Povežite se s nama

Život i društvo

Srednja strukovna škola s gospodarstvenicima nudi stipendije ako idete u stolare i tapetare

Objavljeno:

- dana

Uzeli stvar u svoje ruke

Srednja strukovna škola Varaždin odlučila je stati na kraj nestašici stolara, tapetara  i drugih obrtničkih strukovnih zanimanja u područja obrade drva: 1. veljače održan je radni sastanak kojem je tema bila suradnja gospodarstvenika i te škole.

Sastanku su se odazvali brojni predstavnici tvrtki drvnog sektora s područja Varaždinske županije, ali i iz Preloga, Čakovca i Slokovca.

Nema tapetara, ni stolara

– Obrtništvo i industrija obrade drva danas je glavni pokretač proizvodnje u Hrvatskoj, a za radna mjesta iz tog sektora nema dovoljno kvalificirane radne snage. Istovremeno, mali je interes za upis u škole koje su u mogućnosti obrazovati takav profil radnika. Stolare, drvodjeljske tehničare-dizajnere i tapetare nije lako pronaći na domaćem, ali ni na europskom tržištu – istaknuto je na sastanku na kojem je zaljučeno da treba promijeniti pristup.

Iako su se sudionici složili da se taj problem neće riješiti samo tim sastankom, dogovorene su konkretne aktivnosti koje bi već prilikom ovogodišnjih upisa trebale promijeniti kod učenika zanimanje za drvna zanimanja.

– Provodit će se zajednička promocija za zanimanja stolar, tapetar i drvodjeljski tehničar-dizajner, a uvest će se i ciljano stipendiranje za ta zanimanja s mogućnošću zapošljavanja nakon završetka školovanja. Motivirat će se i ostale zainteresirane tvrtke s područja obrade drva da prime učenike na naukovanje i da licenciraju svoje radionice, a radit će se na povezivanju učenika sa zainteresiranim gospodarstvenicima – zaključeno je na sastanku.

Gospodarstvenici i prosvjetari pozivaju sve ainteresirane učenike i njihove roditelje da se jave u Srednju strukovnu školu gdje će dobiti sve informacije o mogućnosti stipendiranja i školovanja.

KOJE SU TVRTKE U IGRI?

Bernarda,  Sven,  Iverpan, Elgrad, Stolarija Kranjčec,  Hrast – Export Puklavec, Stolarija i pilana Ratković,  Tapetarski obrt Videc,  Smrtić oprema stolarija, Drvni centar Filo, Specijalna bolnica Varaždinske Toplice,  Hilding Anders (Prelog), Pana stolarija  (Čakovec) i Stolarija Havaić (Slokovec).

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

PU varaždinska: samo ove subote moguće je preuzimanje izrađenih osobnih dokumenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

upravni poslovi, policija, pu varazdinska

Zbog pojačanih gužvi na poslovima osobnih isprava, Policijska uprava varaždinska organizirat će ove subote, 31. srpnja, od 8 do 14 sati uručenje izrađenih osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola na upravnim poslovima Policijske uprave varaždinske, te Policijskim postajama Ivanec, Novi Marof i Ludbreg.

U subotu se neće zaprimati novi zahtjevi već isključivo izdavati osobni dokumenti, javljaju iz PU varaždinske.

Izrađene isprave izdaju se na onoj lokaciji na kojoj je podnijet zahtjev, a potrebno je ponijeti potvrdu o podnijetom zahtjevu i staru osobnu iskaznicu/putovnicu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Cestica organizira podjelu besplatnih spremnika (žutih kanti) za otpadnu plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Cestica organizira podjelu besplatnih spremnika (žutih kanti) za otpadnu plastiku u domaćinstvima, umjesto sadašnjih žutih vreća, a koje se nalaze u prostorijama DVD-a Babinec u Babincu, Školska ulica, prema slijedećem rasporedu:

PONEDJELJAK, 02. kolovoza

od 10:00 – 16:00 sati za naselja Cestica, Babinec, Falinić B., Kolarovec i Brezje D.

UTORAK, 03. kolovoza

od 10:00 – 16:00 sati za naselja Križovljan Radovečki, Radovec, Radovec Polje, Virje

Križovljansko i Natkrižovljan

SRIJEDA, 04. kolovoza

od 10:00 – 16:00 sati za naselja Gornje Vratno,Vratno Otok i Dubrava Križovljanska

PETAK, 06. kolovoza

od 10:00 – 16:00 sati za naselja Veliki i Mali Lovrečan, Jarki, Selci K., M. Gradišće,

Križanče i Otok Virje

Mještani mogu svoju žutu kantu podići u naznačene termine uz osobnu iskaznicu i odrezak računa od čistoće, odnosno pravo na žutu kantu imaju korisnici javne usluge prikupljanja mješanog komunalnog otpada s područja općine Cestica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje