Povežite se s nama

Život i društvo

Srednja strukovna škola s gospodarstvenicima nudi stipendije ako idete u stolare i tapetare

Objavljeno:

- dana

Uzeli stvar u svoje ruke

Srednja strukovna škola Varaždin odlučila je stati na kraj nestašici stolara, tapetara  i drugih obrtničkih strukovnih zanimanja u područja obrade drva: 1. veljače održan je radni sastanak kojem je tema bila suradnja gospodarstvenika i te škole.

Sastanku su se odazvali brojni predstavnici tvrtki drvnog sektora s područja Varaždinske županije, ali i iz Preloga, Čakovca i Slokovca.

Nema tapetara, ni stolara

– Obrtništvo i industrija obrade drva danas je glavni pokretač proizvodnje u Hrvatskoj, a za radna mjesta iz tog sektora nema dovoljno kvalificirane radne snage. Istovremeno, mali je interes za upis u škole koje su u mogućnosti obrazovati takav profil radnika. Stolare, drvodjeljske tehničare-dizajnere i tapetare nije lako pronaći na domaćem, ali ni na europskom tržištu – istaknuto je na sastanku na kojem je zaljučeno da treba promijeniti pristup.

Iako su se sudionici složili da se taj problem neće riješiti samo tim sastankom, dogovorene su konkretne aktivnosti koje bi već prilikom ovogodišnjih upisa trebale promijeniti kod učenika zanimanje za drvna zanimanja.

– Provodit će se zajednička promocija za zanimanja stolar, tapetar i drvodjeljski tehničar-dizajner, a uvest će se i ciljano stipendiranje za ta zanimanja s mogućnošću zapošljavanja nakon završetka školovanja. Motivirat će se i ostale zainteresirane tvrtke s područja obrade drva da prime učenike na naukovanje i da licenciraju svoje radionice, a radit će se na povezivanju učenika sa zainteresiranim gospodarstvenicima – zaključeno je na sastanku.

Gospodarstvenici i prosvjetari pozivaju sve ainteresirane učenike i njihove roditelje da se jave u Srednju strukovnu školu gdje će dobiti sve informacije o mogućnosti stipendiranja i školovanja.

KOJE SU TVRTKE U IGRI?

Bernarda,  Sven,  Iverpan, Elgrad, Stolarija Kranjčec,  Hrast – Export Puklavec, Stolarija i pilana Ratković,  Tapetarski obrt Videc,  Smrtić oprema stolarija, Drvni centar Filo, Specijalna bolnica Varaždinske Toplice,  Hilding Anders (Prelog), Pana stolarija  (Čakovec) i Stolarija Havaić (Slokovec).

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Međimurje

FOTO Suci porotnici Općinskoga suda u Čakovcu položili svečanu prisegu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odlukom Skupštine Međimurske županije na posljednjoj sjednici na mandat od četiri godine imenovani su novi suci porotnici Općinskog suda u Čakovcu koji su u srijedu, 14. travnja, u Velikoj vijećnici Međimurske županije položili svečanu prisegu.

Za suce porotnike Općinskog suda u Čakovcu imenovani su: Sandra Buhin, Željko Fileš, Mirjana Gregur-Sever, Ivan Gradečak, Marija Grabant, Mladen Grubić, Erik Koraj, Ana Mikulić, Sandra Majsan, Tija Mance, Dušanka Novak, Branka Podgorelec, Štefanija Sokač, Marija Sokač – Strahija, Nada Štrok, Josip Vidović i Antun Zadravec, dok su za suce porotnike za mladež Općinskog suda u Čakovcu imenovani Anica Čerepinko, Josip Globar, Amra Hrlec, Marina Hoblaj, Josip Mikec, Mario Novak, Sara Novinščak, Kristina Najman, Željko Slaviček, Stjepana Sokač i Klara Vinković.

Polaganju prisege prisustvovali su predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, predsjednica Općinskog suda u Čakovcu Sanja Maria Gašparović i župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnica Upravnog odjela za poslove skupštine i pravne poslove Neda Šarić. Nakon obavljene svečane prisege, suci porotnici će biti pozivani na sudske rasprave da participiraju u donošenju sudskih presuda.

Predsjednica Općinskog suda u Čakovcu Sanja Maria Gašparović istaknula da je biti sucem porotnikom časna dužnost na koju mogu biti imenovani savjesni i odgovorni pojedinci, visoko cijenjeni u svojim sredinama koji će predstavljati glas javnosti:

– Dana vam je velika čast te sam sigurna da ćete svoju dužnost obavljati krajnje odgovorno, moralno i u zakonskim okvirima.

Općinski sud u Čakovcu jedan je od najuspješnijih sudova u Hrvatskoj. U 2020. godini riješeno je 1107 parničnih predmeta na 13 rješavatelja što je 85 predmeta po rješavatelju. Vrijeme rješavanja parničnih predmeta je za 268 dana kraće od prosjeka svih općinskih sudova u Hrvatskoj. U istoj godini riješeno je 507 izvanparničnih predmeta te je rješavanje predmeta za 127 dana kraće od prosjeka svih općinskih sudova u Hrvatskoj.

Riješeno je i 673 ovršnih predmeta čije je rješavanje kraće za 149 dana od prosjeka u Hrvatskoj te 393 kaznena predmeta s prosjekom trajanja postupka od 627 dana. Spomenutim statističkim podacima Općinski sud u Čakovcu jedan je od najažurnijih sudova u zemlji.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ako imate člana obitelji s koronom u varaždinskoj Bolnici postoji broj na koji možete dobiti informacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog povećanog broja hospitaliziranih COVID-19 pacijenata, Opća bolnica Varaždin primorana je prilagoditi se novim uvjetima rada koji iziskuju svakodnevnu reorganizaciju posla te otvaranje novih COVID odjela i jedinica intenzivnog liječenja za smještaj takvih pacijenata.

Kako se COVID-19 pacijenti smještavaju na razne odjele unutar Opće bolnice, te je zbog epidemije uzrokovane novim koronavirusom onemogućen posjet pacijentima, a shodno time i otežan pristup informacijama o pacijentima, Opća bolnica Varaždin podsjeća članove obitelji na dostupnu telefonsku liniju Info-COVID na broju telefona 091/484 10 84, čiji je rad sad produžen od 7 do 19 sati radnim danom.

– Informacije koje se mogu dobiti ne odnose se na zdravstveno stanje pacijenata, budući da tu informaciju i dalje daje isključivo liječnik članu obitelji odnosno evidentiranoj kontakt osobi, već o tome gdje se nalazi član obitelji, na koji broj i kada se mogu dobiti informacije o njegovom zdravstvenom stanju, te gdje i kada mu se mogu donijeti stvari – objašnjavaju iz varaždinske Bolnice.

Nastavite čitati