Povežite se s nama

Život i društvo

Srednja Škola „Arboretum Opeka“ Marčan ostvarila je povećanje broja učenika od 60 %

Objavljeno:

- dana

Apsolutni pobjednik upisa u srednje škole ove je godine Srednja Škola „Arboretum Opeka“ Marčan koja je ostvarila povećanje broja učenika od 60 %.

– To znači da su naša ulaganja u ovu školu i budući Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi prepoznata, opravdana i da daju rezultate, a uskoro očekujemo i početak radova – naveo je župan Anđelko Stričak. Radovi će se odvijati na Dvorcu Opeka koji će se u potpunosti rekonstruirati za potrebe centra kompetentnosti u poljoprivredi te će se u njemu nalaziti i niz novih i važnih sadržaja.

Prepoznali su to i učenici i njihovi roditelji, potvrđuje mr.sc. Rajka Tršinski, ravnateljica Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan, koja se nadala da će zalaganje tima koji sudjeluju u uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi rezultirati većim interesom učenika, kao i njihovih roditelja, za upise u poljoprivredna zanimanja jer se, navodi ravnateljica Tršinski, tijekom cijele nastavne godine obilazilo po školama i predstavljalo što ta zanimanja nude, odnosno isticala se važnost tog resursa.

– I doista, upisali smo čak tri puta više učenika u ta zanimanja nego primjerice prošle godine. Možda je pomogla i činjenica da je Varaždinska županija osigurala stipendiju od 500 kuna mjesečno svakom učeniku u poljoprivrednom zanimanju – izjavila je ravnateljica, otkrivši da je i ove godine Veterinarski tehničar zanimanje za koje je vladao najveći interes.

Od svih ponuđenih zanimanja, škola nije uspjela upisati niti jednog učenika za trogodišnje zanimanje Vrtlar pa ga i ne nude u jesenskom upisnom roku, a u ostalim ponuđenim zanimanjima još je ostalo mjesta za upis ujesen.

Zaključuje da budući Regionalni centar kompetentnosti nije samo značajan za učenike koji pohađaju ovu školu, već ima daleko širi značaj od lokalnog.

– Uostalom, i u nazivu piše „regionalni“, što zapravo objašnjava značaj tog projekta jer osim edukativnog, što je primarni cilj, ima i kulturološki, povijesni, a i turistički značaj. Uvijek sam isticala da će, kada se uspostavi, biti realizirana „bajka“ koja će osigurati vrhunsku tehnologiju i mogućnost dolaska svih top stručnjaka iz područja poljoprivrede čak i iz Europe – objašnjava mr.sc. Rajka Tršinski.

Život i društvo

U školama u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici postavit će se uloškomati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zahvaljujući Gradu Lepoglavi, u sve tri osnovne škole na gradskom području učenice će moći koristiti besplatne higijenske uloške. Naime, Grad Lepoglava je financirao nabavku 6000 higijenskih uložaka koji će biti dostupni za korištenje učenicima u osnovnim školama u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici.

– Ovo je još jedna aktivnost koju provodimo u okviru programa potpore obrazovanju. Iako nismo osnivači osnovnih škola na gradskom području, ulažemo značajna sredstva kako bismo pružili maksimalnu potporu obrazovnim procesima, našim učenicima i njihovim učiteljima. Odluka da osiguramo higijenske uloške za djevojčice u osnovnim školama donesena je na temelju činjenice da je oko 30 % obitelji u Hrvatskoj na granici siromaštva i zbog toga nisu u mogućnosti izdvajati za higijenske potrepštine pa tako i za higijenske uloške – pojasnio je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je ravnateljima škola iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice podijelio nabavljene higijenske uloške i zidne nosače u kojima će se ulošci nalaziti.

– Higijenske uloške moći će koristiti sve djevojčice. Nismo postavili nikakva ograničenja niti smo dvojili treba li pokrenuti ovaj program – dodao je gradonačelnik Škvarić.

Nabavljeno je 6.000 higijenskih uložaka koji bi trebali biti dostatni tijekom iduće godine. No, i nakon toga Grad Lepoglava planira nastaviti s ovim programom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Petrijanec dodijelila 70 stipendija učenicima i studentima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec i ove godine stipendira učenike i studente kako bi ih potaknula na ostvarivanje što boljeg uspjeha u školi te na uključivanje što većeg broja mladih ljudi na nastavak školovanja na visokoškolskim ustanovama.

Za školsku odnosno akademsku 2021./2022. godinu dodijeljeno je 70 stipendija, a u proračunu Općine za tu je svrhu osigurano 300.000 kuna. Prema definiranim kriterijima, Povjerenstvo za provedbu natječaja utvrdilo je da pravo na stipendiju ima 25 učenika i 45 studenata.

Učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije i izvan nje dobivat će stipendije u iznosu od 200 kuna mjesečno. Studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije dobivat će 300 kuna mjesečno, a studenti čija visoka učilišta sjedište imaju na području Međimurske županije 350 kuna mjesečno. Oni studenti koji visoka učilišta polaze izvan Varaždinske i Međimurske županije, na području Republike Hrvatske ili u stranoj državi, dobivat će 600 kuna mjesečno.

Učenicima srednjih škola stipendije se dodjeljuju za razdoblje od 1. rujna 2021. godine do 30. lipnja 2022. godine, a studentima za razdoblje od 1. listopada 2021. godine do 31. srpnja 2022. godine.

S obzirom na cjelokupnu situaciju s virusom COVID-19 na području Varaždinske županije, ali i šire, ove se godine neće održati potpisivanje ugovora. Učenicima i studentima ugovori su poslani poštom u dva primjerka te su dužni potpisani primjerak ugovora dostaviti u prostorije Općine zajedno s potrebnom dokumentacijom.

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec upućuje čestitku svim stipendistima, uz želju da i dalje nastave ostvarivati takve i još bolje rezultate jer samo vlastitim razvojem, razvojem svojih osobnih i profesionalnih sposobnosti u mogućnosti smo unapređivati svoju zajednicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje