Povežite se s nama

Međimurje

Srednja škola Prelog dobit će slastičarnicu, restoran…

Objavljeno:

- dana

U prostorijama Srednje škole Prelog župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je ugovor o izradi projektne dokumentacije za projekt rekonstrukcije škole.

Kao najpovoljniji ponuđač u postupku javne nabave odabrana je tvrtka AG Planum d.o.o iz Zagreba, a ugovor je sa županom Posavcem potpisao Marko-Hrvoje Cvjetko.

Vrijednost obavljanja usluge projektiranja s PDV-om iznosi 624.750 kuna, što će se financirati sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Želja nam je da Srednja škola Prelog postane centrom kompetentnosti ili centrom izvrsnosti iz ugostiteljstva i turizma, a današnje potpisivanje ugovora prvi je korak ka tome.

Bit će to prva škola u Hrvatskoj koja će učenike obrazovati za zanimanje pivara, a posebno mi je drago što ovdje nema problema s manjkom učenika nego baš suprotno, što podrazumijeva i nove, prikladnije prostore – zaključio je župan Posavec te dodao da su na isti natječaj prijavljeni projekti rekonstrukcije osnovnih škola u Svetome Martinu na Muri i Macincu, za koje se još čekaju rezultati.

Ravnatelj škole Tomislav Gregur iznimno je zadovoljan što će škola koja je nedavno proslavila 20. godišnjicu rada dobiti nove i kvalitetnije prostore za rad.

– Ugrubo rečeno, školu ćemo dvostruko povećati – rekao je ravnatelj Tomislav Gregur

– Učenici nemaju sportsku dvoranu, već na satove Tjelesne i zdravstvene kulture odlaze u dvoranu osnovne škole koja je udaljena 800-tinjak metara. Ne samo da ćemo dobiti sportsku dvoranu, već i reprezentativni prostor za promociju zanimanja, restoran, slastičarnicu, a možda čak i pivovaru u okviru škole – rekao je Gregur.

Sadašnjih 290 učenika i 64 djelatnika dobit će bolje uvjete, čime je zadovoljan i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

– Srednja škola Prelog bit će još privlačnija za upis učenika, ne samo iz Međimurja, već i susjednih županija. Grad je spreman sudjelovati u svim daljnjim koracima i radnjama koji će uslijediti nakon projektiranja jer je ulaganje u Srednju školu Prelog ulaganje u budućnost – izjavio je gradonačelnik Kolarek.

Za 290 učenika i 64 djelatnika škole osigurani su bolji uvjeti za učenje i rad

Kako je objasnio projektant Marko-Hrvoje Cvjetko, škola će dobiti dodatne 3000 četvornih metara, uz uređenje nekoliko tisuća četvornih metara vanjskog prostora.

– Ugrubo rečeno, školu ćemo dvostruko povećati – kazao je Gregur.

Projekt obuhvaća tri faze dogradnje škole. Uz restoran, slastičarnicu i sportsku dvoranu s pratećim prostorijama za nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture, bit će izgrađene i specijalizirane učionice s pratećim kabinetima, školska knjižnica i multimedijalna dvorana te školsko dvorište za provođenje nastave na otvorenom. U četvrtoj, posljednjoj fazi bit će energetski obnovljen i postojeći, središnji dio zgrade.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje