Povežite se s nama

U fokusu

Srednja škola Arboretum Opeka i Medicinska škola Varaždin novi su centri kompetentnosti!

Objavljeno:

- dana

Dvije strukovne škole iz Varaždinske županije – Srednja škola Arboretum Opeka Marčan i Medicinska škola Varaždin – imenovane su regionalnim centrima kompetentnosti.

Te škole će postati centri izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u sektorima Poljoprivreda i Zdravstvo.

Istaknuo je to župan Varaždinske županije Radimir Čačić na konferenciji za novinare na kojoj su bili posebna savjetnica župana Natalija Martinčević i pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

– Naše dvije škole će zahvaljujući tome što su imenovane regionalnim centrima kompetentnosti moći koristiti više 100 milijuna kuna iz EU fondova za nabavu specijalizirane opreme, uređenje praktikuma, modernizaciju programa, unapređenje znanja i vještina zaposlenika, ali i za ulaganja u infrastrukturu i smještajne kapacitete. U sklopu ulaganja u Srednju školu Arboretum Opeka, koje će iznositi 66,9 milijuna kuna, obnovljen će biti i dvorac Opeka. Ukupna vrijednost Centra kompetentnosti u zdravstvu pri Medicinskoj školi Varaždin je 35,7 milijuna kuna – rekao je župan Čačić.

Ovo je novo priznanje Varaždinskoj županiji s obzirom na to da je u cijeloj Hrvatskoj imenovano ukupno 25 centara, za koje je na raspolaganju milijardu kuna. Varaždinska županija je jedina uz Osječko-baranjsku, Splitsko-dalmatinsku i Zadarsku županiju dobila po dva centra kompetentnosti, dok je Grad Zagreb zbog svoje veličine dobio tri centra.

– Čestitam i upućujem zahvalu svima koji su sudjelovali u izradi prijave na javni poziv, prvenstveno školama, našem Upravnom odjelu za prosvjetu na čelu s pročelnikom Miroslavom Huđekom, a uz to i Miljenku Ernoiću te FOI-ju koji su sudjelovali u izradi razvojnog plana. Isto tako, zahvaljujemo ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak i njezinom pomoćniku Vladi Prskalu – istaknuo je Čačić.

Medicinska škola Varaždin

Odluku o imenovanju ukupno 25 strukovnih škola regionalnim centrima kompetentnosti je donijela ministrica Blaženka Divjak, i to nakon javnog poziva te ocjenjivanja kandidatura s razvojnim planovima.

Srednja škola Arboretum Opeka postala je Regionalni centar kompetentnosti u sektoru Poljoprivreda.

Putem rekonstrukcije, proširenja kapaciteta i nabave suvremene opreme za izvođenje teorijske i praktične nastave te uređenje i opremanje smještajnih kapaciteta, među kojima je i obnova dvorca Opeka, stvorit će se prostorno-tehnički uvjeti za usklađivanje obrazovnih programa s potrebama tržišta rada, omogućiti suradnja te razmjena učenika i nastavnika sa sličnim centrima u Hrvatskoj i EU te doprinijeti smanjenju socijalne isključenosti za učenike s teškoćama i osobe u nepovoljnom položaju.

Obrazovni programi temeljit će se na radnoj provedbi teoretskih znanja u suvremeno opremljenim praktikumima i primjeni najsuvremenijih tehnologija.

Medicinska škola Varaždin će biti Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija koji će pokrivati razvoj kompetencija, vještina i znanja u pružanju zdravstvenih usluga iz područja obrade hitnih stanja, obuke za instrumentiranje u kirurgiji, preventivno i korektivno djelovanje u fizioterapiji i obradi kardiovaskularnih bolesti, primjeni suvremenih tehnologija u dentalnoj medicini te drugo.

U fokusu

MORH objavio: Počinje upis 18-godišnjaka u vojnu evidenciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo obrane provest će tijekom travnja i svibnja 2023. godine redovno obvezno godišnje uvođenje u vojnu evidenciju vojnih obveznika na području Republike Hrvatske, objavili su danas iz MORH-a.

– Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske – objasnili su u MORH-u.

U vojnu evidenciju upisivat će se vojni obveznici, muške osobe, hrvatski državljani rođeni 2005. godine i starijih godišta koji nisu uvedeni u tu evidenciju. Za upis u vojnu evidenciju na adrese vojnih obveznika tijekom ožujka i travnja 2023. godine stići će pozivi upućeni iz odjela/odsjeka za poslove obrane. Pozvane osobe po dolasku na upis u vojnu evidenciju obvezne su predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.

Osobe starijih godišta koji do sada nisu upisani u vojnu evidenciju mogu se i bez poziva javiti u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

Hrvatski državljani koji borave u inozemstvu uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave.

– Napominjemo da je uvođenje u vojnu evidenciju zakonska obveza koja se provodi svake godine, a iznimno zbog pandemije Covid-19 2020., 2021. i 2022. godine nije provođeno osobnim dolaskom vojnih obveznika. Za sve dodatne informacije i pojašnjenja zainteresirani građani mogu kontaktirati područne odjele/odsjeke za poslove obrane prema mjestu prebivališta – kažu u MORH-u.

Nastavite čitati

U fokusu

Profesori o eksperimentalnoj nastavi: Jedini u Europi u 21. stoljeću smanjujemo satnicu Informatike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ilustracija

Na eksperiment Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojem će se, među ostalim novitetima, smanjiti satnica Informatike i u pojedine škole uvesti cjelodnevna nastava, dopisom je reagiralo pet profesora nastavničkih studija, piše Index.

Profesori u dopisu navode da je smanjivanje satnice Informatike na jedan sat tjedno u 21. stoljeću, dobu digitalnih informacija, naprednih tehnologija i umjetne inteligencije, skandalozno te znanstveno i stručno neprimjereno. Po novom će se Informatika zvati Informacijske i digitalne kompetencije.

Ističu da Hrvatska jedina u Europi smanjuje satnicu nastavnog predmeta Informatike u osnovnoj školi te da je posebno zabrinjavajuće što se sve to događa uz izgovor „povećanja obvezne satnice“. 

Dopis potpisuju prof. dr. sc. Mario Dumančić, predstojnik katedre za Informacijske i komunikacijske znanosti s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc.  Krešimir Pavlina s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Ivica Boljat s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, izv. prof. dr. sc. Goran Hajdin s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu u Varaždinu i prof. dr. sc. Maja Ružić Baf s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Dopis u cijelosti donosi Index, a prenosimo ga u nastavku.

“Skandalozno te znanstveno i stručno neprimjereno”

„Nastavno na konferenciju ministra za znanost i obrazovanje prof. dr. sc. Radovana Fuchsa održanu u Zagrebu 22. ožujka 2023. godine, na kojoj je ministar predstavio eksperimentalni program Cjelodnevne škole, smatramo nužnim hitno reagirati i iznijeti naše negodovanje.

Smatramo skandaloznim te znanstveno i stručno neprimjerenim da u 21. stoljeću, stoljeću digitalnih informacija, naprednih tehnologija i umjetne inteligencije, jedini u Europi smanjujemo satnicu nastavnog predmeta Informatike u osnovnoj školi.

Smatramo neprimjerenim i skandaloznim pojašnjenje MZO-a prema kojem se ‘povećava obvezna satnica’ Informatike.

Nevjerojatnim nam se čini da Ministarstvo ne iznosi pravovaljane informacije iz kojih je vidljivo da velika većina učenika u gotovo svim školama pohađa izbornu nastavu Informatike. Smanjenjem satnice nastavnog predmeta Informatike bit će zakinuti svi učenici u osnovnoj školi za 50%. Zašto?

“U Radnoj skupini nijedan stručnjak s visokih učilišta”

Ministar je također predstavio smjernice novog ‘Kurikuluma Informatike’, a da prethodno nije provedena stručna niti znanstvena evaluacija prethodnog kurikuluma. Nije nam jasno na osnovi kojih smjernica (kad nema evaluacije) je Radna skupina krenula s radom (imenovana je i počela s radom u veljači, ali Ministarstvo je objavilo imenovanje Radne skupine tek mjesec dana nakon što je ista počela s radom, odnosno rezanjem postojećeg kurikuluma).

U članstvo Radne skupine koja je izradila novi ‘Kurikulum Informatike’ nije imenovan niti jedan jedini stručnjak s visokih učilišta na bilo koji način povezan s nastavom Informatike, što je također nevjerojatno i nedopustivo za resorno Ministarstvo. Radna skupina imala je tek nekoliko tjedana za izradu cjelokupnog novog kurikuluma.

Zbog svega navedenog kurikulum predmeta ‘Informacijske i digitalne kompetencije’ zapravo uopće ne može biti originalno autorsko djelo, već se može raditi samo i isključivo o izrezanom i okrnjenom postojećem kurikulumu Informatike.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je Informatika jedini predmet kojem se u Cjelodnevnoj školi satnica smanjuje, dok se cijelom nizu ostalih predmeta povećava te čak stvaramo i niz novih predmeta.

“Hoćemo li sutra smanjiti satnicu matematike ili ukinuti fiziku?”

Svjesni smo kako zbog niskih učiteljskih plaća postoji deficit nastavnika STEM predmeta, ali leži li zaista način rješavanja tog problema u smanjenju satnice? Hoćemo li sutra zbog istog problema smanjiti satnicu Matematike ili ukinuti Fiziku? Pozivamo Vas da – dok još možete – promijenite ovu skandaloznu odluku i obveznu Informatiku definirate u trajanju od 70 nastavnih sati godišnje, odnosno dva nastavna sata tjedno. Svjesni smo kratkih rokova u kojima se cijeli projekt mora provesti te nudimo pomoć oko evaluacije i mogućih korekcija postojećeg kurikuluma Informatike.

Želimo napomenuti da je Republika Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u okruženju koja se može pohvaliti rastom i razvojem informatičkih i povezanih tvrtki, što je rezultiralo i nizom “jednoroga” poput Infobipa, Rimac Automobila i sl. Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije uzelo u obzir svoju društvenu i digitalnu odgovornost u razvoju hrvatskog školstva te nastavlja s neuspješnim projektima u hrvatskim školama“, stoji u njihovom dopisu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje