Povežite se s nama

Život i društvo

Srednja strukovna škola s gospodarstvenicima nudi stipendije ako idete u stolare i tapetare

Objavljeno:

- dana

Uzeli stvar u svoje ruke

Srednja strukovna škola Varaždin odlučila je stati na kraj nestašici stolara, tapetara  i drugih obrtničkih strukovnih zanimanja u područja obrade drva: 1. veljače održan je radni sastanak kojem je tema bila suradnja gospodarstvenika i te škole.

Sastanku su se odazvali brojni predstavnici tvrtki drvnog sektora s područja Varaždinske županije, ali i iz Preloga, Čakovca i Slokovca.

Nema tapetara, ni stolara

– Obrtništvo i industrija obrade drva danas je glavni pokretač proizvodnje u Hrvatskoj, a za radna mjesta iz tog sektora nema dovoljno kvalificirane radne snage. Istovremeno, mali je interes za upis u škole koje su u mogućnosti obrazovati takav profil radnika. Stolare, drvodjeljske tehničare-dizajnere i tapetare nije lako pronaći na domaćem, ali ni na europskom tržištu – istaknuto je na sastanku na kojem je zaljučeno da treba promijeniti pristup.

Iako su se sudionici složili da se taj problem neće riješiti samo tim sastankom, dogovorene su konkretne aktivnosti koje bi već prilikom ovogodišnjih upisa trebale promijeniti kod učenika zanimanje za drvna zanimanja.

– Provodit će se zajednička promocija za zanimanja stolar, tapetar i drvodjeljski tehničar-dizajner, a uvest će se i ciljano stipendiranje za ta zanimanja s mogućnošću zapošljavanja nakon završetka školovanja. Motivirat će se i ostale zainteresirane tvrtke s područja obrade drva da prime učenike na naukovanje i da licenciraju svoje radionice, a radit će se na povezivanju učenika sa zainteresiranim gospodarstvenicima – zaključeno je na sastanku.

Gospodarstvenici i prosvjetari pozivaju sve ainteresirane učenike i njihove roditelje da se jave u Srednju strukovnu školu gdje će dobiti sve informacije o mogućnosti stipendiranja i školovanja.

KOJE SU TVRTKE U IGRI?

Bernarda,  Sven,  Iverpan, Elgrad, Stolarija Kranjčec,  Hrast – Export Puklavec, Stolarija i pilana Ratković,  Tapetarski obrt Videc,  Smrtić oprema stolarija, Drvni centar Filo, Specijalna bolnica Varaždinske Toplice,  Hilding Anders (Prelog), Pana stolarija  (Čakovec) i Stolarija Havaić (Slokovec).

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Općina Petrijanec osigurala božićnice za umirovljenike, potrebno se upisati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obavještavaju se umirovljenici s područja Općine Petrijanec čija mirovina iznosi manje od 400 eura (3013.8 kuna) da će Općina Petrijanec vršiti isplatu prigodnih novčanih pomoći umirovljenicima, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Iznos potpore iznosit će 30 eura (226.04 kuna).

Uvjeti za isplatu novčane potpore:
– da umirovljenik nije korisnik inozemne mirovine ili neke druge mirovine,
– da je ukupna mirovina umirovljenika manja od eura (3013.8 kuna) (u navedeni iznos računa se i inozemna mirovina).

Upis korisnika koji zadovoljavaju uvjete vršit će se od četvrtak, 7. prosinca, do petka, 15. prosinca, od 9 do 14 sati u prostorijama Općine Petrijanec, Vladimira Nazora 157.

PRILIKOM UPISA KORISNIKA POTREBNO JE PREDOČITI:
– OSOBNU ISKAZNICU,
– POSLJEDNJI ODREZAK MIROVINE,
– OIB I IBAN RAČUN.

Novčane potpore će se isplaćivati 19. prosinca 2023. godine u vremenu od 12 do 14 sati.

– Naši su nam umirovljenici mnogo toga ostavili u nasljeđe, a na nama je da uzvratimo zahvalnošću i brigom. Vaša Općina u koju ste uložili godine truda i ljubavi je Općina koja želi pružiti najbolje i najviše svojim građanima starije dobi. Zadatak zajednice je osigurati dostojno starenje i aktivno sudjelovanje u društvu, kako bi se našim umirovljenicima, kroz podršku, barem u malom dijelu odužili za sve što su učinili za razvoj našeg društva. Ove godine podigli smo cenzus za “božićnice” s 2000 kuna ili 265.45 eura na 3013.8 kuna ili 400 eura, a isto tako povećali smo i iznos jednokratne novčane potpore na 30 eura prilikom isplate novčane pomoći za Uskrs ove godine i na taj način omogućili i razveselili još više umirovljenika iz naše Općine. Pozivam umirovljenike da se prijave – naglasio je Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U sklopu projekta Lori održano studijsko putovanje u Norvešku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta Lori Ludbreg učitelji su stekli nova praktična iskustva.

Tijekom boravka u Norveškoj posjetili su Teknismuseum Oslo, odnosno The Norwegian Museum of Science and Tehnology.

Stručno osposobljeni učitelji i drugi odgojno obrazovni radnici na ovaj način ojačavaju kapacitete u podučavanju u području STEM-a, IKT-a i poduzetništva čime se stvara podloga za razvoj individualiziranih programa temeljenih na potrebama učenika.

Naglasak ovog studijskog putovanja bio je upravo na razmjeni dobre prakse u povezivanju muzejske djelatnosti u redovni školski kurikulum. U muzeju djeca mogu dobiti informacije na drugačiji način od onoga u udžbenicima te time nadograditi postojeće teorijsko znanje uz mogućnost primjene istog na praktičnom nivou.

Cilj je povezati buduću ustanovu Lori sa školama te prilagoditi module postojećem kurikulumu kako bi bili komplementarni i time omogućili istovremenu konzumaciju oba načina podučavanja – formalnog u školama i neformalnog u Newton učionicama. Muzeji su prepoznati kao mjesta učenja i drugačijeg iskustva učenja. Potiču kritičko razmišljanje i individualnost što je cilj i Newton soba.

Kroz praktične radionice održane u norveškom muzeju učitelji su doznali više o povijesti norveške medicine, proizvodnji nafte i plina i glazbenim strojevima, dobili energetski poticaj na izložbi hidroelektrana, i saznali više o fascinantnoj norveškoj povijesti industrije.

Sada jedva čekaju prijenos znanja učenicim u Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – Lori koji će svoja vrata otvoriti na proljeće.

– Kako nam je jedan od pokretača i najvažnijih motiva u svakodnevnom upravljanju gradom mijenjati Ludbreg na bolje željeli smo i obrazovanje, od najranijih vrtićkih dana pa do srednje škole, u Ludbregu učiniti još boljim. Kako samo posredno možemo utjecati na obrazovni proces s obzirom da nismo osnivači ni osnovne ni srednje škole, pojavila se prilika da kroz europske projekte osnujemo mali znanstveno obrazovni centar kojim bismo prije svega našoj djeci omogućili dodatnu izobrazbu u inženjerskim, tzv. stem područjima, s obzirom da je Ludbreg poznato industrijsko središte. Na jednome od putovanja upoznali smo se s ovim stem konceptom izvanškolskog obrazovanja koje se provodi u Norveškoj i krenuli smo razvijati ovaj projekt pod nazivom Lori. Danas provodimo ovaj vrlo važan projekt za našu djecu, ali i djecu iz cijele Hrvatske koja će u Ludbregu moći osjetiti kako izgleda praktično stem obrazovanje – objašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić.

Projekt je vrijedan gotovo tri milijuna eura, 85% financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, dok se preostali iznos osigurava iz državnog proračuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje