Povežite se s nama

Međimurje

Srednja škola Prelog dobit će slastičarnicu, restoran…

Objavljeno:

- dana

U prostorijama Srednje škole Prelog župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je ugovor o izradi projektne dokumentacije za projekt rekonstrukcije škole.

Kao najpovoljniji ponuđač u postupku javne nabave odabrana je tvrtka AG Planum d.o.o iz Zagreba, a ugovor je sa županom Posavcem potpisao Marko-Hrvoje Cvjetko.

Vrijednost obavljanja usluge projektiranja s PDV-om iznosi 624.750 kuna, što će se financirati sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Želja nam je da Srednja škola Prelog postane centrom kompetentnosti ili centrom izvrsnosti iz ugostiteljstva i turizma, a današnje potpisivanje ugovora prvi je korak ka tome.

Bit će to prva škola u Hrvatskoj koja će učenike obrazovati za zanimanje pivara, a posebno mi je drago što ovdje nema problema s manjkom učenika nego baš suprotno, što podrazumijeva i nove, prikladnije prostore – zaključio je župan Posavec te dodao da su na isti natječaj prijavljeni projekti rekonstrukcije osnovnih škola u Svetome Martinu na Muri i Macincu, za koje se još čekaju rezultati.

Ravnatelj škole Tomislav Gregur iznimno je zadovoljan što će škola koja je nedavno proslavila 20. godišnjicu rada dobiti nove i kvalitetnije prostore za rad.

– Ugrubo rečeno, školu ćemo dvostruko povećati – rekao je ravnatelj Tomislav Gregur

– Učenici nemaju sportsku dvoranu, već na satove Tjelesne i zdravstvene kulture odlaze u dvoranu osnovne škole koja je udaljena 800-tinjak metara. Ne samo da ćemo dobiti sportsku dvoranu, već i reprezentativni prostor za promociju zanimanja, restoran, slastičarnicu, a možda čak i pivovaru u okviru škole – rekao je Gregur.

Sadašnjih 290 učenika i 64 djelatnika dobit će bolje uvjete, čime je zadovoljan i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

– Srednja škola Prelog bit će još privlačnija za upis učenika, ne samo iz Međimurja, već i susjednih županija. Grad je spreman sudjelovati u svim daljnjim koracima i radnjama koji će uslijediti nakon projektiranja jer je ulaganje u Srednju školu Prelog ulaganje u budućnost – izjavio je gradonačelnik Kolarek.

Za 290 učenika i 64 djelatnika škole osigurani su bolji uvjeti za učenje i rad

Kako je objasnio projektant Marko-Hrvoje Cvjetko, škola će dobiti dodatne 3000 četvornih metara, uz uređenje nekoliko tisuća četvornih metara vanjskog prostora.

– Ugrubo rečeno, školu ćemo dvostruko povećati – kazao je Gregur.

Projekt obuhvaća tri faze dogradnje škole. Uz restoran, slastičarnicu i sportsku dvoranu s pratećim prostorijama za nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture, bit će izgrađene i specijalizirane učionice s pratećim kabinetima, školska knjižnica i multimedijalna dvorana te školsko dvorište za provođenje nastave na otvorenom. U četvrtoj, posljednjoj fazi bit će energetski obnovljen i postojeći, središnji dio zgrade.

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje