Povežite se s nama

Međimurje

Sredinom svibnja počinje raditi Hitna u M. Središću

Objavljeno:

- dana

TIMOVI

Kao što je najavljivano, ispostava Hitne medicine u Murskom Središću dobila je krajem travnja zeleno svjetlo za početak rada.

Nakon službenog pregleda prostorija i medicinsko-tehničke opreme utvrđeno je da novouređen objekt zadovoljava sve potrebne uvjete te je predstavnik ministarstva zdravstva izdao rješenje o počektu rada ispostave s datumom 15. svibanj ove godine.

Financiranje

 Otvaranje Hitne inicirao je početkom godine Grad Mursko Središće te se nakon pozitivnog mišljenja Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije krenulo u uređenje prostora za smještaj profesionalnog medicinskog tima.
Grad je preuzeo i izvršio obvezu financiranja preinake i uređenja poslovnog prostora za potrebe Ispostave u iznosu od 330.000 kuna, troškove režija i mjesečnog najma od 616 eura. Županijski Zavod preuzeo je obvezu unutarnjeg uređenja prostora namještajem, potrebnom medicinskom opremom, lijekovima i medicinskim potrošnim materijalom, dok će HZZO financirati četiri tima, a županija Međimurska jedan tim.

Susjedne općine pristale sufinancirati adaptaciju
objekta i troškove najma

S obzirom da će ova ispostava hitne medicine biti nadležna i za susjedne općine, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak održao je sastanak s načelnicima Općine Selnica, Sv. Martin na Muri, Podturen, Štrigova, Vratišinec i Sv. Juraj na Bregu. Većina općina pristaje sufinancirati adaptaciju i troškove najma.
Za novu ispostavu Hitne u Murskom Središću osigurano je pet timova T2 koji su sastavljeni od medicinskog tehničara-vozača i prvostupnika medicine. Gradonačelnik Srpak i dalje radi na tome da se osigura i T1 tim s liječnikom, medicinskim tehničarem i vozačem. Na tu je temu dosad održan sastanak s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i predstavnikom ministra zdravstva.

T1 TIM

Gradonačelnik Murskog Središća radi na tome da se u novoj ispostavi Hitne pored pet T2 timova osigura i T1 tim koji bi osim vozača i medicinskog tehničara u svome sastavu imao i liječnika

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

FOTO U Međimurju obilježen Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na jučerašnji dan, 15. siječnja 1992. godine, Hrvatska je postala međunarodno priznata država. Taj se dan obilježava kao spomendan – Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske (1992.) i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja (1998.)

Hrvatsku neovisnost zajedno su priznale tadašnje članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, toga je dana ujedno i uspostavila diplomatske odnose s Republikom Hrvatskom.

Kako bi se prisjetili tog dana, predstavnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije zajedno sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem odali su počast svim hrvatskim, ali i međimurskim braniteljima, paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih. Na taj način, rekao je predsjednik Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Stjepan Horvat, skromno i dostojanstveno, ali s pijetetom i velikim poštovanjem, prisjetili su se Međimuraca koji su daleko od svog doma branili i obranili Lijepu Našu, a ponajviše onih čiji je ratni i životni put zaustavljen u Domovinskom ratu.

Obilježavanju Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, uz župana Posavca i predsjednika Koordinacije Horvata, nazočio je tajnik Koordinacije Dražen Tkalec, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Međimurske županije Dražen Posavec, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata liječenih od PTSP-a Međimurske županije Slobodan Novak i dopredsjednik Zajednice udruga HVIDR-e Branimir Kelkedi.

Podsjetimo, prve su se međusobno priznale Hrvatska i Slovenija 25. lipnja 1991. S obzirom na sličnu situaciju, Hrvatsku su priznale i Ukrajina te baltičke zemlje, od kojih je Litva bila prva. I te zemlje su tek djelomično bile priznate. Stoga je prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku Island, koji je to učinio 19. prosinca iste godine. Tome su doprinijeli Vatikan i Njemačka, a Sveta Stolica najavila je da radi na našem priznanju od 3. listopada.

Njemačka je objavila priznanje istog dana kada i Island, ali je ono stupilo na snagu 15. siječnja iduće godine. Vatikan je Hrvatsku službeno priznao 13. siječnja ’92., a San Marino dan kasnije. Priznanja su uslijedila i nakon 15. siječnja, do kraja siječnja priznalo nas je 44 zemalja, a uslijedila su i priznanja Rusije idućeg mjeseca, Japana u ožujku, SAD-a mjesec kasnije te Indije u svibnju.

Kruna ovih postignuća došla je 22. svibnja 1992. godine kada je na sjednici Glavne skupštine Ujedinjenih naroda Hrvatska primljena u tu organizaciju.

Nastavite čitati

Međimurje

Biskup Radoš zahvalio Tehnixu i donatorima na Caritasovim kontejnerima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prva pošiljka stambenih modula koje je po narudžbi Hrvatskog Caritasa izradila tvrtka Tehnix isporučeni su 15. siječnja stanovnicima koji su u razornom potresu ostali bez krova nad glavom.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš i ravnatelj mons. Fabijan Svalina bili su na primopredaji stambenog modula Đurđi Dražetić u mjestu Sibiću. Njoj je isporučen drugi od stotinu stambenih modula koje je naručio Hrvatski Caritas.

Predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš izjavio je za Hrvatski katolički radio da vjeruje da će „stambeni modul biti određena sigurnost u ovome kraju gdje se sve ruši“.

Biskup je zahvalio svima koji su dali svoj doprinos toj akciji te pomažu donacijama. „Rijeka je započela svoj put, od Tehnixa – Donjeg Kraljevca, do ljudi koji su potrebni pomoći“, dodao je.

Nastavite čitati