiti i neke značajnije investicije, kao i buduće planove u vezi s dogradnjom i proširenjem škole, s obzirom na to da je Općina Sračinec među rijetkima u Hrvatskoj, a jedina u Varaždinskoj županiji, koja bilježi rast broj stanovnika, pa shodno tome i broj učenika.

O čemu se konkretno radi?
Spomenut ću, primjerice, da je Općina o svom trošku postavila ogradu oko škole i uredila parkiralište te postavila videonadzor i solarne panele na školsko krovište. Sada se planira presvlačenje dodatnim slojem asfalta nogometnog, košarkaškog i odbojkaškog igrališta te uređenje dugih vanjskih terena. Sredstvima općinskog proračuna uređeno je višenamjensko igralište kod škole u Svibovcu Podravskom. Tu su inače uređene četiri učionice, zamijenjena je kompletna stolarija na školskoj zgradi, opremljena je kuhinja te su postavljeni školski ormarići. Postoje i planovi o preseljenju cijele Područne škole u obližnji Društveni dom, i to nakon njegove temeljite prilagodbe potrebama osnovnoškolske ustanove.

I za matičnu školu imamo ambiciozne planove temeljene na prijekim potrebama modernog osnovnoškolskog obrazovanja. Stoga planiramo gradnju nove školske sportske dvorane, dok bi se postojeća preuredila u učionice i školsku knjižnicu s odgovarajućim multifunkcionalnim prostorom. Idejni projekti za sve to već postoje, pa kad se steknu uvjeti – eto nam novog gradilišta u Sračincu.

Izvor:
Foto: OPĆINA SRAČINEC

U fokusu

Siniša Jenkač ulazi u utrku za novi mandat uz podršku velike koalicije stranaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon šest godina na čelu Grada Novog Marofa, aktualni gradonačelnik Siniša Jenkač ulazi u utrku za novi mandat i to uz podršku velike koalicije stranka – Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske seljačke stranke Braće Radić, Hrvatske narodne stranke–Liberalni demokrati i Hrvatske stranke umirovljenika.

Saborski zastupnik i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Novi Marof, Siniša Jenkač, svoju je kandidaturu za gradonačelnika za predstojeće lokalne izbore predstavio u utorak, 20. travnja, u novomarofskom Kulturnom centru Ivan Rabuzin, a predstavljanju su nazočili i predsjednik Gradske organizacije HSS-a Braće Radić i aktualni zamjenik gradonačelnika Ivica Šantek, predsjednik novomarofske podružnice HNS-a Dragutin Đakmanec, predsjednik Gradske organizacije HSU-a i gradski vijećnik Vinko Pošta te aktualni zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk.

Prije šest godina, na prijevremenim lokalnim izborima, gradski HDZ je opet preuzeo vlast u svoje ruke i okrenuo razvoj grada u investicijskom smjeru, rečeno je na predstavljanju kandidature te istaknuto da je tih šest godina obilježilo nekoliko stotina milijuna kuna ostvarenih investicija u komunalnu, prometnu, ali i društvenu infrastrukturu, što znači i povećanje standarda življenja. Na temelju rezultata koji su ostvareni, s pravom se može reći da je ova koalicija stvorena da se nastavi pravi smjer za Novi Marof, stoga su koalicijski partneri podržali odluku GO HDZ-a Novi Marof da u novi mandat za gradonačelnika ide Siniša Jenkač, sa zamjenikom Ivanom Tukom.

Obrativši se okupljenima, Jenkač je podsjetio na dosad realizirane projekte i one koji su u tijeku, ali i najavio ambiciozne planove i program za naredno razdoblje.

– Kad imaš viziju, ali i potporu na lokalnoj i državnoj razini, mnogo je lakše ostvariti zacrtano. Trenutno je na području Novog Marofa aktivno 28 projekata, ali to je samo dio onoga što smo naumili napraviti kako bi unaprijedili naš kraj, poboljšali kvalitetu života svim našim žiteljima. U protekle četiri godine bilo je više od 300 milijuna kuna projekata i samo s razine Grada su pokrenuti i provedeni i ovih dana riješeni neki od najvećih problema – rekao je Jenkač.

Dodao je da je u tijeku cijeli niz manjih projekata te skrenuo pažnju na one velike – projekte financirane europskim sredstvima.

– Nama nitko ne može reći da nismo bili uspješni u povlačenju europskih sredstava kad pogledamo 2019. godinu, a pokazatelji za 2020. i ovu godinu sigurno će dokazati da smo najjači u Varaždinskoj županiji i čitavoj regiji. Kad smo 2015. godine preuzeli odgovornost vođenja Grada, nismo dobili u nasljedstvo građevinske dozvole. Ideja jest nešto, svi mi imamo ideje i želje, ali ih morate pretočiti na papir i to traje. Nismo imali ni Strategiju razvoja grada Novog Marofa, ali to je iza nas. Krenuli smo i odmah 2015. godine pokrenuli projekte koji su danas završili, projekte za koje smo dobili europski novac – kazao je Jenkač.

Govoreći o velikim projektima realiziranim u proteklom razdoblju, kandidat za još jedan mandat na čelu Grada Novog Marofa posebno je spomenuo sanaciju odlagališta neopasnog otpada Čret, izgradnju reciklažnog dvorišta, obnovu osnovnih i srednje škole, Aglomeraciju, izgradnju istočne obilaznice…

Za budućnost planovi su brojni i veliki, a Jenkač je, prije svega, obećao da će se nastaviti voditi briga o djeci, učenicima i studentima.

– Vjerujem da ćemo zadobiti povjerenje i da ćemo i dalje nastaviti voditi grad Novi Marof jer kao što i slogan veli – idemo u pravom smjeru!. Vjerujem da će nas građani na predstojećim izborima podržati i omogućiti nam da nastavimo s projektima i programima jer mi nudimo realnost, nudimo ono što je moguće izvesti, ono što je u djelokrugu Grada i svih onih komunalnih i društvenih poduzeća koja se naslanjaju na Grad, ali i onih koja se naslanjaju na Republiku Hrvatsku. To su Hrvatske ceste, Hrvatske vode, Hrvatska elektroprivreda, ali i lokalne, odnosno županijske tvrtke poput Varkoma, Termoplina, Županijske uprave za ceste s kojima smo odlično surađivali i s kojima smo pokrenuli puno velikih projekata. Pozivam birače da meni i kandidatu za mojeg zamjenika ukažu povjerenje na izborima, da nam pruže podršku u osvajanju novog mandata i da zajedno nastavimo u pravom smjeru – poručio je Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Novo ruho: energetski je obnovljen Dom zdravlja u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije u Lepoglavi“, a projekt obnove prezentirao je jučer, 20. travnja, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec.

– Nakon provedene energetske obnove ove zgrade očekujemo smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za čak 70,60 %. Također, izgradnjom sunčane fotonaponske elektrane na krovu zgrade uvode se nove mjere korištenja obnovljivih izvora energije. Navedenim projektnim aktivnostima osigurati će se smanjenje emisije CO2 za 71,54 %. Aktivnostima promocije i vidljivosti podići će se svijest korisnika zgrade, ali će i šira javnost biti informirana o učinkovitijem korištenju energije i svakodnevnim prednostima povećanja energetske učinkovitosti – rekao je ravnatelj Podbojec.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je u svom obraćanju rekao kako je obnova Doma zdravlja u Lepoglavi jedna od tri obnove Domova zdravlja u našoj županiji, uz obnovu u Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama, dok je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić naznačio kako sudjelovanje u EU projektima ima veliku važnost i korist za građane grada Lepoglave.   

Dodajmo da je Dom zdravlja u Lepoglavi središte pružanja primarne zdravstvene zaštite na tome području, obuhvaća četiri ordinacije dentalne medicine, tri ordinacije opće obiteljske medicine i jednu pedijatrijsku ordinaciju. Tu je smještena i fizikalna medicina i rehabilitacija te patronaža, kao i ljekarna.

Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 3.702.193,95 kuna. Od toga 2.068.221,67 kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Prioritetna os 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“.

Putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata (MRRFEU) sufinancirano je 964.663,37 kuna. Vlastita sredstva Doma zdravlja Varaždinske županije iznose 669.308,37 kuna.

Nastavite čitati