Povežite se s nama

Život i društvo

Srednja strukovna škola s gospodarstvenicima nudi stipendije ako idete u stolare i tapetare

Objavljeno:

- dana

Uzeli stvar u svoje ruke

Srednja strukovna škola Varaždin odlučila je stati na kraj nestašici stolara, tapetara  i drugih obrtničkih strukovnih zanimanja u područja obrade drva: 1. veljače održan je radni sastanak kojem je tema bila suradnja gospodarstvenika i te škole.

Sastanku su se odazvali brojni predstavnici tvrtki drvnog sektora s područja Varaždinske županije, ali i iz Preloga, Čakovca i Slokovca.

Nema tapetara, ni stolara

– Obrtništvo i industrija obrade drva danas je glavni pokretač proizvodnje u Hrvatskoj, a za radna mjesta iz tog sektora nema dovoljno kvalificirane radne snage. Istovremeno, mali je interes za upis u škole koje su u mogućnosti obrazovati takav profil radnika. Stolare, drvodjeljske tehničare-dizajnere i tapetare nije lako pronaći na domaćem, ali ni na europskom tržištu – istaknuto je na sastanku na kojem je zaljučeno da treba promijeniti pristup.

Iako su se sudionici složili da se taj problem neće riješiti samo tim sastankom, dogovorene su konkretne aktivnosti koje bi već prilikom ovogodišnjih upisa trebale promijeniti kod učenika zanimanje za drvna zanimanja.

– Provodit će se zajednička promocija za zanimanja stolar, tapetar i drvodjeljski tehničar-dizajner, a uvest će se i ciljano stipendiranje za ta zanimanja s mogućnošću zapošljavanja nakon završetka školovanja. Motivirat će se i ostale zainteresirane tvrtke s područja obrade drva da prime učenike na naukovanje i da licenciraju svoje radionice, a radit će se na povezivanju učenika sa zainteresiranim gospodarstvenicima – zaključeno je na sastanku.

Gospodarstvenici i prosvjetari pozivaju sve ainteresirane učenike i njihove roditelje da se jave u Srednju strukovnu školu gdje će dobiti sve informacije o mogućnosti stipendiranja i školovanja.

KOJE SU TVRTKE U IGRI?

Bernarda,  Sven,  Iverpan, Elgrad, Stolarija Kranjčec,  Hrast – Export Puklavec, Stolarija i pilana Ratković,  Tapetarski obrt Videc,  Smrtić oprema stolarija, Drvni centar Filo, Specijalna bolnica Varaždinske Toplice,  Hilding Anders (Prelog), Pana stolarija  (Čakovec) i Stolarija Havaić (Slokovec).

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

FOTO Čiselsko proščenje, najstarija novomarofska manifestacija i ove godine okupila sve generacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najstarijih manifestacija novomarofskog kraja, Čiselsko proščenje v Remetincu i ove je godine okupilo sve generacije, a glavni organizator, KUD Remetinec ponovno je pokazao kako se čuva tradicija.

Iako je i ove godine održana u nešto smanjenom obliku, u programu je bilo ponešto za svakoga, a središnji dio četverodnevne tradicionalne vjerske, kulturne i zabavne manifestacije, uz vjerski program, bio je Remečki sejem koji je okupio brojne OPG-ove.

Čiselsko proščenje v Remetincu, koje se odvija uz štovanje Blažene Djevice Marije Kraljice Svete krunice, Majke Božje Čiselske, zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj tradiciji postalo je nezaobilazna manifestacija novomarofskog kraja što je potvrdio i gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Mještani Remetinca tradicionalno su vezani uz crkvu i u velikom broju pohode samo proštenje. Značaj Remetinca je dalekosežan u povijest, a pogotovo naše remečke crkve koja je unazad 15 godina obnovljena sredstvima Ministarstva kulture i Grada Novog Marofa. Radi se o jednom kulturnom spomeniku – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Na vjersku se svečanost svake godine veže i zabavni program, pa je tako subotnji dio programa, nakon svete mise koju je predvodio velečasni Anđelko Cindori iz župe Gospe Brze pomoći iz Slavonskog Broda, nastavljen nastupom stand up komičara Vlatka Štampara te koncertom Begina. U nedjelju je pak, nakon župne svete mise koju je predvodio velečasni Josip Pavlek, otvoren je Remečki sejem koji je i ove godine okupio velik broj lokalnih OPG-ova i ponovno potvrdio da je odličan spoj tradicije i domaćih proizvoda.

– Ovo je kombinacija i vjerskog i društvenog. Nekad su se tu na trgu držali govori i održavao se i tradicionalni sajam te smo tradiciju nedjeljnog sajma održali sve do danas. Drago mi je što su se ti običaji i tradicija očuvali. Nažalost, korona je donijela svoje i najviše je štete napravila upravo kulturno – umjetničkim društvima koja sad dosta teško funkcioniraju, tako da se nadamo da će se KUD-ovi u budućem vremenu oporaviti, zanoviti članstvo i smoći snage te prisustvovati budućim smotrama i gostovanjima – poručio je Jenkač.

Subotnji dio vjerskog programa dodatno su upotpunili članovi Kulturno-umjetničkog društva Remetinec koji su već tradicionalno, uz svetu misu pjevali, a iako je pandemija koronavirusa negativno utjecala na njihov rad i broj članova, prema riječima predsjednice KUD-a Nade Puškadije, i dalje se trude tradiciju održavati živom.

– I ove godine tradicionalno smo pripremili Remečki sejem koji je okupio 25 izlagača iz naše okolice. To je prilika da se prezentiraju njihovi proizvodi, kao i radovi raznih naših prijateljskih udruga. I naša sekcija rukotvorina predstavila je radove naših vrijednih žena – rekla je Puškadija.

Uz KUD Remetinec, organizator Čiselskog proščenja je Turistička zajednica Novog Marofa, a direktorica Turističkog ureda Renata Horvatić pohvalila je KUD koji i dalje čuva tradiciju i stare običaje.

– Čiselsko proščenje nakon dvije pandemijske godine ipak ide u nekom svom starom smjeru. Možda je ove godine nešto manje bogato nego u pretpandemijskima, ali se i dalje održava tradicija ovog kraja što je i najvažnije. To je jedna od najstarijih manifestacija novomarofskog kraja koja je na ponos Remetincu i cijelom ovom kraju – naglasila je Horvatić. 

Nakon Sejma kojeg je otvorio gradonačelnik Jenkač, održana je svečana koncelebrirana sveta misa koju je predvodio prečasni monsinjor Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za učenike Centra Tomislav Špoljar nastavna godina započela u sportskom duhu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Centra Tomislav Špoljar brinu o zdravlju! Cijeli rujan u Centru bio je prožet raznim sportskim događajima.

Tako su učenici odmah prvi tjedan obilježili Hrvatski olimpijski dan. Već sljedeći tjedan uključili su se u Mliječnu stazu 2022 te su na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture skupljali kilometre za mentalno zdravlje djece i mladih. Potom su se uključili u Europski tjedan sporta koji se održavao od 23. do 30. rujna, a zadnji dan mjeseca rujna obilježili su i Europski školski sportski dan.

Bilo je tu trčanja, hodanja, raznih sportskih igara za sve uzraste. Najdraže su učenicima bile ipak štafetne igre koje je za  učenike osmislila i prilagodila njihova učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Kristina Kralj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje